Το κυνήγι της αγριοελιάς...

Φωτογραφίζουμε το δέντρο μας πριν την αγορά του και το παρουσιάζουμε για γνώμες - συμβουλές.
Άβαταρ μέλους

Συγγραφέας
Νικολας72
Shohin
Shohin
Δημοσιεύσεις: 114
Εγγραφή: πριν από 2 χρόνια
Has thanked: 12 times
Been thanked: 3 times
Κατάσταση: Χωρίς σύνδεση

Το κυνήγι της αγριοελιάς...

Δημοσίευση #1 από Νικολας72 » πριν από 3 μήνες

Καλησπέρα σε όλους,
καιρού επιτρέποντος, πιθανολογείται έντονα σε αξιόπιστους κύκλους των εν Ελλάδι bonsai-lovers, ότι την ερχόμενη εβδομάδα, νέος και πολλά υποσχόμενος bonsaisistas από την περιοχή του Βόλου, θα κατέλθει σε κυνήγι άγριας ελιάς, με σκοπό την συλλογή yamadori υλικού προς διαμόρφωση με βάση το αρρωστημένο πάθος του.. :laughing-rolling: :laughing-rolling: :laughing-rolling:
Η "επιδρομή" θα λάβει χώρα σε ιδιωτικό ελαιώνα στην περιοχή του ανατολικού Πηλίου. Έχουν εξασφαλιστεί  όλες οι απαιτούμενες άδειες ('ντάξει, του πεθερού είναι το κτηματάκι...) και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας (τσιλιαδόροι κλπ...), ενώ τέλος έχει γίνει όλη η σχετική προετοιμασία σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό (φτυάρια, γκασμάδες, σκαλιστήρια, κλαδευτήρια, τσουβάλια, ένα bobcat τσέπης και ένα εξαίρετο επιτελείο λαθρομεταναστών για τις απαραίτητες "διατυπώσεις"...)
Ο καφές θα είναι μία ευγενική χορηγία της Lavazza (τον κόκκινο αγοράζω από τον market, τον φθηνό...). Εάν τύχει να δείτε αυτόν τον τύπο, μην του μιλήσετε. Είναι άκρως επικίνδυνος και "οπλισμένος". Παρ' όλα αυτά, κρίνεται άκρως επιτακτική η ανάγκη, (για να μη ξηλώσει ό,τι δέντρο βρει μπροστά του), να παραθέσετε άμεσα μέσω απάντησης σ' αυτόν τον χώρο, χρήσιμες συμβουλές για το τί είδους δέντρο να επιλέξει:
*- Να προτιμήσει κάτι με διάμετρο κορμού μέχρι δέκα εκατοστά? 
*-Κάποιο χαροκαμένο, που επειδή πιάστηκε στην άκρη του δρόμου σε μια ανήλιαγη στροφή δεν είχε ανάπτυξη πάνω από ένα με ενάμιση μέτρο..?
*-Ή μήπως να ξεριζώσει ότι πιο ιδιόμορφο κορμό συναντήσει χαμηλά στην ρίζα, με την προοπτική ότι έτσι κι αλλιώς θα πέσει ηλεκτρικό πριόνι και θα αναζητηθεί νέα βλάστηση στο σημείο της τομής?
Εάν αγαπάτε την φύση, το Πήλιο και την ζωή σας (sory είναι κλεμμένο το τελευταίο...), μην καθυστερήσετε να απαντήσετε.. :laughing-rolling: :laughing-rolling: :laughing-rolling: :laughing-rolling:
If you can DREAM it,
you can DO it..!

Άβαταρ μέλους

Sim62
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 1277
Εγγραφή: πριν από 4 χρόνια
Has thanked: 26 times
Been thanked: 72 times
Κατάσταση: Χωρίς σύνδεση

Δημοσίευση #2 από Sim62 » πριν από 3 μήνες

ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΣ χωρίς αεροπορική κάλυψη ???
 Για συμβουλή το τρίτο σίγουρα.

Άβαταρ μέλους

Jean-Zac
V.I.P
V.I.P
Δημοσιεύσεις: 2130
Εγγραφή: πριν από 8 χρόνια
Been thanked: 70 times
Κατάσταση: Χωρίς σύνδεση

Δημοσίευση #3 από Jean-Zac » πριν από 3 μήνες

 
 
Καλά !!!!!    Έχουμε ξεφύγει !!!!
Βλέπω να αραιώνουνε στα γρήγορα οι ελιές του πεθερού !!!!!

:laughing-rolling: :laughing-rolling: :laughing-rolling: :laughing-rolling: :laughing-rolling: :laughing-rolling: :laughing-rolling: :laughing-rolling: :laughing-rolling: :laughing-rolling: :laughing-rolling: :laughing-rolling:
.
 

 
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτήν τη δημοσίευση.

