Χώμα για Φίκο Ginseng

Ερωτήσεις σχετικά με τα δέντρα σας
Απάντηση
Antonios
Mame
Mame
Δημοσιεύσεις: 92
Εγγραφή: 11 Οκτ 2017, 22:59
Has thanked: 26 times
Been thanked: 8 times

Re: Χώμα για Φίκο Ginseng

Δημοσίευση από Antonios » 13 Μαρ 2019, 09:54

Χρωστούσα μια φώτο από τον δικό μου φικο που μετά από 8 χρόνια είναι έτσι και ξεκίνησε από ένα δεντράκι πολύ μικρότερο από το δικό σου. Το ιδιαίτερο με αυτό το δέντρο είναι το ότι έχει δύο είδη φικου μαζί στο χαμηλο μέρος έχει ficus retusa προφανώς επειδή το είχα δίπλα σε τέτοιους φικους. Τώρα χρειάζεται λίγο κλαδέματακι που θα το κάνω τον Μάιο
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

Άβαταρ μέλους
Dim Papadopoulos
Shohin
Shohin
Δημοσιεύσεις: 209
Εγγραφή: 16 Απρ 2013, 12:40
Has thanked: 3 times
Been thanked: 14 times

Re: Χώμα για Φίκο Ginseng

Δημοσίευση από Dim Papadopoulos » 12 Μαρ 2019, 00:14

Όπως σου έγραψε και ο sim62 και ο καπετάνιος δεν είναι δέντρα . Είναι ρίζες. Δεν έχουν σχήμα δέντρου και δεν έχουν κορμό.
Είναι ένα δεντράκι ανθεκτικό θα σου μάθει να κλαδευεις στην μεταφύτευση, πότισμα κ.α

Ομως θα γίνει ποτέ ένα δέντρο που βλεπεις στο βουνό; Όχι.

Μπορείς να αγοράσεις από φυτώριο πολλά δέντρα που μπορούν να γίνουν με τα χρόνια ένα ωραίο μπονσαι.
Μια ελιά, μπουκαμβίλια, πυρακανθο, γιουνιπερο κ.α.
Είσαι στο σωστό μέρος για να μάθεις πολλά αν όχι τα πάντα και εάν έχεις υπομονή θα φτιάξεις πολύ ωραία μπονσαι.
Το δέντρο είναι ζωή!

SucculentYiota
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Δημοσιεύσεις: 14
Εγγραφή: 08 Μαρ 2019, 19:01
Has thanked: 8 times
Been thanked: 0

Re: Χώμα για Φίκο Ginseng

Δημοσίευση από SucculentYiota » 11 Μαρ 2019, 20:50

Sim62 έγραψε:
11 Μαρ 2019, 16:55
Ούτε και η επισήμανση μιας πραγματικότητας αποτελεί αποθάρρυνση για κάποιον που έχει ανοικτά τα αυτιά του και την σκέψη του. Αντίθετα του προσφέρει μια ευκαιρία να ξεκινήσει σωστά.
Η σκέψη μου ήταν ανοιχτή εξαρχής. Εξάλλου δεν θα ήθελα να πειραματιστώ και να μάθω πάνω σε κάτι ακριβό. Θέλω να πω, ήξερα τι πήρα. Αυτό που με αποθαρρύνει είναι το ότι χωρίς να ρωτήσω αν είναι μπονσάι ή όχι, χαρακτηρίζεται ως μη μπονσάι και ως υλικό που δεν μπορεί ποτέ να γίνει! 
Sim62 έγραψε:
11 Μαρ 2019, 16:55
Αυτή λοιπόν η έλλειψη κορμού στους συγκεκριμένους φίκους τους καθιστά απόλυτα ανεπαρκείς σαν δείγματα για καλλιέργεια Bonsai. 

