Φικος ginseng, σάπισμα ρίζας;

Προβλήματα, παράσιτα...
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

thanos75
Imperial
Imperial
Δημοσιεύσεις: 756
Εγγραφή: 10 Ιαν 2016, 19:05
Has thanked: 72 times
Been thanked: 146 times

Re: Φικος ginseng, σάπισμα ρίζας;

Δημοσίευση από thanos75 »

Εγώ πάντως έχω ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία κόψιμου της ρίζας 'κατά Nigel Saunders '. Βέβαια το έκανα σε δύο συνεχείς χρονιές. είχε 4 ρίζες, την μια χρονιά έκοψα τις 2 και το φύτεψα σε βαθιά γλάστρα, ώστε να μπαίνει όλη η πατάτα μέσα. την άλλη χρονιά που είχε βγάλει ρίζες στις κομμένες έκοψα και τις άλλες δύο και το φύτεψα σε χαμηλή γλαστρούλα. πάει εξαιρετικά. δεν είχα πρόβλημα. Βέβαια δεν το έκανα τέτοια εποχή, αλλά άνοιξη.
Άβαταρ μέλους

Νικολας72
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 391
Εγγραφή: 16 Σεπ 2015, 16:49
Has thanked: 29 times
Been thanked: 104 times

Re: Φικος ginseng, σάπισμα ρίζας;

Δημοσίευση από Νικολας72 »

geokorg έγραψε:
30 Οκτ 2020, 16:56
Γει :) α σου Θέμη. Αν και δεν έχω εμπειρία από τα συγκεκριμένα φυτά, νομίζω ναι, είναι πρόβλημα σαπίσματος.

Η μεγάλη τους διαφορά, στα 2 video, είναι ότι η τρελαμένη το ξαναφυτεύει..., ενώ ο Ινδός αφήνει το κομμένο μέρος έξω από το χώμα. Τι είναι πιο σωστό δεν ξέρω.

 
Καλημέρα κι από μένα,

μαλακοί ιστοί στην πατατόμορφη ρίζα ενός Ginseng, σίγουρα σημαίνει σάπισμα. Δυστυχώς..! Συνήθως λόγω κακού υποστρώματος (συγκρατεί πολύ υγρασία και δεν αποστραγγίζει σωστά), ή κακής θέσης (δεν το βλέπει αρκετά ο ήλιος), ή υπερβολικού ζήλου στο πότισμα, ή συνδυασμός όλων των παραπάνω... 

Αναφορικά με τα βίντεο που μας έδειξε ο Geokorg, στο δεύτερο με την "Τρελαμένη..." (καλά ψόφησα στο γέλιο!), η κυρία προτείνει ξεκάθαρα να παραμείνει το φυτό με την επικάλυψη της κανέλας για 5-7 μέρες έξω στον ήλιο, για να στεγνώσει το σημείο της τομής και να επουλωθεί. Η κανέλα, για όσους δεν το γνωρίζουν έχει ισχυρές αντιμικροβιακές & αντιμυκητιακές ιδιότητες, κάποιοι μάλιστα την προτείνουν μαζί με χρήση μελιού, ως εναλλακτική φυσική ορμόνη ριζοβολίας. Δηλαδή καλύπτουν την τομή ενός μοσχεύματος (π.χ. τριανταφυλλιά) που προορίζεται να εισχωρήσει στο έδαφος. Μάλιστα η "Σαλομαρία..." προτείνει, για την νύχτα, χωρίς να βάζει κανείς το φυτό σε εσωτερικό χώρο, να το προστατεύει από την υγρασία και την διαφορά θερμοκρασίας, σκεπάζοντας το φυτό με κάτι (κουβερτούλα.. :))

Μετά προχωράει σε φύτευση του στεγνού πλέον φυτού, αφού προηγουμένως βρέξει με το δάχτυλο της και νερό το κάτω τμήμα της ρίζας (εκεί που έγινε η τομή) για να κολλήσει λίγη ορμόνη ριζοβολίας και να επιταχύνει-σιγουρέψει την ανάπτυξη νέων ριζιδίων. Φυτεύει σε στεγνό χώμα και αφήνει χωρίς πότισμα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Στο 15νθήμερο, ελέγχει την ανάπτυξη νέων ριζιδίων, και μόνο αφού βεβαιωθεί ότι ξεκίνησε η ανάπτυξη τους αρχίζει πλέον να ποτίζει το φυτό.

