Γενικά για τα Ακάρεα πρόληψη και θεραπεία.

Προβλήματα, παράσιτα...
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

Paulos
Imperial
Imperial
Δημοσιεύσεις: 725
Εγγραφή: 20 Ιαν 2011, 10:54
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: Γενικά για τα Ακάρεα πρόληψη και θεραπεία.

Δημοσίευση από Paulos »

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που μοιράστηκες μαζί μας.

[img]http://images.clipartpanda.com/thank-yo ... mbs_up.gif[/img]
τη συγγένεια της ανθρώπινης διανοίας προς τον Άπειρον Λόγον
Άβαταρ μέλους

Topic author
Vasilhs
Imperial
Imperial
Δημοσιεύσεις: 759
Εγγραφή: 20 Ιαν 2010, 14:03
Has thanked: 0
Been thanked: 4 times

Γενικά για τα Ακάρεα πρόληψη και θεραπεία.

Δημοσίευση από Vasilhs »

Η Εντοµολογία µε τη στενή έννοια του όρου ασχολείται µόνο µε Έντοµα αλλά στην πράξη ο εντοµολόγος συνήθως θεωρείται ότι είναι γνώστης θεµάτων που σχετίζονται µε ζηµιές στα καλλιεργούµενα φυτά από Ακάρεα. Όπως αναφέρθηκε στο Κεφάλαιο 2, τα Ακάρεα όπως και τα Έντοµα ανήκουν στο Φύλο Αρθρόποδα.


10.1 Γενικά χαρακτηριστικά

Τα ακάρεα ποικίλλουν ευρύτατα ως προς τον τρόπο ζωής τους. Πολλά είναι σαπρόφυτα, τρέφονται δηλαδή σε νεκρά και αποσυντιθεµένα µέρη φυτών και ζώων και έτσι παίζουν σηµαντικό ρόλο στα πρώϊµα στάδια της αποσύνθεσης της οργανικής ύλης και της διαδικασίας της ανακύκλωσης. Άλλα τρέφονται σε ζώντα φυτά και σ’ αυτά περιλαµβάνονται µερικά πολύ ζηµιογόνα φυτοπαράσιτα καλλιεργειών. Μερικά είδη ακάρεων είναι αρπακτικά άλλων ακάρεων και άλλα, τα τσιµπούρια, είναι παρασιτικά ανώτερων ζώων. Όλα τα ακάρεα έχουν µικρό σχετικά µέγεθος. Τα περισσότερα είναι µικρότερα από 1mm σε µήκος ενώ άλλα είναι ακόµα µικρότερα. Ειδικά τα τσιµπούρια µπορεί να είναι 1cm ή µεγαλύτερα σε πλήρη ανάπτυξη.

Εφ’ όσον τα Ακάρεα είναι Αρθρόποδα έχουν σηµαντικές οµοιότητες µε τα Έντοµα. Οι πιο χαρακτηριστικές είναι ο χιτίνινος εξωσκελετός και τα αρθρωτά άκρα (βλ. Κεφάλαιο 1) καθώς και οι εκδύσεις στη διάρκεια της ανάπτυξής τους. Πάντως υπάρχουν και διαφορές όπως φαίνεται περιληπτικά στον Πίνακα 14.

Σε όλα τα Arachnida (βλ. Κεφάλαιο 1) ο διαχωρισµός των σωµατικών µερών είναι διαφορετικός από ότι στα Έντοµα. Αντί για την κεφαλή, θώρακα και κοιλία των εντόµων υπάρχουν µόνο δύο περιοχές: το πρόσωµα, που αποτελείται από 6 τµήµατα και συνήθως φέρει 4 ζεύγη βαδιστικών ποδών, και το οπισθόσωµα, που αποτελείται από 13 τµήµατα και δεν φέρει πόδες. Ο διαχωρισµός αυτός σε δύο περιοχές είναι αρκετά ευκρινής στις Αράχνες (Araneae), αλλά στα περισσότερα Ακάρεα (Acari) οι δύο περιοχές έχουν συγχωνευθεί µε τρόπο που δίδουν µια ενιαία εµφάνιση. Επιπλέον δεν φαίνεται ευκρινώς διαχωρισµός στα επί µέρους τµήµατα. Η γενική εµφάνιση ενός ακάρεως είναι όπως στην Εικ. 37.


