O μόνος λόγος μεταφυτεύσης είναι οτι φοβάμαι οτι δεν έχει καλη αποστράγγιση απ οτι καταλαβαίνω, κ είχα τις αμφιβολίες μου για την ποιότητα του χώματος....
ευχαριστώ για τη συμβουλή, την οποία κ θα ακολουθήσω αφού πάει πολύ καλά κ εκεί που είναι τώρα και βλέπω σε κανένα χρόνο μήπως το αλλάξω!!! Όσο για το υπόστρωμα μετά απο μπόλικο διάβασμα στα forum κ στη βιβλιοθήκη άρχισα να καταλαβαίνω το ρόλο του κάθε υλικού κ πως πρέπε να κινήθω!
Ευχαριστίες προς το παρόν.
Νέο μέλος-Γιουνίπερος!
-
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2741
- Εγγραφή: 07 Μαρ 2011, 03:27
- Τοποθεσία: Περιστέρι, Αττικής
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 47 times
Re: Νέο μέλος-Γιουνίπερος!
Καλησπέρα.
Για ποιό λόγο να τον μεταφυτεύσεις; Εκτός αν θέλεις να πειραματιστείς. Πάντως είναι νωρίς για την εποχή αν επιμένεις. Περίμενε λίγο ακόμα.
Το χώμα που χρησιμοποιούν στα φυτώρια είναι πολύ καλό, ιδιαίτερα στα εισαγωγής από Ιταλία, που είναι το 90%+ των φυτών των φυτωρίων.
Καλύτερα να ασχοληθείς περισσότερο με την περαιτέρω διαμόρφωσή του και ενδυνάμωση του δέντρου.
Μην σε προβληματίζει η ύπαρξη της γλάστρας αισθητικά.
Ένα ωραία διαμορφωμένο φυτό δείχνει το ίδιο αξιόλογο ακόμα και σε μια φθηνή πλαστική φυτωριακή γλάστρα των 2-3 Ευρώ.
Μερικά επιπλέον σχόλια στις απορίες σου:
α) Θέμα ηλικίας δέντρου για να μπεί σε δοχείο μπονσάι δεν τίθεται. Το πότε θα μπεί ένα δέντρο στο κατάλληλο δοχείο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
β) Δεν υπάρχει ...ειδικό υπόστρωμα για μπονσάι. Η άποψή μου είναι πως τα μπονσάι όπως όλα τα φυτά που αναπτύσσονται σε δοχεία, μπονσάι και μη, μπορεί να καλλιεργηθούν σε οποιοδήποτε είδους υπόστρωμα προσφέρει αερισμό, συγκράτηση επαρκούς υγρασίας και καλή αποστράγγιση. Η επιλογή λοιπόν ελεύθερη για τον κάθε καλλιεργητή να πειραματιστεί με εκείνο το υπόστρωμα που τον εξυπηρετεί και βρίσκει πιό εύκολα.
Οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν ακαντάμα (κόκκινο πηλό) επειδή αυτό έχουν στην χώρα τους. Η σύσταση των εδαφών στην Ευρώπη είναι διαφορετική οπότε δεν χρειάζεται να μένουμε προσκολλημένοι σ΄αυτό το χώμα, πέρα του ότι σαν εισαγωγής είναι παράλογα ακριβό!
Το φόρουμ είναι ανοικτό για κάθε απορία.
Για ποιό λόγο να τον μεταφυτεύσεις; Εκτός αν θέλεις να πειραματιστείς. Πάντως είναι νωρίς για την εποχή αν επιμένεις. Περίμενε λίγο ακόμα.
Το χώμα που χρησιμοποιούν στα φυτώρια είναι πολύ καλό, ιδιαίτερα στα εισαγωγής από Ιταλία, που είναι το 90%+ των φυτών των φυτωρίων.
Καλύτερα να ασχοληθείς περισσότερο με την περαιτέρω διαμόρφωσή του και ενδυνάμωση του δέντρου.
Μην σε προβληματίζει η ύπαρξη της γλάστρας αισθητικά.
