Σελίδα 1 από 1

Re: Πλάτανος από πρανές...

Δημοσιεύτηκε: 22 Μάιος 2019, 15:53
από Νικολας72
505610D6-D3A8-4CE7-B421-1A9477393D8D.jpeg

Τον κύριο τον γνωρίζετε... το δέντρο μπροστά του είναι ένα από τα βραβευμένα του και αναφέρεται σε αναδημοσιεύσεις ως πλάτανος (αν και νομίζω ότι είναι κάποιο είδος Acer).

Η μακρινή φιλοδοξία είναι ένα ανάλογο δέντρο, απ’ αυτά που δεν τα κουνάς γύρω-γύρω, αλλά κάνεις βόλτα τριγύρω τους..! Άρα ο πρώτος στόχος είναι να συνεχίσει να ζει, δεύτερος στόχος να διατηρηθεί το ύψος περίπου στα σημερινά του επίπεδα και να παχύνει ο κορμός !!! Στόχος διαμόρφωσης: εκτός από το μέγεθος, όλα τ’ άλλα θα μου τα δείξει το ίδιο το δέντρο, ανάλογα με το ποιά και πόσα κλαδιά θα διατηρήσει, πόσα καινούργια και πού θα τα βγάλει...

Re: Πλάτανος από πρανές...

Δημοσιεύτηκε: 21 Μάιος 2019, 23:37
από Hfestion
Η αλήθεια είναι ότι με μπέρδεψαν λίγο οι φωτογραφίες. Φαίνεται υγιέστατο!
Τι έχεις στο νου σου? Σκέφτεσαι για καταβολαδα?
Καλή συνέχεια από μένα!

Re: Πλάτανος από πρανές...

Δημοσιεύτηκε: 21 Μάιος 2019, 13:35
από Νικολας72
marios έγραψε:
20 Μάιος 2019, 10:12
Πανέμορφο πλατανάκι. Το σχήμα του είναι ταιριαστό.

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.

Προστέθηκε μετά από 1 λεπτό 34 δευτερόλεπτα:
Livstaras έγραψε:
21 Μάιος 2019, 06:50
Harris έγραψε:
20 Μάιος 2019, 15:13
Κουκλακι πολυ ωραιο το δεντρακι σου Νικολα! :)
:text-+1:
  
:text-thankyoublue:
 

Προστέθηκε μετά από 1 λεπτό 40 δευτερόλεπτα:
Harris έγραψε:
20 Μάιος 2019, 15:13
Κουκλακι πολυ ωραιο το δεντρακι σου Νικολα! :)

:text-thankyouyellow:

Re: Πλάτανος από πρανές...

Δημοσιεύτηκε: 21 Μάιος 2019, 06:50
από Livstaras
Harris έγραψε:
20 Μάιος 2019, 15:13
Κουκλακι πολυ ωραιο το δεντρακι σου Νικολα! :)
:text-+1:
 

Re: Πλάτανος από πρανές...

Δημοσιεύτηκε: 20 Μάιος 2019, 15:13
από Harris
Κουκλακι πολυ ωραιο το δεντρακι σου Νικολα! :)

Re: Πλάτανος από πρανές...

Δημοσιεύτηκε: 20 Μάιος 2019, 10:12
από marios
Πανέμορφο πλατανάκι. Το σχήμα του είναι ταιριαστό.

Re: Πλάτανος από πρανές...

Δημοσιεύτηκε: 18 Μάιος 2019, 18:23
από Νικολας72
Και μερικές νέες φωτογραφίες με την νέα βλάστηση... περισσότερα κλαδιά= περισσότερες επιλογές= περισσότερο κλάδεμα= περισσότερη δουλειά= ουφ κουράστηκα..! 😂

Re: Πλάτανος από πρανές...

Δημοσιεύτηκε: 13 Μάιος 2019, 10:14
από Νικολας72
Ηλίας.Παναγιώτου έγραψε:
10 Μάιος 2019, 11:27
Καλή επιτυχία Νικόλα!