Η έλλειψη κορμού, αν δεν κάνω λαθος, μπορεί -αν δεν γίνει ιδανική- να βελτιωθεί. Το δέντρο δεν μπορεί να μεγαλώσει τον κορμό του αν μεταφυτευτεί σε μεγαλύτερη γλάστρα και δράσει πάνω του ο χρόνος;
 
Sim62 έγραψε:
11 Μαρ 2019, 16:55
Πραγματικά είναι από τις λίγες φορές που ένοιωσα τόσο ανήμπορος απέναντι σε ανόητους που έχουν ένα blog και γράφουν τόσες πολλές ανοησίες  χωρίς να λένε τίποτα ουσιαστικό. Και κυρίως χωρίς να γνωρίζουν ή να έχουν διαβάσει έστω τα βασικά για αυτό που γράφουν.
Ίσως ατυχές το άρθρο. Δεν πήρα τέτοια εντύπωση. Έχω διαβάσει και άλλα του συγκεκριμένου και δεν πήρα τέτοια εντύπωση. https://adamaskwhy.com/2013/04/07/what- ... eng-ficus/ Ένα παράδειγμα.
 
Sim62 έγραψε:
11 Μαρ 2019, 16:55
"Υou can bend the rules, but you will only do it correctly if you master them first"

Με αυτό συμφωνώ σίγουρα. Δεν θα μπορούσα εξάλλου να κάνω και αλλιώς χωρίς να αποτύχω. 

Τέλος, ναι ο φίκος ο συγκεκριμένος δεν είναι ό,τι καλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό της τέχνης του μπονσάι, αλλά η όλη μου ένσταση ήταν στην αντιμετώπιση. Χίλιες φορές φορές θα προτιμούσα κάποιος να μου πει "ξέρεις, αυτό γενικά δεν θεωρείται μπονσάι, θέλει πολλή δουλειά για να μεγαλώσεις τον κορμό, να αναπτύξεις κλαδιά, να κάνεις διακλάδωση κλπ, αλλά παρόλα αυτά είναι πολύ καλό δέντρο για να δοκιμάσεις", παρά να μου πει ξερά "αυτό δεν είναι μπονσάι, και δεν θα γίνει ποτέ" χωρίς να αναπτύξει επιχειρήματα. Αυτή η αντιμετώπιση, κυρίως σε έναν αρχάριο, μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα. Στην τελική, θέλω μόνο να μάθω για αρχή, δεν θα πάω για διαγωνισμό, ούτε ισχυρίστηκα ότι έχω πάρει και βρει το πιο όμορφο μπονσάι. Ελπίζω να μην προσέβαλα τον πρώτο σχολιαστή, δεν είναι προσωπικό το θέμα, το έχω ξαναδεί εξάλλου. Ελπίζω να μην προσέβαλα επίσης εσένα, και ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και πάλι. 


 

Προστέθηκε μετά από 1 λεπτό 28 δευτερόλεπτα:
Hfestion έγραψε:
11 Μαρ 2019, 15:45
Δες λίγο εδώ
https://www.bonsaiforum.gr/viewtopic.php?f=9&t=6384

Αυτό εμπνέει και δίνει ελπίδα!    :clap:

Προστέθηκε μετά από 1 λεπτό 40 δευτερόλεπτα:
Antonios έγραψε:
11 Μαρ 2019, 19:37
Αυτό το είδος φικου ήταν το πρώτο μου δεντράκι επίσης σε μέγεθος όπως το δικό σου κι εγώ έκανα τα πρώτα μου βήματα με αυτό που ήταν και πολύ ανθεκτικό στα λάθη μου. Μετά από χρόνια έχει προκύψει ένα πανέμορφο καλωπιστικο φυτό θα έλεγα αλλά όσο μάθαινα για τα μπονσαι είδα ότι δεν θα με ικανοποιήσει ποτέ σαν ένα δέντρο μπονσαι παρόλα αυτά παραμένει ένα όμορφο δέντρο του 1 μέτρου και το συναίσθηματικο δέσιμο του πρώτου μου δέντρου. Αύριο θα βγάλω μια φωτογραφία να σας το δείξω άρα προχώρα γερά θα το χαρείς

Χαίρομαι πολύ που το ακούω! Και εγώ γι'αυτό τον λόγο το πήρα. Ναι, αυτό καταλαβαίνω και εγώ, θα δω πώς μπορώ να το εξελίξω, και σίγουρα μα σίγουρα θέλω να πάρω και άλλα όσο τίποτα! Ωραία, ανυπομονώ να την δω τότε! Ευχαριστώ πολύ.

