Νέα αγριελιά... SOS
-
Topic author - Shohin
- Has thanked: 90 times
- Been thanked: 33 times
Re: Νέα αγριελιά... SOS
Λέω να το κάνω καταβολαδα όπως μου προτείνατε εξ αρχης! Βεβαια είναι κάτι που δε το έχω ξανακάνει... Πότε είναι καλύτερα να την ξεκινήσω;Jean-Zac έγραψε: ↑26 Οκτ 2024, 12:04Εάν αποφασίσεις να κλαδέψεις χαμηλά την ελιά τότε το επάνω μέρος μην το πετάξεις.
Να το φυτέψεις σε μία γλάστρα αλλά ακολούθησε την τεχνική της σακούλας.
https://www.bonsaiforum.gr/viewtopic.php?f=44&t=9649
Απλά κλάδεψε-κόψε-αφαίρεσε τά χοντρά κλαδιά.
-
- V.I.P
- Has thanked: 0
- Been thanked: 266 times
Εάν αποφασίσεις να κλαδέψεις χαμηλά την ελιά τότε το επάνω μέρος μην το πετάξεις.
- Rating: 7.14%
-
Topic author - Shohin
Εντάξει αποφασίστηκε... Αφού αυτό πρέπει να γίνει αυτό θα γίνει...χαχ ... Θα πέσει δρεπάνι και θα σας ενημερώνω για την εξέλιξη!Jean-Zac έγραψε: ↑26 Οκτ 2024, 07:28Ρίξε μια ματιά εδώ.
http://www.fukubonsai.com/4a6.html
https://www.reddit.com/r/Bonsai/comment ... ?rdt=37081
Το μυστικό είναι η υπομονή. Τον κορμό τον έχεις, τά κλαδιά- διακλάδωση θα έλθουν αργότερα. Με τά χρόνια και τά συνεχή κλαδέματα.
Θα μεγαλώνετε μαζί. Εσύ και η ελιά.
https://www.youtube.com/watch?v=UJUpfRkv4_Y
Αλλά μην λαμβάνεις υπ όψιν ότι γράφω Αρχάριος είμαι και εγώ.
Κύριε Γιάννη αν είστε εσείς αρχάριος να πάμε να φουνταρουμε εμείς οι υπόλοιποι...
Τις συμβουλές σας τις λαμβάνω ΠΑΝΤΑ υπ' όψιν, αφού από την πρώτη στιγμή που μπήκα στο φόρουμ είστε εκεί και με έχετε βοηθήσει σε κάθε θέμα που άνοιξα, με βιρτσουαλ, με αναλυτικές πληροφορίες, συμβουλές κτλ.
Σας ευχαριστώ λοιπόν για ακόμα μια φορά !!! Η βοήθεια σας και η εμπειρία σας μας είναι πολύτιμη!
-
- V.I.P
Ρίξε μια ματιά εδώ.
Το μυστικό είναι η υπομονή. Τον κορμό τον έχεις, τά κλαδιά- διακλάδωση θα έλθουν αργότερα. Με τά χρόνια και τά συνεχή κλαδέματα.
-
- Imperial
- Has thanked: 106 times
- Been thanked: 200 times
Η αλήθεια είναι ότι όταν μιλάει ο κ. Γιάννης οι υπόλοιποι δεν έχουμε να πούμε πολλά.Rango έγραψε: ↑25 Οκτ 2024, 18:23Ευχαριστώ πολύ Θάνο!
Εσύ τι θα έκανες με αυτό το δέντρο; Πόσο χαμηλά δηλαδή θα το έκοβες;
Θα ήθελα να ακούσω και τη δική σου άποψη, γιατί έχω δει πολύ ωραία δέντρα και δουλειές από σένα!
Αυτό που μου πρότεινε ο κύριος Γιάννης ήταν κάτι που είχα σκεφτεί και εγώ σαν επιλογή αλλά πονάει λίγο και δεν το έχω αποφασίσει...
Κοίτα να δεις. Η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετά νεαρό για να προκύψει κάτι ξεχωριστό, τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια. Η προσέγγιση του JZ δίνει σχετικά άμεσα (σε καμία πενταετία δηλαδή) μια μικρογραφία δέντρου το οποίο πάλι δεν θα είναι ένα ώριμο μπονζάι αλλά θα προσομοιάζει.
Από την άλλη, αν σου αρέσει η όψη του, η κίνηση του, μπορείς να το αφήσεις σε αυτό το ύψος και να το χαίρεσαι.
Εγώ πάντως, επειδή με ρωτάς, μια ελιά που είχα βγάλει από παρτέρι (με πάχος κορμού 5-6 εκ) την είχα για μερικά χρόνια ψηλή γιατί την λυπομουν και τελικά πέρυσι την έκοψα χαμηλά στους 5-10 πόντους. Απλώς έχασα καιρό...
ΥΓ. Συνάδερφε και γω ελιές μαζεύω
-
Topic author - Shohin
Ευχαριστώ πολυ παιδιά για τις συμβουλές!
Και γω νομίζω ότι είναι καλύτερα να περιμένω...
Έτσι κι αλλιώς εδώ και καμιά βδομάδα μαζεύω ελιές και έχω σιχαθεί να κόβω...χαχαχ...χόρτασα... Δε θέλω αλλο! Ούτε να τις βλέπω δε θέλω... Αν τρώει κάποιον το χέρι του ή θέλει κανείς να κάνει εξάσκηση μου λέει...χαχαχ...
Προστέθηκε μετά από 14 λεπτά 22 δευτερόλεπτα:
Θα ήθελα να ακούσω και τη δική σου άποψη, γιατί έχω δει πολύ ωραία δέντρα και δουλειές από σένα!
Αυτό που μου πρότεινε ο κύριος Γιάννης ήταν κάτι που είχα σκεφτεί και εγώ σαν επιλογή αλλά πονάει λίγο και δεν το έχω αποφασίσει...
Και γω νομίζω ότι είναι καλύτερα να περιμένω...
Έτσι κι αλλιώς εδώ και καμιά βδομάδα μαζεύω ελιές και έχω σιχαθεί να κόβω...χαχαχ...χόρτασα... Δε θέλω αλλο! Ούτε να τις βλέπω δε θέλω... Αν τρώει κάποιον το χέρι του ή θέλει κανείς να κάνει εξάσκηση μου λέει...χαχαχ...
Προστέθηκε μετά από 14 λεπτά 22 δευτερόλεπτα:
Ευχαριστώ πολύ Θάνο!
-
- Imperial
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 26 times
Μάρτιο καλύτερα
Προστέθηκε μετά από 1 λεπτό 56 δευτερόλεπτα:
https://library.bonsaiforum.gr/index.ph ... -care.html
Προστέθηκε μετά από 1 λεπτό 56 δευτερόλεπτα:
https://library.bonsaiforum.gr/index.ph ... -care.html
-
- Imperial
- Has thanked: 154 times
- Been thanked: 95 times
Δεν βλέπω τον λόγο να γίνει τώρα μεταφύτευση. Κι εγώ τα μεσογειακά τα μεταφυτεύω αργά την άνοιξη. Κλάδεμα ναι, γίνεται τώρα. Αν και πάλι, πετσόκομα που θες να κάνεις, θα έκανα στο τέλος του χειμώνα, όχι τώρα. Στη θέση σου θα το άφηνα να περάσει ήσυχα τον χειμώνα και μετά θα το έπιανα. Αν βέβαια σε τρώνε τα χέρια σου, δεν θεωρώ ότι θα πάθει τίποτα βέβαια αν τα κάνεις τώρα, όπως λέει κι ο hfestion που είναι της φθινοπωρινής σχολής, μπορεί να γίνει και τώρα, ειδικά με τα νέα κλιματολογικά δεδομένα...
-
- Συντονιστής
- Has thanked: 355 times
- Been thanked: 289 times
Το ρίσκο είναι πάντα του καλλιεργητή, εγώ κάνω πάντα όλες μου τις μεταφύτευσης αυτήν την περίοδο και με το άδειασμα του φεγγαριού. (Εξαιρούνται τα φυλλοβόλα)
-
- Imperial
- Has thanked: 106 times
- Been thanked: 200 times
Εγώ μεταφύτευση δεν θα έκανα. Στα μεσογειακά όπως η ελιά κάνω άνοιξη και μάλιστα αργά.
Κλάδεμα ναι, μπορείς τώρα (ή εναλλακτικά τον Μάρτιο).
-
Topic author - Shohin
-
- Συντονιστής
-
Topic author - Shohin
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις!!! Ναι το είδα το λιγούστρο σου και μοιάζει ανάλογη περίπτωση ...Hfestion έγραψε: ↑22 Οκτ 2024, 13:43Η λογική είναι η εξής. Το συγκεκριμένο δέντρο όλα αυτά τα χρόνια έχει ύψος πχ 60cm με έναν Χ αριθμό φύλλων για να κάνει φωτοσύνθεση και Χ ποσότητα χώμα για να τροφοδοτείται.
Μόλις κόψεις τον κορμό εκεί που σου έδειξε ο κύριος Γιάννης, το δέντρο θα τρελαθεί, και θα κάνει τα πάντα για να επανέλθει στο αρχικό του μέγεθος. Τα οφέλοι θα είναι αρκετά, όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση σε ενδιαφέρει το ότι θα πετάξει από παντού νέα κλαδιά τα οποία θα είναι και εύκαμπτα και θα μπουν να μπουν σύρματα μόλις ξεκινήσουν να ξύλοποιούνται. Επίσης εάν μεταφέρεις την ελιά όπως είναι σε ένα training pot φρέσκο χώμα καλά αεριζόμενο παράλληλα με την εκτόξευση των νέων κλαδιών θα έχεις και εκτόξευση στις ρίζες. Μόλις φτάσει σε ένα επίπεδο που να έχει φύλλα για φωτοσύνθεση μπορεί έχει να κλαδεύεις τα κλαδιά αφήνοντας μόνο 2 ζευγάρια φύλλων.
Προσοχή!!!! Αν τελικά κόψεις τον κορμό όπως σου δείχνει ο Κύριος Γιάννης, αφήνεις το κλαδάκι με τα λιγοστά φύλλα!!!! Είναι απαραίτητα για την επιβίωση της ελιάς!!
Ένα κλασικό παράδειγμα είναι ένα post που έχω κάνει με ένα λιγουστρο.
Πιστεύεις είναι καλή περίοδος τώρα να την κόψω τόσο χαμηλά και να την μεταφυτέυσω?
Έλεγα να περιμένω αρχές άνοιξης να τα κάνω αυτά ...Βέβαια η αλήθεια είναι οτι αυτά τα δέντρα είναι πολύ σκληροτράχηλα ... και τρώγομαι να δώ τι θα ανακαλύψω στις ρίζες ... ίσως από εκεί να αλλάξουν και όλα τα δεδομένα ...
Προστέθηκε μετά από 2 λεπτά 12 δευτερόλεπτα:
Ευχαριστώ πολύ κ. Γιάννη! Κατατοπιστικότατος όπως πάντα!!!Jean-Zac έγραψε: ↑22 Οκτ 2024, 17:57Εάν την κόψεις πιο ψηλά από το σημείο που δείχνω, δηλαδή στο σημείο πού θέλεις,
τότε θα έχεις ένα κορμό ισομεγέθη από την βάση έως την κορυφή και αισθητικά δεν προσομοιάζει για δένδρο μπονσάι.
Η επιλογή πού ‘’ προσφέρω ‘’ με την προσεχή ανάπτυξη νέων βλαστών και ριζών (βλέπε συμβουλές Hfestion) θα παχύνουν
γρηγορότερα τον κορμό και με την ανάπτυξη του φυλλώματος θα εναρμονιστεί το όλο σύνολο.
-
- V.I.P
Εάν την κόψεις πιο ψηλά από το σημείο που δείχνω, δηλαδή στο σημείο πού θέλεις,
τότε θα έχεις ένα κορμό ισομεγέθη από την βάση έως την κορυφή και αισθητικά δεν προσομοιάζει για δένδρο μπονσάι.
Η επιλογή πού ‘’ προσφέρω ‘’ με την προσεχή ανάπτυξη νέων βλαστών και ριζών (βλέπε συμβουλές Hfestion) θα παχύνουν
γρηγορότερα τον κορμό και με την ανάπτυξη του φυλλώματος θα εναρμονιστεί το όλο σύνολο.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
- Rating: 14.29%
-
- Συντονιστής
Η λογική είναι η εξής. Το συγκεκριμένο δέντρο όλα αυτά τα χρόνια έχει ύψος πχ 60cm με έναν Χ αριθμό φύλλων για να κάνει φωτοσύνθεση και Χ ποσότητα χώμα για να τροφοδοτείται.
Μόλις κόψεις τον κορμό εκεί που σου έδειξε ο κύριος Γιάννης, το δέντρο θα τρελαθεί, και θα κάνει τα πάντα για να επανέλθει στο αρχικό του μέγεθος. Τα οφέλοι θα είναι αρκετά, όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση σε ενδιαφέρει το ότι θα πετάξει από παντού νέα κλαδιά τα οποία θα είναι και εύκαμπτα και θα μπουν να μπουν σύρματα μόλις ξεκινήσουν να ξύλοποιούνται. Επίσης εάν μεταφέρεις την ελιά όπως είναι σε ένα training pot φρέσκο χώμα καλά αεριζόμενο παράλληλα με την εκτόξευση των νέων κλαδιών θα έχεις και εκτόξευση στις ρίζες. Μόλις φτάσει σε ένα επίπεδο που να έχει φύλλα για φωτοσύνθεση μπορεί έχει να κλαδεύεις τα κλαδιά αφήνοντας μόνο 2 ζευγάρια φύλλων.
Προσοχή!!!! Αν τελικά κόψεις τον κορμό όπως σου δείχνει ο Κύριος Γιάννης, αφήνεις το κλαδάκι με τα λιγοστά φύλλα!!!! Είναι απαραίτητα για την επιβίωση της ελιάς!!
- Rating: 14.29%
-
Topic author - Shohin
Πωπωπω.... Μαχαιριά! Ευχαριστώ πολύ κύριε Γιάννη! Εγώ σκεφτόμουν να κόψω εκεί που δείχνω και να ξεκινήσω από εκεί την κορυφή μου και τα νέα κλαδιά... Και να κρατήσω και τα δυο χαμηλά κλαδιά αφού τα εχω...Έτσι βέβαια θα έχω ένα μεγαλύτερο δέντρο....Jean-Zac έγραψε: ↑21 Οκτ 2024, 18:04Ωραία ταράτσα, ωραία θέα, ωραίες πράσινες ελιές. Βλέπω 2 ελιές. Εάν γίνει εναέρια καταβολάδα στό επάνω μέρος
και αφαίρεση κάποιων χοντρών κλαδιών. Στό κάτω τμήμα κρατώ μόνο τό ένα βλαστάρι και πάνω σέ αυτό θά
δημιουργήσω μέ συνεχόμενα κλαδέματα στά επόμενα χρόνια τήν νέα ελιά.
Είναι λάθος το σκεπτικό μου;;;;
Προστέθηκε μετά από 5 λεπτά 42 δευτερόλεπτα:
Ευχαριστώ Hfestion!
Ο χρόνος δεν είναι κάτι που με πειράζει...σαν πρότζεκτ το βλέπω το συγκεκριμένο, αφού όπως είπα μόνο ο κορμος του είναι αυτός που με τράβηξε...σε συνδιασμό βέβαια με τη χαμηλή τιμή και το ότι είναι αγριελιά που τους έχω μια ιδιαίτερη αγάπη... Θέλει χρόνια για να δείξει κάτι...είναι κάτι που το γνωρίζω ... Αλλά να είμαστε καλά και βλέπουμε...
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
-
- Συντονιστής
Εξαρτάται από πόσα χρόνια είσαι διατεθειμένος να περιμένεις. Με τα δεδομένα που έχουμε ενα καλό σημείο θα ήταν εκεί που σου δείχνει ο Κύριος Γιάννης
-
- V.I.P
Ωραία ταράτσα, ωραία θέα, ωραίες πράσινες ελιές. Βλέπω 2 ελιές. Εάν γίνει εναέρια καταβολάδα στό επάνω μέρος
και αφαίρεση κάποιων χοντρών κλαδιών. Στό κάτω τμήμα κρατώ μόνο τό ένα βλαστάρι και πάνω σέ αυτό θά
-
Topic author - Shohin
Νέα αγριελιά... SOS
Καλησπέρα σε όλους!
Πριν από λίγο καιρό βρήκα αυτή την αγριελιά στα 10€ και την πήρα γιατί μου άρεσε το πάχος του κορμού της + ότι πιστεύω θα έχει πολύ καλό νεμπαρι... Ήταν ξεχασμένη σε μια γωνιά, αφού ακόμα και ο φυτώριουχος απόρησε λέγοντας μου " που το είχαμε αυτό το πράμα;"
Οι ρίζες έχουν γεμίσει τη γλάστρα και είναι όλη πετρωμενη ... Προχτές την έκοψα για να μπορέσω να τη βάλω στο μπαλκονι μου γιατί δεν έχω χώρο... Σίγουρα πρέπει να κοπεί αρκετά χαμηλότερα αλλά δεν έχω ακόμα αποφασίσει το πώς και το ποσό...
Παρακαλω πείτε μου την άποψη σας... Πως θα προχωρούσατε εσείς με αυτό το δέντρο;
Σκεφτόμουν αν τα καταφέρω να το φέρω στο workshop να το δείτε από κοντά...αλλά πιθανότατα δεν θα μπορέσω λόγω δουλειάς. Ελπίζω πάντως...
Ευχαριστώ πολύ!!!
Πριν από λίγο καιρό βρήκα αυτή την αγριελιά στα 10€ και την πήρα γιατί μου άρεσε το πάχος του κορμού της + ότι πιστεύω θα έχει πολύ καλό νεμπαρι... Ήταν ξεχασμένη σε μια γωνιά, αφού ακόμα και ο φυτώριουχος απόρησε λέγοντας μου " που το είχαμε αυτό το πράμα;"
Οι ρίζες έχουν γεμίσει τη γλάστρα και είναι όλη πετρωμενη ... Προχτές την έκοψα για να μπορέσω να τη βάλω στο μπαλκονι μου γιατί δεν έχω χώρο... Σίγουρα πρέπει να κοπεί αρκετά χαμηλότερα αλλά δεν έχω ακόμα αποφασίσει το πώς και το ποσό...
Παρακαλω πείτε μου την άποψη σας... Πως θα προχωρούσατε εσείς με αυτό το δέντρο;
Σκεφτόμουν αν τα καταφέρω να το φέρω στο workshop να το δείτε από κοντά...αλλά πιθανότατα δεν θα μπορέσω λόγω δουλειάς. Ελπίζω πάντως...
Ευχαριστώ πολύ!!!