Εναέρια Καταβολάδα [1η απόπειρα...]

Θέματα που αφορούν τα Bonsai
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

Topic author
Νικολας72
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 391
Εγγραφή: 16 Σεπ 2015, 16:49
Has thanked: 29 times
Been thanked: 103 times

Re: RE: Re: Εναέρια Καταβολάδα [1η απόπειρα...]

Δημοσίευση από Νικολας72 »

deus x machina έγραψε:Kαλη συνεχεια Νικολα ... κ να αποτυχεις ειναι κ αυτο μια επιτυχια κατα βαθος ...
Αγαπητέ "από μηχανής Θεέ" (εάν δεν με ξεγελούν τα σκονισμένα Λατινικούλια που είχα μάθει κάποτε... :) ),

Πάει καιρός από τότε που απομυθοποίησα την αποτυχία, γενικότερα στην ζωή μου! Πρόσφατα, μάλιστα έπιασα τον ευτό μου να νουθετώ τον γιό μου, λέγοντάς του ότι η αποτυχία είναι μέρος της επιτυχίας, εάν δεν προσκοληθεί κανείς απομονωμένα σ' αυτήν. Και αυτός είναι πολύ απλά ο λόγος για να αγαπήσει κανείς ακόμα και τα λάθη του, γιατί εάν τα δει διαφορετικά είναι κι αυτά πηγές μάθησης. Υπάρχει πολύ σοφία μέσα στην τέχνη των bonsai. Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου. Η παρουσίαση πώς σου φάνηκε?

Στάλθηκε από το GT-N8000 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
If you can DREAM it,
you can DO it..!

deus x machina
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 397
Εγγραφή: 18 Μαρ 2013, 08:14
Τοποθεσία: Νικαια.
Has thanked: 19 times
Been thanked: 40 times

Re: Εναέρια Καταβολάδα [1η απόπειρα...]

Δημοσίευση από deus x machina »

Kαλη συνεχεια Νικολα σε οτι κανεις κ το να προσπαθησεις κ να αποτυχεις ειναι κ αυτο μια επιτυχια κατα βαθος , μιας κ η εμπειρια που αποκτας προστιθεται στην ηδη υπαρχουσα . Μονο καλο βγαινει να ξερεις απο αυτες τις προσπαθειες.
Nihil humanum mihi alienum est
Άβαταρ μέλους

Topic author
Νικολας72
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 391
Εγγραφή: 16 Σεπ 2015, 16:49
Has thanked: 29 times
Been thanked: 103 times

Εναέρια Καταβολάδα [1η απόπειρα...]

Δημοσίευση από Νικολας72 »