Άβαταρ μέλους

Συγγραφέας
Νικολας72
Shohin
Shohin
Δημοσιεύσεις: 114
Εγγραφή: πριν από 2 χρόνια
Has thanked: 12 times
Been thanked: 3 times
Κατάσταση: Χωρίς σύνδεση

Δημοσίευση #4 από Νικολας72 » πριν από 3 μήνες

Sim62 έγραψε:ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΣ χωρίς αεροπορική κάλυψη ???
 Για συμβουλή το τρίτο σίγουρα.

Αυτό δεν το είχα σκεφτεί... Τώρα που το λες έχω κάτι φίλους στα Ραντάρ της αεροπορίας στο Πήλιο... Να δεις πού το έχω το τηλέφωνό τους...
:gelio

προστέθηκε πρίν  1 λεπτό 56 δευτερόλεπτα:
Jean-Zac έγραψε: 
 
Καλά !!!!!    Έχουμε ξεφύγει !!!!
...
 

:gelio :gelio :gelio 
Γιάννη, εσύ το κατάλαβες ήδη... ο πεθερός μου όχι ακόμα!!!
:gelio   
Έτσι κι αλλιώς, εδώ που τα λέμε, ένα αραίωμα το θέλει το κτηματάκι...
 :gelio
Είμαστε για να πληρώνουμε εργατικά  τέτοιες εποχές...?
:gelio :gelio
If you can DREAM it,
you can DO it..!

Άβαταρ μέλους

Συγγραφέας
Νικολας72
Shohin
Shohin
Δημοσιεύσεις: 114
Εγγραφή: πριν από 2 χρόνια
Has thanked: 12 times
Been thanked: 3 times
Κατάσταση: Χωρίς σύνδεση

Δημοσίευση #5 από Νικολας72 » πριν από 3 μήνες

Είναι η 3η προσπάθεια να καταγράψω τι έγινε στην πολύκροτη υπόθεση «το κυνήγι της αγριοελιάς» για να ενημερώσω το forum, (τις άλλες δύο είχαμε κάποιες φάει άκυρο από τον Chrome, ο οποίος εν είδη λογοκρισίας δεν με άφησε να ολοκληρώσω την υποβολή…)
Ανταπόκριση από Βόλο λοιπόν: επέζησε η χλωρίδα της περιοχής, αφού ο επίδοξος «επιδρομέας», επέδειξε αυτοσυγκράτηση και σύνεση. Ο απολογισμός έρχεται με θετικό πρόσημο, αφού 4 νέα φυτά φιλοδοξούν να αποτελέσουν μέρος της αυξανόμενης παρέας των bonsai μου (εάν προηγουμένως ξεπεράσουν μία απλή δοκιμασία: την επιβίωση!)
Καταρχήν να παραθέσω στην παρέα μας, ότι ο κρυφός πόθος όσων προβαίνουν σε ανάλογες εξορμήσεις, δεν μπορεί παρά να είναι η ανακάλυψη ενός ταλαίπωρου φυτού, που για όποιους τυχαίους λόγους δεν κατάφερε να έχει σε ύψος προσμετρώμενο το μέγεθος που θα του αναλογούσε λόγω ηλικίας. Δηλαδή, να βρεί κανείς, ανάμεσα σε θάμνους, μέσα σε φτέρες, σ’ ένα ανήλιαγο όχτο μιας ρεματιάς ή στο δρόμο προς βοσκή ενός κοπαδιού φυτοφάγων ζωντανών κλπ., ένα δεντράκι που από το πάχος του κορμού να συμπεραίνεις ότι τά ‘χει τα χρονάκια του, αλλά από μπόι να το ξανασκέφτεσαι… Ένα δεντράκι, που οι κακουχίες της μέχρι τώρα ζωής του ή το ανάγκασαν να στρίψει μία αριστερά και μία δεξιά τον κορμό του ψάχνοντας τον ζωοδόχο ήλιο, ή του αφαιρούσαν κάθε άνοιξη την δυνατότητα να αναπτύσεται καθ’ ύψος. Ένα δεντράκι, τέλος, που εάν το βάλει κανείς με πειραγμάνη κλίση σε pot και το κλαδέψει ελαφρά, είναι ένα ψιλο-έτοιμο bonsai… Τέτοια λοιπόν, δεν υπάρχουν. Ή -εάν προτιμάτε- δεν τα βρίσκεις κάθε μέρα. Πάντως σίγουρα δεν βρήκα εγώ την συγκεκριμένη μέρα.
Έτσι λοιπόν, εάν αποφασίσει κανείς να προβεί τελικά σε αφαίρεση υλικού, από το σημείο στο οποίο τυχαία το έβαλε η φύση, θα πρέπει κατά την γνώμη μου ουσιαστικά να του δίνει μία ευκαιρία να ζήσει. Με αυτά κατά νου, διάλεξα άγρια φυτά που βρισκόταν σε συστάδα άλλων μεγαλύτερων δέντρων. Όλα είχαν ήδη αρκετά ξερά κλαδιά από τα προηγούμενα χρόνια, και κάποια σημάδια ζωής (πράσινα φύλλα και χλωρά κλαδιά) όσο κοιτούσε κανείς προς τα πάνω. Κανένα δεν θα λείψει από το τοπίο αλλά και κανένα δεν είχε πολλές πιθανότητες να ζήσει αξιοπρεπώς (ακόμα και να επιβιώσει) λόγω θέσης. Επίσης, προσπάθησα να διακρίνω σε κάθε φυτό πριν σκάψω, τουλάχιστον δύο τρία χαρακτηριστικά του ως ορθά κριτήρια για να αποτελέσουν μετά από χρόνια, όμορφα bonsai. Το αν το κατάφερα, θα το δούμε…
Ελιά νούμερο ένα #1:

