Ακραίες θερμοκρασίες Ζέστης και Κρύου 

Θέματα που αφορούν τα Bonsai
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 110 times
Been thanked: 170 times
Επικοινωνία:

Re: Ακραίες θερμοκρασίες Ζέστης και Κρύου 

Δημοσίευση από Harris »

Πολύ σωστά τα έγραψες. Κάποια πολύ ευαίσθητα τις κρύες μέρες που μπορει να ειναι στην αθηνα (4-5 μέρες). Κάποια δέντρα τα τοποθετω κάτω απο μπαλκόνι. Αν και λείπει ο χειμώνας απο τα δέντρα μας. Πολλά έντομα που πρέπει να πεθάνουν ή να ελαττωθούν λόγω ζέστης την ανοιξη κάνουν πάρτυ. Να μην φοβόμαστε τον χειμώνα ο χειμώνας κάνει τα δέντρα πιο δυνατά.
Το καλοκαίρι απο την άλλη η δροσιά / σκιά είναι απαραίτητη για κάποια δέντρα π.χ. ACER Ο ζεστός αέρας ξεραίνει τα φύλλα ακόμα και να ειναι ποτισμένα τα δέντρα. Εξατμίζει απο τον κορμό / κλαδιά τα υγρά του δέντρου. Είναι πολυ ευκολο να το δείς σε atropurpureum acer palmatum που για την Αθήνα ,έστω, είναι εντελώς ακατάλληλο!
Το μόνο bonsai που δεν χρειάζεται φροντίδα είναι το πλαστικό.
Η αγάπη είναι το καλύτερο λίπασμα.
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα

JoopVanDenBerge
Shohin
Shohin
Has thanked: 4 times
Been thanked: 59 times

Δημοσίευση από JoopVanDenBerge »

Hallo Hfestion,

Waar ik nu zo benieuwd naar ben, dat zijn de extreme temperaturen waar sommige bomen aan dood kunnen gaan. 
Maar als het s-winters een paar graden vriest, is dat voor de meeste bomen helemaal niet zo erg. 
Met subtropische soorten moet men natuurlijk wel oppassen en de bomen bij vorst beschermen.
Ikzelf dacht dat in de winter er meestal geen strenge vorst is in Gr.
Hooguit in het noorden en de berggebieden wat.

Ik weet dat het in Griekenland in de zomer heel erg warm kan worden, waarbij een verkeerde behandeling van de boom ernstige gevolgen kan hebben.
In de zomer zijn er vaak temperaturen van meer dan 40 graden C. waarbij alle bomen in de schaduw moeten staan en elke dag water moeten hebben.

Ik zou het heel erg interessant vinden als anderen mensen op dit forum willen aangeven hoe koud en eventueel hoe warm het in hun regio kan worden.

Bonsaigroet, Joop

Topic author
Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 415 times
Been thanked: 352 times

Δημοσίευση από Hfestion »

Τα τελευταία χρόνια έχω έρθει στο συμπεράσμα πως οι ακραίες καιρικές συνθήκες μου δείχνουν την υγειά του δέντρου μου, σαν να λέμε η επαλήθευση μιας πράξης στα μαθηματικά. Πιστεύω πως όταν έχει πολύ ζέστη η κρύο, το πρόβλημά δεν βρίσκεται στο είδος του δέντρου αλλα στις συνθήκες που του παρέχω.
Η ενασχόλησή μας με την καλλιέργεια δένδρων σε γλάστρα και γενικότερα έχει να κάνει κυρίως με τα ποσα χρονιά μπορει να κρατηθεί ενα δέντρο ζωντανό. Οπότε σε πρώτη μού προτεραιότητα είναι οι συνθήκες που του παρέχω και μετά η διαμόρφωση, κλαδέμα, pot, κτλ..

