Νέος

Με τι ασχολείστε, άλλα hobbies ....
Απάντηση

Topic author
Prometheus
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: 13 Σεπ 2020, 02:52
Has thanked: 3 times
Been thanked: 0

Re: Νέος

Δημοσίευση από Prometheus »

Καλώς σας βρήκα ευχαριστώ πολύ, το πλάνο είναι τον Απρίλιο να κλαδεψω ελαφρά το κυπαρίσσι και να το συρματωσω να το λυγίσω όπως είπες να πάρει το καταδυναμην ένα όμορφο σχήμα χαμηλά και μετά από καιρό όταν ψηλώσει αρκετά και παχύνει ικανοποιητικά να το καρατομησω. Κάτι παρόμοιο σκεφτόμουν και για τη ροδιά που είναι αρκετά ψηλή και θα ήθελα πολύ να την κατεβάσω, αλλά δε θέλω ακόμα να της στερισω την ανάπτυξη, ίσως την κόψω τώρα το χειμώνα πάνω από την πρώτη διακλάδωση.
Το σφενδάμι προς το παρόν το αφήνω σε ελεύθερη ανάπτυξη με κλάδεμα μόνο στα φύλλα όταν έρθει η ώρα.
Με τον γιουνιπερο δεν έχω σκεφτεί κάποιο σχήμα, σίγουρα πρέπει να αφαιρέσω κλαδιά από τη βάση του γτ έχει λίγο περίεργο σχήμα στο κορμό,αλλά όχι ακόμα όπως είπες.
Ο γιουνιπερος είναι ευλογημένο φυτό όπως μου είπε ένας γνωστός μου γεωπόνος και μου συνέστησε να αγοράσω αρκετούς και να "παίξω" μαζί τους γτ είναι σκληρό φυτό και δύσκολα το "χάνεις". Θα δούμε την άνοιξη τώρα τι καλό θα βρούμε.
Οι ελιτσες θα ήταν λογικό κάποια στιγμή να τις βάλω σε ρηχό ποτ με ανόργανο υπόστρωμα, για εξάσκηση και μόνο;
Εν το μεταξύ έχω δαπανήσει πάρα πολλές ώρες σε βιντεάκια διαμόρφωσης, αλλά οσο εύκολα τα βλέπεις, τόσο δύσκολα γίνονται όταν βάζω μπροστά μου τον γιουνιπερο πχ και σκέφτομαι.
Αν κάνετε workshop στην Αθήνα και μπορώ να παρευρεθώ, θα ήθελα πολύ να δω από κοντά δουλεύετε.

nadim
Shohin
Shohin
Δημοσιεύσεις: 170
Εγγραφή: 07 Ιαν 2020, 13:50
Has thanked: 45 times
Been thanked: 59 times

Re: Νέος

Δημοσίευση από nadim »

Καλως ήρθες στη παρέα και κυρίως καλώς ήρθες στη περιπέτεια και στο ταξίδι. Όπως είπε και ο Sim62 πιο πάνω, δύσκολα πετυχαίνεις καλό υλικό απο φυτώρια. Ως αρχάριος λοιπόν και εγω θα σου πω οτι το φόρουμ διαθέτει εναν πολύ καλό μπούσουλα για το πως να χειρίζεσαι ανάλογα τον μήνα και τον καιρό τις καλλιεργητικές εργασλιες που πιθανότατα να πρέπει να κανεις.
Πέρα απο αυτό, ξεκινώντας απο τον Γιουνίπερο, ο οποίος ίσως να είναι εκπληκτική επιλογή απο την πλευρά κίνησης κορμού και αποτελέσματος που μπορείς να δημιουργήσεις, να ρίξεις μια ματιά στο πολυ πρόσφατο αποτέλεσμα του εκπληκτικού Hfestion
viewtopic.php?f=9&t=9081 .

Θα χρειαστεί να ερθεις στην δύσκολη απόφαση ( για εμένα που πονάω σε κάθε κλάδεμα) να επιλέξεις με βάση το τελικό σχέδιο που έχεις στο μυαλό σου, ποιο κλαδί απο τα 2 μεγάλα θα κρατήσεις ( ή ακόμη και τα 2 θα μπορούσες σε ενα σχέδιο twin-trunk). Πολλά τα σενάρια και οι δυνατότητες, αλλα για του χρόνου. Εφόσον επέλεξες (και για εμένα καλα έκανες) να το μεταφυτεύσεις καλύτερα να του αφήσεις άπλετο χρόνο να προσαρμοστεί και να δυναμώσει.

