Κινέζικη Φτελιά - Ulmus Parvifolia - Chumono

Παρουσιάσεις Μπονσάϊ μελών
Απάντηση

Topic author
BILLPAN
Omono
Omono
Has thanked: 143 times
Been thanked: 82 times

Re: Κινέζικη Φτελιά - Ulmus Parvifolia - Chumono

Δημοσίευση από BILLPAN »

Ioanisu62 έγραψε:
06 Αύγ 2024, 19:38
Βασιλη, 
απλα εννοω το κλαδι να παραμεινει πισω αλλα το pad να "φαινεται απο δεξια. 
Θα εχεις μια καλυτερη κωνικοτητα. 
Δεν τα παω καλα με τους νομους εσωτερικης καμπυλης, εξωτερικης πρωτο δευτερο τριτο πισω. 
Η φυση δεν εχει τετοιους κανονες και το δεντρο δεν θα παει σε διαγωνισμο! 
***Σε αλλα νεα το υποστρωμα lechuza αποδεικνυεται αψογο! 
Ιδανικο δε για τελευταιo, upper layer. Σ'ευχαριστω   :pray:

Α οκ, κατάλαβα... Το λες από άποψη δημιουργίας κενών χώρων και συμμετρίας... Ωραία κουβέντα...

Το lechuza είναι άριστο υπόστρωμα. Ιδιαίτερα μάλιστα αν πετύχεις τη σωστή μείξη για τις συνθήκες σου. Εγώ το αναμειγνύω με terrapon (τριμμα καρυδας + lechuza) + bonsai soil της dcm (αργιλοαμμωώδες) + έξτρα ελαφρόπετρα ψιλή + φλοιό κονωφορων και έχω ένα πλούσιο και ελαφρύ μείγμα. Λειτουργεί καλά για μένα.  Θέλει λίγες δοκιμές μέχρι να βρεις τη χρυσή τομή. Για top layer δες και το blackstone της ίδιας εταιρείας. Απλά για διακοσμητικούς λόγους... (Μπορεί ασφαλώς να χρησιμοποιηθει και κανονικά σαν υπόστρωμα, ειδικα αν έκοψες πολύ ρίζα. Έχει ενεργό άνθρακα που βοηθάει στην ανάπτυξη ρίζας.).  

​​

Προστέθηκε μετά από 2 λεπτά 26 δευτερόλεπτα:
BILLPAN έγραψε:
06 Αύγ 2024, 21:36
Ioanisu62 έγραψε:
06 Αύγ 2024, 19:38
Βασιλη, 
Δεν τα παω καλα με τους νομους εσωτερικης καμπυλης, εξωτερικης πρωτο δευτερο τριτο πισω. 

Α οκ, κατάλαβα... Το λες από άποψη δημιουργίας κενών χώρων και συμμετρίας... Ωραία κουβέντα...

Το lechuza είναι άριστο υπόστρωμα. Ιδιαίτερα μάλιστα αν πετύχεις τη σωστή μείξη για τις συνθήκες σου. Εγώ το αναμειγνύω με terrapon (τριμμα καρυδας + lechuza) + bonsai soil της dcm (αργιλοαμμωώδες) + έξτρα ελαφρόπετρα ψιλή + φλοιό κονωφορων και έχω ένα πλούσιο και ελαφρύ μείγμα. Λειτουργεί καλά για μένα.  Θέλει λίγες δοκιμές μέχρι να βρεις τη χρυσή τομή. Για top layer δες και το blackstonepon της ίδιας εταιρείας. Απλά για διακοσμητικούς λόγους... (Μπορεί ασφαλώς να χρησιμοποιηθει και κανονικά σαν υπόστρωμα, ειδικα αν έκοψες πολύ ρίζα. Έχει ενεργό άνθρακα που βοηθάει στην ανάπτυξη ρίζας.). Εγώ τώρα θέλω να δοκιμάσω το unipon, θεωρώ ότι πρέπει να είναι καλό για σφενδάμους.

​​

Ioanisu62
Shohin
Shohin
Has thanked: 71 times
Been thanked: 40 times

Δημοσίευση από Ioanisu62 »

Βασιλη, 

Just a Bonsai Keeper!