10.2 Στοµατικά µόρια

Τα στοµατικά µόρια των Ακάρεων είναι νύσσοντος-µυζώντας ή µασητικού τύπου αλλά δεν έχουν αντιστοιχία µε τους ανάλογους τύπους στα Έντοµα. Σχηµατίζονται από 2 ζεύγη εξαρτηµάτων στην περιοχή της κεφαλής, που συχνά φέρονται πάνω σε µια προέκταση γνωστή σαν ψευδοκεφαλή (capitulum). Στους µασητικούς τύπους υπάρχουν τα 2 χηληκέρατα που µοιάζουν µε λαβίδα. Σε ακάρεα µε νύσσοντα στοµατικά µόρια µπορεί να


1

Πίνακας 14. Οµοιότητες και διαφορές ανάµεσα στα Ακάρεα και τα Έντοµα

14.jpg


υπάρχουν στιλετόµορφα εξαρτήµατα (Εικ. 37). Τα φυτοφάγα ακάρεα τρέφονται κατά κανόνα µε φυτικούς χυµούς και γιαυτό συνήθως φέρουν στοµατικά µόρια τροποποιηµένα ειδικά για το σκοπό αυτό. Οι ποδοπροσακτρίδες είναι αρθρωτά εξαρτήµατα που χρησιµεύουν περισσότερο για την συλλογή και συγκράτηση της τροφής αλλά και σαν αισθητήρια όργανα.


10.3 Αναπνευστικό σύστηµα

Ένα απλό τραχειακό σύστηµα αναπνοής υπάρχει σε πολλά ακάρεα, τα οποία είναι από τις λίγες οµάδες οργανισµών, πέρα από τα Έντοµα, που αναπνέουν µε τον τρόπο αυτό. Ο αριθµός των αναπνευστικών τρηµάτων (µπορεί να υπάρχει µόνο 1 ζεύγος) και η διευθέτησή τους αποτελούν ταξινοµικούς χαρακτήρες των Ακάρεων. Πολλά ακάρεα µε εξαιρετικά µικρό µέγεθος δεν έχουν τραχειακό σύστηµα και αναπνέουν από ολόκληρη τη σωµατική επιφάνεια.

2
37.jpg
Εικ. 37. Το φυτοφάγο άκαρι Panonychus ulmi.

(A) Ακµαίο θηλυκό, (Β) Ακµαίο αρσενικό, (Γ) Στοµατικά µόρια



10.4 Βιολογικός κύκλος

Κατά κανόνα η αναπαραγωγή είναι σεξουαλική (αµφιγονική), υπάρχουν δηλαδή και τα δύο φύλα, συχνά µε διάφορες στην εµφάνισή τους (Εικ. 37). Πάντως σε µερικά είδη η παρθενογένεση (αγαµογονία) είναι κανονική ή περιπτωσιακή. Συνήθως παράγονται, ωά αλλά µερικά είδη είναι ωοζωοτόκα. Τα ωά έχουν απλό σχήµα και συνήθως οµαλή επιφάνεια (στρογγυλά ή ωοειδή). Τα φυτοφάγα ακάρεα συνήθως προσκολλούν τα ωά τους στην φυτική επιφάνεια. Έχουν συνήθως υψηλό αναπαραγωγικό δυναµικό.

Η εξέλιξη από το στάδιο του ωού στο ενήλικο είναι απλή µε µικρή µεταµόρφωση. Πρακτικά από το ωό εκκολάπτεται µια µικρογραφία του ενήλικου. Πάντως το πρώτο στάδιο φέρει µόνο 3 ζεύγη ποδών ενώ το ακµαίο 4 ζεύγη. Ο βιολογικός κύκλος του τετράνυχου των οπωροφόρων, ενός πολύ ζηµιογόνου φυτοφάγου ακάρεως, δίδεται διαγραµµατικά στην Εικόνα 38. Οι όροι που χρησιµοποιούνται για την ονοµασία των νεαρών σταδίων των Ακάρεων είναι παρόµοιοι µε αυτούς των Εντόµων, µε την εξής διαφορά (η οποία εντείνει τη σύγχυση ορολογίας των νεαρών σταδίων): Το πρώτο στάδιο µετά το ωό στα Ακάρεα λέγεται προνύµφη (larva) ενώ τα υπόλοιπα νεαρά κινητά στάδια µέχρι την ενηλικίωση λέγονται νύµφες (πρωτονύµφη, δευτερονύµφη κλπ.). Στην περίπτωση των εντόµων ο όρος προνύµφη χρησιµοποιείται µόνο στα Ολοµετάβολα, ενώ η νύµφη µόνο στα Παουροµετάβολα. Στα περισσότερα ακάρεα απαντώνται 3-4 εκδύσεις ανάµεσα στην προνύµφη και το ακµαίο. Αµέσως πριν από κάθε έκδυση το άκαρι εισέρχεται σε σύντοµο στάδιο ακινησίας, τη χρυσαλλίδα. Έτσι σε τετράνυχους υπάρχει η διαδοχή: ωό, προνύµφη, πρωτοχρυσαλλίδα, πρωτονύµφη, δευτεροχρυσαλλίδα, δευτερονύµφη, τελειοχρυσαλλίδα, ακµαίο. Οι χρυσαλλίδες διακρίνονται από τα κινητά στάδια (στο µικροσκόπιο) επειδή

