Δέντρο Μπονσάι λιγα λόγια γι'αυτό.

Θέματα που αφορούν τα Bonsai
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
arxarious
Shohin
Shohin
Δημοσιεύσεις: 270
Εγγραφή: 04 Μάιος 2015, 21:09
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Δέντρο Μπονσάι λιγα λόγια γι'αυτό.

Δημοσίευση από arxarious » 10 Σεπ 2015, 02:33

Ωραίο άρθρο!
Παναγιώτης

Stefasteri
Shohin
Shohin
Δημοσιεύσεις: 183
Εγγραφή: 24 Ιουν 2015, 00:06
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Δέντρο Μπονσάι λιγα λόγια γι'αυτό.

Δημοσίευση από Stefasteri » 09 Σεπ 2015, 23:52

Very nice! Thanks.

Άβαταρ μέλους
karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2652
Εγγραφή: 07 Μαρ 2011, 03:27
Τοποθεσία: Περιστέρι, Αττικής
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Δέντρο Μπονσάι λιγα λόγια γι'αυτό.

Δημοσίευση από karesansui » 04 Οκτ 2013, 18:47

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ :
http://library.bonsaiforum.gr/bonsaiart ... story.html
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake

Άβαταρ μέλους
stathis
Shohin
Shohin
Δημοσιεύσεις: 267
Εγγραφή: 28 Ιαν 2011, 15:36
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Δέντρο Μπονσάι λιγα λόγια γι'αυτό.

Δημοσίευση από stathis » 04 Οκτ 2013, 11:48

Βάλε ένα δέντρο Bonsai στη ζωή σου !
[img]http://www.xn--ixaixixb.gr/images/bosi_tree5.jpg[/img]Το Μπονσάι γεννήθηκε στην Κίνα πριν από περίπου 2.000 χρόνια. Ετυμολογικά ο όρος Μπονσάι σημαίνει φυτό πάνω σε δίσκο.
Οι Κινέζοι ήταν από τους πρώτους λαούς που εκτίμησαν την φυσική ομορφιά που υπήρχε γύρω τους και ανέπτυξαν σε μεγάλο βαθμό την τέχνη της δημιουργίας υπέροχων κήπων προσπαθώντας να μιμηθούν τη φύση και να την φέρουν κοντά στα σπίτια τους. Για την δημιουργία του Μπονσάι έβαλαν σε λειτουργία το πρακτικό τους πνεύμα, επιλέγοντας κάποιους χρήσιμους κανόνες (καλλιέργεια δέντρων) και απορρίπτοντας (μέγεθος δέντρων). Έτσι ένα Μπονσάι είναι μία καλλιτεχνική απομίμηση ενός φυσικού δέντρου σε μικρογραφία. Αντιπροσωπεύει την τέχνη της δημιουργίας και καλλιέργειας διακοσμητικών δέντρων-φυτών νάνων.
Είναι, ένα έργο τέχνης φτιαγμένο από το ανθρώπινο χέρι, μετά από ειδική φροντίδα, όπως το κλάδεμα της ρίζας και του φυλλώματος, με στόχο την ανανέωση και ανάπτυξη του στον περιορισμένο χώρο μιας ρηχής γλάστρας. Στην πραγματικότητα τα μπονσάι είναι φυσιολογικά δέντρα και αν δεν χρησιμοποιείτο αυτή η τεχνική του κλαδέματος, θα ήταν μεγαλύτερα σε μέγεθος και δεν θα μπορούσαν να ζουν σε γλάστρες.
Το ύψος ενός Μπονσάι κυμαίνεται από 5 έως 10cm και φτάνει έως και τα 100cm Μπορεί να ζει σε μια ρηχή γλάστρα με λιγοστό χώμα που με την σωστή φροντίδα υπερβαίνει τον μέσο όρο ζωής ενός ανθρώπου. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται, εκτός από νερό, ήλιο, οξυγόνο, τροφή (λίπασμα), και κλάδεμα και τρομερή υπομονή από μέρους μας, και καθημερινή φροντίδα.
Το φύτεμα ενός Μπονσάι γίνεται με σπόρους, καταβολάδες ή μοσχεύματα. Όταν το δεντράκι ξεπεράσει τα 5 εκατοστά, πρέπει να μεταφυτευθεί σε γλάστρα με πόρους.
[img]http://www.xn--ixaixixb.gr/images/bosi_tree4.jpg[/img]Για την καλύτερη ανάπτυξη του φροντίζουμε έτσι ώστε κατά τον πρώτο χρόνο καλλιέργειας, να κόψουμε τις άκρες των ριζών, ενώ κατά το δεύτερο χρόνο πρέπει να κλαδεύουμε τις ρίζες τόσο την άνοιξη όσο και το καλοκαίρι. Για να αναπτυχθεί περισσότερο το δέντρο και να κάνει νέες ρίζες, μπορούμε να βγάλουμε προσεκτικά το παλιό χώμα ξύνοντας του με αιχμηρό αντικείμενο και αφού βάλουμε νέο χώμα (κοπρόχωμα με λίγη άμμο από κωνοφόρα) στη γλάστρα, να ξαναφυτέψουμε το δέντρο. Κατά το τρίτο χρόνο καλλιέργειας το δέντρο είναι έτοιμο να μεταφερθεί σε δοχεία από εμαγιέ, σχετικά ρηχά δοχεία, ειδικά για αυτή την καλλιέργεια. Αυτά, στον πάτο τους έχουν τρύπες για να αποστραγγίζεται το νερό και για να στηρίζεται καλύτερα το Μπονσάι. Για να τοποθετήσουμε το Μπονσάι επάνω σε μια βάση, πρέπει να τυλίξουμε τις ρίζες του με λεπτές κλωστές, να τις περάσουμε μέσα από τις τρύπες του δοχείου και να τις δέσουμε πιο κάτω. Αφού τοποθετήσουμε το Μπονσάι σε αυτό το ειδικό δοχείο, θα κλαδεύουμε τις ρίζες του δέντρου και θα αλλάζουμε το χώμα, μόνο κάθε άνοιξη. Με τον τρόπο αυτό, ο κορμός και οι ρίζες του δέντρου θα αποκτήσουν μια ισορροπία και μια αρμονία, η οποία θα δώσει και την τελική μορφή του Μπονσάι που φαίνεται τον τρίτο χρόνο.
Ως προς τη θερμοκρασία, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το Μπονσάι χρειάζεται χαμηλή θερμοκρασία, όχι όμως παγωνιά. Από την άλλη μεριά χρειάζεται φως και αέρα αλλά πρέπει να αποφεύγουμε την άμεση έκθεση τους με τον ήλιο.
Η μαγεία του Μπονσάι έγκειται στο γεγονός ότι αλλάζει συνεχώς μορφές, ενώ δεν τελειοποιείται ποτέ. Είναι αλήθεια ότι απαιτείται πολύ μεγάλη φροντίδα από μέρους μας για την ανάπτυξη του Μπονσάι, όμως το αποτέλεσμα δεν θα μας απογοητεύσει.


Απάντηση