Ο ακριβής χρόνος για την μεταφύτευση

Τεχνικές και φροντίδα σε ενα δέντρο για την δημιουργία μπονσάϊ
Απάντηση

Ioanisu62
Shohin
Shohin
Δημοσιεύσεις: 132
Εγγραφή: 08 Απρ 2023, 18:12
Has thanked: 76 times
Been thanked: 47 times

Re: Ο ακριβής χρόνος για την μεταφύτευση

Δημοσίευση από Ioanisu62 »

Ευχαριστουμε, πολυ κατατοπιστικο οργανογραμμα μεταφυτευσης.
Κι'εγω σε υλικο απο φυτωριο αλλαζω το χωμα σε ανοργανο με αυτοπεποιθηση,
κατι που δεν εχω κανει ποτε σε ετοιμα μπονσαι, εννοω στο 100% αλλαγη.!
Μπραβο παντως, ομορφο δεντρο!
These users thanked the author Ioanisu62 for the post:
geokorg (17 Νοέμ 2024, 21:59)
Rating: 7.14%
Just a Bonsai Keeper!

BILLPAN
Imperial
Imperial
Δημοσιεύσεις: 502
Εγγραφή: 04 Μάιος 2022, 09:39
Has thanked: 154 times
Been thanked: 95 times

Re: Ο ακριβής χρόνος για την μεταφύτευση

Δημοσίευση από BILLPAN »

Πολλά συγχαρητήρια για την επιτυχία με τόσο μεγάλο ρίσκο, για την πάρα πολύ ωραία, αναλυτική και κατατοπιστικότατη παρουσίαση αλλά και για τη διαμόρφωση του δέντρου, είναι πανέμορφο.

Προσωπικά, όταν μεταφυτεύω άνοιξη νέο φυτωριακό υλικό, κάνω πάντα 100% αλλαγή χώματος. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, τα δέντρα τα καταφέρνουν. Αν είναι πια τέλη άνοιξης ή αν μεταφυτεύω φθινόπωρο, αφήνω πάντα προηγούμενο χώμα στη ριζόμπαλα, παίζω πιο συντηρητικά. Μετά τη μεταφύτευση, υπάρχουν τρόποι να βοηθάμε τα δέντρα μας να ανακάπτουν, όπως οι διαφυλλικοί ψεκασμοί (όπως είπε και ο Hfestion) και τα ριζοποτίσματα με εκχύλισμα φυκιών, η θέση σε πλήρη σκιά για έναν μήνα, και η χρήση μυκόρριζας (η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική στα κωνοφόρα και δη στα πεύκα) και πολύ λίγης (όχι τη συνιστώμενη δόση, αλλά το 1/2 ή 1/3) οργανικής ακτιβοζίνης κατά τη μεταφύτευση (αναμειγνύουμε τη μυκόρριζα και την ακτιβοζίνη με το νέο χώμα και βάζουμε μυκόρριζα και μέσα στις ρίζες). Ορισμένες φορές, εάν βλέπω ότι ένα δέντρο ζορίζεται πολύ και αργεί να ανακάμψει, μπορεί να κάνω και κανα - δυο διαφυλλικούς ψεκασμούς με λίπασμα (ποτέ ριζοπότισμα), για να το ενισχύσω. Κανονική λίπανση ξεκινάμε αφού το δέντρο έχει ανακάμψει πλήρως.

Όταν μεταφυτεύουμε κωνοφόρα και ειδικά πεύκα, προσέχουμε πάντα, είτε να αφήνουμε λίγο από το προηγούμενο χώμα στη ριζόμπαλα, είτε έστω να αναμειγνύουμε λίγο από το παλιό χώμα που αφαιρέσαμε στο νέο μας υπόστρωμα, για το λόγο που λέει ο Hfestion (απαραίτητοι συμβιωτικοί μύκητες που πρέπει να διατηρηθούν).
 
 
These users thanked the author BILLPAN for the post:
geokorg (17 Νοέμ 2024, 21:58)
Rating: 7.14%

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 4608
Εγγραφή: 15 Οκτ 2010, 13:05
Τοποθεσία: Αθηνα
Has thanked: 355 times
Been thanked: 289 times

Re: Ο ακριβής χρόνος για την μεταφύτευση

Δημοσίευση από Hfestion »

Τα συγχαρητήρια μου!!!! Πολύ μελετημένες κινήσεις, και πολυ μεθοδικός.
Υπάρχουν πολύ καλλιεργητές που ξεκινούν με μεταφύτευση 100% με νέο χώμα και αν το δέντρο επιβιώσει τότε πάνε σε διαμόρφωση. Κύριος αυτοί που κατεβάζουν τα δέντρα τους σε εκθέσεις.
Θέλω να συμπληρώσω πως τις δύσκολες στιγμές του δέντρου ως προς την επιβίωση του θα μπορούσες να του κάνεις διαφυλλικους ψεκασμούς. Θα το βοηθούσε αρκετά. Ακόμα τα κωνοφόρα δέντρα έχουν στην ρίζα τους έναν συγκεκριμένο μύκητα, αυτός συνεργάζεται με το δέντρο. Αν μελετήσεις σωστούς yamadorαδες του εξωτερικού, πάντα περνούν χώμα απο το σημείο που έβγαλαν το δέντρο για την μεταφύτευση. Και ο λόγος είναι αυτός.