3
38.jpg

Εικ. 38. Ο βιολογικός κύκλος του κόκκινου τετράνυχου των οπωροφόρων, Panonychus ulmi.


βέβαια δεν κινούνται ακόµα και µετά από µηχανική παρακίνηση, αλλά και επειδή έχουν αργυρόχροη εµφάνιση, ενώ οι πόδες είναι παράλληλοι µε την κατεύθυνση του µήκους του σώµατος. Ο βιολογικός κύκλος των περισσότερων ακάρεων είναι σχετικά βραχύς. Στον τετράνυχο των οπωροφόρων είναι µόνο 10 ηµέρες περίπου σε συνθήκες θερµού θέρους.


10.5 Κύριοι τύποι ακάρεων

Για τους σκοπούς της φυτοπροστασίας δεν είναι απόλυτα απαραίτητη η ακριβής γνώση της λεπτοµερούς Ταξινόµησης των Ακάρεων. Πάντως είναι σηµαντικό να υπάρχει δυνατότητα διάκρισης των κύριων οµάδων των φυτοπαρασιτικών ακάρεων και των συµπτωµάτων που προκαλεί η προσβολή τους στις καλλιέργειες. Επίσης όπου επιχειρείται ολοκληρωµένη αντιµετώπιση φυτοπαρασιτικών ακάρεων (π.χ. µηλιά, θερµοκηπιακές καλλιέργειες) πρέπει να είναι δυνατή η σωστή διάκριση των ειδών και ο υπολογισµός των πληθυσµών των φυτοφάγων και των αρπακτικών ακάρεων.

4


Κατά το ταξινοµικό σύστηµα των Baker και Wharton (An Introduction to Acarology, McMillan, New York, 1952, xiii + 465 σελ.) όπως αυτό αναφέρεται µε ελαφρές τροποποιήσεις από τον Πελεκάση (Μαθήµατα Γεωργικής Ζωολογίας, ΑΓΣΑ, Αθήνα, 1976,

xi + 659 σελ.) η Τάξη Acarina (Ακάρεα) διαιρείται στις εξής Υποτάξεις:

1. Υπόταξη Onychopalpida (Notostigmata)

Χαρακτηρίζονται από το ότι ο ταρσός των ποδοπροσακτρίδων φέρει ζεύγος ονύχων, εξ ου και η ονοµασία της Υπόταξης. Επίσης στη νωτοπλευρική οπίσθια χώρα του σώµατος φέρουν 4 ζεύγη αναπνευστικών τρηµάτων (στιγµάτων), χωρίς περιτρήµατα. Έχουν µήκος σώµατος 1-2,5 mm και εµφάνιση αραχνών. Ζουν κάτω από πέτρες και οργανικά υπολείµµατα και είναι τα περισσότερα σαρκοφάγα. Τρέφονται µε έντοµα, αραχνίδια, και άλλα αρθρόποδα.

2. Υπόταξη Mesostigmata

Είναι τυφλά. Χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη νωτιαίων και κοιλιακών θυρεών (απεσκληρυµένων περιοχών του σωµατικού περιβλήµατος). Φέρουν επίσης ένα τουλάχιστον ζεύγος αναπνευστικών τρηµάτων ανάµεσα στο 3ο και 4ο ζεύγος ποδών. Πολλά ζουν ελεύθερα, ενώ άλλα είναι παράσιτα των αναπνευστικών αγωγών Ασπόνδυλων και Σπονδυλωτών ζώων. Τα είδη της Οικογένειας Phytoseiidae είναι αποτελεσµατικά αρπακτικά φυτοφάγων ακάρεων (Tetranychidae, Eriophyidae) ή και µικρών εντόµων (θριπών κ.α.).

3. Υπόταξη Metastigmata (Ixodides)

Είναι µεγαλόσωµα (10-30mm), σαρκοφάγα. Φέρουν ένα ζεύγος αναπνευστικών τρηµάτων πίσω από το 4ο ζεύγος ποδών. Το υπόστοµά τους είναι χαρακτηριστικά ανεπτυγµένο σε διατρητικό όργανο µε οδοντωτή επιφάνεια. Περιλαµβάνουν τις Οικογένειες Argasidae και Ixodidae (τσιµπούρια) µε είδη εκτοπαράσιτα αγροτικών ζώων.