Antonios
Mame
Mame
Δημοσιεύσεις: 92
Εγγραφή: 11 Οκτ 2017, 22:59
Has thanked: 26 times
Been thanked: 8 times

Re: Χώμα για Φίκο Ginseng

Δημοσίευση από Antonios » 11 Μαρ 2019, 19:37

Αυτό το είδος φικου ήταν το πρώτο μου δεντράκι επίσης σε μέγεθος όπως το δικό σου κι εγώ έκανα τα πρώτα μου βήματα με αυτό που ήταν και πολύ ανθεκτικό στα λάθη μου. Μετά από χρόνια έχει προκύψει ένα πανέμορφο καλωπιστικο φυτό θα έλεγα αλλά όσο μάθαινα για τα μπονσαι είδα ότι δεν θα με ικανοποιήσει ποτέ σαν ένα δέντρο μπονσαι παρόλα αυτά παραμένει ένα όμορφο δέντρο του 1 μέτρου και το συναίσθηματικο δέσιμο του πρώτου μου δέντρου. Αύριο θα βγάλω μια φωτογραφία να σας το δείξω άρα προχώρα γερά θα το χαρείς

Άβαταρ μέλους
Sim62
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 1336
Εγγραφή: 08 Φεβ 2014, 13:32
Has thanked: 2 times
Been thanked: 12 times

