Αγριελιά - Olea Sylvestris

Παρουσιάσεις Μπονσάϊ μελών
Απάντηση

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 4462
Εγγραφή: 15 Οκτ 2010, 13:05
Τοποθεσία: Αθηνα
Has thanked: 297 times
Been thanked: 232 times
Επικοινωνία:

Re: Αγριελιά - Olea Sylvestris

Δημοσίευση από Hfestion »

Ωραιότατο!

Topic author
BILLPAN
Shohin
Shohin
Δημοσιεύσεις: 270
Εγγραφή: 04 Μάιος 2022, 09:39
Has thanked: 104 times
Been thanked: 41 times

Re: Αγριελιά - Olea Sylvestris

Δημοσίευση από BILLPAN »

Καλημέρα Θάνο, σ' ευχαριστώ, χαίρομαι που σου αρέσει!

Το ήξερα αυτό που λες για τον φλοιό πεύκου και το αλκαλικό έδαφος που προτιμά η ελια, αλλά συνειδητά χρησιμοποίησα αυτό το υπόστρωμα, καθώς είναι το μείγμα που δοκιμάζω αυτή τη σεζον στα δέντρα μου, πιο πολύ πειραματικά να δω πως θα πάνε. Σκέφτηκα ότι α) το ποσοστό του φλοιού είναι μικρό για να επηρεάσει αρνητικά, β) ότι η ελιά προσαρμόζεται σε όλα τα εδάφη καθώς και ότι η) το υπόστρωμα πάντα γίνεται λίγο πιο αλκαλικό απ' ότι είναι αρχικά, λόγω του νερού της βρύσης και των λιπασμάτων.

Προστέθηκε μετά από 12 λεπτά 9 δευτερόλεπτα:
Δεν νομίζω ούτε εγώ να έχει πρόβλημα, τα νέα φύλλα της αναπτύσσονται κανονικά όρος το παρόν...
Άβαταρ μέλους

thanos75
Imperial
Imperial
Δημοσιεύσεις: 729
Εγγραφή: 10 Ιαν 2016, 19:05
Has thanked: 69 times
Been thanked: 131 times

Re: Αγριελιά - Olea Sylvestris

Δημοσίευση από thanos75 »

Είναι πολύ όμορφο δεντράκι και του ταιριάζει και το ποτ.
Μια αντίρρηση έχω για το υπόστρωμα που χρησιμοποίησες και ειδικότερα για τον φλοιό πεύκου. Η ελιά προτιμά αλκαλικά εδάφη ενώ ο φλοιός πεύκου δημιουργεί όξινο περιβάλλον. Παρόλα αυτά οι ελιές είναι δυνατά δέντρα και προσαρμόζονται. Θα παρακολουθήσεις την εξέλιξη της.
Screenshot_2023-03-18-08-47-26-297-edit_com.google.android.googlequicksearchbox.jpg
 (Από internet)
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

Topic author
BILLPAN
Shohin
Shohin
Δημοσιεύσεις: 270
Εγγραφή: 04 Μάιος 2022, 09:39
Has thanked: 104 times
Been thanked: 41 times

Αγριελιά - Olea Sylvestris

Δημοσίευση από BILLPAN »

Καλημέρα στην παρέα!

Σήμερα παρουσιάζω ένα δέντρο για το οποίο είμαι πολύ περήφανος και χαρούμενος που είμαι κάτοχός του.

Πρόκειται για μια αγριελιά, την οποία μου χάρισε ο κύριος Παναγιώτης (Karesansui) στο προηγούμενο workshop που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2022, τον οποίο και ευχαριστώ ξανά πολύ και από εδώ. Ήταν πραγματικά μια πολύ ευχάριστη και αναπάντεχη έκπληξη του πρώτου workshop που συμμετείχα :P.