4. Υπόταξη Trombidiformes (Trombiformes)

Έχουν µαλακό σώµα, χωρίς θυρεούς, µε 2-4 ζεύγη βαδιστικών ποδών. Φέρουν χηλικέρατα µε µορφή χηλής ή νύσσοντος επιµήκους στιλέτου. Συνήθως υπάρχει τραχειακό σύστηµα, µπορεί όµως και να µην υπάρχει (Eriophyidae). Όταν υπάρχει, τα αναπνευστικά τρήµατα βρίσκονται στο µπροστινό µέρος του σώµατος, κοντά στη βάση των χηλικεράτων και φέρουν περίτρηµα. Στην Υπόταξη αυτή περιλαµβάνονται οι Οικογένειες

Tetranychidae, Eriophyidae και Tarsonemidae που έχουν γεωργική σηµασία (κατά φθίνουσα σειρά) επειδή περιλαµβάνουν πρακτικά όλους τους ακαρολογικούς εχθρούς των γεωργικών καλλιεργειών. Στην ίδια Υπόταξη περιλαµβάνεται και η Οικογένεια Tydeidae µε είδη που συχνά βρίσκονται σε µεγάλους αριθµούς πάνω σε καλλιεργούµενα φυτά αλλά δεν έχουν οικονοµική σηµασία.

5. Υπόταξη Sarcoptiformes (Cryptostigmata)

?εν φέρουν αναπνευστικά τρήµατα ή φέρουν απλό σύστηµα τραχειών, που ανοίγουν εξωτερικά µε πόρους οι οποίοι ανοίγουν σε διάφορα σηµεία της επιφάνειας του σώµατος. Μερικά έχουν λεπτό σωµατικό περίβληµα ενώ σε άλλα είναι αποσκληρυµένο και δερµατώδες. Τα χηλικέρατα έχουν συνήθως µορφή ψαλίδας µε ισχυρά σκέλη, κατάλληλα για µάσηση. Τα Sarcoptiformes υποδιαιρούνται στα Acaridiae και Oribatei. Στα πρώτα



5

κατατάσσονται είδη που ζουν ελεύθερα, όπως είδη της Οικογένειας Acaridae, που προσβάλλουν αποθηκευµένα προϊόντα και λιγότερο φυτά, ή είναι παρασιτικά όπως τα Sarcoptes. Στα Oribatei υπάγονται είδη που ζουν στο έδαφος ελεύθερα και συµβάλλουν στην γονιµότητά του µε την αποσύνθεση οργανικών ουσιών. Άλλα είναι επιβλαβή στον άνθρωπο και τα αγροτικά ζώα επειδή είναι φορείς παρασίτων, όπως οι ταινίες (Πλατυέλµινθες).

Στον Πίνακα 15 δίδεται µια σύντοµη συγκριτική περιγραφή των κύριων οµάδων ακάρεων µε οικονοµική σηµασία για τη φυτική παραγωγή. Η γενική εµφάνιση αντιπροσωπευτικών ειδών από σηµαντικές οµάδες ακάρεων φαίνεται στην Εικ. 39.