Σ' ευχαριστώ Ηλία.

Re: Πλάτανος από πρανές...

Δημοσιεύτηκε: 10 Μάιος 2019, 11:27
από Ηλίας.Παναγιώτου
Καλή επιτυχία Νικόλα!

Re: Πλάτανος από πρανές...

Δημοσιεύτηκε: 05 Μάιος 2019, 09:06
από Νικολας72
Νικολας72 έγραψε:
04 Μάιος 2019, 19:59
Κάτι που παρέλειψα χθες είναι η εντυπωσιακή μείωση του μεγέθους του φύλλου. Το φυτό δέχτηκε με στωϊκότητα την προηγούμενη σεζόν, εκτός από κλάδεμα και μερική αποφύλλωση. Τα δεύτερα φύλλα που έβγαλε πέρισυ ήταν σημαντικά μικρότερα από τα πρώτα τεράστια γνωστά πλατανόφυλλα, ενώ τα φετινά πρώτα του φύλλα, είναι συγκριτικά τα μικρότερα από όλα. Είμαι περίεργος να δω μέχρι πού μπορεί να φτάσει η μείωση του μεγέθους. Πάντως όσο το βλέπω υγιές και με όρεξη, θα συνεχίσω να το (εκ)παιδεύω. Ελπίζω να μην το παρακάνω και φτάσω στο σημείο να χρειάζομαι μεγενθυτικό φακό για να δω τα φύλλα του... 😜

Re: Πλάτανος από πρανές...

Δημοσιεύτηκε: 04 Μάιος 2019, 19:59
από Νικολας72
.

Re: Πλάτανος από πρανές...

Δημοσιεύτηκε: 04 Μάιος 2019, 11:27
από Νικολας72
Είναι η εποχή που τα φυτά μας έχουν ξυπνήσει για τα καλά, κι αυτό προσφέρει ευκαιρίες αφενός για εργασίες στα δεντράκια μας κι αφετέρου για επικαιροποίηση των θεμάτων που έχουμε ανεβάσει στο παρελθόν, με νέες εικόνες, καφεδάκι και κους-κους.

Τούτη είναι η δεύτερη κοινή μας άνοιξη, και ο πλάτανος μου έκανε την τιμή να ξυπνήσει από την χειμερία του νάρκη, γεμάτος όρεξη για ζωή. Είχαμε κάποιες μικρές απώλειες σε παλιά κλαδιά, δύο-τρία χαμηλότερα στον κορμό για τα οποία το πόρισμα του ιατροδικαστή ήταν: α/σπάσιμο από προσπάθεια κατοικίδιας γάτας (χρώματος κεραμιδί) να πατήσει για να σκαρφαλώσει στον παρακείμενο τοίχο,😤  β/τσάκισμα από χέρι ηλικιωμένης κυρίας (εικάζεται ότι ήταν η πεθερά... περιμένω τις αναλύσεις DNA) στην προσπάθειά της να ελέγξει εάν είναι ζωντανό το φυτό,👿  γ/κλαδί στην πίσω πλευρά που λόγω κακής τοποθέτησης σκιαζόταν από τον τοίχο και την βουκαμβίλια με αποτέλεσμα την αδυναμία παραγωγής επαρκούς χλωροφύλλης και μοιραία...😢

Όμως, τα έχει αυτά η ζωή. Το σημαντικό είναι ότι ο πλάτανος είναι ζωντανός και ορεξάτος. Του άλλαξα θέση (με κίνδυνο να χάσω το ένα μου νεφρό...), συνεχίζω να τον ποτίζω κατά τρόπον "μπόλικο" (επιστημονική ορολογία!), και πρόσφατα του προσέφερα υπηρεσίες "haute coiffure" άνευ αμοιβής. Συγκεκριμένα, ξανακατέβασα την κορυφή του κατά 50 εκατοστά και συμμάζεψα την περίμετρό του πιο αυστηρά στην κορυφή (πρώτο δεύτερο μάτι) και πιο κατευθυντικά χαμηλότερα, προσπαθώντας παράλληλα να δώσω κωνικότητα στο φύλλωμα και να το συγκρατήσω όσο πιο συμπαγώς είναι εφικτό κοντά στον κορμό.

