Ficus retusa

Παρουσιάσεις Μπονσάϊ μελών

Topic author
Ontherun
Shohin
Shohin
Has thanked: 63 times
Been thanked: 45 times

Re: Ficus retusa

Δημοσίευση από Ontherun »

Διαλεγω την πρωτη επιλογη για στην δευτερη η βαση που μενει γινεται πιο λεπτη οσο φτανει στο επιπεδο της επιφανειας.
Εχει πολλα χιλιομετρα μεχρι να πιασει το virtual!!!!
Άβαταρ μέλους

Jean-Zac
V.I.P
V.I.P
Has thanked: 0
Been thanked: 266 times

Δημοσίευση από Jean-Zac »

Ας δούμε 2 επιλογές διαμόρφωσης.
Η πρώτη είναι νά γίνει εναέρια καταβολάδα πάνω από τήν διχάλα καί τό πρόβλημα εξαφανίζεται.
Η δεύτερη είναι να κοπεί η δεξιά πλευρά τής διχάλας.
Το δύσκολο είναι η διακλάδωση. Μάλλον θέλει δραστικό κλάδεμα κοντά στόν κορμό ώστε νά πετάξουν νέα βλασταράκια.

Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
These users thanked the author Jean-Zac for the post:
Ontherun (10 Οκτ 2024, 21:47)
Rating: 7.14%

Topic author
Ontherun
Shohin
Shohin

BILLPAN έγραψε:
04 Οκτ 2024, 12:16
Εντάξει μιλάμε για δεντράρα...

Δεν βλέπω την ανάγκη σώνει και καλά να εξαφανιστεί η διχάλα στη βάση, είναι ένα χαρακτηριστικό του δέντρου και σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι το ασχημαίνει. Εγώ δεν θα άλλαζα τίποτα.

Ρίχνω ωστόσο στο τραπέζι και μια άλλη ιδέα, που όμως είναι αρκετά επικίνδυνη και δεν ξέρω κατά πόσο είναι πρακτικά εφαρμόσιμη, δεν έχω την εμπειρία, ας μας πουν οι εμπειρότεροι από εμένα: όπως κοιτάμε τις φωτό 4 και 5, να κοπεί η αριστερή πλευρά της διχάλας και έτσι να έχουμε έναν κορμό που ξεκινάει από κάτω μέχρι πάνω με πολύ γλυκιά κίνηση. Δεν ξέρω αν το δέντρο αντέξει ένα τέτοιο κόψιμο, υπό την έννοια ότι μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά η πλευρά του που τροφοδοτείται από τις ρίζες κάτω από το αριστερό πόδι της διχάλας (βέβαια για αυτό θα πρέπει να ξέρουμε και τι ακριβώς γίνεται από κάτω...). Αν το δέντρο ήταν δικό μου δεν θα το έκανα από φόβο, παρά μόνο αν από κάτω από το αριστερό "πόδι" δεν είχε σπουδαίο ριζικό σύστημα...

Στο γκάλοπ του Δώρη ψηφίζω την τέταρτη και την πέμπτη φωτογραφία, δηλαδή ακριβώς την πλευρά που έχει διαλέξει για μπροστινή ο ontherun (αν και επίσης όμορφη είναι και η φωτό 2, δηλαδή η πίσω πλευρά, που όμως "κονταίνει" το δέντρο και γενικά δεν έχει δουλευτεί στη διαμόρφωση σαν μπροστινή, αλλά σαν πίσω.

Πάντως οφείλω να πω και εγώ ότι η δουλειά που έχει γίνει στη δομή του δέντρου είναι επαγγελματικού επιπέδου. Πολλά συγχαρητήρια και από μένα...

Βασιλη καλησπερα και σε ευχαριστω πολυ!
εξυπνη η ιδεα να κοπει η μια βαση του δεντρου αλλα θα αλλαξει η γεωμετρια του ολοκληρη.οι ριζες θα αντεξουν το κοψιμο πιστευω και θα στηριξουν το δεντρο που θα μεινει.θα εχει ωραια κινηση προς τα αριστερα και αμεσως δεξια αλλα ετσι οπως το βλεπω η βαση θα ειναι πιο αδυνατη απο τη μεση με αποτελεσμα να χαθει η σταδιακη μειωση του παχους οσο ανεβαινουμε.ομως ειναι μια προοπτικη που ποτε μου δε σκεφτηκα και ας βλεπω το δεντρο ολη μερα.
τελικα αυτη η διχαλα μας εχει ανοιξει μεγαλους μπελαδες.και αρεσει αλλα παραλληλα δεν αρεσει...
εγω δε θα ψηφισω καμια φωτο γιατι δε θα ειμαι αντικειμενικος.