10.5 Βιολογικός κύκλος ενός φυτοφάγου ακάρεως

Ο κόκκινος τετράνυχος των οπωροφόρων (Panonychus ulmi, Tetranychidae) είναι δυνατό να θεωρηθεί σαν τυπικό παράδειγµα φυτοφάγου ακάρεως. Είναι σηµαντικός εχθρός των φυλλοβόλων οπωροφόρων και του αµπελιού σε πολλά µέρη του κόσµου. Το χειµώνα υπάρχουν µόνον ωά (χειµέρια ωά) πάνω στα ξυλώδη µέρη του δένδρου. Όταν εκπτυχθούν τα φύλλα την άνοιξη τα ωά εκκολάπτονται και τα µικροσκοπικά άτοµα του πρώτου σταδίου, της προνύµφης (larva), µετακινούνται προς το φύλλωµα και αρχίζουν να τρέφονται. Υπάρχουν 3 εκδύσεις πριν από την ενηλικίωση µε µια σύντοµη περίοδο ακινησίας πριν από κάθε έκδυση. Ο χρόνος από το ωό στο ακµαίο είναι 10-14 ηµέρες σε σχετικά θερµή περίοδο. Τα ακµαία θηλυκά είναι σχεδόν σφαιρικά, µεγέθους 0,5mm περίπου, µε βαθύ κόκκινο χρώµα και εµφανείς ακανθόµορφες σµήριγγες. Τα αρσενικά είναι µικρότερα, µε στενότερο το πίσω µέρος του σώµατος και έχουν ανοικτότερο χρώµα. Αφού γονιµοποιηθούν από τα αρσενικά, τα θηλυκά γεννούν τα ωά τα οποία προσκολλούν στη φυτική επιφάνεια. Τα θερινά αυτά ωά έχουν ανοικτότερο χρώµα από τα χειµέρια και εκκολάπτονται µετά από λίγες µέρες. Η ανάπτυξη είναι ταχύτατη. Υπάρχουν 4-5 επικαλυπτόµενες γενεές σε περιοχές της Βόρειας Ευρώπης και µέχρι 10 στην Ελλάδα ανάλογα µε τις συνθήκες θερµοκρασίας κ.α. Πριν από τη φυλλόπτωση του φθινοπώρου τα θηλυκά µετακινούνται προς τα ξυλώδη µέρη του δένδρου και αποθέτουν τα χειµέρια ωά. Κινητά στάδια δεν επιβιώνουν το χειµώνα.

Οι τετράνυχοι τρέφονται διατρυπώντας την επιφάνεια των φύλλων και αναρροφώντας το περιεχόµενο των κυττάρων, κύρια του παρεγχυµατικού ιστού. Με τον τρόπο αυτό παράγονται µικροσκοπικά ανοικτόχρωµα στίγµατα πάνω στο φύλλο που σταδιακά συνενώνονται µε συνέπεια την χλωρωτική και τελικά σκωριόχρωµη εµφάνιση των φύλλων (µηλιάς κ.α.). Πολύ προσβεβληµένα φύλλα συρρικνώνονται και τελικά πέφτουν πρόωρα. Το τελικό αποτέλεσµα στο δένδρο είναι η ελάττωση του σφρίγους και του µεγέθους των καρπών. Επίσης µπορεί να επηρεασθεί αρνητικά ο σχηµατισµός ανθοφόρων οφθαλµών για την επόµενη αυξητική περίοδο.


10.7 Ζηµιές στα φυτά που προκαλούν τα ακάρεα

Εξ αιτίας του µικρού τους µεγέθους, τα ακάρεα δεν παρατηρούνται στα αρχικά στάδια της προσβολής. Είναι λοιπόν πολύ σηµαντικό να υπάρχει δυνατότητα αναγνώρισης, σε πρώιµο στάδιο, της ζηµιάς που προκαλείται στο φυτό από ακάρεα ώστε να είναι δυνατή


6
pin15.jpg
Πίνακας 15. Οι κύριες οµάδες ακάρεων µε οικονοµική σηµασία για τη φυτική παραγωγή. n

15.jpg

7
1.jpg

Εικ. 39. Οι σηµαντικότεροι τύποι ακάρεων (νωτιαία όψη, σε διαφορετικές κλίµακες)

(Α) Tetranychidae, φυτοφάγα (Ε) Tarsonemidae, φυτοφάγα

(Β) Eriophyidae, φυτοφάγα (Ζ) Acaridae, φυτοφάγα, αποθηκών

(Γ) Phytoseiidae, αρπακτικά (Η) Oribatidae, σαπροφάγα

(?) Ixodidae, τσιµπούρια (Θ) Sarcoptidae, ακάρεα ψωριάσεων



8

η λήψη των κατάλληλων µέτρων. Ακόµα και στην περίπτωση των µεγαλύτερων ακάρεων, τα συµπτώµατα της προσβολής είναι εµφανή πριν παρατηρηθούν τα ίδια τα ακάρεα. Πολύ περισσότερο µάλλον στην περίπτωση των µικροσκοπικών ακάρεων όπως τα Eriophyidae

και τα Tarsonemidae.