Απο τα υπόλοιπα χωρίς να φαίνονται ξεκαθαρα τα δένδρα σου και τι μπορείς να κάνεις με αυτά, θα σου έλεγα οτι με το κυπαρρίσι και τον σφέδαμο μπορείς να "παίξεις". Για παράδειγμα, αν ο κορμός στο κυπαρρίσι που έχεις είναι ακόμα σχετικά λεπτός και ευλίγιστος, μπορείς να τεστάρεις τις δεξιότητες σου στο συρμάτωμα και το λύγισμα, και αν ξεπεράσεις το λεπτό σημείο του "κρακ" , να ξέρεις οτι δεν σκότωσες το δένδρο καθώς έχει πολλά κλαδιά πιο χαμηλά για να επιβιώσει. Αν ωστόσο το ένστικτό σου σε προφυλάξει απο αυτό το άτυχο συμβάν, μπορεί να έχεις πετύχει να δώσεις ακραία μορφή στο δενδράκι σου το οποίο να του δώσει εξαιρετική ομορφιά. Το αντίστοιχο μπορείς να κάνεις και με το κλάδεμα είτε σε αυτό είτε στο σφέδαμο.

Όσο για τις ελίτσες, θα σε στεναχωρήσω αλλα σε γλάστρα και απο αγορά φυτωρίου, το πιθανότερο είναι να χρειαστείς μια ζωή για να φτάσεις στο σημείο να αποκτάνε χαρακτηριστικά "μπονσάι".

Όπως και να χει, το υλικό στο οποίο μπορείς να εντριφίσεις είναι ατελείωτο, με πολλούς νέους μάστερ να μοιράζονται γνώση σε φόρουμς, βίντεο ή και σε λαιβ εκδηλώσεις. Όρεξη και υπομονή χρειάζεται και σου εύχομαι καλή επιτυχια!!
These users thanked the author nadim for the post:
Prometheus (17 Νοέμ 2020, 06:41)
Rating: 7.14%
A bonsai is a microcosm containing within it, unchanged in everything but size, the mystery of the universe.
- Colin Lewis

Topic author
Prometheus
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: 13 Σεπ 2020, 02:52
Has thanked: 3 times
Been thanked: 0

Re: Νέος

Δημοσίευση από Prometheus »

Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές φίλε μου!Δεν διαθέτω ακόμα το "μάτι" ούτε την κρίση για να κάνω επιλογές σωστές και να "βλέπω μπροστά" . Αυτά σιγά σιγά με τον καιρό . Το ότι μου αρέσει η ιδέα ενός μπονσάι δε σημαίνει ότι μπορώ και να το κάνω χόμπι...δεν κάνουμε όλοι για όλα.Γι'αυτό λοιπόν το πάω σιγά σιγά, στην αρχή να προσπαθήσω να κατανοήσω τα φυτά, να πειραματιστώ και να μάθω από τα λάθη μου με αυτά και ότι προκύψει.Η αλήθεια είναι ότι το σφενδάμι δε το βρήκα σε καλή κατάσταση με φτωχό ριζικό σύστημα, το ίδιο και η ροδιά έως ανύπαρκτο θα έλεγα! Μεταφυτεφθηκαν όλα αρχές Οκτωβρίου σε φυτοχωμα 50/50 με ελαφρόπετρα.Ο γιουνιπερος είχε πολύ δυνατός ριζικό σύστημα, τον επέλεξα γτ είχε τον πιο χοντρό κορμό γενικά και αρκετά κλαδιά να πειραματιστώ... ως κριτήριο.
Το κυπαρίσσι ναι είναι αρκετά δύσκολο να δουλευτεί ως μπονσάι, χρειάζεται εμπειρία και πάλι αν σου βγει. 
Η ναντίνα πιο πολύ μου άρεσε σαν φυτό, δε με απασχολεί γενικά αν καταλήξει σε ποτ.  
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Άβαταρ μέλους

Sim62
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 1464
Εγγραφή: 08 Φεβ 2014, 13:32
Has thanked: 11 times
Been thanked: 81 times

Re: Νέος

Δημοσίευση από Sim62 »

zattara έγραψε:
15 Νοέμ 2020, 18:04
Πιο είναι το κριτήριο για την επιλογή των φυτών?



