Νέα αγριελιά... SOS

Ερωτήσεις σχετικά με τα δέντρα σας
Απάντηση

Topic author
Rango
Shohin
Shohin
Has thanked: 90 times
Been thanked: 33 times

Re: Νέα αγριελιά... SOS

Δημοσίευση από Rango »

Jean-Zac έγραψε:
26 Οκτ 2024, 12:04
Εάν αποφασίσεις να κλαδέψεις χαμηλά την ελιά τότε το επάνω μέρος μην το πετάξεις.
Να το φυτέψεις σε μία γλάστρα αλλά ακολούθησε την τεχνική της σακούλας.

https://www.bonsaiforum.gr/viewtopic.php?f=44&t=9649

Απλά κλάδεψε-κόψε-αφαίρεσε τά χοντρά κλαδιά.    

Λέω να το κάνω καταβολαδα όπως μου προτείνατε εξ αρχης! Βεβαια είναι κάτι που δε το έχω ξανακάνει... Πότε είναι καλύτερα να την ξεκινήσω;
Άβαταρ μέλους

Jean-Zac
V.I.P
V.I.P
Has thanked: 0
Been thanked: 266 times

Δημοσίευση από Jean-Zac »

Εάν αποφασίσεις να κλαδέψεις χαμηλά την ελιά τότε το επάνω μέρος μην το πετάξεις.
Να το φυτέψεις σε μία γλάστρα αλλά ακολούθησε την τεχνική της σακούλας.

https://www.bonsaiforum.gr/viewtopic.php?f=44&t=9649

Απλά κλάδεψε-κόψε-αφαίρεσε τά χοντρά κλαδιά.    

These users thanked the author Jean-Zac for the post:
Rango (26 Οκτ 2024, 19:54)
Rating: 7.14%

Topic author
Rango
Shohin
Shohin

Δημοσίευση από Rango »

Jean-Zac έγραψε:
26 Οκτ 2024, 07:28
Ρίξε μια ματιά εδώ.
http://www.fukubonsai.com/4a6.html

https://www.reddit.com/r/Bonsai/comment ... ?rdt=37081

Το μυστικό είναι η υπομονή. Τον κορμό τον έχεις, τά κλαδιά- διακλάδωση θα έλθουν αργότερα. Με τά χρόνια και τά συνεχή κλαδέματα.
Θα μεγαλώνετε μαζί. Εσύ και η ελιά.

https://www.youtube.com/watch?v=UJUpfRkv4_Y 

Αλλά μην λαμβάνεις υπ όψιν ότι γράφω  Αρχάριος είμαι και εγώ. 

Εντάξει αποφασίστηκε... Αφού αυτό πρέπει να γίνει αυτό θα γίνει...χαχ ... Θα πέσει δρεπάνι και θα σας ενημερώνω για την εξέλιξη! 
Κύριε Γιάννη αν είστε εσείς αρχάριος να πάμε να φουνταρουμε εμείς οι υπόλοιποι...
Τις συμβουλές σας τις λαμβάνω ΠΑΝΤΑ υπ' όψιν, αφού από την πρώτη στιγμή που μπήκα στο φόρουμ είστε εκεί και με έχετε βοηθήσει σε κάθε θέμα που άνοιξα, με βιρτσουαλ, με αναλυτικές πληροφορίες, συμβουλές κτλ. 
Σας ευχαριστώ λοιπόν για ακόμα μια φορά !!! Η βοήθεια σας και η εμπειρία σας μας είναι πολύτιμη!
​​​

Άβαταρ μέλους

Jean-Zac
V.I.P
V.I.P

Ρίξε μια ματιά εδώ.
http://www.fukubonsai.com/4a6.html

https://www.reddit.com/r/Bonsai/comment ... ?rdt=37081

Το μυστικό είναι η υπομονή. Τον κορμό τον έχεις, τά κλαδιά- διακλάδωση θα έλθουν αργότερα. Με τά χρόνια και τά συνεχή κλαδέματα.
Θα μεγαλώνετε μαζί. Εσύ και η ελιά.

https://www.youtube.com/watch?v=UJUpfRkv4_Y 

Αλλά μην λαμβάνεις υπ όψιν ότι γράφω  Αρχάριος είμαι και εγώ. 