Η φύση της ζηµιάς εξαρτάται βέβαια σε µεγάλο βαθµό από τον τύπο του ακάρεως και από το είδος και µέρος του φυτού. Όλα τα είδη Tetranychidae τρέφονται µε τον τρόπο που αναφέρθηκε παραπάνω για το Panonychus ulmi και καταλήγουν σε στίγµατα και ανοιχτόχρωµες ή σκωριόχρωµες κηλίδες στα φύλλα ή άλλα φυτικά µέρη. Ζουν και διατρέφονται κατά το πλείστον στην κάτω επιφάνεια των φύλλων αλλά η προσβολή φαίνεται καλύτερα από την πάνω επιφάνεια. Μπορούν να προσβληθούν και άνθη. Συνήθως δεν προκαλείται συστροφή ή παραµόρφωση των προσβεβληµένων µερών. Μερικά είδη, ειδικά ο κίτρινος τετράνυχος (Tetranychus urticae), παράγουν µεγάλες ποσότητες λεπτότατων νηµάτων, που µοιάζουν µε τον ιστό των αραχνών, πάνω στην επιφάνεια των φύλλων. Άλλα είδη όπως ο κόκκινος τετράνυχος (Panonychus ulmi) παράγουν ελάχιστο ή καθόλου ιστό. Ένας καλός φακός χειρός (µε µεγέθυνση x8 έως x10) ή ένα µικροσκόπιο µε σχετικά µικρή µεγέθυνση (x10 έως x15) είναι αρκετά για παρατήρηση των Tetranychidae.

Αντίθετα η διατροφή από είδη Eriophyidae και Tarsonemidae δεν προκαλεί εµφανή χλώρωση των προσβεβληµένων περιοχών. Τα πιο συνηθισµένα συµπτώµατα σ’ αυτή την περίπτωση είναι παραµόρφωση, συστροφή ή µειωµένη ανάπτυξη των φύλλων ή άλλων φυτικών µερών. Μερικά είδη Eriophyidae προκαλούν τη δηµιουργία χαρακτηριστικών όγκων. Κατά κανόνα τα ακάρεα βρίσκονται στις προσβεβληµένες περιοχές αλλά απαιτείται µικροσκόπιο µε ισχυρή µεγέθυνση (x20 έως x30) για την παρατήρηση ειδών των δύο αυτών Οικογενειών. Πάντως µια επιπλέον δυσκολία στην παρατήρηση, πέρα από το πολύ µικρό µέγεθος, είναι το ότι τα ακάρεα αυτά είναι σχεδόν άχρωµα, ηµιδιαφανή.

Είδη της Οικογένειας Acaridae (Acarus, Tyroglyphus) συχνά προσβάλλουν βολβούς. Οι προσβεβληµένοι βολβοί αναπτύσσονται περιορισµένα και έχουν µαλακή, σπογγώδη υφή. Εσωτερικά υπάρχουν περιοχές σε κατάσταση σήψης µε παράλληλη παρουσία των ακάρεων αυτών. Έτσι σε µερικές περιπτώσεις δεν είναι ευκρινές ποιος ήταν ο πρώτος εισβολέας, ο µύκητας ή το άκαρι. Τα ακάρεα αυτά συνήθως απαντούν σε συσσωµατώµατα. Είναι µόλις ευδιάκριτα µε γυµνό µάτι, σαν γυαλιστερά σφαιρίδια µε οκνή κίνηση.


10.8 Ακάρεα µε ιδιαίτερη οικονοµική σηµασία

Οικογένεια Tetranychidae

Περιλαµβάνει µεγάλο αριθµό ειδών, όλα φυτοφάγα. Πολλά από αυτά είναι ευρύτατα διαδεδοµένα γεωγραφικά, ενώ µερικά είναι κοσµοπολιτικά. Τα σηµαντικότερα είδη είναι:

Panonychus ulmi, ο κόκκινος τετράνυχος των οπωροφόρων. Έχει κοσµοπολιτική εξάπλωση. Προσβάλλει κυρίως τη µηλιά αλλά και τα άλλα γιγαρτόκαρπα (αχλαδιά, κυδωνιά), τα πυρηνόκαρπα (ροδακινιά, δαµασκηνιά, κερασιά, βερικοκιά, αµυγδαλιά), το αµπέλι, την καρυδιά, καλλωπιστικούς θάµνους κ.α. Ο βιολογικός του κύκλος περιγράφηκε πιο πάνω. Η καταπολέµησή του µε φυτοφάρµακα, όπως και των υπολοίπων ακάρεων, είναι


9


δύσκολη επειδή αναπτύσσει εύκολα ανθεκτικότητα. Γίνονται εφαρµογές εναντίον των χειµέριων ωών µε ειδικά ωοκτόνα και µε χειµερινούς πολτούς, και συνδυασµένες εφαρµογές ωοκτόνων και ακµαιοκτόνων στην αυξητική περίοδο. Έχει πολλούς φυσικούς εχθρούς, όπως είδη της Οικογένειας ακάρεων Phytoseiidae και Stigmaeidae, έντοµα των οικογενειών των Ηµίπτερων Anthocoridae και Miridae και των Κολεοπτέρων Coccinellidae. Έτσι σε πολλές περιοχές του κόσµου (π.χ. Αγγλία, Νέα Ζηλανδία) γίνεται σήµερα ολοκληρωµένη αντιµετώπισή του µε αξιοποίηση των φυσικών του εχθρών.