-Σε ακραίο κρύο η ζέστη πάντα φροντίζω να υπάρχει εδαφοκάλυψη. Το ξέρω πώς για κάποιους είναι αντιαισθητικό να βλέπει ξερα χόρτα ή αγριαδες πάνω και μεσα σε ενα pot. Όμως στην πραγματικότητα αυτά βοηθούν στην εξησορροπηση της υγρασία και της θερμοκρασιας. Αν ενα μείγμα χωματος ταιριάζει στο δέντρο μας και το δεντρο μας πάει καλα σε βλάστηση, μια βροχή ακόμα και για πολλές ήμερες δεν θα το επιρρεασει αρνητικά. Κατα την εμπειρία μού θα το οφελησει κι ολας. Αν ομως δούμε το δεντρο μετά από βροχή πχ κίτρινα φύλλα ή πτώση φυλλων (στην περίπτωση που δεν ειναι φυλλοβόλο) κατα την γνώμη μου υπαρχει κάποια έλλειψη ισορροπίας.

-Σε ακραίες θερμοκρασίες δινω πολύ σημασία στην ωρα του ποτίσματος μου. Το καλοκαίρι ποτίζω πολύ νωρίς το πρωί (6:00-7:00) στην χαμηλότερη θερμοκρασία που πιάνει η αυλή μου ώστε το δέντρο να προλάβει να πάρει την υγρασία που χρειάζεται. Τον χειμώνα στην πιο ζέστη ωρα της ημέρας (14:00-16:00) για να μην έχει το pot μου στάσιμο ονερό σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και πλησιάζει στην θερμοκρασία του πάγου.
Σε αυτό έχω σύμμαχο το αυτόματο πότισμα μου και το θερμόμετρό υγρασιομετρο όπου έχω αρχείο θερμοκρασιών απο την αυλή μου απο την άνοιξη του '23.

-Τέλος πολύ σημαντικό είναι το σημείο που βρίσκεται το κάθε δέντρο. Έκτος από την πάγια θέση που θα πρέπει να έχει. Δέντρα μού πολύ νεαρά σε ηλικία ή νεα στην αυλή μου, σε ακραίες κεραίες συνθήκες πολύ ζέστης ή κρύου τα τοποθετώ σε μέρος πού έχω στην αυλή πού δεν το χτυπαει ο αερας, τοποθετημένα καλα στο χώμα- έδαφος , ποτισμενα και κυριολεκτικά σχεδόν σκεπασμένα απο φύλλα. Στην αυλή μου έχω μία μουριά (του Χάρη), βουκαμβιλιες και πεύκα οπού τα φυλλά τούς τον χειμώνα κάνουν πολύ καλά την δουλεία τούς.

Εύχομαι να βοήθησα και να μην κούρασα. Κάθε σχόλια, απορία, τοποθέτηση είναι ευπρόσδεκτη.

Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
"Πολεμιστής του κήπου,,

https://youtube.com/channel/UCPhRP1KKAIFWG6kHAEJf0Zg

JoopVanDenBerge
Shohin
Shohin
Has thanked: 4 times
Been thanked: 59 times

Δημοσίευση από JoopVanDenBerge »

Hallo allemaal, ik mag geloof ik aftrappen.
We zitten nu in de winterperiode, dus laten we daar maar mee beginnen.

In sommige regio van Griekenland zal het in de winter kouder zijn dan andere regio.
Ikzelf woon in het zuiden van de Peloponnesos waar het nooit vriest en er nooit sneeuw valt.
Heel af en toe valt er wel eens een beetje hagel.
Door het milde weer hier hoef ik daardoor mijn bonsai niet te beschermen tegen de kou, zelfs een Ficus niet.
Het hieronder staande zijn mijn ervaringen van de winterse periodes in Nederland en Frankrijk,waar ik heel veel koude winters heb meegemaakt.

Maar ik kan mij voorstellen dat als iemand van ons forum in het noorden van Griekenland woont, of zelfs in het binnenland van de Peloponnesos of op een bepaalde hoogte op een berg, dat het daar wel kan vriezen of sneeuwen.

SNEEUW:
Nu is een laagje sneeuw in feite niet erg voor een bonsai, want dat is zelfs een isolerende laag tegen de vorst, maar als de sneeuw bv heel erg zwaar wordt door vocht en bevriest, moet men weer oppassen dat er door het grote gewicht van het pak sneeuw geen takken breken. Dan is het beter om de sneeuw voorzichtig met een kwastje of vegertje van de takken te verwijderen.