Rango (26 Οκτ 2024, 09:15)
Άβαταρ μέλους

thanos75
Imperial
Imperial
Has thanked: 106 times
Been thanked: 200 times

Δημοσίευση από thanos75 »

Rango έγραψε:
25 Οκτ 2024, 18:23
thanos75 έγραψε:
24 Οκτ 2024, 19:26
Rango έγραψε:
24 Οκτ 2024, 18:28
Και ρίζες; Να του κάνω μεταφύτευση; Δεν είναι αργά;
Εγώ μεταφύτευση δεν θα έκανα. Στα μεσογειακά όπως η ελιά κάνω άνοιξη και μάλιστα αργά.
Κλάδεμα ναι, μπορείς τώρα (ή εναλλακτικά τον Μάρτιο).

Ευχαριστώ πολύ Θάνο!
Εσύ τι θα έκανες με αυτό το δέντρο; Πόσο χαμηλά δηλαδή θα το έκοβες; 
​​​Θα ήθελα να ακούσω και τη δική σου άποψη, γιατί έχω δει πολύ ωραία δέντρα και δουλειές από σένα! 
Αυτό που μου πρότεινε ο κύριος Γιάννης ήταν κάτι που είχα σκεφτεί και εγώ σαν επιλογή αλλά πονάει λίγο και δεν το έχω αποφασίσει...
Η αλήθεια είναι ότι όταν μιλάει ο κ. Γιάννης οι υπόλοιποι δεν έχουμε να πούμε πολλά. 🙂
​​​​​​Κοίτα να δεις. Η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετά νεαρό για να προκύψει κάτι ξεχωριστό, τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια. Η προσέγγιση του JZ δίνει σχετικά άμεσα (σε καμία πενταετία δηλαδή) μια μικρογραφία δέντρου το οποίο πάλι δεν θα είναι ένα ώριμο μπονζάι αλλά θα προσομοιάζει. 
Από την άλλη, αν σου αρέσει η όψη του, η κίνηση του, μπορείς να το αφήσεις σε αυτό το ύψος και να το χαίρεσαι.
Εγώ πάντως, επειδή με ρωτάς, μια ελιά που είχα βγάλει από παρτέρι (με πάχος κορμού 5-6 εκ) την είχα για μερικά χρόνια ψηλή γιατί την λυπομουν και τελικά πέρυσι την έκοψα χαμηλά στους 5-10 πόντους. Απλώς έχασα καιρό...

ΥΓ. Συνάδερφε και γω ελιές μαζεύω 

These users thanked the author thanos75 for the post:
Rango (26 Οκτ 2024, 09:15)

Topic author
Rango
Shohin
Shohin

Δημοσίευση από Rango »

Ευχαριστώ πολυ παιδιά για τις συμβουλές!
Και γω νομίζω ότι είναι καλύτερα να περιμένω...
Έτσι κι αλλιώς εδώ και καμιά βδομάδα μαζεύω ελιές και έχω σιχαθεί να κόβω...χαχαχ...χόρτασα... Δε θέλω αλλο! Ούτε να τις βλέπω δε θέλω... Αν τρώει κάποιον το χέρι του ή θέλει κανείς να κάνει εξάσκηση μου λέει...χαχαχ...

Προστέθηκε μετά από 14 λεπτά 22 δευτερόλεπτα:
thanos75 έγραψε:
24 Οκτ 2024, 19:26
Rango έγραψε:
Hfestion έγραψε:
23 Οκτ 2024, 09:15
Μπορείς να το κόψεις απο χθές

Εγώ μεταφύτευση δεν θα έκανα. Στα μεσογειακά όπως η ελιά κάνω άνοιξη και μάλιστα αργά.

Ευχαριστώ πολύ Θάνο!
Εσύ τι θα έκανες με αυτό το δέντρο; Πόσο χαμηλά δηλαδή θα το έκοβες; 
​​​Θα ήθελα να ακούσω και τη δική σου άποψη, γιατί έχω δει πολύ ωραία δέντρα και δουλειές από σένα! 
Αυτό που μου πρότεινε ο κύριος Γιάννης ήταν κάτι που είχα σκεφτεί και εγώ σαν επιλογή αλλά πονάει λίγο και δεν το έχω αποφασίσει...

marios
Imperial
Imperial
Has thanked: 10 times
Been thanked: 26 times

Δημοσίευση από marios »

