Μια ίσως χαζή ερώτηση ...

Ερωτήσεις σχετικά με τα δέντρα σας
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

Petros
Imperial
Imperial
Δημοσιεύσεις: 625
Εγγραφή: 21 Ιαν 2012, 11:02
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Re: Μια ίσως χαζή ερώτηση ...

Δημοσίευση από Petros »

Ανάλογα και το δέντρο. Για τι δέντρο ενδιαφέρεσε;
Άβαταρ μέλους

Sim62
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 1426
Εγγραφή: 08 Φεβ 2014, 13:32
Has thanked: 6 times
Been thanked: 57 times

Re: Μια ίσως χαζή ερώτηση ...

Δημοσίευση από Sim62 »

Εύλογη ερώτηση, αλλά ...
στον όρο μεταφύτευση περιλαμβάνεται τις περισσότερες φορές τουλάχιστον και αφαίρεση ριζών σε κάποιο ποσοστό μεγαλύτερο ή μικρότερο ανάλογα με το είδος. Αν δεν κάνουμε αφαίρεση ριζών και απλά για οποιοδήποτε λόγο προκύψει, πάρουμε το φυτό με τις ρίζες του ως έχουν και απλά το βάλουμε σε κάποιο άλλο δοχείο τότε έχουμε μια απλή φύτευση η οποία μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου χωρίς συνήθως πρόβλημα για το δέντρο.
Όσον αφορά την συλλογή.
Από τον Οκτώβριο και μετά (κυρίως για τα φυλλοβόλα ισχύει αυτό, αλλά έως ένα βαθμό και στα κωνοφόρα ) η ανάγκη για νερό ή θρεπτικές ουσίες που και τα δύο τα προμηθεύουν οι ρίζες στο ανώτερο τμήμα του δέντρου μειώνονται δραματικά γιατί εισερχόμαστε σε φάση αδράνειας και ύπνου.
Φυσικά με την συλλογή κάποια ποσότητα ριζών δεν θα την σώσουμε αλλά πάντα προσπαθούμε να βγάλουμε σώο όσο περισσότερο μπορούμε από το ριζικό σύστημα. Η όποια (μικρή το τονίζω) απώλεια ριζών όμως αντισταθμίζεται από την σημαντικά μικρότερη ανάγκη της προσφοράς τους αυτή την εποχή του έτους.
Αν η συλλογή γίνει μεταξύ Οκτωβρίου και Φεβρουαρίου και ανακτήσουμε ένα μεγάλο ποσοστό από τις ρίζες, το δέντρο μάλλον θα υποστεί μικρό σοκ και θα έχει κάποιο διάστημα για να ανακάμψουν οι ρίζες του μέχρι το τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου που αρχίζει η ανάπτυξη. Φυσικά τον πρώτο χρόνο θέλει πολλή φροντίδα και προσοχή και πολλές φορές παραπαίει μέχρι να εδραιωθεί καλά το ριζικό σύστημα.
Στατιστικά πάντως από όσα γνωρίζω (και από προσωπική πείρα) δέντρα που συλλέγονται τέτοια εποχή έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου.
These users thanked the author Sim62 for the post:
Rango (30 Δεκ 2020, 14:52)
Rating: 7.14%

Topic author
Rango
Shohin
Shohin
Δημοσιεύσεις: 129
Εγγραφή: 19 Μάιος 2020, 18:52
Has thanked: 46 times
Been thanked: 25 times

Μια ίσως χαζή ερώτηση ...

Δημοσίευση από Rango »

Καλησπέρα σε όλους,

Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση, γιατί κάπου μάλλον έχω μπερδευτεί.

Στις εργασίες του μήνα Δεκεμβρίου, απαγορεύεται για όλα τα φυτά η μεταφύτευση. Παράλληλα όμως είναι καλή εποχή για συλλογή yamadori σε όλα τα υψόμετρα.

Πώς λοιπόν θα συλλέξουμε ένα yamadori αφού απαγορεύεται να το μεταφυτέψουμε???

Συγγνώμη αν η ερώτηση μου είναι χαζή αλλά μάλλον δεν έχω καταλάβει κάτι σωστά. Δεν έχω σκοπό να συλλέξω κάποιο Yamadori , απλά ρωτάω γιατί γενικά συμβουλεύομαι τις εργασίες του μήνα τακτικά.

Ευχαριστώ πολύ!
 
These users thanked the author Rango for the post:
gmaravelisvet (29 Δεκ 2020, 15:52)
Rating: 7.14%
Απάντηση