VORST:
Mij is eigenlijk niet bekend hoe zwaar het in sommige delen van  Griekenland kan vriezen, daar hoor ik graag van jullie meer over.
De meeste bonsai in potten, kunnen in de regel best wel een beetje vorst verdragen en het is ook goed voor ze om alle seizoenen optimaal mee te maken. Een beetje vorst dood ook insecten en larfjes daarvan, die zich in gaatjes en spleetjes in de schors van de boom ophouden, afwachtend op de komende lente.
Wees dus ook niet te bang voor een beetje vorst.
Op internet kun je per soort de vorstgevoeligheid opzoeken.

BV, alle dennen (Pinus), sparren (Picea) en andere bomen uit de coniferen-familie, hebben helemaal geen bescherming nodig. Die kunnen makkelijk -10 tot -15 graden Celsius verdragen.
Sommige loofbomen zullen misschien wat bescherming tegen zware vorst moeten hebben, maar zet ze NOOIT vanuit de vrieskou in een verwarmde binnenruimte.
Dan kun je ze beter buiten laten staan en bv helemaal omwikkelen met bubbeltjes-plastic, wat gebruikt wordt voor het transport van kwetsbare goederen. Dat isoleert ook redelijk goed.
Pas dan ook weer op als de zon gaat schijnen. Houdt de in plastic verpakte bomen uit de zon tijdens de vorst, want het plastic om de boom zal er een mini-kasje van maken en de temperatuur binnen korte tijd flink verhogen, wat de boom ook niet kan verdragen.

Bij loofbomen, als het blad gevallen is, kun je die bomen ook tegen zware vorst beschermen door ze in een niet verwarmde ruimte te plaatsen, als het daar maar niet vriest. BV een schuur of garage, daar zijn ze ook goed beschermd tegen koude wind.
Als de inhoud van de pot licht vochtig is, kunnen ze daar zelfs (zonder blad) lange tijd in het donker staan tot de vorst voorbij is.

VORST en VOCHT:
Pas op als het flink gaat vriezen en de bonsai in pot staan buiten, dat de grond in de pot heel erg nat is. Ten 1e kan de vorst de wortels kapot vriezen en heb je in het slechtste geval een dode bonsai, maar ook de pot zelf kan kapot vriezen, door de druk van de bevroren aarde van binnenuit.

Dit verhaal is zeker niet volledig en ik hoop dat jullie het nog kunnen aanvullen met jullie Griekse ervaringen.

Bonsaigroet, Joop.

These users thanked the author JoopVanDenBerge for the post:
Hfestion (19 Ιαν 2026, 23:07)
Rating: 7.14%

Topic author
Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 415 times
Been thanked: 352 times

Ακραίες θερμοκρασίες Ζέστης και Κρύου 

Δημοσίευση από Hfestion »

Ανοίγω ενα θέμα για ελεύθερη συζήτηση.

Εδώ μπορούμε να μοιραζόμαστε, να συζηταμε, να ρωτάμε και να διαφωνούμε ελευθερα στο τι ενέργειες κάνουμε σε ακραίες θερμοκρασίες και ανάλογα την εποχή που βρισκόμαστε. 
Σαν δεδομένο πρέπει να έχουμε πως το χώμα θα πρέπει να είναι πάντα υγρό, διαφορετικα υπαρχει κίνδυνος το δέντρο μας να πάθει ζημία, και σε κάποιες περιπτώσεις είναι και ανεπανόρθωτη. 
Το χώμα στο pot μας δεν στεγνώνει μόνο σε περίοδο καύσωνα, στεγνώνει και σε περίοδο πού έχει πολύ αέρα! Και ιδιαίτερα αν τα δέντρα μας είναι εκτεθειμένα σε ρεύμα αέρα.  

Είναι σαν να χρησιμοποιούμε ενα πιστολάκι για τα μαλλιά σε μια Χ ένταση αλλα έχοντας κλείσει την αντίσταση.  

Κάνω λοιπόν τον πρόλογό και περιμένω απο όλους σας την εμπειρία σας ή ερωτήσεις και απαντήσεις! 

These users thanked the author Hfestion for the post:
Harris (20 Ιαν 2026, 08:27)
Rating: 7.14%
"Πολεμιστής του κήπου,,

https://youtube.com/channel/UCPhRP1KKAIFWG6kHAEJf0Zg
Απάντηση