Στο άλλο βίντεο, ο Ινδός, έχοντας δύο υπό-ρίζες, κόβει την σάπια μέχρι να φτάσει σε υγιή ιστό και αφήνει την άλλη απείραχτη. Αφού στεγνώσει η τομή, κατά την φύτευση αφήνει το κομμένο τμήμα εκτός εδάφους, στον αέρα, έχοντας την σιγουριά ότι το φυτό του μπορεί να τραφεί με την άλλη ρίζα.

Βέβαια, όλα αυτά για ένα άλλο είδος φυτού, το Adenium (Αδένιον επί το ελληνικότερο κατά την Βικιπαίδεια), ο χυμός του οποίου (σε κάποιες ποικιλίες) είναι έντονο δηλητήριο και το χρησιμοποιούν οι φυλές των κυνηγών στην Αφρική -απ' όπου κατάγεται το φυτό) για να επικαλύπτουν τα βέλη τους κατά το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων..! Οι ομοιότητες με το Ginseng Ficus είναι οφθαλμοφανείς ως προς την μορφολογία τους. Το υπέργειο τμήμα της ρίζας, στην φύση είναι υπόγειο, όπως το καρότο, και αναπτύσεται πολύ περισσότερο από τις υπόλοιπες ρίζες, δίνοντάς του την ίδια χαρακτηριστική πατατόμορφη όψη. Χρειάζεται την ίδια επέμβαση άραγε?

Έχει τύχει να δω το βίντεο που παραθέτω στο τέλος του Nigel Saunders, όπου είχε αποπειραθεί να μετατρέψει ένα Ginseng Ficus από διακοσμητικό φυτό του σπιτιού σε bonsai, τολμώντας κάτι δραστικό. Επίπεδη τομή στην ρίζα (πατάτα) του Ginseng και άμεση φύτευσή του σε απλό γλαστράκι. Ένα χρόνο μετά, to 2018, το φυτό παρήγαγε τόσες ρίζες που του επέτρεπε να κάνει κλάδεμα των ριζών και φύτευση σε πολύ ρηχό pot, μάλιστα φτιαγμένου από ριτίνη με 3D printer..! Η επέμβαση του 2018 έγινε Μάρτιο του ίδιου έτους αλλά δεν διευκρινίζεται με σαφήνεια ποιόν μήνα ακριβώς έγινε η πρώτη δραστική τομή στην ρίζα. Στην συνέχεια ο Nigel, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, σκάβοντας με σκαρπελάκι κάθετες τομές σαν μεγάλα σχισίματα στην "πατάτα" για να δώσει μία άλλη οπτική στην ρίζα, χωρίζοντάς την οπτικά σε περισσότερα και μικρότερα τμήματα. Αυτό, σε συνδυασμό με τις εναέριες ρίζες που ανέπτυξε το φυτό, του έδωσαν μία αρκετά καλή (κατά την γνώμη μου) εκδοχή ενός διαφορετικού bonsai, πιο αληθοφανούς και ρεαλιστικού.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε τα εξής δεδομένα. Πρώτον, η ανάγκη επέμβασης δεν αφορά ένα υγιές φυτό, αλλά ένα άρρωστο. Άρα, συντρέχει ο λόγος του επείγοντος. Εάν το αφήσει όπως είναι, σίγουρα το σάπισμα θα προχωρήσει και θα χάσεις το φυτό. Άρα, από το να μην κάνεις τίποτα, καλύτερα να κάνεις κάτι!