Re: Χώμα για Φίκο Ginseng

Δημοσίευση από Sim62 » 11 Μαρ 2019, 16:55

SucculentYiota έγραψε:
11 Μαρ 2019, 14:14
 Έχω παρατηρήσει όμως και σε παλαιότερα νήματα ότι πολλοί λένε στους νεότερους "αυτό δεν είναι μπονσάι", και τα σχετικά. Ενώ είναι καλό να ξέρει κανείς τι ακριβώς είναι η τέχνη του μπονσάι, νομίζω ότι αυτή η στάση περισσότερο αποθαρρύνει παρά ενθαρρύνει τους αρχάριους. Για μένα, θα ήταν καλύτερο κάποιος να πει "αυτό ειναι pre-bonsai", ή "ωραίο δέντρο, αλλά θα χρειαστεί καιρός να γίνει η εκπαίδευση για να μοιάζει με δέντρο-μινιατούρα" παρά αυτή η απόλυτη στάση. Εξάλλου, μιλάμε για κάτι που μπορεί να σωθεί και να διαμορφωθεί με τα χρόνια σε κάτι πολύ όμορφο. Σχετικό άρθρο : https://adamaskwhy.com/2014/09/24/this- ... -subjects/ 
Ας το πάμε πάλι απ΄την αρχή. Το φυτό σου είναι ένας ficus ginseng με την συγκεκριμένη μορφή των εκτεθειμένων χοντρών ριζών που μοιάζουν να αποτελούν τον κορμό του αλλά δεν είναι κορμός . Είναι ρίζες. Το φυτό αυτό με την συγκεκριμένη μορφή δεν είναι, ούτε θα γίνει ποτέ Bonsai, μήτε καν prebonsai. θα παραμείνει για πάντα ένας χαριτωμένος φίκος Ginseng "πατάτα". Ο χαρακτηρισμός λόγω της εμφάνισης των ριζών που φαίνονται σαν να είναι ο κορμός τους.
Και αυτό όχι γιατί είμαστε κακοί ή έχουμε κάτι ενάντια στο συμπαθέστατο φυτό. Ούτε και η επισήμανση μιας πραγματικότητας αποτελεί αποθάρρυνση για κάποιον που έχει ανοικτά τα αυτιά του και την σκέψη του. Αντίθετα του προσφέρει μια ευκαιρία να ξεκινήσει σωστά.
Απλά τα bonsai είναι μια συγκεκριμένη τέχνη και όπως όλες οι άλλες τέχνες, είτε λογοτεχνία, είτε ζωγραφική και γλυπτική είτε οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να υπακούει σε κάποιους συγκεκριμένους αισθητικούς κανόνες και φόρμες (τις περισσότερες φορές τουλάχιστον).
Ένα από τα κυριότερα δομικά στοιχεία ενός Bonsai είναι ο κορμός του. Ίσως το κυριότερο. Είναι αυτός που δίνει χαρακτήρα και κίνηση στο δέντρο και είναι το nebari στην βάση του κορμού που καθορίζει την  όποια αισθητική και όχι μόνο αξία του σαν bonsai.
Αυτή λοιπόν η έλλειψη κορμού στους συγκεκριμένους φίκους τους καθιστά απόλυτα ανεπαρκείς σαν δείγματα για καλλιέργεια Bonsai. 
Υπάρχουν και άλλοι κανόνες στην τέχνη των bonsai και αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί θα πρέπει να  τους κάνει  κτήμα του και κυρίως να τους αποδεχθεί. Είναι μεγάλη η συζήτηση για το αν,  πόσο και σε ποιο βαθμό θα πρέπει οι κανόνες, τα πρέπει και τα μη, μπορούν να περιορίζουν την φαντασία και την δημιουργικότητα μας. Αλλά αν κάποιος αρχίζει και τα αμφισβητεί προτού καν τα διαβάσει και προτού αρχίσει έστω να δημιουργεί κάτι από μόνος του εμένα αυτό με παραπέμπει στην σιγουριά της ημιμάθειας. (Ο χαρακτηρισμός δεν απευθύνεται σε σένα όπως θα καταλάβεις παρακάτω). 
Έχεις ακούσει φαντάζομαι το γνωμικό που λέει πως είναι κρίμα οι ημιμαθείς να είναι τόσο σίγουροι και οι πραγματικά γνωρίζοντες τόσο διστακτικοί, πράγμα που με φέρνει και στο link που μας παραπέμπεις. Πραγματικά είναι από τις λίγες φορές που ένοιωσα τόσο ανήμπορος απέναντι σε ανόητους που έχουν ένα blog και γράφουν τόσες πολλές ανοησίες  χωρίς να λένε τίποτα ουσιαστικό. Και κυρίως χωρίς να γνωρίζουν ή να έχουν διαβάσει έστω τα βασικά για αυτό που γράφουν. 
Εν κατακλείδι λοιπόν "Υou can bend the rules, but you will only do it correctly if you master them first"
Τέλος για να ξεφύγουμε και λίγο απ΄την φιλοσοφία και να σου το πω και πιο απλά.
Οι φίκοι σαν τον δικό σου δεν "ονομάστηκαν" bonsai τυχαία. Αυτό αποτελεί επιλογή του τμήματος marketing πολλών μεγάλων πολυκαταστημάτων τύπου ΙΚΕΑ και LIDL αν και αυτοί είναι απλά αντιγραφείς. Ο κολοσσός HOME DEPOT στην άλλη άκρη του Ατλαντικού συνέλαβε την ιδέα. Οι λόγοι απλοί. Και θα προσδώσουμε κάτι από το prestige της λέξης bonsai σε κάποια απλά προιόντα κηπουρικής και παράλληλα θα αυξήσουμε και λίγο το κέρδος μας πουλώντας τα σαν τέτοια και όχι σαν απλά φυτά.

ΥΓ. Η σωστή εποχή για μεταφύτευση φίκων που είναι τροπικά φυτά είναι η αρχή του καλοκαιριού. Μέχρι τότε διάβασε αν έχεις διάθεση στην βιβλιοθήκη μας για την περιποίηση του φίκου σου, για τις μεταφυτεύσεις, τα υποστρώματα  αλλά και όποια γενικότερα θέματα σου προκαλέσουν το ενδιαφέρον.     
 

