nadin έγραψε: ↑14 Ιούλ 2020, 12:28
- Κατανοώ το μεγάλο πλεονέκτημα του να έχεις το δένδρο στο χώμα. Αν δεν έχεις τις εκτάσεις που παρουσιάζουν, ή και ακόμα ούτε καν παρτέρι, το να βάλεις τα δένδρα, σε μεγάλες γλάστρες πολλών λίτρων, θα έχει αντίστοιχα πλεονεκτήματα;
Υπάρχουν κάποια ειδη πχ τα πεύκα που δεν χρειάζονται πολύ χώμα όμως άμα μιλάμε για ένα φυλλοβόλο όπως τα Acer ενα μεγάλο ποτ ή μια τεράστια γλάστρα βοηθαει
Εμπειρίκος μπορώ να σου πω πως παρόλα την προσπάθεια μας να αντικαταστησουμε την γη τεχνητά σε ένα μπολ με λίγο χωμα, ανόργανο και λίπασμα, δεν μπορούμε να την αντικαταστησουμε ούτε κατά φαντασία.
- Εφόσον έχεις δένδρα στο χώμα, προκειμένου να αναπτύξεις το nebari, τοποθετείς κάποιο "εμπόδιο" κάτω απο την κεντρική ρίζα, ή αυτό το κάνεις σε δευτερογενές στάδιο;
Εξαρτάται από το είδος, αν πχ μιλάμε για μια συκιά, ενδεχομένως οι ρίζες να καταπιουν το εμπόδια αν ξεχαστεί για αρκετά χρόνια. Όμως σε φυσιολογικές συνθήκες κάνει δουλειά στο 100%.
Μια μελυκοκια που έχω από τον Jean-Zac που είναι πάνω σε μια πέτρα τουλάχιστον για 7χρονια δεν κουνιέται δεν μπορεί να βγει με τιποτα, μόνο αν κόψω τις ρίζες με πριόνι.
- Τα δένδρα που έχεις στο χώμα, πέρα απο το συρμάτωμα που ενδεχομένως κάνεις σε κλαδιά που μελλοντικά θα σε απασχολήσουν, εφαρμόζεις κλάδεμα, ή το αφήνεις σε εντελώς ελεύθερη ανάπτυξη μέχρι να είναι ικανοποιητικός ο κορμός οπότε και τότε ξεκινάς τις διεργασίες πάνω του;
Εξαρτάται την περίπτωση και πάλι. Έχω μια βουκαμβιλια που έχει πολύ ικανοποιητικό κορμό και τις κάνω κανονικά διαμόρφωση, κλάδεμα συρματωμα και λέω του χρόνου να τις κάνω καταβολαδα. Όμως άμα μιλάμε για ένα δέντρο που έχει πάχος κορμού σαν ένα στυλο, εγώ θα το άφηνα στην ησυχία του για κάποιο διάστημα.
- Πότε αποφασίζεις να κάνεις κορυφολόγιση προκειμένου να αρχίσουν να αναπτύσσονται δευτεροι και τρίτοι κλάδοι;
Αν το δέντρο είναι στην γη και έχει δύναμη, μπορείς πολύ συχνά. Αρκεί να μη το παρακανεις. Τα φύλλα και τα κλαδιά είναι απαραίτητα για τα δεντρά μας. Ο δικός μας εγωισμός τα θέλει να είναι πάντα τέλεια κλαδεμενα για φωτογράφιση.
(εξαιρούνται τα φυλλοβόλα)
Small Trees...
BIG DREAMS