Κλαδεμα αγριελιας και ελιας

Τεχνικές και φροντίδα σε ενα δέντρο για την δημιουργία μπονσάϊ
Απάντηση

myrtilos
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 343
Εγγραφή: 17 Μάιος 2014, 18:08
Has thanked: 74 times
Been thanked: 24 times

Re: Κλαδεμα αγριελιας και ελιας

Δημοσίευση από myrtilos »

Μετά από τέτοιο παράδειγμα,λύνονται οι απορίες
Άβαταρ μέλους

Sim62
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 1464
Εγγραφή: 08 Φεβ 2014, 13:32
Has thanked: 11 times
Been thanked: 81 times

Re: Κλαδεμα αγριελιας και ελιας

Δημοσίευση από Sim62 »

Μην σε ανησυχεί που ακούς διαφορετικές απόψεις για τις ελιές. Είναι από τα λίγα δέντρα που μπορείς να κάνεις σχεδόν οτιδήποτε θέλεις πάνω τους, οποιαδήποτε εποχή του έτους και παρόλα αυτά να μην τους συμβεί κάτι δραματικό. Μικρές οπισθοδρομήσεις τις περισσότερες φορές. Εγώ σου είπα να κλαδέψεις τώρα (και μιλάω πάντα για δραστικό κλάδεμα) και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να αιτιολογήσω έτι περαιτέρω αυτό που είπα.

Ναί οι ελιές ανήκουν στα αειθαλή δέντρα και δεν μπαίνουν στην κλασσική και "δραματική" περίοδο ύπνωσης των φυλλοβόλων που χάνουν όλα τους τα φύλλα στην διάρκεια του χειμώνα. Όμως οι ελιές είναι και αυτές δέντρα της εύκρατης κλιματικής ζώνης και όπως όλα τα δέντρα της ζώνης αυτής βιώνουν και αυτές περίοδο ύπνωσης όταν μικραίνει η περίοδος της ημέρας και αρχίζουν πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Η κυκλοφορία χυμών και οι ενέργειες μεταβολισμού στο εσωτερικό τους διατηρούνται σε ένα απολύτως μίνιμουμ επίπεδο και μειώνονται σε σημαντικό βαθμό.

 Δεν έχουμε στην περίοδο του χειμώνα ούτε ανάπτυξη στις ελιές, ούτε παραγωγή καινούργιων φύλλων. Τα δέντρα, όλα τα δέντρα της εύκρατης ζώνης πέφτουν σε λήθαργο όταν μετατοπίζεται η ισορροπία του ισοζυγίου του άνθρακα γιατί δεν μπορούν τότε να υποστηρίξουν ενεργή ανάπτυξη σε όλα τα τμήματα τους. Και αυτό συμβαίνει τον χειμώνα.

Επειδή δεν πρόκειται να αντιπαλέψω ή να αμφισβητήσω άλλες γνώμες επ΄αυτού (είμαι σίγουρος ότι βγαίνουν μέσα από την προσωπική εμπειρία του καθενός) και εδώ να επαναλάβω οτι οι ελιές συγχωρούν σχεδόν τα πάντα θα πώ μόνον οτι δραστικά κλαδέματα σε φυλλοβόλα και αειθαλή (εκτός των τροπικών) εγώ τα κάνω πάντα μέσα στον χειμώνα για δύο λόγους. Πρώτα επειδή η κυκλοφορία των χυμών έχει μειωθεί δραστικά και άρα είναι η ασφαλέστερη στιγμή για το δέντρο να γίνει αυτή η επέμβαση. Με την προυπόθεση ότι σε ακραίες θερμοκρασίες θα τους παρασχεθεί κάποια προστασία. Δεύτερον αν μιλάμε για δέντρα που είναι στο ξεκίνημα τους για διακλάδωση, όσο γρηγορότερα κάνεις το κλάδεμα, τόσο πιο γρήγορα ενεργοποιείς την δημιουργία νέων οφθαλμών και τόσο περισσότερο χρόνο τους δίνεις να εξελιχθούν σε βλαστούς - κλαδιά,  ώριμα να αντέξουν τον επόμενο χειμώνα. Λάβε υπ΄όψιν σου οτι η ελιά δεν είναι και απο τα ανθεκτικότερα είδη στις παγωνιές.

Θα σου δώσω και οπτικά ένα παράδειγμα δικιάς μου ελιάς που κλαδεύτηκε (μάλλον πετσοκόφτηκε στην κυριολεξία αφού δεν είχε άλλη προοπτική για να γίνει ας πούμε κάτι σαν prebonsai)) τον Ιανουάριο του 2016 για να πάρεις μια ιδέα από την αντίδρασή της από κεί και μετά.
9-01-Nοέμβριος.JPG
9-01-Ιανουάριος.JPG
9-02-Ιανουάριος.JPG
9-04-Μάιος.JPG
9-06-Ιούλιος.jpg
9-08-Σεπτέμβριος.JPG
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

Topic author
ioannis.makris
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 359
Εγγραφή: 07 Σεπ 2016, 14:43
Has thanked: 111 times
Been thanked: 31 times

Re: Κλαδεμα αγριελιας και ελιας

Δημοσίευση από ioannis.makris »