Στις φωτογραφίες, προσπάθησα να αποδώσω σε 4 λήψεις την οπτική όπως αυτή αλλάζει περιστρέφοντας το αντικείμενο κατά 90 μοίρες περίπου κάθε φορά. Αυτή η ελιά εκτός από το κριτήριο της περιστροφής του κορμού, είχε και αρκετό όγκο χαμηλά στις ρίζες, άρα δυνατότητα για ανάπτυξη αξιόλογου nebari αργότερα, και αξιόλογο πάχος κορμού. Αρκετά ψηλό (περίπου ένα μέτρο), από το οποίο σκέφτομαι να κρατήσω λιγότερο από το μισό εμφανή κορμό.
Ελιά νούμερο δύο #2:
 

Σ’ αυτή την ελίτσα –συνολικού ύψους γύρω στα 45εκ.- είδα το όμορφο nebari της 4ης φωτογραφίας, το συνολικό πάχος του κορμού, και το κλαδί που έβγαινε από πολύ χαμηλά σχεδόν από την ρίζα. Σκέφτομαι να αφαιρέσω τον βασικό κορμό με λοξή τομή στο ύψος της δεύτερης διακλάδωσης και να αφήσω εκείνο να μου δείξει τον δράμο της μετέπειτα εξέλιξής του.
Ελιά νούμερο τρία #3:
 

Σ’ αυτό το δεντράκι –περίπου ίδιων διαστάσεων με την #2- μου άρεσε πολύ η κάμψη του κορμού χαμηλά σχεδόν στη ρίζα και το κλαδί στην μέση του κορμού. Σκέφτομαι φυσικά να αφαιρέσω τον κορμό στο ύψος του κλαδιού, δίνοντας περισσότερη κωνικότητα, και δίνοντας πάλι τον πρώτο λόγο στο δέντρο για να μου πει πως θα εξελιχθεί.
 
Ελιά νούμερο τέσσερα #4:

 
 
Ναι, πολύ ιδιαίτερο δεντράκι, ίσιος κορμός (ίσως μειονέκτημα του «σωλήνα»), όμως εξαιρετικό ριζικό, που έχει αρχίσει να «σκάει» προσθέτοντας ηλικία, και με πολλά κλαδάκια από χαμηλά που σημαίνει πολλές επιλογές για συνέχιση της βασικής γραμμής του κορμού του δέντρου με έντονη κίνηση και σημαντική κωνικότητα.

Κάπου εδώ κλείνω την παρουσίαση, περιμένοντας τα σχόλιά σας, ενώ για κάθε δεντράκι υπόσχομαι να ανοίξω ξεχωριστό θέμα, για να παρακολουθούμε την εξέλιξή τους και να έχουμε προτάσεις και  virtual από όποιον έχει κέφι…

προστέθηκε πρίν 1 ώρα 21 λεπτά 24 δευτερόλεπτα:
Νικολας72:
Είναι η 3η προσπάθεια ... 

Ελιά νούμερο ένα #1:


 
20180203_012153.jpg
20180203_012317.jpg
20180203_012406.jpg
20180203_012510.jpg


Ελιά νούμερο δύο #2:
20180203_015425.jpg
20180203_015354.jpg
20180203_015324.jpg
20180203_015255.jpg

Ελιά νούμερο τρία #3:
20180203_015506.jpg
20180203_015652.jpg
20180203_015723.jpg
20180203_015543.jpg


Ελιά νούμερο τέσσερα #4:
 
20180203_015758.jpg
20180203_015841.jpg
20180203_022200.jpg
20180203_022236.jpg

Κάπως έτσι ήθελα τις φωτό... αν μπορεί ο διαχειριστής ας το φτιάξει στο αρχικό κείμενο. Αλλιώς, δεν πειράζει.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτήν τη δημοσίευση.
If you can DREAM it,
you can DO it..!