Rango
Shohin
Shohin
Has thanked: 90 times
Been thanked: 33 times

Δημοσίευση από Rango »

Και εγώ προτιμώ την μπροστινή πλευρά που έχει διαλέξει ο Σαράντης!
Δε νομίζω ότι είναι τόσο δύσκολο να βρεις μια πέτρα, η ένα βραχάκι να κάνεις τις δοκιμές σου...
Και αφού το έχεις έτσι στο μυαλό σου προχωρά το!!!
Μάλλον είναι και η καλύτερη επιλογή και χωρίς να ταλαιπωρήσεις το δέντρο...
These users thanked the author Rango for the post:
Ontherun (04 Οκτ 2024, 17:56)

BILLPAN
Imperial
Imperial
Has thanked: 154 times
Been thanked: 95 times

Δημοσίευση από BILLPAN »

Εντάξει μιλάμε για δεντράρα...

Δεν βλέπω την ανάγκη σώνει και καλά να εξαφανιστεί η διχάλα στη βάση, είναι ένα χαρακτηριστικό του δέντρου και σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι το ασχημαίνει. Εγώ δεν θα άλλαζα τίποτα.

Ρίχνω ωστόσο στο τραπέζι και μια άλλη ιδέα, που όμως είναι αρκετά επικίνδυνη και δεν ξέρω κατά πόσο είναι πρακτικά εφαρμόσιμη, δεν έχω την εμπειρία, ας μας πουν οι εμπειρότεροι από εμένα: όπως κοιτάμε τις φωτό 4 και 5, να κοπεί η αριστερή πλευρά της διχάλας και έτσι να έχουμε έναν κορμό που ξεκινάει από κάτω μέχρι πάνω με πολύ γλυκιά κίνηση. Δεν ξέρω αν το δέντρο αντέξει ένα τέτοιο κόψιμο, υπό την έννοια ότι μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά η πλευρά του που τροφοδοτείται από τις ρίζες κάτω από το αριστερό πόδι της διχάλας (βέβαια για αυτό θα πρέπει να ξέρουμε και τι ακριβώς γίνεται από κάτω...). Αν το δέντρο ήταν δικό μου δεν θα το έκανα από φόβο, παρά μόνο αν από κάτω από το αριστερό "πόδι" δεν είχε σπουδαίο ριζικό σύστημα...

Στο γκάλοπ του Δώρη ψηφίζω την τέταρτη και την πέμπτη φωτογραφία, δηλαδή ακριβώς την πλευρά που έχει διαλέξει για μπροστινή ο ontherun (αν και επίσης όμορφη είναι και η φωτό 2, δηλαδή η πίσω πλευρά, που όμως "κονταίνει" το δέντρο και γενικά δεν έχει δουλευτεί στη διαμόρφωση σαν μπροστινή, αλλά σαν πίσω.

Πάντως οφείλω να πω και εγώ ότι η δουλειά που έχει γίνει στη δομή του δέντρου είναι επαγγελματικού επιπέδου. Πολλά συγχαρητήρια και από μένα...

These users thanked the author BILLPAN for the post:
Ontherun (04 Οκτ 2024, 17:45)

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 355 times
Been thanked: 289 times

Δημοσίευση από Hfestion »

Στα δικά μου μάτια ψηφίζω φωτογραφίες 2 και 3.

Ας κάνουμε ενα γκάλοπ!!!!

Topic author
Ontherun
Shohin
Shohin

Rango έγραψε:
03 Οκτ 2024, 23:09
Πολύ ωραία εξέλιξη!!!
Το μόνο που με χαλάει είναι αυτά τα δύο πόδια, γιατί από εκεί και πάνω το δέντρο είναι φανταστικό!!!
Αλλά πιστεύω ότι έχει πολύ μέλλον μπροστά του!!!

Καλημερα παρη και σε ευχαριστω.
το ιδανικο που ειχα χρονια σα σκεψη ειναι να βρεθει ενα βραχακι να κατσει το δεντρο πανω.αν δε βρεθει ,οπως ειπες και εσυ εχει πολυ μελλον.