Tetranychus urticae, ο κίτρινος τετράνυχος ή «σιναπίτης». Κοσµοπολιτικό και πρακτικά παµφάγο αφού προσβάλλει ευρύτατο φάσµα αυτοφυών και καλλιεργούµενων φυτικών ειδών διάφορων βοτανικών οικογενειών. Προσβάλλει όλα τα οπωροφόρα, τα εσπεριδοειδή, το αµπέλι, τα βιοµηχανικά φυτά (βαµβάκι, τεύτλα), τα λαχανικά, τα ψυχανθή, τα λειµώνια, τα καλλωπιστικά και τα ανθοκοµικά καθώς και αγρωστώδη. Είναι ίσως ο σοβαρότερος εχθρός των θερµοκηπιακών καλλιεργειών. Έχει αρκετές οµοιότητες στην εµφάνιση και το βιολογικό κύκλο µε τον P. ulmi. Τα θήλεα πάντως διαφέρουν σηµαντικά εφ’ όσον στον κίτρινο τετράνυχο έχουν χρώµα γενικά υποπράσινο µε δύο µεγάλα στίγµατα στις δύο πλευρές της κοιλίας. Τα θήλεα του χειµώνα έχουν χρώµα ρόδινο. ?ιαχειµάζει σαν ακµαίο θήλυ. Καταπολεµάται µε εφαρµογή φυτοφαρµάκων (συνδυασµούς ακµαιοκτόνων και ωοκτόνων) που όµως συχνά είναι αναποτελεσµατικά εξ αιτίας ανάπτυξης ανθεκτικότητας. Έχει, όπως και το προηγούµενο είδος, πολλούς βιολογικούς εχθρούς, ιδιαίτερα αρπακτικά ακάρεα Phytoseiidae. Έτσι στα θερµοκήπια η καταπολέµηση του Tetranychus urticae γίνεται µε εφαρµογή του Phytoseiulus persimilis (Phytoseiidae). Το αρπακτικό αυτό διατίθεται στους παραγωγούς στο στάδιο του έγκυου ακµαίου θηλυκού από οίκους που το εκτρέφουν για το σκοπό αυτό.

Tetranychus viennensis, ο τετράνυχος της µηλιάς και του κράταιγου. Προσβάλλει τη µηλιά, αχλαδιά, πυρηνόκαρπα κ.α. Έχει µικρότερη οικονοµική σηµασία από τα δύο προηγούµενα είδη.

Bryobia praetiosa, ο τετράνυχος της αµυγδαλιάς και της µηδικής. Προσβάλλει την αµυγδαλιά και άλλα πυρηνόκαρπα (ροδακινιά, κερασιά, δαµασκηνιά) καθώς και τη µηλιά, αχλαδιά, και διάφορα είδη τριφυλλιού.

Οικογένεια Eriophyidae

Περιλαµβάνει ακάρεα φυτοφάγα, µε σώµα επίµηκες σκωληκόµορφο δακτυλιωτό. Είναι πολύ µικρού µεγέθους, µέχρι 200µm και φέρουν µόνο δύο ζεύγη ποδών (τα πρόσθια) σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης τους. Είναι άχροα, ελαφρώς ωχροκίτρινα ή υπορόδινα. ?εν έχουν αναπνευστικό σύστηµα. Σηµαντικά είδη Eriophyidae είναι:

Eriophyes vitis. Προσβάλλει τα φύλλα της αµπέλου και προκαλεί τη γνωστή ερίνωση, δηλαδή σχηµατισµό φλυκταινών στο φύλλο, στην κατώτερη κοίλη επιφάνεια των οποίων αναπτύσσονται υπερτροφικές τρίχες. Μια µορφή του ακάρεως αυτού που είχε παλαιότερα ονοµασθεί ξεχωριστό είδος, το Colomerus vitis, προκαλεί ζηµιές στο φυτωριακό υλικό του αµπελιού επιδρώντας στην έκπτυξη των οφθαλµών.

Eriophyes pyri. Προσβάλλει τα φύλλα της αχλαδιάς και λιγότερο της µηλιάς. Προκαλεί το σχηµατισµό κηκίδων που αρχικά είναι ανοικτοπράσινες και τελικά παίρνουν χρώµα σκοτεινόφαιο.




10


Eriophyes tristriatus. Προκαλεί την ερίνωση της καρυδιάς.