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 3636
Εγγραφή: 15 Οκτ 2010, 13:05
Τοποθεσία: Αθηνα
Has thanked: 23 times
Been thanked: 35 times

Re: Χώμα για Φίκο Ginseng

Δημοσίευση από Hfestion » 11 Μαρ 2019, 15:45

These users thanked the author Hfestion for the post:
SucculentYiota (11 Μαρ 2019, 20:50)
Rating: 50%
Small Trees...
BIG DREAMS

SucculentYiota
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Δημοσιεύσεις: 14
Εγγραφή: 08 Μαρ 2019, 19:01
Has thanked: 8 times
Been thanked: 0

Re: Χώμα για Φίκο Ginseng

Δημοσίευση από SucculentYiota » 11 Μαρ 2019, 14:14

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Η γλάστρα έχει τρύπα, ναι. Ευχαριστώ και για τις οδηγίες. Τώρα με τον καλό καιρό, σίγουρα θα το έχω έξω. :) Ξέρω ότι δεν είναι μπονσάι ακόμα και ότι θέλει χρόνια αφιέρωσης και εκπαίδευσης. Όπως είπα, το πήρα για να πειραματιστώ και να μάθω πρώτα από όλα πώς φροντίζεται ένα μικρό δέντρο. Αλλίμονο αν κατείχα την τέχνη του μπονσάι μέσα σε λίγες μέρες. Έχω παρατηρήσει όμως και σε παλαιότερα νήματα ότι πολλοί λένε στους νεότερους "αυτό δεν είναι μπονσάι", και τα σχετικά. Ενώ είναι καλό να ξέρει κανείς τι ακριβώς είναι η τέχνη του μπονσάι, νομίζω ότι αυτή η στάση περισσότερο αποθαρρύνει παρά ενθαρρύνει τους αρχάριους. Για μένα, θα ήταν καλύτερο κάποιος να πει "αυτό ειναι pre-bonsai", ή "ωραίο δέντρο, αλλά θα χρειαστεί καιρός να γίνει η εκπαίδευση για να μοιάζει με δέντρο-μινιατούρα" παρά αυτή η απόλυτη στάση. Εξάλλου, μιλάμε για κάτι που μπορεί να σωθεί και να διαμορφωθεί με τα χρόνια σε κάτι πολύ όμορφο. Σχετικό άρθρο : https://adamaskwhy.com/2014/09/24/this- ... -subjects/ 

Άβαταρ μέλους
CaptainAmerica
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 358
Εγγραφή: 27 Δεκ 2010, 00:12
Has thanked: 4 times
Been thanked: 7 times

Re: Χώμα για Φίκο Ginseng

Δημοσίευση από CaptainAmerica » 11 Μαρ 2019, 11:23

Έχει τρύπα η γλάστρα? Βάλε ελαφρόπετρα μαζί με ένα καλό φυτοχωμα. Τι δέντρο θέλει να είναι εκτός σπιτιού. Να ποτίζεις όταν στεγνώνει αρκετά το χώμα.
Μπονσαι δεν είναι ούτε στην μεγάλη ούτε στην μικρή γλαστα. Αυτά τα δέντρα δεν είναι μπονσαι. Δεν μοιάζουν με δέντρα στην φύση απλά.

SucculentYiota
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Δημοσιεύσεις: 14
Εγγραφή: 08 Μαρ 2019, 19:01
Has thanked: 8 times
Been thanked: 0

Χώμα για Φίκο Ginseng

Δημοσίευση από SucculentYiota » 10 Μαρ 2019, 16:30

Καλησπέρα και πάλι. Αγόρασα το πρώτο μου bonsai για να μάθω και να πειραματιστώ. Είναι Ficus Ginseng και τον πήρα από φυτώριο. Ο τύπος μού είπε ότι θέλει μεταφύτευση. Ρωτώντας και στο reddit μου είπαν ότι μπορώ να πάρω και λίγο μεγαλύτερο δοχείο, οπότε και το έκανα. Η ερώτησή μου είναι, τι χώμα να διαλέξω, και πιο σημαντικό, πού να το βρω στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, το φυλλόχωμα κάνει, ή να μην το σκεφτώ καν; Συνάπτω και φωτογραφίες. Ευχαριστώ πολύ!

3 Φώτο:

Απάντηση