Με αφορμή την ερώτηση συναδέλφου, συνειδησοποίησα σήμερα ότι είχα κρατήσει λίγες φωτό από την πρώτη μου περσινή προσπάθεια για να δημιουργήσω φυτά από εναέριες καταβολάδες. Οπότε, με χαρά μοιράζομαι σήμερα την εμπειρία μου, έτσι ώστε να βοηθήσω κι άλλους..!
Ήταν τέλη Μαΐου, είχα διαβάσει ότι σχετικό άρθρο κατάφερα να βρω στο διαδίκτυο, καθώς και πολλά βιντεάκια με καθοδήγηση στον τρόπο εργασιών. Μάλιστα, ένα απ' αυτά, (εάν θυμάμαι καλά) ήταν από Έλληνα ομοιοπαθή (χομπίστα με πάθος... :) ), ο οποίος ήταν αρκετά κατατοπιστικός, και το δούλεψε ως μέθοδο σε άγριες ελιές.
Μετά από την έρευνα (...) πήρα το θάρρος και την απόφαση να κάνω δύο-τρία πειράματα. Το πρώτο μου πείραμα (απ' όπου και οι φωτογραφίες), αποφάσισα να το διενεργήσω με πειραματόζωο ...το λιόπουρνο που υπάρχει φυτεμένο από την οικογένεια στο πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι μας Εικόνα. Εντόπισα λοιπόν το κλαδί που ήταν αρκετά χαμηλά και μάλλλον ενοχλούσε στην άκρη του, αποτελώντας επικίνδυνο εμπόδιο για ψηλά παιδιά (όπως ο γράφων)! Εντάξει, το παραδέχομαι, μου είχε σπάσει τα νεύρα έτσι κι αλλιώς, αφού πάμπολλες φορές είτε με είχε γρατσουνίσει στο κεφάλι, είτε στο πρόσωπο. Άρα μ' αυτό το κλαδί είχα προηγούμενα... Εικόνα
Εργαλεία: νυστέρι, κοπίδι σχετικού σουγιά (πάντα μαζί μου), σακούλα (απλή σκουπιδίων γραφείου), μεμβράνη για τρόφιμα, αλουμινόχαρτο, χαρτοταινία. Άλλα υλικά: παλαιό ξεραμένο moss, τύρφη. Ξεκίνησα να κάνω όσο πιο καλές τομές μπορούσα με το νυστέριΕικόνα. Στην πορεία, συνειδητοποίησα πως η χρήση του ήταν μάλλον υπερβολή, αφού εξίσου καλή δουλειά έκανε το κοπίδι του σουγιά μου με νέα λάμα. Χρησιμοποιώντας την άλλη πλευρά του σουγιά, την σκληρή μύτη του μαχαιριού, ξεσήκωσα προσεκτικά την φλούδα σε μια λωρίδα γύρω από το κλαδί, πλάτους περίπου 3-4 εκατοστών Εικόνα. Στην συνέχεια, έξυσα (...ακόμα περισσότερο), το ξεγυμνωμένο από φλούδα τμήμα του κλαδιού, μέχρι να φανεί το πιο ασπρουδερό τμήμα του ξύλου.
Η συνέχεια, όσο απλή έμοιαζε, τόση δυσκολία είχε κρυμμένη. Το να δέσεις με χαρτοταινία μία σακούλα στην άκρη της τομής που έκανες νωρίτερα δεν είναι καθόλου δύσκολο Εικόνα, Εικόνα.Το να βάλεις-στερεώσεις όμως το ξεραμένο moss που έχεις προηγουμένως λασπώσει μέσα σε βρεγμένη τύρφη ακριβώς στο σημείο που θέλεις, χωρίς να γλιστρήσει και πέσει πριν το δέσεις με την σακούλα, ήταν λίγο ...αφορμή για "γαλλικά"! Τελικά, το κατάφερα, στραγγίζοντας λίγο περισσότερο το μείγμα! Θα ήταν ευκολότερο σε δύο περιπτώσεις: α'/ εάν το κλαδί ήταν κάθετο, β'/ εάν μπορούσα να είχα άλλα δύο χέρια...!
Πάνω από την σακούλα, έσφιξα στην θέση της την καταβολάδα με την ελαστική μεμβράνη για τρόφιμα. Στην συνέχεια κάλυψα όλο αυτό με αλουμινόχαρτο και έσφιξα τις άκρες με χαρτοταινία Εικόνα Εικόνα . Εδώ έχω δει να κάνουν τρύπες στην σακούλα (για να παίρνει υγρασία το μείγμα και για να στραγγίζει), έχω δει και το αντίθετο. Εγώ πάντως, (το αναφέρω έτσι για την ιστορία...) δεν έκανα τρύπες, ούτε στην καταβολάδα στο λιόπουρνο, ούτε στην πασχαλιά, ούτε με τις άλλες δύο καταβολάδες σε δύο άγριο-δαμασκηνιές που επίσης είναι φυτεμένες στα πεζοδρόμια της γειτονιάς. Αρκέστηκα σ' αυτά τα τέσσερα πρώτα πειράματα, και δεν επεκτάθηκα στα υπόλοιπα δέντρα της γειτονιάς..!
Περίπου τρεις μήνες αργότερα, η περιέργειά μου είχε αγγίξει κόκκινο: τί συνέβαινε κάτω από το αλουμινόχαρτο κι την σακούλα? Πρώτο δείγμα που αποφάσισα να ξεσκεπάσω ήταν η πασχαλιά... Θυμάμαι ακόμα που χοροπηδούσα σαν μικρό παιδί, σαν αντίκρυσα τις πάμπολλες μικρές ρίζες που είχαν αναπτυχθεί γύρω από την τομή. Το άγχος καθώς έκοβα το κλαδί, για να μην τραυματίσω τις τρυφερές ριζούλες... και στο τέλος κλάδεμα σχεδόν όλα τα κλαδιά και κόψιμο του κορμού πάνω από το ύψος που με ενδιέφερε να κρατήσω. Γλάστρα με απλό μείγμα χώματος και καλή αποστράγγιση στην βάση της (χαλίκι), προσευχή και τοποθέτηση του νέου φυτού.
Την ίδια ακριβώς διαδικασία ακολούθησα και με το λιόπουρνο και με τις δαμασκηνιές. Το λιόπουρνο αποτέλεσε την μοναδική αποτυχία: δεν βγήκαν ποτέ ρίζες... Ακόμα δεν ξέρω το γιατί. Ίσως να μην είναι δόκιμη τεχνική για το συγκεκριμένο είδος. Ίσως κάτι άλλο να πήγε στραβά. Για τα άλλα τρία όμως, από το φθινόπωρο μέχρι σήμερα, δεν ξέρω πόσες φορές κοίταξα μήπως δω κάτι να συμβαίνει. Ήξερα, πως έπρεπε να περιμένω μέχρι την άνοιξη για να δω ίσως κάποιους πρησμένους οθφαλμούς. Όμως η αγωνία... Τελικά, η μία δαμασκηνιά έχει ήδη ξεκινήσει να φουσκώνει τα παλιά μάτια στα παλαιότερα κλαδιά της, το ίδιο και η πασχαλιά, ενώ η άλλη δαμασκηνιά δεν είμαι σίγουρος...
Φυσικά σκοπεύω να ανοίξω καινούρια θέματα με το κάθε φυτό ξεχωριστά, για να δεχτώ συμβουλές διαμόρφωσης και να σας δείξω την πορεία τους. Λίγο αργότερα, θα μπορώ να ενημερώσω το κάθε θέμα με φωτογραφίες από το ξύπνημα των φυτών και την εξέλιξή τους, αν είμαστε τυχεροί και από την ανθοφορία τους. Όμως, σε κάθε περίπτωση, είμαι ευχαριστημένος που πέτυχε (έστω κατά 75%) η πρώτη προσπάθεια, αλλά και που κατέχω πια τον τρόπο να αποκτώ ένα προχωρημένο φυτό, πολύ πιο γρήγορα από ότι εάν αγόραζα ένα από φυτώριο με κορμό πάχους όσο το μικρό μου δάχτυλο...

Στάλθηκε από το GT-N8000 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
If you can DREAM it,
you can DO it..!
Απάντηση