Με μπερδεψατε λιγο.. θελω να κλαδεψω δραστικα μια αγριοελια και μια ελια μπονσαι να της κλαδεψω τωρα???
Άβαταρ μέλους

Jean-Zac
V.I.P
V.I.P
Δημοσιεύσεις: 2499
Εγγραφή: 21 Απρ 2010, 15:15
Has thanked: 0
Been thanked: 228 times

Re: Κλαδεμα αγριελιας και ελιας

Δημοσίευση από Jean-Zac »

Χρονική περίοδος: Τέλος Απριλίου αρχές Μαΐου ... αλλά αυτό φυσικά  εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής.
Η ελιά είναι ένα αειθαλές φυτό, έτσι η ανάπτυξή της είναι ενεργή για ολόκληρο το ημερολογιακό έτος.
Όταν κάνεις ένα κλάδεμα (ειδικά σε ένα  μπονσάι ελιάς) αφήνεις  πάντα μερικά φύλλα στην κορυφή των μεγάλων κλαδιών  που κατά την άποψή σου πρέπει να κλαδευτούν. Και αυτό  γιατί  στήν ελιά υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος της  λεγομένης επιστροφής της λύμφης. Αφήνοντας μερικά φύλλα (φτάνουν 2  ζεύγη) στην κορυφή του κλαδιού που αφαιρέσαμε,  αυτά θα "τραβήξουν"  την  λύμφη  συνεχίζοντας έτσι να κρατούν ζωντανό το κλαδί. Τα εν λόγω φύλλα μπορείς  να τα αφαιρέσεις  όταν φυτρώσουν τα νέα και τα οποία θα κάνουν  την δουλειά πού  είχε γίνει προηγουμένως  από τα άλλα φύλλα.
Σε περιοχές όπου το κλίμα είναι αρκετά ήπιο για στο σύνολο του έτους, η ελιά μπονσάι  χρειάζεται δύο κλαδέματα, η μία μετά την ανοιξιάτικη ανάπτυξη  και η άλλη μετά την βλάστηση  του φθινοπώρου.

Στις πιο βόρειες περιοχές, όπου το κλίμα είναι πιο κρύο, φτάνει ένα μόνο κλάδεμα και αυτό μπορεί να γίνει  το καλοκαίρι. Σε αυτή την περίπτωση να  θυμάσαι ότι πρέπει να γίνει στο άδειασμα του φεγγαριού  προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική διαρροή της λύμφης.
Άβαταρ μέλους

Sim62
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 1464
Εγγραφή: 08 Φεβ 2014, 13:32
Has thanked: 11 times
Been thanked: 81 times

Re: Κλαδεμα αγριελιας και ελιας

Δημοσίευση από Sim62 »

Γιατί κλάδεμα μιλάμε ? Δραστικό ή συντηρητικό ? Επίσης υπάρχει κάποια διαφορά στο κλάδεμα κάποιας ελιάς bonsai με το κλάδεμα της ελιάς στα χωράφια. Εκεί γίνεται με γνώμονα την καρποφορία. Πολύ διαφορετικό πράγμα σε σχέση με τα δικά μας ενδιαφέροντα.
Αν η περίπτωση μας αφορά δραστικό κλάδεμα διαμόρφωσης τώρα (τα τέλη του χειμώνα) είναι η κατάλληλη εποχή για την χώρα μας. Το δέντρο θα αντιδράσει με έντονη ανάπτυξη την άνοιξη. Η ανάπτυξη αυτή αν συνδυαστεί και με σταθερό πρόγραμμα λίπανσης θα είναι από έντονη έως και άναρχη πολλές φορές. Και εδώ έρχεται μετά το κλάδεμα συντήρησης που μάλλον θα είναι απαραίτητο σε όλη την περίοδο ανάπτυξης για να διατηρηθεί η μορφή που έχουμε φανταστεί και σχεδιάσει για το δέντρο μας και για την δημιουργία πυκνής διακλάδωσης.
Άβαταρ μέλους

thanos75
Imperial
Imperial
Δημοσιεύσεις: 728
Εγγραφή: 10 Ιαν 2016, 19:05
Has thanked: 67 times
Been thanked: 130 times

Re: Κλαδεμα αγριελιας και ελιας

Δημοσίευση από thanos75 »

Νομίζω ότι όντως τα μεσογειακά πάνε πιο αργά την άνοιξη. Ιούνιος μου φαίνεται βέβαια πολύ αργά. Νομίζω ότι στα κτήματα εδώ στην Αττική τις κλαδεύουν με το μάζεμα κατά τον Νοέμβριο και τον Μάρτιο. Ας μας πει κάποιος πιο ειδικός. Ενδιαφέρομαι και γω. Όπως και για μεταφύτευση. Νομίζω ότι και αυτή πιο αργά την άνοιξη.

Topic author
ioannis.makris
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 359
Εγγραφή: 07 Σεπ 2016, 14:43
Has thanked: 111 times
Been thanked: 31 times

Κλαδεμα αγριελιας και ελιας

Δημοσίευση από ioannis.makris »

Καλημερα. Ποτε να κλαδεψω αγριελιες και ελιες? Διαβασα ιδανικα το φθινοπωρο και τον ιουνιο. Μπορω να κλαδεψω αυτην την εποχη ????
Απάντηση