Τέλος, αφαίρεσα κάποια ξερά τμήματα παλαιών κλαδιών που προεξήχαν από τον κορμό, με όσο πιο επίπεδες τομές μπορούσα, προσμένοντας να επουλωθεί με ομαλό τρόπο ο κορμός. Το ελπιδοφόρο είναι ότι στο σημείο που είχα ένα χαμηλό κλαδί, κοντά στην βάση του κορμού και έσπασε, ξεπετάχτηκαν νέες φύτρες, οπότε θα μπορέσω να συνεχίσω το πλάνο που ήταν να συνεχίσει η ανάπτυξη αυτού του κλαδιού σχεδόν απείραχτη με σοπό την πάχυνση χαμηλά του κορμού δίνοντας καλύτερη κωνικότητα. Είναι το γνωστό "κλαδί-θυσία", αφού ξέρεις εκ των προτέρων ότι κάποια μέρα θα το κόψεις γιατί δεν προσφέρει κάτι στο σχέδιο που έχεις στο μυαλό σου για το δέντρο και που προς το παρόν το αφήνεις να ζήσει γιατί εξηπυρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό.

Επίσης, στην πίσω πλευρά του δέντρου, που επειδή δεν την καλοέβλεπε το φως του ήλιου υπήρχε αναιμική βλάστηση (κι αυτή μας άφησε χρόνους), σήμερα είδα νέα φουσκωμένα μάτια, οπότε ίσως να ευτυχήσω να αποκτήσω νέα κλαδιά σε σημεία που το έχει ανάγκη το φυτό για την αρτιότερη δυνατή εικόνα του. Λίγο αργότερα, ίσως δώσω περισσότερη κλίση προς τα κάτω στο αριστερό μέσο-χαμηλό κλαδί. Θα δούμε... 

Re: Πλάτανος από πρανές...

Δημοσιεύτηκε: 07 Αύγ 2018, 13:28
από marios
Πολύ νερό για να κρατάς την ρίζα ζωντανή. Σίγουρα θα τα πάει μια χαρά.  😃

Re: Πλάτανος από πρανές...

Δημοσιεύτηκε: 06 Ιούλ 2018, 02:58
από Νικολας72
Sim62 έγραψε: Νικόλα δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά ...
Εν πάσει περιπτώσει εσύ πάλεψέ το, πολύ νερό, μα πάρα πολύ νερό, ακόμα και τον χειμώνα...μακάρι να τα καταφέρεις και να  μας βάλεις τα γυαλιά.
Φίλε Sim62, (Μπάμπη, αν θυμάμαι καλά..?)

Όχι μόνο δεν με απογοητεύεις, αλλά -και σ' ευχαριστώ γι' αυτό- με προετοιμάζεις... Εάν συμβεί το απευκταίο, θα ξέρω από τώρα ότι ίσως δεν ήταν δικό μου φταίξιμο. Η αλήθεια είναι πως με παρέσυρε κι εμένα η συγγένεια του είδους με τα acer, και τα πραγματικά γεγονότα όπως ακριβώς τα εξιστόρησα! Επίσης είχα δει ένα παλαιότερο post ενός μέλους μας (Μενέλαος νομίζω...) και είχα εντυπωσιαστεί. Θα το παλέψω βέβαια, άλλωστε, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

Δεν έχω διάθεση να βάλω γυαλιά σε κανένα. (Μόνο τα δικά μου φοράω για την μυωπία μου, και σε λίγο μάλλον θα χρειαστώ και τα άλλα...)