Εγώ στην θέση σου, θα έπαιρνα το ρίσκο της επέμβασης. Ο ορισμός της ανοησίας με βάση τον Αϊνστάιν είναι η επανάληψη των ίδιων ενεργειών προσδοκώντας διαφορετικό αποτέλεσμα. Επομένως, κάτι πρέπει να αλλάξει. Σε περιπτώσεις επείγοντος, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να σκέφτεσαι εάν είναι η σωστή εποχή. Το δεντράκι έχει κι άλλες ρίζες, από τις οποίες μπορεί να τραφεί. Επομένως:

1. Θα έβγαζα το φυτό από το γλαστράκι του, (χθες...)
2. Θα έλεγχα το σημερινό υπόστρωμα για πιθανή παρουσία μούχλας, μύκητα, κλπ. (πρέπει να προσδιορίσω εάν μπορώ την αιτία του σαπίσματος)
3. Αφαίρεση του υπάρχοντος σαπισμένου τμήματος, (νοσοκόμα, νυστέρι, πριόνι... πάμε)
4. Νέο υπόστρωμα, με αρκετό ανόργανο (ελαφρόπετρα, ποταμίσιο ψιλό χαλικάκι) για να διασφαλίσω σωστή αποστράγγιση
5. Αφαίρεση όσο δυνατόν περισσότερου από το παλιό χώμα, χωρίς να κόψω ρίζες, (προσωπικά θα τις ξέπλενα πολύ προσεκτικά...)
6. Επαναφύτεση του δέντρου και..
7. Την προσευχή μου κάθε βράδυ..!

Εντάξει, αστειεύομαι... νομίζω ότι δεν έχει τόσο μεγάλο κίνδυνο, γιατί έχει κι άλλες ρίζες. Η αλήθεια είναι ότι κάποτε θα ήθελα να δοκιμάσω και το ριζοσπαστικά τολμηρό κόψιμο της ρίζας σε ένα από τα ginseng που έχω, απλά όταν είναι υγιή και τα βλέπω να βλασταίνουν, μόλις πιάνω το πριόνι αρχίζω να ασθμαίνω... Δεν μου πάει η καρδιά γιατί φοβάμαι μην το χάσω. Αλλά, εάν είχα ένα τέτοιο λόγο, όπως ένα άρρωστο φυτό και ήταν και αρχή άνοιξης για παράδειγμα, μπορεί και να εύρισκα το θάρρος (και την αφορμή) να το κάνω. Η χοντρή βάση που δημιουργείται από την "πατάτα", ξεγελάει οπτικά ως υποτιθέμενο nebari και δίνει στο φυτό άλλες προοπτικές. Ίσως, φέτος την άνοιξη, να είμαστε καλά να το αποτολμήσω. Μέχρι τότε, καλή συνέχεια με το δέντρο σου.


[[από το playlist, στο πρώτο βίντεο του 2018, αρχίζει να δουλεύει με το Ginseng μετά το 20ο λεπτό... επίσης, υπάρχουν πολλές ενημερώσεις για την πορεία του φυτού σε διάφορα βιντεάκια του. Στο τελευταίο, (Ιαν. 2020) αρχίζει να ασχολείται με το Ginseng στο 9:50΄, και είναι μία καλή ευκαιρία παρατήρησης της εξέλιξης του φυτού δύο χρόνια μετά..!]]
 
These users thanked the author Νικολας72 for the post (total 2):
myrtilos (03 Νοέμ 2020, 16:24) • geokorg (03 Νοέμ 2020, 18:07)
Rating: 14.29%
If you can DREAM it,
you can DO it..!

geokorg
Mame
Mame
Δημοσιεύσεις: 82
Εγγραφή: 29 Ιαν 2013, 01:15
Has thanked: 60 times
Been thanked: 42 times

Re: Φικος ginseng, σάπισμα ρίζας;

Δημοσίευση από geokorg »

Γει :) α σου Θέμη. Αν και δεν έχω εμπειρία από τα συγκεκριμένα φυτά, νομίζω ναι, είναι πρόβλημα σαπίσματος.
Δύσκολη περίπτωση για τα δικά μου δεδομένα.
Το χώμα που έχεις χρησιμοποιήσει είναι 100% οργανικό και κρατάει υγρασία, παράγοντας που πιθανά να έχει δημιουργήσει το πρόβλημα. Το σάπισμα αφορά την εναέρια ρίζα, το πόδι του, αλλά ίσως και τα ριζιδια της, μέσα στο χώμα.
Γνωρίζοντας ότι αν και σαν τροπικό φυτό, κανονικά μεταφυτεύεται το καλοκαίρι και επιπλέον οτι έχεις κάνει πρόσφατα μεταφύτευση), θα αρχιζα να σκεφτόμουν και θα έψαχνα, μήπως θα έπρεπε να προχωρήσω σε μια επείγουσα μεταφύτευση σε πιο ανόργανο υπόστρωμα (που να επιτρέπει τον καλύτερο αερισμό πχ μείγμα ελαφρόπετρας κτλπ) και βέβαια σε συνδυασμό κοψίματος των σάπιων μερών. Φρίκη, ε?
Είπα λοιπόν να προσπαθήσω να βρω ένα video που αν είναι δυνατόν να εξηγεί την διαδικασία, για να σε βοηθήσω.
Παρακάτω είναι το καλύτερο/σχετικότερο που μπόρεσα να βρω, μετά από πραγματικά πολύ ψάξιμο (Ινδός που μάλλον ξέρει από τροπικά φυτά, αλλά δεν χειρίζεται φίκο):