Topic author
BILLPAN
Omono
Omono

Δημοσίευση από BILLPAN »

Ioanisu62 έγραψε:
06 Αύγ 2024, 14:56
Καταπληκτικη οπτικη το virtual!
Με τη συμμετρια που με δερνει θα γυρναγα το δευτερο "πισω" κλαδι
προς τη δεξια μερια του δεντρου και ελαχιστα προς τα κατω...

Δύσκολο να βγεί αυτό το σχέδιο, καθώς το πίσω κλαδί θα βρισκόταν τότε στο εσωτερικό της καμπύλης του κορμού. Είναι αρκετά ψηλά για να κατέβει όσο χαμηλά χρειάζεται για να βρεθεί στη σωστή θέση στο εξωτερικό της καμπύλης.

Αυτά τα λέω βέβαια τελείως πρόχειρα, χωρίς να έχω αυτή τη στιγμή μπροστά μου το δέντρο (είμαι στη δουλειά). Θα το δω από κοντά και τα ξαναλέμε...

Πάντως από άποψη συμμετρίας έχεις δίκιο. Αυτός είναι ο λόγος που είμαι διστακτικός να αφαιρέσω κλαδί/κλαδιά από τα δεξιά, γιατί τότε το δέντρο θα φαινόταν σαν να γέρνει προς τα αριστερά (κάτι που ίσως βελτιώνεται βέβαια με επανατοποθέτηση του δέντρου στο ποτ σε επόμενη μεταφύτευση) και θα είχα ένα μεγάλο κενό στα δεξιά.

Ioanisu62
Shohin
Shohin
Has thanked: 71 times
Been thanked: 40 times

Δημοσίευση από Ioanisu62 »

Καταπληκτικη οπτικη το virtual!
Με τη συμμετρια που με δερνει θα γυρναγα το δευτερο "πισω" κλαδι
προς τη δεξια μερια του δεντρου και ελαχιστα προς τα κατω...

Just a Bonsai Keeper!

Topic author
BILLPAN
Omono
Omono

Δημοσίευση από BILLPAN »

Jean-Zac έγραψε:
06 Αύγ 2024, 11:18
.
Το κάτω δεξιά κλαδί όπως κοιτάμε το σκέφτηκα και εγώ αρκετές φορές να φύγει, αλλά κάτι με κρατάει και δεν το αποφασίζω.

Το σχέδιο που μου έφτιαξες σίγουρα θα με βοηθήσει στην απόφασή μου...

Το μεσαίο δεξιά κλαδί δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό να το αφαιρέσω. Χμ...

Σ' ευχαριστώ πολύ για το virtual!

Άβαταρ μέλους

Jean-Zac
V.I.P
V.I.P
Has thanked: 0
Been thanked: 249 times

Δημοσίευση από Jean-Zac »

.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
These users thanked the author Jean-Zac for the post:
BILLPAN (06 Αύγ 2024, 12:02)
Rating: 7.14%

Topic author
BILLPAN
Omono
Omono

Δημοσίευση από BILLPAN »

Φωτογραφίες από το χθεσινό κλάδεμα, το τρίτο της φετινής περιόδου.

Αυτή τη σεζόν, πέτυχα να δημιουργηθεί ένα βασικό κλαδί στα αριστερά όπως κοιτάμε το δέντρο, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη οπτική ισορροπία. Το άφησα να αναπτυχθεί ελεύθερα όλη την άνοιξη και το καλοκαίρι μέχρι τώρα και εχθές πια έκοψα τις απολήξεις του, καθώς ήρθε στο επιθυμητό πάχος. Το κλαδί προέκυψε από έναν βλαστό που φύτρωσε νωρίς την άνοιξη απευθείας από τον κορμό, λίγο πιο κάτω από το σημείο που θα το ήθελα ιδανικά, αλλά με συρμάτωμα το έφερα στη σωστή θέση. Εχθές έβγαλα και το σύρμα και φαίνεται να "κάθεται" προς το παρόν. Διατήρησα μόνο ένα σύρμα που έβαλα με την ελπίδα να "δέσει" κάποια στιγμή με τον κορμό (ουσιαστικά χρησιμοποίησα ένα σύρμα με το οποίο έπιασα το κλαδί με τον κορμό).

Γενικότερα, συνεχίζει να παίρνει σαν δέντρο την μορφή με την οποία το έχω φανταστεί...
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

Topic author
BILLPAN
Omono
Omono

Δημοσίευση από BILLPAN »

Update με φωτογραφίες από 6.6.2024.

Πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Οι διαρκείς υψηλές θερμοκρασίες δεν ευνοούν την ανάπτυξη των φυτών.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι είμαι σε καλό δρόμο.

Topic author
BILLPAN
Omono
Omono

Δημοσίευση από BILLPAN »

Το δεύτερο κλάδεμα της σεζόν. Έγιναν κάποιες δομικές αλλαγές με αφαίρεση σημαντικών κλαδιών και βελτιώσεις στην κίνηση του κορμού με συμμάζεμα εξογκωματων. Διαμορφώθηκε ελαφρά η κορυφή και αφαιρέθηκε το κορυφαίο θυσιαζόμενο κλαδί. Στα αριστερά παρέμεινε και πάλι ολη η φετινή ανάπτυξη για να παχύνει το κλαδί.

Topic author
BILLPAN
Omono
Omono

Δημοσίευση από BILLPAN »

Hfestion έγραψε:
09 Μάιος 2024, 13:39
Ωραιότατη! Ωστόσο αυτήν την εποχή μην το παρακάνεις με το κλάδεμα. Τα φυλλοβόλα χρειάζονται φύλλα την άνοιξη. Τα φύλλα είναι ήλιοσυλλέκτες και χρειάζονται για τις λειτουργίες των φύλλων.

Όλες οι ωραίες φωτογραφίες που βλέπουμε απο φάρμες του εξωτερικού είναι τραβηγμένες καλοκαίρι πχ Αύγουστο ή αρχές φθινοπώρου στο πικ τους πριν ξεκινήσουν να πέφτουν τα φύλλα.

Έχω υπόψη μου αυτό που λες και γενικά αφήνω τα δέντρα μου όσο περισσότερο γίνεται με φύλλα πριν κλαδέψω. Ωστόσο το συγκεκριμένο είναι πολύ εύρωστο είδος και φουντώνει πολύ γρήγορα και επιδέχεται περισσότερα κλαδεματα ανά καλλιεργητική περιοδο, για αυτό και θεωρείται ως ένα από τα καταλληλότερα είδη για μπονζάι, επειδή μπορείς σε μια καλλιεργητική περίοδο να αναπτύξεις πολύ την διακλάδωση με πολλά κλαδέματα, αλλά και ένας αρχάριος να μάθει πιο γρήγορα τις εργασίες, ειδικά το κλαδεμα.Μάλιστα στο δικό μου περιβάλλον οι κινέζικες φτελιές μου δεν ρίχνουν τα φύλλα τους τον χειμώνα (συγκεκριμένα το είδος είναι ημιφυλλοβολο και με ζεστούς χειμώνες δεν ρίχνει φύλλα). Από τη στιγμή που βγει νέο φύλλωμα, φουντωσει και τα φύλλα σκληρύνουν και αποκτήσουν βαθύ πράσινο χρώμα, μπορείς και πρέπει να ξανακλαδεψεις, αν το αφήσεις το έχασες το σχήμα και το δέντρο ξεφεύγει και χάνεις χρόνο (και δεν είναι και καλό από ενα σημείο  και μετά και για την είχα το δέντρου, καθώς μειώνεται αερισμος και κ φωτισμος του δέντρου). Κάθε είδος έχει άλλες απαιτήσεις ως προς το κλάδεμα. Αν δεις σε τροπικές περιοχές, όπου τα δέντρα αναπτύσσονται πιο γρήγορα, κλαδεύουν πολλές φορές και φτιάχνουν γρήγορα διακλαδώσεις και μάλιστα πολύ περίτεχνες (βλ. Ταιβαν, Ινδία κλπ). Η κινεζική φτελιά σου δίνει μια τέτοια δυνατότητα. Εννοείται ότι παράλληλα λιπαίνεις με πρόγραμμα κ ανελλιπώς. Έγω τώρα εφαρμόζω μάλιστα λίγο πιο επιθετική λίπανση με συχνότερα ποτίσματα.

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 340 times
Been thanked: 269 times
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Hfestion »

Ωραιότατη! Ωστόσο αυτήν την εποχή μην το παρακάνεις με το κλάδεμα. Τα φυλλοβόλα χρειάζονται φύλλα την άνοιξη. Τα φύλλα είναι ήλιοσυλλέκτες και χρειάζονται για τις λειτουργίες των φύλλων.