Πρόκειται για το πιο εξελιγμένο, το πιο μεγάλο σε ηλικία και σίγουρα ένα από τα πιο όμορφα και αξιόλογα δέντρα μου. Ο κύριος Παναγιώτης μου είπε ότι είχε στην κατοχή του και μεγάλωνε το δέντρο τουλάχιστον για δέκα χρόνια (!) και όπως θα δείτε στις φωτογραφίες, μου δόθηκε ουσιαστικά πλήρως διαμορφωμένο και έτοιμο να μπει σε ποτ... Από την πρώτη στιγμή που το είδα με εντυπωσίασε το πάχος και η κίνηση του κορμού, καθώς και η διακλάδωση και το σχήμα που έχει διαμορφώσει ο κύριος Παναγιώτης. Όταν το παρέλαβα, το δέντρο ήταν σε κοινή πλαστική γλάστρα με εξαιρετικό υπόστρωμα, προφανώς μία μείξη φυτοχώματος και ψιλού ποταμίσιου χαλικιού, σε μία αναλογία απ' ότι μπορώ να κρίνω περίπου 50% - 50%. Η αποστράγγιση του συγκεκριμένου μείγματος ήταν άψογη, όπως έριχνα το νερό έτσι έτρεχε αμέσως από τις τρύπες της γλάστρας χωρίς καμία καθυστέρηση...

Από το φθινόπωρο που την παρέλαβα μέχρι και τον τρέχοντα Μάρτιο, δεν έκανα καμία απολύτως επέμβαση πάνω στο δέντρο, μόνο πότισμα και υγρό λίπασμα φτωχό σε άζωτο μια φορά τον μήνα για να το προετοιμάσω για την άνοιξη.

Αρχές του τρέχοντος Μαρτίου, του αγόρασα ένα ποτ που πιστεύω ότι του πηγαίνει πολύ και το μεταφύτευσα, επιλέγοντας τον χρόνο της μεταφύτευσης με κριτήριο ότι είχε ήδη ξεκινήσει την νέα βλάστηση. Έκοψα αρκετή ρίζα για να χωρέσει στο ποτ, αφήνοντας ουσιαστικά άθικτη μόνο την ριζόμπαλα, δεν το φοβήθηκα γιατί πρόκειται για ελιά. Δεν κλάδεψα καθόλου. Σαν υπόστρωμα χρησιμοποίησα ως βάση "χώμα για μπονζάι" της DCM με ανάμειξη ελαφρόπετρας και φλοιού πεύκου, σε μία αναλογία περίπου 60% οργανικό 40% ανόργανο (30% ελαφρόπετρα και 10% φλοιός πεύκου). Τοποθέτησα το δέντρο σε σκιερό σημείο όπου και παραμένει μέχρι και σήμερα, τρίτη εβδομάδα μετά την μεταφύτευση, χωρίς να λιπαίνω καθόλου. Στη ριζόμπαλα άφησα άθικτο το προηγούμενο υπόστρωμα του κυρίου Παναγιώτη, δεν ήθελα και δεν υπήρχε λόγος να το ζορίσω άλλο, ειδικά μιας και πρόκειται για ένα εξαιρετικό υπόστρωμα με τέλεια αποστράγγιση και το δέντρο ήταν υγιέστατο μέσα σε αυτό. Έβαλα διχτάκι πάνω από τις τρύπες του ποτ και έστρωσα μια στρώση πιο χοντρής ελαφρόπετρας στο πάτο. Ασφάλισα το δέντρο στο ποτ με σύρμα που πέρασα από τις τρύπες αποστράγγισης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει κάποιο ιδιαίτερο σημάδι στρες από την μεταφύτευση, παρά μόνο έχει χάσει κάποια μετρημένα στα δάχτυλα φυλλαράκια. 

Κύριε Παναγιώτη αν θέλετε πείτε μας περισσότερα για αυτό το δεντράκι και την ιστορία του, τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίσατε μαζί του και συμβουλές για να συνεχίσω την καλλιέργειά του. Ελπίζω να σας αρέσει το ποτ που του διάλεξα και η τοποθέτηση μέσα σε αυτό... Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ :-).

Ακολουθούν φωτό από το πριν, το μετά και την διαδικασία της μεταφύτευσης:


     
 
 
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Απάντηση