Προστέθηκε μετά από 7 λεπτά 20 δευτερόλεπτα:
20241004_111246.jpg

20241004_111255.jpg

20241004_111302.jpg

20241004_111319.jpg

20241004_111336.jpg

20241004_111234.jpg

Καλημερα Δωρη.εβγαλα πιο μακρυνες αν και δε νομιζω να σε βοηθησουν σε κατι οπτικα.
θα σου πω πως σε γενικες γραμμες ειμαι ευχαριστημενος απο το αποτελεσμα που εγινε μεσα σε λιγα χρονια.τα ποδαρακια που δημιουργει ειναι πολυ ιδιαιτερο στυλ και δε θα αρεσει παντου.σιγουρα του δινει δικο του χαρακτηρα και δεν ακολουθει το μοντελο ενιαια βαση κτλ.

Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
These users thanked the author Ontherun for the post:
Rango (04 Οκτ 2024, 12:36)

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής

Καταρχάς έχουμε έναν φικο, που είναι στην φύση τους να έχουν κορμούς στην βάση τους. Ακόμα οπτικά το δέντρο έχει την απόλυτη συμμετρία. Ξεκινάει το φύλλωμα από το 1/3 του συνολικού του ύψους καί έχει το απόλυτο κλάδεμα.

Αν κατέβει το δέντρο με σκοπό να κρυφτούν τα δυο πόδια, θα χαθούν όλες οι αναλογίες.

Αυτό που χρειάζεται Νέες φωτογραφίες με μια στροφή του δέντρου ελαφρός προς τα αριστερά ή ακόμα καλύτερα και από άλλες γωνίες καί οπωσδήποτε λίγο πιο μακριές φωτογραφίες.
 Δεν υπάρχει τίποτα στην φύση χωρίς ατέλειες.

These users thanked the author Hfestion for the post:
Ontherun (04 Οκτ 2024, 11:25)

Rango
Shohin
Shohin
Has thanked: 90 times
Been thanked: 33 times

Δημοσίευση από Rango »

Πολύ ωραία εξέλιξη!!!
Το μόνο που με χαλάει είναι αυτά τα δύο πόδια, γιατί από εκεί και πάνω το δέντρο είναι φανταστικό!!!
Αλλά πιστεύω ότι έχει πολύ μέλλον μπροστά του!!!
These users thanked the author Rango for the post:
Ontherun (04 Οκτ 2024, 11:15)

Topic author
Ontherun
Shohin
Shohin

Hfestion έγραψε:
02 Οκτ 2024, 18:07
Ωραιότατο!!!! Μπράβο!

Ευχαριστω πολυ Δωρη!!

Προστέθηκε μετά από 10 λεπτά 44 δευτερόλεπτα:
thanos75 έγραψε:
02 Οκτ 2024, 18:45
Είναι όντως πολύ ωραίο. Αυτό που του χρειάζεται για να αλλάξει επίπεδο -κάτι το οποίο βέβαια είναι εξαιρετικά δύσκολο στο κλίμα μας - είναι να δημιουργηθούν εναέριες ρίζες με τις οποίες να γεμίσει το κάτω 1/3 του κορμού. Να παχύνει με αυτό τον τρόπο η βάση, να αποκτήσει κωνικοτητα και να καλυφθεί και η διχάλα κάτω .
Εγώ κάνω μια προσπάθεια βυθίζοντας προσωρινά σε χώμα την βάση. Είχα σκοπό να το ανοίξω τώρα το φθινόπωρο να δω τι έχει γίνει, αλλά μάλλον θα το αφήσω για την άνοιξη 

Καλημερα θανο και σε ευχαριστω!
να γεμισει ριζες δε το βλεπω με το κλιμα που εχουμε.ασε που ποτε δε μου εχει βγαλει τετοιου ειδους ριζα αλλα ειμαι χαρουμενος και ετσι οπως ειναι.
σιγουρα με βαζεις σε σκεψεις να του κλεισω τη διχαλα.
αν το κανω θα ξυσω τον κορμο,θα τον "γδυσω" και θα το ντυσω με σφαγνο να βγαλει νεο ριζικο συστημα και να αλλαξει τελειως η βαση..λογικα θα παχυνει κιολας...νομιζω ειναι μικρο το ρισκο σε φικο αλλα δε το εχω ξανακανει.θα θελει σιγουρα κανα 2χρονο να μπορεσουν οι ριζες να το κρατησουν σταθερο..ενας αλλος τροπος που σκεφτομουν για χρονια ειναι να το βαλω πανω σε πετρα χωρις να το πειραξω και να κλεισει το κενο.
βεβαια για να βρω ομορφο βραχο που θα ταιριαζει, θα μου αρεσει  και θα κλεισει ιδανικα το κενο εφαρμοζοντας σωστα, ισως να περασουν και χρονια.
εχουμε καιρο μπροστα!!!