Προστέθηκε μετά από     2 λεπτά 11 δευτερόλεπτα:
Stefasteri έγραψε: Καλη επιτυχια.
Ευχαριστώ Stefasteri

Προστέθηκε μετά από      38 δευτερόλεπτα:
Hfestion έγραψε: Ωραίο, καλή επιτυχία και από μένα
Ευχαριστώ Hfestion.

Re: Πλάτανος από πρανές...

Δημοσιεύτηκε: 05 Ιούλ 2018, 22:34
από Stefasteri
Καλη επιτυχια.

Re: Πλάτανος από πρανές...

Δημοσιεύτηκε: 05 Ιούλ 2018, 22:12
από Hfestion
Ωραίο, καλή επιτυχία και από μένα

Re: Πλάτανος από πρανές...

Δημοσιεύτηκε: 05 Ιούλ 2018, 21:41
από Sim62
Νικόλα δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά τα πλατάνια σε γλάστρα και ακόμα χειρότερα σε bonsai pot είναι πολύ δύσκολη περίπτωση. Δυό - τρία που δοκίμασα στο παρελθόν τα πήγαν καλά για 1-2 χρόνια και μετά ξαφνικά πήραν την κάτω βόλτα και μας άφησαν χρόνους. Και να πεί κανείς ότι δεν τα πρόσεξα...Το ίδιο έχω ακούσει και απο άλλους. Για αυτό και βλέπεις ότι δεν είναι δημοφιλές είδος για bonsai πουθενά στον κόσμο. Ούτε τα Acer platanoides ή τα Acer pseudoplatanus που είναι κάπως συγγενή είδη δεν έχουν μεγάλα ποσοστά επτυχίας.
Εν πάσει περιπτώσει εσύ πάλεψέ το, πολύ νερό, μα πάρα πολύ νερό, ακόμα και τον χειμώνα. Τώρα το καλοκαίρι με καύσωνες και 2 φορές την ημέρα και μακάρι να τα καταφέρεις και να  μας βάλεις τα γυαλιά.

Re: Πλάτανος από πρανές...

Δημοσιεύτηκε: 03 Ιούλ 2018, 10:49
από Νικολας72
filitsa έγραψε:
03 Ιούλ 2018, 09:36
Καλή επιτυχία στο δέντρο σου.

Σ' ευχαριστώ Φιλίτσα. 😉

Re: Πλάτανος από πρανές...

Δημοσιεύτηκε: 03 Ιούλ 2018, 09:36
από filitsa
Καλή επιτυχία στο δέντρο σου.

Πλάτανος από πρανές...

Δημοσιεύτηκε: 03 Ιούλ 2018, 01:56
από Νικολας72
Τριγυρίζοντας πέρσι στο δάσος στο χωριό μου, δίπλα στο δρόμο σ' ένα πρανές ενός μικρού λόφου συνάντησα το πλατανάκι της φωτογραφίας. ήταν αρκετά μικρότερο τότε οφείλω να ομολογήσω, και αυτό που μου έκανε εντύπωση, ήταν ότι το χώμα στο οποίο είχε φυτρώσει ήταν ένα υλικό που δεν έχω συναντήσει σε άλλο μέρος. Εκεί πάνω οι παλιοί το λένε σαπόπετρα, κάτι που μεταφράζεται κάπως σαν σάπια πέτρα... Και πραγματικά εάν το πιάσει κανείς στα χέρια του, εκτός από το σκούρο (σχεδόν μαύρο χρώμα του) παρατηρεί ότι με την δύναμη των δακτύλων είναι εφικτό να το σπάσει κανείς. Σε επόμενη εξόρμηση, θα προσπαθήσω να θυμηθώ να βγάλω φωτογραφίες, μη τυχόν έχουμε κάποιον γεωπόνο ή γεωλόγο στην παρέα και μου δώσει έγκυρες απαντήσεις για το είδος της πέτρας.