Μάρτιο καλύτερα

Προστέθηκε μετά από 1 λεπτό 56 δευτερόλεπτα:
https://library.bonsaiforum.gr/index.ph ... -care.html
These users thanked the author marios for the post:
Rango (25 Οκτ 2024, 17:59)

BILLPAN
Imperial
Imperial
Has thanked: 154 times
Been thanked: 95 times

Δημοσίευση από BILLPAN »

Δεν βλέπω τον λόγο να γίνει τώρα μεταφύτευση. Κι εγώ τα μεσογειακά τα μεταφυτεύω αργά την άνοιξη. Κλάδεμα ναι, γίνεται τώρα. Αν και πάλι, πετσόκομα που θες να κάνεις, θα έκανα στο τέλος του χειμώνα, όχι τώρα. Στη θέση σου θα το άφηνα να περάσει ήσυχα τον χειμώνα και μετά θα το έπιανα. Αν βέβαια σε τρώνε τα χέρια σου, δεν θεωρώ ότι θα πάθει τίποτα βέβαια αν τα κάνεις τώρα, όπως λέει κι ο hfestion που είναι της φθινοπωρινής σχολής, μπορεί να γίνει και τώρα, ειδικά με τα νέα κλιματολογικά δεδομένα...

These users thanked the author BILLPAN for the post:
Rango (25 Οκτ 2024, 18:00)

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 355 times
Been thanked: 289 times

Δημοσίευση από Hfestion »

Το ρίσκο είναι πάντα του καλλιεργητή, εγώ κάνω πάντα όλες μου τις μεταφύτευσης αυτήν την περίοδο και με το άδειασμα του φεγγαριού. (Εξαιρούνται τα φυλλοβόλα)
These users thanked the author Hfestion for the post:
Rango (25 Οκτ 2024, 17:59)
Άβαταρ μέλους

thanos75
Imperial
Imperial
Has thanked: 106 times
Been thanked: 200 times

Δημοσίευση από thanos75 »

Rango έγραψε:
Hfestion έγραψε:

These users thanked the author thanos75 for the post:
Rango (25 Οκτ 2024, 18:10)

Topic author
Rango
Shohin
Shohin

Δημοσίευση από Rango »

Hfestion έγραψε:

These users thanked the author Rango for the post:
Hfestion (24 Οκτ 2024, 20:49)

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής

Rango (24 Οκτ 2024, 18:26)

Topic author
Rango
Shohin
Shohin

Δημοσίευση από Rango »

Hfestion έγραψε:
22 Οκτ 2024, 13:43
Η λογική είναι η εξής. Το συγκεκριμένο δέντρο όλα αυτά τα χρόνια έχει ύψος πχ 60cm με έναν Χ αριθμό φύλλων για να κάνει φωτοσύνθεση και Χ ποσότητα χώμα για να τροφοδοτείται.

Μόλις κόψεις τον κορμό εκεί που σου έδειξε ο κύριος Γιάννης, το δέντρο θα τρελαθεί, και θα κάνει τα πάντα για να επανέλθει στο αρχικό του μέγεθος. Τα οφέλοι θα είναι αρκετά, όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση σε ενδιαφέρει το ότι θα πετάξει από παντού νέα κλαδιά τα οποία θα είναι και εύκαμπτα και θα μπουν να μπουν σύρματα μόλις ξεκινήσουν να ξύλοποιούνται. Επίσης εάν μεταφέρεις την ελιά όπως είναι σε ένα training pot φρέσκο χώμα καλά αεριζόμενο παράλληλα με την εκτόξευση των νέων κλαδιών θα έχεις και εκτόξευση στις ρίζες. Μόλις φτάσει σε ένα επίπεδο που να έχει φύλλα για φωτοσύνθεση μπορεί έχει να κλαδεύεις τα κλαδιά αφήνοντας μόνο 2 ζευγάρια φύλλων.

Προσοχή!!!! Αν τελικά κόψεις τον κορμό όπως σου δείχνει ο Κύριος Γιάννης, αφήνεις το κλαδάκι με τα λιγοστά φύλλα!!!! Είναι απαραίτητα για την επιβίωση της ελιάς!!

Ένα κλασικό παράδειγμα είναι ένα post που έχω κάνει με ένα λιγουστρο.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις!!! Ναι το είδα το λιγούστρο σου και μοιάζει ανάλογη περίπτωση ...

Πιστεύεις είναι καλή περίοδος τώρα να την κόψω τόσο χαμηλά και να την μεταφυτέυσω?
Έλεγα να περιμένω αρχές άνοιξης να τα κάνω αυτά ...Βέβαια η αλήθεια είναι οτι αυτά τα δέντρα είναι πολύ σκληροτράχηλα ... και τρώγομαι να δώ τι θα ανακαλύψω στις ρίζες ... ίσως από εκεί να αλλάξουν και όλα τα δεδομένα ...

Προστέθηκε μετά από 2 λεπτά 12 δευτερόλεπτα:
Jean-Zac έγραψε:
22 Οκτ 2024, 17:57
Εάν την κόψεις πιο ψηλά από το σημείο που δείχνω, δηλαδή στο σημείο πού θέλεις,
τότε θα έχεις ένα κορμό ισομεγέθη από την βάση έως την κορυφή και αισθητικά δεν προσομοιάζει για δένδρο μπονσάι.
Η επιλογή πού  ‘’ προσφέρω ‘’  με την προσεχή ανάπτυξη νέων βλαστών και ριζών (βλέπε συμβουλές Hfestion) θα παχύνουν
γρηγορότερα τον κορμό και με την ανάπτυξη του φυλλώματος θα εναρμονιστεί το όλο σύνολο.   

Ευχαριστώ πολύ κ. Γιάννη!  Κατατοπιστικότατος όπως πάντα!!!
Άβαταρ μέλους

Jean-Zac
V.I.P
V.I.P

Εάν την κόψεις πιο ψηλά από το σημείο που δείχνω, δηλαδή στο σημείο πού θέλεις,
τότε θα έχεις ένα κορμό ισομεγέθη από την βάση έως την κορυφή και αισθητικά δεν προσομοιάζει για δένδρο μπονσάι.
Η επιλογή πού  ‘’ προσφέρω ‘’  με την προσεχή ανάπτυξη νέων βλαστών και ριζών (βλέπε συμβουλές Hfestion) θα παχύνουν
γρηγορότερα τον κορμό και με την ανάπτυξη του φυλλώματος θα εναρμονιστεί το όλο σύνολο.   

Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
These users thanked the author Jean-Zac for the post (total 2):
BILLPAN (22 Οκτ 2024, 19:29) • Rango (23 Οκτ 2024, 08:26)
Rating: 14.29%

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής

Η λογική είναι η εξής. Το συγκεκριμένο δέντρο όλα αυτά τα χρόνια έχει ύψος πχ 60cm με έναν Χ αριθμό φύλλων για να κάνει φωτοσύνθεση και Χ ποσότητα χώμα για να τροφοδοτείται.

Μόλις κόψεις τον κορμό εκεί που σου έδειξε ο κύριος Γιάννης, το δέντρο θα τρελαθεί, και θα κάνει τα πάντα για να επανέλθει στο αρχικό του μέγεθος. Τα οφέλοι θα είναι αρκετά, όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση σε ενδιαφέρει το ότι θα πετάξει από παντού νέα κλαδιά τα οποία θα είναι και εύκαμπτα και θα μπουν να μπουν σύρματα μόλις ξεκινήσουν να ξύλοποιούνται. Επίσης εάν μεταφέρεις την ελιά όπως είναι σε ένα training pot φρέσκο χώμα καλά αεριζόμενο παράλληλα με την εκτόξευση των νέων κλαδιών θα έχεις και εκτόξευση στις ρίζες. Μόλις φτάσει σε ένα επίπεδο που να έχει φύλλα για φωτοσύνθεση μπορεί έχει να κλαδεύεις τα κλαδιά αφήνοντας μόνο 2 ζευγάρια φύλλων.

Προσοχή!!!! Αν τελικά κόψεις τον κορμό όπως σου δείχνει ο Κύριος Γιάννης, αφήνεις το κλαδάκι με τα λιγοστά φύλλα!!!! Είναι απαραίτητα για την επιβίωση της ελιάς!!

Ένα κλασικό παράδειγμα είναι ένα post που έχω κάνει με ένα λιγουστρο.
These users thanked the author Hfestion for the post (total 2):
BILLPAN (22 Οκτ 2024, 13:54) • Rango (23 Οκτ 2024, 08:26)
Rating: 14.29%

Topic author
Rango
Shohin
Shohin

Δημοσίευση από Rango »

Jean-Zac έγραψε:
21 Οκτ 2024, 18:04
Ωραία ταράτσα, ωραία θέα, ωραίες πράσινες ελιές. Βλέπω 2 ελιές. Εάν γίνει εναέρια καταβολάδα στό επάνω μέρος
και αφαίρεση κάποιων χοντρών κλαδιών. Στό κάτω τμήμα κρατώ μόνο τό ένα βλαστάρι και πάνω σέ αυτό θά
δημιουργήσω μέ συνεχόμενα κλαδέματα στά επόμενα χρόνια τήν νέα ελιά.

Πωπωπω.... Μαχαιριά! Ευχαριστώ πολύ κύριε Γιάννη! Εγώ σκεφτόμουν να κόψω εκεί που δείχνω και να ξεκινήσω από εκεί την κορυφή μου και τα νέα κλαδιά... Και να κρατήσω και τα δυο χαμηλά κλαδιά αφού τα εχω...Έτσι βέβαια θα έχω ένα μεγαλύτερο δέντρο....
Είναι λάθος το σκεπτικό μου;;;;

Προστέθηκε μετά από 5 λεπτά 42 δευτερόλεπτα:
Hfestion έγραψε:
22 Οκτ 2024, 12:20
Εξαρτάται από πόσα χρόνια είσαι διατεθειμένος να περιμένεις. Με τα δεδομένα που έχουμε ενα καλό σημείο θα ήταν εκεί που σου δείχνει ο Κύριος Γιάννης

Ευχαριστώ Hfestion!
Ο χρόνος δεν είναι κάτι που με πειράζει...σαν πρότζεκτ το βλέπω το συγκεκριμένο, αφού όπως είπα μόνο ο κορμος του είναι αυτός που με τράβηξε...σε συνδιασμό βέβαια με τη χαμηλή τιμή και το ότι είναι αγριελιά που τους έχω μια ιδιαίτερη αγάπη... Θέλει χρόνια για να δείξει κάτι...είναι κάτι που το γνωρίζω ...  Αλλά να είμαστε καλά και βλέπουμε...
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής

Εξαρτάται από πόσα χρόνια είσαι διατεθειμένος να περιμένεις. Με τα δεδομένα που έχουμε ενα καλό σημείο θα ήταν εκεί που σου δείχνει ο Κύριος Γιάννης
Rango (22 Οκτ 2024, 12:43)
Άβαταρ μέλους

Jean-Zac
V.I.P
V.I.P

Ωραία ταράτσα, ωραία θέα, ωραίες πράσινες ελιές. Βλέπω 2 ελιές. Εάν γίνει εναέρια καταβολάδα στό επάνω μέρος
και αφαίρεση κάποιων χοντρών κλαδιών. Στό κάτω τμήμα κρατώ μόνο τό ένα βλαστάρι και πάνω σέ αυτό θά
δημιουργήσω μέ συνεχόμενα κλαδέματα στά επόμενα χρόνια τήν νέα ελιά.

Rango (22 Οκτ 2024, 12:42)

Topic author
Rango
Shohin
Shohin

Νέα αγριελιά... SOS

Δημοσίευση από Rango »

Καλησπέρα σε όλους!
Πριν από λίγο καιρό βρήκα αυτή την αγριελιά στα 10€ και την πήρα γιατί μου άρεσε το πάχος του κορμού της + ότι πιστεύω θα έχει πολύ καλό νεμπαρι... Ήταν ξεχασμένη σε μια γωνιά, αφού ακόμα και ο φυτώριουχος απόρησε λέγοντας μου " που το είχαμε αυτό το πράμα;"
Οι ρίζες έχουν γεμίσει τη γλάστρα και είναι όλη πετρωμενη ... Προχτές την έκοψα για να μπορέσω να τη βάλω στο μπαλκονι  μου γιατί δεν έχω χώρο... Σίγουρα πρέπει να κοπεί αρκετά χαμηλότερα αλλά δεν έχω ακόμα αποφασίσει το πώς και το ποσό...
Παρακαλω πείτε μου την άποψη σας... Πως θα προχωρούσατε εσείς με αυτό το δέντρο; 
Σκεφτόμουν αν τα καταφέρω να το φέρω στο workshop να το δείτε από κοντά...αλλά πιθανότατα δεν θα μπορέσω λόγω δουλειάς. Ελπίζω πάντως...
Ευχαριστώ  πολύ!!!

Απάντηση