Άβαταρ μέλους

thanos75
Imperial
Imperial
Has thanked: 106 times
Been thanked: 200 times

Δημοσίευση από thanos75 »

Είναι όντως πολύ ωραίο. Αυτό που του χρειάζεται για να αλλάξει επίπεδο -κάτι το οποίο βέβαια είναι εξαιρετικά δύσκολο στο κλίμα μας - είναι να δημιουργηθούν εναέριες ρίζες με τις οποίες να γεμίσει το κάτω 1/3 του κορμού. Να παχύνει με αυτό τον τρόπο η βάση, να αποκτήσει κωνικοτητα και να καλυφθεί και η διχάλα κάτω .
Εγώ κάνω μια προσπάθεια βυθίζοντας προσωρινά σε χώμα την βάση. Είχα σκοπό να το ανοίξω τώρα το φθινόπωρο να δω τι έχει γίνει, αλλά μάλλον θα το αφήσω για την άνοιξη 
These users thanked the author thanos75 for the post:
Ontherun (03 Οκτ 2024, 10:02)

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής

Ωραιότατο!!!! Μπράβο!
These users thanked the author Hfestion for the post:
Ontherun (03 Οκτ 2024, 10:02)

Topic author
Ontherun
Shohin
Shohin

Ενα χρονο μετα.
20241002_120915.jpg

20241002_120919.jpg

20241002_120925.jpg

20241002_120938.jpg

These users thanked the author Ontherun for the post:
Hfestion (02 Οκτ 2024, 18:07)

Topic author
Ontherun
Shohin
Shohin

BILLPAN έγραψε:
11 Μάιος 2024, 20:51
Ωραία δουλίτσα έκανες, μπράβο...

Ευχαριστω πολυ!θα ξαναβαλω φωτο οταν "γεμισει" να το δουμε.

BILLPAN
Imperial
Imperial
Has thanked: 154 times
Been thanked: 95 times

Δημοσίευση από BILLPAN »

Ωραία δουλίτσα έκανες, μπράβο...
These users thanked the author BILLPAN for the post:
Ontherun (12 Μάιος 2024, 06:00)

Topic author
Ontherun
Shohin
Shohin

Δυσκολη μερα στη δουλεια,οποτε γυρνωντας καπως επρεπε να ριξω τους παλμους και την πιεση...ποιος την πληρωσε?ο καημενος ο φικος μου(αν και επρεπε να γινει αυτη η δουλεια μετα απο 5 χρονια κοντα).ξεκινησα για λιγα πραγματα αλλα τελικα επεσε "τσεκουρι".η αποφυλλωση ηταν για πιο μετα αλλα δυσκολη μερα ειπαμε...
VideoCapture_20240511-202620.jpg

20240511_171432.jpg

20240511_172207.jpg

20240511_172831.jpg

20240511_174219.jpg

20240511_175751.jpg

20240511_202501.jpg

Topic author
Ontherun
Shohin
Shohin

Notis έγραψε:
22 Αύγ 2023, 17:58
Πολύ όμορφη διαμόρφωση! Ίσως η μόνη ένσταση το μεγάλο ύψος σε σχέση με το πάχος του κορμού.

Θα το αφησω να δυναμωσει για φετος.την ανοιξη θα το μειωσω οχι δραστικα ομως γιατι μαρεσει οπως εχει παει.σιγουρα την κορυφη θα την φαω λιγο.

Notis
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Been thanked: 2 times

Δημοσίευση από Notis »

Πολύ όμορφη διαμόρφωση! Ίσως η μόνη ένσταση το μεγάλο ύψος σε σχέση με το πάχος του κορμού.
These users thanked the author Notis for the post:
Ontherun (23 Αύγ 2023, 13:03)
Άβαταρ μέλους

Petros
Imperial
Imperial
Has thanked: 4 times
Been thanked: 13 times

Δημοσίευση από Petros »

Αυτά τα δέντρα είναι και όμορφα και πολύ γερά στην Ελλάδα. Προσοχή θέλουν με το πολύ πότισμα και νερο όταν βρισκεται σε γλάστρακι.
These users thanked the author Petros for the post:
Ontherun (11 Μάιος 2024, 20:38)

EmmcChalk
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Been thanked: 2 times

Δημοσίευση από EmmcChalk »

Πολύ όμορφο δενδράκι
These users thanked the author EmmcChalk for the post: