Βοήθεια με ελιτσα...
-
- V.I.P
- Has thanked: 0
- Been thanked: 249 times
Re: Βοήθεια με ελιτσα...
Τά φυτά σε λίγο θα πάνε για ‘’ύπνο’’, οι χυμοί προς τά κλαδιά και το φύλλωμα θα μειωθούν και θα υπάρχει μόνο επιβίωση και όχι ανάπτυξη μέχρι την άνοιξη. Οπότε όποιες πληγές στον κορμό δεν θα προσφέρουν κάτι αλλά υπάρχει κίνδυνος για το αντίθετο. Θα έλεγα αναμονή μέχρι την άνοιξη. Τότε θα έχει ‘’ξυπνήσει’’, θα έχει περισσότερη δύναμη και βέβαια θα έχεις την δυνατότητα να αφαιρέσεις ένα μέρος του φλοιού (shari). Παραθέτω κάποιες φωτογραφίες.
Στην πρώτη και δεύτερη είναι μία καλλωπιστική ελιά που είχε αγοράσει η αδελφή μου πρίν 10-12+ χρόνια (δεν θυμάμαι). Ζούσε σένα μικρό γλαστράκι-μπώλ, έκανε (και συνεχίζει να κάνει) μικρές ελιές. Παίζοντας τά γατάκια έριξαν και έσπασαν το μπώλ οπότε την έβαλα σε μία κανονική γλάστρα και πρόσθεσα μία τυχαία πέτρα ανάμεσα στις 2 μεγάλες ρίζες της. Αντέδρασε θετικά γιατί είδα νέα μικρά βλασταράκια στην βάση του κορμού. Αργότερα θα την κλαδέψω λίγο. Την συρμάτωσα και έδωσα μία νέα κατεύθυνση στα κλαδάκια ώστε στην μελλοντική μεταφύτευση να γίνει αλλαγή γωνία του κορμού και να βρεθούν στην σωστή θέση. Δουλεύουμε από πρίν για το μετά.
Στην Τρίτη και τέταρτη φωτογραφία είναι η γριά ελιά με ένα jin που έκανα πρίν 35+ χρόνια (δεν θυμάμαι καλά) και το βλασταράκι που ήταν δίπλα του το έκανα συνέχεια του κορμού. Όλα αυτά όμως είναι αποτέλεσμα των χρόνων που πέρασαν και αυτά είναι πολλά. Το πέρασμα του χρόνου βελτιώνει τήν εικόνα ενός δένδρου. Πρέπει να υπάρχει όμως η υπομονή.
Στην πέμπτη και έκτη φωτογραφία υπάρχει shari-μερική αποφλοίωση-νέκρωση του κορμού, αλλά αυτός είναι μεγάλος σε μέγεθος και αγοράστηκε έτσι περίπου (σαν κούτσουρο) πρίν πολλά χρόνια. Μετά άλλαξε.
Στην τελευταία φωτογραφία προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ 4 γατάκια κατάλληλα για να χαρακώνουν κορμό ελιάς με εξαιρετικά αποτελέσματα. Είναι και οικονομικά στην συντήρηση. Τρώνε μόνο κονσέρβες, ψητό κοτόπουλο, κροκέτες και sushi. Και όταν έχουν κέφια κάνουν και αποφύλλωση. Για συρμάτωμα δεν προσφέρονται.
Στην πρώτη και δεύτερη είναι μία καλλωπιστική ελιά που είχε αγοράσει η αδελφή μου πρίν 10-12+ χρόνια (δεν θυμάμαι). Ζούσε σένα μικρό γλαστράκι-μπώλ, έκανε (και συνεχίζει να κάνει) μικρές ελιές. Παίζοντας τά γατάκια έριξαν και έσπασαν το μπώλ οπότε την έβαλα σε μία κανονική γλάστρα και πρόσθεσα μία τυχαία πέτρα ανάμεσα στις 2 μεγάλες ρίζες της. Αντέδρασε θετικά γιατί είδα νέα μικρά βλασταράκια στην βάση του κορμού. Αργότερα θα την κλαδέψω λίγο. Την συρμάτωσα και έδωσα μία νέα κατεύθυνση στα κλαδάκια ώστε στην μελλοντική μεταφύτευση να γίνει αλλαγή γωνία του κορμού και να βρεθούν στην σωστή θέση. Δουλεύουμε από πρίν για το μετά.
Στην Τρίτη και τέταρτη φωτογραφία είναι η γριά ελιά με ένα jin που έκανα πρίν 35+ χρόνια (δεν θυμάμαι καλά) και το βλασταράκι που ήταν δίπλα του το έκανα συνέχεια του κορμού. Όλα αυτά όμως είναι αποτέλεσμα των χρόνων που πέρασαν και αυτά είναι πολλά. Το πέρασμα του χρόνου βελτιώνει τήν εικόνα ενός δένδρου. Πρέπει να υπάρχει όμως η υπομονή.
Στην πέμπτη και έκτη φωτογραφία υπάρχει shari-μερική αποφλοίωση-νέκρωση του κορμού, αλλά αυτός είναι μεγάλος σε μέγεθος και αγοράστηκε έτσι περίπου (σαν κούτσουρο) πρίν πολλά χρόνια. Μετά άλλαξε.
Στην τελευταία φωτογραφία προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ 4 γατάκια κατάλληλα για να χαρακώνουν κορμό ελιάς με εξαιρετικά αποτελέσματα. Είναι και οικονομικά στην συντήρηση. Τρώνε μόνο κονσέρβες, ψητό κοτόπουλο, κροκέτες και sushi. Και όταν έχουν κέφια κάνουν και αποφύλλωση. Για συρμάτωμα δεν προσφέρονται.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
- Rating: 7.14%
-
Topic author - Shohin
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 31 times
Καλησπέρα και ευχαριστώ για την απάντηση και τις συμβουλές! Η ερώτηση για τα jin κτλ. έγινε με αφορμή την πρόταση του φίλου να αποφλοίωσω το μεσαίο κλαδάκι που δεν έχει βλάστηση. Δεν έχω κανένα σκοπό να αρχίσω να πετσοκοβω το δεντράκι...χαχαχ... Αλλά αυτό το κλαδάκι μάλλον θα το αποφλοίωσω... Το δεντράκι βλέποντας τις παλιές φωτογραφίες έχει παχύνει λίγο. Το είχα σε αρκετά μεγάλη γλάστρα και φέτος το έβαλα σε λίγο μικρότερη.(Βάζω φωτογρ.) Θεωρώ όμως ότι θα συνεχίσει να παχαίνει και να αναπτύσσεται. Τώρα να το βάλω σε μεγαλη γλάστρα ή ζαρντινιέρα, δεν θελω αφού η εικόνα που βλέπω σε αυτή τη φάση της ζωής του εμένα μ αρέσει. Και αυτο έχει σημασία... Να το βλέπεις, να το χαίρεσαι και να φαντάζεσαι το μέλλον του.Σίγουρα το ίδιο δέντρο με πολύ χοντρο κορμό θα ήταν μαγεία! Η μάλλον θα ήταν μπονζάι... Τα χρόνια θα περάσουν από πάνω του έτσι κι αλλιώς και θα του δώσουν ότι είναι να του δώσουν...Jean-Zac έγραψε: ↑13 Σεπ 2024, 17:05Σήμερα Παρασκευή και 13 θα περίμενες να ακούσεις κάτι καλό για την ελίτσα σου ???
Τά jin, shari, βούρτσισμα, χαράκωμα και διάφορες άλλες ενέργειες θα έλεγα να τις ξεχάσεις για τά επόμενα 10-12-15 χρόνια.
Βασικός σου στόχος θα είναι να μεγαλώσει σε μέγεθος ο κορμός για να μπορέσεις να κάνεις αυτές τις εργασίες. Άρα χρειάζεσαι
κλαδιά, φύλλωμα, ρίζες και χώρο-χώμα. Μεγάλη εκπαιδευτική γλάστρα η ζαρντινιέρα ‘’ ν’ απλώσ’ την αρίδατς ‘’
(δηλαδή να έχει χώρο να απλώσει καλύτερα τις ρίζες της), να αναπτυχθεί με μεγαλύτερη ευκολία και να πετύχεις το
τρίπτυχο ρίζες-κλαδιά-φύλλωμα. Επακολούθημα θα είναι η πάχυνση του κορμού. Είναι μία καλλωπιστική ελίτσα με τάση να
παραμένει minion και όχι αγριελιά π.χ. πού θα αναπτυσσόταν διαφορετικά. Τά φύλλα θα παραμένουν σχετικά μεγάλα οπότε
σαν δένδρο θα πρέπει να έχει και ένα σχετικό μέγεθος ώστε αυτά να εναρμονίζονται με το σύνολο.
Τελικά ποια είναι η καταλληλότερη εποχή για τέτοιες εργασίες;
Ευχαριστώ πολύ και πάλι!
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
-
- V.I.P
Σήμερα Παρασκευή και 13 θα περίμενες να ακούσεις κάτι καλό για την ελίτσα σου ???
Τά jin, shari, βούρτσισμα, χαράκωμα και διάφορες άλλες ενέργειες θα έλεγα να τις ξεχάσεις για τά επόμενα 10-12-15 χρόνια.
Βασικός σου στόχος θα είναι να μεγαλώσει σε μέγεθος ο κορμός για να μπορέσεις να κάνεις αυτές τις εργασίες. Άρα χρειάζεσαι
κλαδιά, φύλλωμα, ρίζες και χώρο-χώμα. Μεγάλη εκπαιδευτική γλάστρα η ζαρντινιέρα ‘’ ν’ απλώσ’ την αρίδατς ‘’
(δηλαδή να έχει χώρο να απλώσει καλύτερα τις ρίζες της), να αναπτυχθεί με μεγαλύτερη ευκολία και να πετύχεις το
τρίπτυχο ρίζες-κλαδιά-φύλλωμα. Επακολούθημα θα είναι η πάχυνση του κορμού. Είναι μία καλλωπιστική ελίτσα με τάση να
παραμένει minion και όχι αγριελιά π.χ. πού θα αναπτυσσόταν διαφορετικά. Τά φύλλα θα παραμένουν σχετικά μεγάλα οπότε
σαν δένδρο θα πρέπει να έχει και ένα σχετικό μέγεθος ώστε αυτά να εναρμονίζονται με το σύνολο.
-
Topic author - Shohin
Ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση... Στις εργασίες του μήνα που συμβουλεύομαι πάντα, δεν αναγράφεται κάτι για τέτοιου τύπου εργασίες... Παρακαλώ αν γνωρίζει κάποιος ποια είναι η καλύτερη περίοδος για δημιουργία γιν,σάρι κτλ. ας με ενημερώσει. Ευχαριστώ πολύ!
-
- Omono
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 53 times
καλημερα. Για οποιαδηποτε εργασια θα ηθελες θα σε συμβουλευα να διαβαζεις την βιβλιοθηκη μας. Θα πρεπει μονο να εχεις στο μυαλο σου τυχον διαφορες με την καθε περιοχη διαμονης του καθενος καθως και οτι οι αλλαγες στις εποχες και τους εκαστοτε μηνες , εχουν πλεον σοβαρες αποκλεισεις
Nihil humanum mihi alienum est
-
Topic author - Shohin
Σ ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες... Πότε είναι καταλληλότερη εποχή για τέτοιες εργασίες; Μήπως γνωρίζεις;deus έγραψε: καλημερα και παλι. Οσο αφορα την προσμονη σου για νεα φυλλαρακια στο μεσαιο κλαδακι θα ελεγα οτι και να σου βγαλει -εγω δεν θα τα κραταγα γιατι θα μου χαλαγε την αρμονια που υπαρχει στα δυο ακριανα. Οσο αφορα το ''ταλαιπωρημενο '' υφος που ζητας , μπορεις να το επιχειρησεις με ελαφρυ ξυσιμο του κορμου με ενα απλο κοφτερο μαχαιρακι ισα που να φανει το καμπιο [ η πρασινη επιδερμιδα κατω απο την εξωτερικη φλουδα του δεντρου σου ] σε καποια σημεια που εσυ επιθυμεις , λιγο ξυσιμο με μια μεταλλικη μικρη βουρτσα [ μεγεθος οδοντοβουρτσας ] σε σημεια του κορμου κλπ. Δεν θα επιχειρουσα ακομη ντρεμελ . Ντρεμελ θα εβαζα σε πιο μεγαλα δεντρα που θα αντεχαν μεγαλες επεμβασεις - χωρις να αποκλειω παντως κ σε μικρου μεγεθους δεντρακια. Ξεκινα σιγα σιγα κ στην πορεια βλεπεις. Μερικες ενεργειες μας ειναι μη- αναστρεψιμες. Εχε κ αυτο στο μυαλο σου ...
-
- Omono
καλημερα και παλι. Οσο αφορα την προσμονη σου για νεα φυλλαρακια στο μεσαιο κλαδακι θα ελεγα οτι και να σου βγαλει -εγω δεν θα τα κραταγα γιατι θα μου χαλαγε την αρμονια που υπαρχει στα δυο ακριανα. Οσο αφορα το ''ταλαιπωρημενο '' υφος που ζητας , μπορεις να το επιχειρησεις με ελαφρυ ξυσιμο του κορμου με ενα απλο κοφτερο μαχαιρακι ισα που να φανει το καμπιο [ η πρασινη επιδερμιδα κατω απο την εξωτερικη φλουδα του δεντρου σου ] σε καποια σημεια που εσυ επιθυμεις , λιγο ξυσιμο με μια μεταλλικη μικρη βουρτσα [ μεγεθος οδοντοβουρτσας ] σε σημεια του κορμου κλπ. Δεν θα επιχειρουσα ακομη ντρεμελ . Ντρεμελ θα εβαζα σε πιο μεγαλα δεντρα που θα αντεχαν μεγαλες επεμβασεις - χωρις να αποκλειω παντως κ σε μικρου μεγεθους δεντρακια. Ξεκινα σιγα σιγα κ στην πορεια βλεπεις. Μερικες ενεργειες μας ειναι μη- αναστρεψιμες. Εχε κ αυτο στο μυαλο σου ...
- These users thanked the author deus x machina for the post:
- Rango (11 Σεπ 2024, 19:25)
-
Topic author - Shohin
Ευχαριστώ πολύ παιδιά!!! Και εμένα έχει αρχίσει και μου αρέσει πολύ! Νομίζω πως αρχές άνοιξης θα το βάλω και σε ένα μικρότερο ποτάκι και θα αναδειχθεί περισσότερο...
Προστέθηκε μετά από 5 λεπτά 47 δευτερόλεπτα:
Προστέθηκε μετά από 5 λεπτά 47 δευτερόλεπτα:
Καλησπέρα! Αυτό το κλαδάκι είναι στα σχέδια μου να το αποφλοιώσω (ΓΙΝ λέγεται;), αλλά δεν το έχω κάνει ακόμα μήπως και πετάξει τπτ καινούριο... Σκέφτομαι ακόμα μήπως με το ντρέμελ φιάξω μια κουφαλίτσα στο πρώτο σπάσιμο που κάνει το κορμουδάκι μου... έτσι να δείξει λίγο πιο ταλαιπωρημένο... Υπάρχει άλλος τρόπος να φανεί πιο γερασμένος ο κορμός? Έχω δεί κάποιους που κάνουν κάτι γραμμές έτσι σαν σκάλισμα... Να το επιχειρήσω λες?deus έγραψε: πολυ ωραια εξελιξη. Η κινηση του φανταστκη και με πολλες δυνατοτητες. το μικρο κλαδακι -κατα την γνωμη μου , θα εδινε πιο δραματικο αποτελεσμα αν ξυνοταν. Καλη συνεχεια
-
- Omono
πολυ ωραια εξελιξη. Η κινηση του φανταστκη και με πολλες δυνατοτητες. το μικρο κλαδακι -κατα την γνωμη μου , θα εδινε πιο δραματικο αποτελεσμα αν ξυνοταν. Καλη συνεχεια
-
- Συντονιστής
- Has thanked: 340 times
- Been thanked: 269 times
- Επικοινωνία:
-
Topic author - Shohin
Καλησπέρα και παλι! Τελικά δε μπόρεσα να κρατηθω και προχωρησα στο κλάδεμα.... Ποιο κλάδεμα δηλαδη...; Την έσφαξα...χαχ... Σκέφτηκα οτι έτσι κι αλλιως όπως ηταν την είχα τοσα χρόνια... Ήρθε ο καιρός να τολμησουμε και εγώ και αυτή... Και ο Θεος βοηθος...Ελπίζω να τα καταφέρει και να μου δώσει κλαδιά και φύλλωμα έτσι όπως την φαντάζομαι.... Για κάποιο λόγο βέβαια ακόμα και έτσι μ αρέσει περισσότερο απο πριν.... Έχω πρόβλημα λέτε....;;;; Χαχαχ :-) :think: :-)
Ξέρω οτι μπορεί να τα έχω κανει όλα λάθος και θέλω την άποψη σας... Ελπίζω μονο να μη την χασω.
Ξέρω οτι μπορεί να τα έχω κανει όλα λάθος και θέλω την άποψη σας... Ελπίζω μονο να μη την χασω.
- These users thanked the author Rango for the post:
- Giorgos G. (07 Ιουν 2024, 13:20)
-
Topic author - Shohin
Αλλη μια σκέψη που έχω είναι να κλαδεψω χαμηλά και να αφαιρεσω και το πρωτο κλαδί τελείως με σκοπό να δημιουργήσω κάτι σαν την παρακάτω φωτογραφία... Γενικα ομως φοβαμαι να κανω τοσο δραστικο κλαδεμα...Τι λέτε;
-
Topic author - Shohin
Καλησπέρα! Η αλήθεια είναι οτι το μυαλό μου παει προς το σχεδιο αυτό... Αλλά δεν ξέρω κατα ποσο είναι εφικτό. ..
-
- V.I.P
.
-
Topic author - Shohin
Καλησπέρα σε ολους μετα απο παααρα πολύ καιρό... Μετα απο 4 χρόνια εκανα μεταφύτευση στην ελιτσα και της αλλαξα παλι θέση. Σας την παρουσιάζω να δείτε πως είναι σήμερα χωρίς βέβαια να έχω κανει και καμια ιδιαίτερη επέμβαση... Έχει όμως μεγαλώσει λίγο... Κάθε βοήθεια η πρόταση για διαμόρφωση της δεκτή...!!! Ευχαριστώ πολύ!