Aceria oleae. Προκαλεί παραµορφώσεις στα φύλλα της ελιάς και σχηµατισµό αβαθών κοιλοτήτων στην κάτω επιφάνειά τους. Προσβάλλει και τις ανθοταξίες.

Aceria sheldoni, το άκαρι το παραµορφωτικό. Προσβάλλει τα εσπεριδοειδή και ιδιαίτερα τη λεµονιά. Προκαλεί ανώµαλη ανάπτυξη των οφθαλµών. Σαν συνέπεια, καταστρέφονται άνθη, οι καρποί έχουν ανώµαλα σχήµατα και πολλοί από αυτούς δεν είναι εµπορεύσιµοι, και τα φύλλα είναι µικρά και συνεστραµµένα ή δεν εκπύσσονται καθόλου.

Phyllocoptruta oleivora. Προκαλεί σκωριόχρωµη των καρπών των εσπεριδοειδών σε περιοχές των ΗΠΑ και της Μεσογείου εκτός από την Ελλάδα.

Aculus pelecassi. Προκαλεί σκωριόχρωση των καρπών της πορτοκαλιάς και µανδαρινιάς και αργυρόχρωση των καρπών της λεµονιάς στην Ελλάδα, την Ιταλία, τις ΗΠΑ και αλλού. Έχει πολλές οµοιότητες µε το προηγούµενο είδος.

Vassates lycopersici. Προσβάλλει τα φύλλα της τοµάτας και της πατάτας στα οποία προκαλεί ορειχαλκόχροη κηλίδωση που τελικά εκδηλώνεται µε τη µορφή σκληρών πλακών.

Phyllocoptes vitis, ο φυλλοκόπτης του αµπελιού. Προκαλεί τη λεγόµενη ακαρίωση του αµπελιού. Τα ακάρεα νύσσουν τους εκπτυσσόµενους οφθαλµούς και τα νεαρά φύλλα του αµπελιού, προκαλούν ανάσχεση της οµαλής ανάπτυξής τους, µικροφυλλία και βραχυγονάτωση των νεαρών βλαστών.

Aculus schlechtendali. Προκαλεί σκωριόχρωση στα µήλα.

Phytoptes avellanae. Προσβάλλει τους οφθαλµούς της φουντουκιάς και προκαλεί την παραµόρφωσή τους µε αποτέλεσµα το σχηµατισµό υπερτροφιών που είναι γνωστές σαν µπουκέτα. Οι οφθαλµοί που έχουν προσβληθεί δεν εκπύσσονται.

Οικογένεια Tarsonemidae

Polyphagotarsonemus latus. Προκαλεί ζηµιές, στο βαµβάκι και σε θερµοκηπιακές καλλιέργειες (λαχανοκοµικά, ανθοκοµικά).

Tarsonemus pallidus. Προσβάλλει τα κυκλάµινα και τις φράουλες.

Οικογένεια Acaridae (Tyroglyphidae)

Acarus siro. Προσβάλλει αποθηκευµένα σιτηρά κ.α.

Οικογένεια Phytoseiidae

Περιλαµβάνει είδη που είναι πολύ αποτελεσµατικά αρπακτικά άλλων ακάρεων και ιδιαίτερα των Tetranychidae.

Phytoseiulus persimilis. Εκτρέφεται από οίκους του εξωτερικού και διατίθεται σε καλλιεργητές θερµοκηπίων για την καταπολέµηση του T. urticae.

Typhlodromus pyri. Καταπολεµά αποτελεσµατικά σε προγράµµατα ολοκληρωµένης αντιµετώπισης του P. ulmi στη δενδροκοµία σε διάφορες περιοχές του κόσµου (Μ. Βρετανία, Ν. Ζηλανδία, Καναδά κ.α.). Υπάρχει και στην Ελλάδα.

11
πηγή: [LEFT]www.lib.teicrete.gr[/LEFT]

Amblyseius fallacis. Χρησιµοποιείται για τον ίδιο σκοπό στις Ανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ.

Typhlodromus occidentallis. Χρησιµοποιείται για τον ίδιο σκοπό στις ?υτικές Πολιτείες των ΗΠΑ.

Amblyseius potentillae. Επίσης αρπακτικό τετράνυχων στη δενδροκοµία στη Β. Ευρώπη και αλλού.

Amblyseius cucumeris. Χρησιµοποιείται σε εµπορική κλίµακα για την καταπολέµηση θριπών σε θερµοκήπια.

Οικογένεια Stigmaeidae

Zetzellia mali. Είναι αρπακτικό του P. ulmi.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Απάντηση