Ρίξε μια ματιά και κρίνε.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση (τα υπόλοιπα τα φανταζόμουν και εγώ κάπως έτσι) είναι ότι μετά το κόψιμο του σάπιου τμήματος του κορμού, το αφήνει να στεγνώσει 3,4 ημέρες, πριν το φυτέψει (ακόμα και η χρήση κανέλας δεν μου κάνει τόσο εντύπωση).
Σε προηγούμενο στάδιο της έρευνας μου και πριν βρω τον Ινδό, είχα πέσει σε μια κυρία που είχε τρελό γέλιο (δες την, αξίζει) αλλά τελικά έκανε τα ίδια σχεδόν πράγματα με τον πιο σοβαρό και γνώστη Ινδό...
Ιδου το link:
Η μεγάλη τους διαφορά, στα 2 video, είναι ότι η τρελαμένη το ξαναφυτεύει, ενώ ο Ινδός αφήνει το κομμένο μέρος έξω από το χώμα. Τι είναι πιο σωστό δεν ξέρω.
Τέλος, τεράστιο άρθρο για διάβασμα, σε βάθος ανάλυση διαααααφορων τεχνικών, σε ένα ficus microcarpa bonsai. Νομίζω ότι αξίζει να το μελετήσεις:
https://adamaskwhy.com/2020/10/14/bu...ocarpa-bonsai/

Η εποχή μας (φθινόπωρο) σίγουρα δεν είναι η κατάλληλη, αλλά δεν ξέρω αν η περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί επείγουσα.
Σε κάθε περίπτωση, μην αφήσεις το φυτό να ποτίζεται ανεξέλεγκτα από τις βροχές, παρά έχε το σε ένα προφυλαγμένο εξωτερικό χώρο. Γενικοτερα να προσέχεις να ποτιζεις το φυτό όταν το χώμα του έχει στεγνώσει σε βάθος (βάζε το δάχτυλο σου για να τσεκάρεις) 2cm περιπου, μέσα στο χώμα. Το καλοκαίρι θα θέλει πιο συχνά πότισμα, σε πλήρη αντίθεση με τον χειμώνα. Τυχόν πιατάκι από κάτω, θα έλεγα, πεταξετο...

Οι περισσότερο έμπειροι από εμένα θα σε βοηθήσουν να πάρεις μια τέτοια απόφαση (για την εγχείρηση) και θα σε οδηγήσουν, οπότε μην βιαστείς.

Topic author
kala2
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: 25 Οκτ 2020, 11:29
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Φικος ginseng, σάπισμα ρίζας;

Δημοσίευση από kala2 »

Καλησπέρα σας,

Εχω τον παρακάτω φικο από το μαρτιο, αγορασμενο από τα lidl. Το τελευταίο καιρό παρατήρησα στο κάτω μέρος της ρίζας στο φλοιό να είναι μαλακός και να αρχίζει να ξεφλουδίζει. Οι άλλες οι ρίζες φαίνονται καλύτερα, μήπως γνωρίζετε τι φταίει ακριβώς; Του έχω κάνει ήδη μια μεταφύτευση πριν το καλοκαίρι γιατί μυριζε πολύ έντονα το δέντρο και διάβασα ότι οφείλεται σε σάπισμα .

​​​​​​Περιοχή Θεσσαλονίκη 
16036187562568931207476125646221.jpg
IMG_20201025_111939.jpg
 
16036188791272018976515037464415.jpg
 
Με εκτίμηση,
Θεμη
 
 
 
 
 
 
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Απάντηση