Το δέντρο είναι υπέροχο!!!! Περιμένω update με το κρύο που νομίζω πως αλλάζουν χρώμα τα φύλλα του.
These users thanked the author Hfestion for the post:
geokorg (17 Νοέμ 2024, 21:57)
Rating: 7.14%

Topic author
geokorg
Mame
Mame
Δημοσιεύσεις: 84
Εγγραφή: 29 Ιαν 2013, 01:15
Has thanked: 68 times
Been thanked: 46 times

Ο ακριβής χρόνος για την μεταφύτευση

Δημοσίευση από geokorg »

Καλησπέρα στην ομάδα! Παρακάτω θα ήθελα να σας παρουσιάσω την εμπειρία μου, ως προς την σημασία που έχει ο ακριβής χρόνος της εκτέλεσης μεταφύτευσης, στα κωνοφόρα και ειδικότερα σε ένα κεδράκι που δουλεύω πειραματικά.Ας σημειώσουμε οτι αυτά το δεντράκια δεν αρέσκονται καθόλου να τους πειράζουμε το ριζικό σύστημα ... 

1. 2022 - πρώτη μεταφύτευση, νωρίς την άνοιξη
Το υλικό ήταν φυτωριακό και πρώτη εργασία που έγινε είναι μια πρώτη μεταφύτευση, με αλλαγή σε ρηχότερη γλάστρα και ταυτόχρονη αφαίρεση του οργανικού υποστρώματος, κυρίως περιμετρικα (κατά 40% περίπου) και αντικατάσταση αυτού με ανόργανο. 

2. ΟΚΤΏΒΡΙΟΣ 2023 - πρώτη διαμόρφωση
Το δεντράκι ήταν σε καλή κατάσταση και δέχτηκε την πρώτη του διαμόρφωση, με αρκετό κλάδεμα και βεβαίως συρμάτωμα.
OCT 2023 Before - After.png
3. ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 - δεύτερη μεταφύτευση με ρίσκο
Η μείωση του φυλλώματος το προηγούμενο φθινόπωρο, σε συνδυασμό με την παρουσία οργανικού υποστρώματος, με έκαναν να αποφασίσω να ρισκάρω (πολλές εργασίες, κοντά η μία στην άλλη), κάνοντας 2η μεταφύτευση. Ο σκοπός ήταν η πλήρης (100%) αλλαγή του υποστρώματος σε ανόργανο και η ταυτόχρονη αλλαγή γλάστρας σε μικρότερη (αισθητικοί λόγοι, που μεγάλωσαν το ρίσκο χωρίς λόγο). Η ακριβής στιγμή της μεταφύτευσης έγινε όταν σε κάθε ματάκι υπήρχε μικροσκοπική, αλλά παρούσα η νέα βλαστηση (στις φωτό δεν φαίνεται ακόμα). Το δέντρο είχε ξυπνήσει και ήδη "έδινε" χυμούς στις νέες του βελόνες.
MAR 2024 TRANSPLANTING Before - After.png
Κατα την μεταφύτευση, παρατήρησα νέες ενεργές ρίζες (ασπριδερή κατάληξη), αλλά και σκούρες, παλαιότερες, στο τμήμα που υπήρχε το οργανικό υπόστρωμα. Εγινε πλήρης αφαίρεση αυτού, μέχρι και στην ριζική καρδιά (στο κέντρο,κάτω από τον κορμό), με λίγο κλάδεμα ριζών. Το ρίσκο είναι ήδη μεγάλο.
MAR 2024 Root work.png
MAR 2024 ROOTBALL Before - After.png
4. ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024 ΣΟΚ
Το δέντρο έπαθε σόκ, κιτρίνισε σχεδόν όλες τις περσινές του βελόνες. Παλεύει να κρατηθεί, με μόνη ελπίδα την νέα βλάστηση, που εξακολουθούσε να αναπτύσσεται. Το σχεδόν λαχανί χρώμα των νέων βελονών, είναι πιά ξεκάθαρα ορατό. Θα τα καταφέρει?
APRIL 2024 SHOCK.png
 
5. ΜΑΙΟΣ 2024 ΑΝΑΚΑΜΨΗ
Και ναι, το κεδράκι τα κατάφερε! Ουφ...
MAY 2024 RECOVER.png
 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
1) Πρώτα θα πρέπει να αλλάζω πλήρως το υπόστρωμα σε ανόργανο, πριν αρχίζω να επενδύω χρόνο και ενέργεια σε διαμορφώσεις κτλπ
2) Πολλές εργασίες, η μία κοντά στην άλλη, δεν είναι το ζητούμενο. Υπομονή, υπομονή, υπομονή...
3) Το timing της μεταφύτευσης είναι πολύ σημαντικό. Το δέντρο πρέπει να έχει δώσει σημάδια φανερά, οτι είναι ενεργό, για να μπορέσει να αντέξει το ΣΟΚ που σχεδόν σίγουρα θα υποστεί.
4) Το οτι την γλύτωσε το δεντράκι αυτό, δεν σημαίνει οτι υπάρχει σιγουριά, οπότε ξανά: υπομονή, υπομονή, υπομονή
 
 
 
 
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
These users thanked the author geokorg for the post:
Ioanisu62 (16 Νοέμ 2024, 14:01)
Rating: 7.14%
Απάντηση