Σε κάθε περίπτωση, σε τέτοια κομμάτια γης, εκεί στα 1400 μέτρα υψόμετρο, δεν συνηθίζει να βλέπει κανείς τίποτα φυτρωμένο. Μόνο (αραιά και που) κανένα πευκάκι, κι αυτό με την προϋπόθεση ότι υπάρχει κοντά πευκόδασος. Αλλιώς βλέπεις πρανή με τέτοια πέτρα, τα οποία μάλιστα μοιάζει να μπορεί κανείς να τα σκάψει ακόμα και με τα χέρια. Είναι τόσο σαθρά. Γι' αυτό μου έκανε τόσο εντύπωση που είδα ένα ξεκάρφωτο πλάτανο σε εκείνο το σημείο. Δεν είχε σχεδόν καμία πιθανότητα να επιζήσει, αφού ήταν σχεδόν πάνω στο δρόμο. Άρα αργά ή γρήγορα, ή κάποιο εκχιονιστικό μηχάνημα ή κάποιο γκρέιντερ που ισιώνει κατά καιρούς το δρόμο, θα τον έβαζε κάτω από τα μαχαίρια του.

Κάτι σκίρτησε μέσα μου... Χωρίς δεύτερη σκέψη έβγαλα τσουγκρανάκι και φτυαράκι χειρός κι άρχισα να ελέγχω μέχρι που έφταναν οι ρίζες του. Προσπάθησα να τις βγάλω ακέραιες. Έτσι κι αλλιώς οι περισσότερες "ερχόταν" μόνο με λίγο τράβηγμα. Δύο ή τρείς είχαν απλώσει αρκετά μακριά οι οποίες και κόπηκαν επιτόπου. Το δεντράκι μπήκε καταρχήν σε κουβά με νερό (για ένα βράδυ) και στην συνέχεια ταξίδεψε με τυλιγμένες ρίζες μέσα σε υγρή εφημερίδα και σακούλα απ' έξω. Η ταλαιπωρία του τελείωσε με την τοποθέτησή του στο μεγαλύτερο ποτ που έχω, με μικρή παρέμβαση μόνο στις πολύ μακριές ρίζες, και σχεδόν ατόφιο το ριζικό του μέσα στο χώμα. Όλα αυτά πέρσι τον Οκτώβρη. 

Τούτη είναι η πρώτη μας κοινή σεζόν. Το πλατανάκι δείχνει να έχει τρελή όρεξη. Έχει πετάξει από παντού, το έχω κουρέψει ήδη μία φορά, κυρίως στα ψηλά, του έχω χαμηλώσει ήδη μία φορά την κορυφή και δεν καταλαβαίνει τίποτα. Να μην το ματιάσω, εάν συνεχίσει έτσι, ίσως να γίνει το μεγαλύτερο δέντρο που θα έχω στη συλλογή μου. Σας το παρουσιάζω ταπεινά, περιμένοντας τις προτάσεις σας ως προς την περιποίηση (αν τυχόν έχετε ή είχατε ποτέ) και ως προς την διαμόρφωση... Όσοι έχουν έμπνευση και γουστάρουν τα virtual, ισχύει διαγωνισμός: Το καλύτερο virtual (μετά από ψηφοφορία του κοινού) κερδίζει ένα μικρότερο πλατανάκι σε γλάστρα, που κατέβηκε μαζί με το μεγάλο (back up plan που λέμε στο χωριό μου)...!

Αρκετά με τα λόγια, το λόγο έχουν οι εικόνες:
IMG_20180702_115056.jpg
  
Υ.Γ. Λόγω μεγέθους γλάστρας, δεν είναι εύκολη υπόθεση η μετακίνησή του σε σημείο που να διευκολύνει μία φωτογράφηση της προκοπής. Όμως, υπόσχομαι με την πρώτη ευκαιρία να το κάνω για αν εμπλουτίσω το υλικό που σας παρέχω.