Όλες οι ωραίες φωτογραφίες που βλέπουμε απο φάρμες του εξωτερικού είναι τραβηγμένες καλοκαίρι πχ Αύγουστο ή αρχές φθινοπώρου στο πικ τους πριν ξεκινήσουν να πέφτουν τα φύλλα.
These users thanked the author Hfestion for the post:
BILLPAN (09 Μάιος 2024, 14:17)

Topic author
BILLPAN
Omono
Omono

Δημοσίευση από BILLPAN »

Σχεδόν έναν μήνα μετά το κλάδεμα:

JoopVanDenBerge
Shohin
Shohin
Has thanked: 4 times
Been thanked: 47 times

Δημοσίευση από JoopVanDenBerge »

Hallo Vassili,

goed gewerkt.
Het begint al een echte boom te worden.
Ga zo door!

Bonsaigroet, Joop
These users thanked the author JoopVanDenBerge for the post:
BILLPAN (13 Απρ 2024, 16:34)

Topic author
BILLPAN
Omono
Omono

Δημοσίευση από BILLPAN »

Εχθές της έκανα το πρώτο κλάδεμα της σεζόν. Όπως θα δείτε, άφησα το αριστερό κλαδί απείραχτο για να παχύνει (θυσιαζομενο).

Topic author
BILLPAN
Omono
Omono

Δημοσίευση από BILLPAN »

Harris έγραψε:
26 Ιουν 2023, 18:51
Πολύ όμορφο! Συνέχισε το θα γίνει μερα με την μερα και πιο ομορφο! :)

Σ' ευχαριστώ πολύ Χάρη! :-)

Τώρα θέλει πάλι κλάδεμα...
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 90 times
Been thanked: 141 times
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

Πολύ όμορφο! Συνέχισε το θα γίνει μερα με την μερα και πιο ομορφο! :)
Το μόνο bonsai που δεν χρειάζεται φροντίδα είναι το πλαστικό.
Η αγάπη είναι το καλύτερο λίπασμα.
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα

Topic author
BILLPAN
Omono
Omono

Δημοσίευση από BILLPAN »

Paulos έγραψε:
21 Ιουν 2023, 10:59
Ωραίο το δέντρο σου και δείχνει να έχει πολύ καλή υγεία.

Σε ευχαριστώ πολύ, πράγματι, είναι πολύ εύρωστο!! :-)

Άβαταρ μέλους

Paulos
Imperial
Imperial
Has thanked: 3 times
Been thanked: 10 times

Δημοσίευση από Paulos »

Ωραίο το δέντρο σου και δείχνει να έχει πολύ καλή υγεία.
τη συγγένεια της ανθρώπινης διανοίας προς τον Άπειρον Λόγον

Topic author
BILLPAN
Omono
Omono

Κινέζικη Φτελιά - Ulmus Parvifolia - Chumono

Δημοσίευση από BILLPAN »

Καλημέρα στην παρέα!

Σας παρουσιάζω την παρακάτω κινέζικη φτελιά που απέκτησα τον περασμένο Απρίλιο.

Αμέσως μεταφυτεύθηκε με ολική αφαίρεση του παλιού υποστρώματος και μπήκε στο ίδιο pot με υπόστρωμα 60% bonsai soil της compo sana, 35% ελαφρόπετρα και 5% φλοιό πεύκου. Χρησιμοποιήθηκε και μία στρώση μεγαλύτερης ελαφρόπετρας στο κάτω μέρος του pot.

Τον προηγούμενο Μάϊο την πήγα στο workshop που έγινε 28.5.2023 για να με βοηθήσουν τα παιδιά με το κλάδεμα. Χάρη και Φλοριάν ευχαριστώ πολύ για την καθοδήγηση και την πρακτική βοήθεια, είχατε απόλυτο δίκιο ότι έπρεπε να πέσει βαρύ ψαλίδι... Χάρη, βλέποντας το δέντρο σήμερα, συμφωνώ μαζί σου ότι έπρεπε να κόψω ακόμα περισσότερο, αφού πραγματικά βλέπω άλλο δέντρο, όπως μου είπες ότι θα γίνει, και είμαι πολύ ικανοποιημένος.

Ακολουθούν φωτό.

These users thanked the author BILLPAN for the post (total 2):
gmaravelisvet (16 Ιουν 2023, 15:40) • Harris (26 Ιουν 2023, 18:51)
Rating: 14.29%
Απάντηση