 
Εδώ ο φίλος μας ο Προμηθέας διάλεξε κάποια φυτά και χαίρομαι την προσέγγισή του. Όλα τα φυτά είναι όμορφα και ας μην είναι όλα κατάλληλα για bonsai. Για παράδειγμα η Ναντίνα και το ορθόκλαδο κυπαρίσσι δύσκολα θα δώσουν ένα καλό αποτέλεσμα λόγω των χαρακτηριστικών ανάπτυξης τους. 
Εξαρτάται λοιπόν τι θέλεις να πετύχεις και σε πόσο χρονικό διάστημα.
Από τα φυτωριακά υλικά δεν παίρνεις "στιγμιαίο" bonsai και χρειάζονται χρόνια διαμόρφωσης για να πετύχεις ένα καλό αποτέλεσμα. Πέρα από κάποια βασικά κριτήρια επιλογής που θα αναφέρω παρακάτω, υπάρχουν 2 πράγματα που πρέπει να προσέξει κάποιος αρχικά. Το δέντρο πρέπει να είναι συμβατό με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής του και να είναι υγιές. (Για αυτό είναι καλύτερα ειδικά στα φυλλοβόλα η επιλογή να γίνεται την άνοιξη που μπορείς να δεις την κατάσταση του φυλλώματος).  Διαφορετικά αντί να προσπαθείς να δημιουργήσεις ένα bonsai από αυτό, μάλλον θα παλεύεις να το κρατήσεις ζωντανό και πάλι με αμφίβολα αποτελέσματα.
Πέρα λοιπόν από αυτά τα δύο και με την λογική ότι προσπερνάμε την καλλιέργεια από σπόρο η την επιλογή σπορόφυτου 1 ή 2 ετών τα κριτήρια επιλογής είναι σε γενικές γραμμές τα παρακάτω  : Όσο το δυνατόν καλύτερο nebari γιατί είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί εξ αρχής και παίρνει πολύ χρόνο. Ενδιαφέρων στην κίνηση και όσο το δυνατόν παχύτερος κορμός. Επίσης κορμός με κωνικότητα θα ήταν προτιμότερος. Ειδικά για κωνοφόρα θα πρέπει να υπάρχουν ήδη κάποια βασικά κλαδιά και περίπου στις σωστές θέσεις, για την διαμόρφωση κάποιου αποτελέσματος. Στα φυλλοβόλα επίσης θα ήταν καλό χαρακτηριστικό, αλλά επειδή στα φυλλοβόλα τα κλαδιά δημιουργούνται πολύ ευκολότερα από τα κωνοφόρα δεν είναι απόλυτα αναγκαίο από την αρχή.  Επίσης χρήσιμη θα ήταν η επιλογή μιας ποικιλίας με χαρακτηριστικά μικρού φυλλώματος για να υπάρχει αναλογία και  αντιστοιχία με το μικρό μέγεθος του δέντρου που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε. Αν για παράδειγμα πάρουμε ένα πλάτανο ή μια συκιά με συνολικό ύψος ας πούμε 30 εκ. και έχουμε φύλλα 10, 15, 20 εκατοστών για να μην πω και μεγαλύτερα δεν κάναμε καλή επιλογή.
Ανακεφαλαιώνοντας, κοίτα την βάση του φυτού και ψάξε λίγο αν είναι δυνατόν κάτω από το επιφανειακό υπόστρωμα χώματος στην γλάστρα. Αν έχει ρίζες που απλώνονται περιμετρικά, κορμό με περίμετρο τουλάχιστον πάνω από 2-3 εκ. που γίνεται κωνικός όσο ανεβαίνει προς τα πάνω, μπόλικα κλαδιά σε όλες τις πλευρές του δέντρου τότε είσαι σε καλό δρόμο.
Κάποια από τα είδη που μπορεί κάποιος να ξεκινήσει στη χώρα μας, μπορούν να εξελιχθούν σε όμορφα bonsai και που συνήθως συγχωρούν λάθη και αστοχίες σε ανθρώπους που είναι στο ξεκίνημα είναι ο γιουνίπερος, η ελιά, το κυδωνίαστρο, τα πυξάρια.

 
 
These users thanked the author Sim62 for the post:
Prometheus (17 Νοέμ 2020, 06:40)
Rating: 7.14%

zattara
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: 15 Νοέμ 2020, 14:35
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Νέος

Δημοσίευση από zattara »

Πιο είναι το κριτήριο για την επιλογή των φυτών?

Topic author
Prometheus
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: 13 Σεπ 2020, 02:52
Has thanked: 3 times
Been thanked: 0

Νέος

Δημοσίευση από Prometheus »

Καλησπέρα σε όλους, είμαι ο Χρήστος από Αθήνα.
Πρόσφατα μου μπήκε το μικρόβιο των μπονσάι, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Είχα ασχοληθεί πολύ μικρός με δέντρα και λαχανικά στον κήπο στο χωριό με τον παππού μου... κάποτε, όσο ζούσανε και τους επισκεπτόμουν συχνά...Μιλάμε για ηλικίες σχολείου και πλέον είμαι στα 35. 
Ανακάλυψα λοιπόν ότι υπάρχει τεράστια "μαγεία" στην όλη ασχολία-γνώση-διαδικασία-εμπειρία-μεταμόρφωση ενός νέου δέντρου σε ένα μπονσάι.

Αγόρασα λοιπόν κάποια δεντράκια, πρώτα από όλα από αγάπη για την ομορφιά και τη φύση τους !
Στη συνέχεια σκοπό έχω να τα καλλιεργώ στο μπαλκόνι μου σε γλάστρες (διαμέρισμα δυστυχώς), και αν προκύψει, αννν ξαναλέω κάποιο μου βγει να το προετοιμάσω για μπονσάι, έχει καλώς, αλλιώς δεν απογοητεύομαι καθόλου και μπορώ να τα χαίρομαι εξίσου όπως είναι.

Γιουνιπερος, Ιαπωνικό σφενδάμι, Ροδιά, κυπαρίσσι,ναντίνα, και 2 πολύ μικρές ελιτσες.
 
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Απάντηση