Ένα ωραία διαμορφωμένο φυτό δείχνει το ίδιο αξιόλογο ακόμα και σε μια φθηνή πλαστική φυτωριακή γλάστρα των 2-3 Ευρώ.
Μερικά επιπλέον σχόλια στις απορίες σου:
α) Θέμα ηλικίας δέντρου για να μπεί σε δοχείο μπονσάι δεν τίθεται. Το πότε θα μπεί ένα δέντρο στο κατάλληλο δοχείο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
β) Δεν υπάρχει ...ειδικό υπόστρωμα για μπονσάι. Η άποψή μου είναι πως τα μπονσάι όπως όλα τα φυτά που αναπτύσσονται σε δοχεία, μπονσάι και μη, μπορεί να καλλιεργηθούν σε οποιοδήποτε είδους υπόστρωμα προσφέρει αερισμό, συγκράτηση επαρκούς υγρασίας και καλή αποστράγγιση. Η επιλογή λοιπόν ελεύθερη για τον κάθε καλλιεργητή να πειραματιστεί με εκείνο το υπόστρωμα που τον εξυπηρετεί και βρίσκει πιό εύκολα.
Οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν ακαντάμα (κόκκινο πηλό) επειδή αυτό έχουν στην χώρα τους. Η σύσταση των εδαφών στην Ευρώπη είναι διαφορετική οπότε δεν χρειάζεται να μένουμε προσκολλημένοι σ΄αυτό το χώμα, πέρα του ότι σαν εισαγωγής είναι παράλογα ακριβό!
Το φόρουμ είναι ανοικτό για κάθε απορία.
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
-
Topic author - Σπορόφυτο
- Δημοσιεύσεις: 6
- Εγγραφή: 10 Φεβ 2021, 22:09
- Has thanked: 0
- Been thanked: 2 times
Νέο μέλος-Γιουνίπερος!
Καλησπέρα σας!!!!
Εχω στα χέρια μου και παιδεύω τον παρακάτω γιουνίπερο
θα ήθελα τη συμβουλή σας, το φυτό είναι στα χέρια μου κλαδεμένο κ συρματώμενο 1 χρόνο τώρα αγορασμένο απο φυτώριο, είναι στην γλάστρα που τον αγόρασα. Φοβάμαι την ποιότητα του χώματος (ακόμα στη γλάστρα απο το φυτώριο) κ θεωρώ πως είναι ώρα να αλλάξω υπόστρωμα, σκέφτομαι μείγμα 10% τύρφη, 30% akadama, 30% λάβα, 30% ελαφρόπετρα ή κάτι πιο απλό 1/3 akadama 2/3 λάβα. Να το αφήσω κι άλλο ως εχει ? Θεωρείτε "καλό" ηλικιακά να μπεί σε υπόστρωμα για bonsai?
Δείξτε κατανόηση στις απορίες μου αλλά μετά απο καμμιά 10αριά δεντράκια που παίδεψα για τα καλά έχω αρχίσει κ κάτι καταφέρνω!!
Εχω στα χέρια μου και παιδεύω τον παρακάτω γιουνίπερο
θα ήθελα τη συμβουλή σας, το φυτό είναι στα χέρια μου κλαδεμένο κ συρματώμενο 1 χρόνο τώρα αγορασμένο απο φυτώριο, είναι στην γλάστρα που τον αγόρασα. Φοβάμαι την ποιότητα του χώματος (ακόμα στη γλάστρα απο το φυτώριο) κ θεωρώ πως είναι ώρα να αλλάξω υπόστρωμα, σκέφτομαι μείγμα 10% τύρφη, 30% akadama, 30% λάβα, 30% ελαφρόπετρα ή κάτι πιο απλό 1/3 akadama 2/3 λάβα. Να το αφήσω κι άλλο ως εχει ? Θεωρείτε "καλό" ηλικιακά να μπεί σε υπόστρωμα για bonsai?
Δείξτε κατανόηση στις απορίες μου αλλά μετά απο καμμιά 10αριά δεντράκια που παίδεψα για τα καλά έχω αρχίσει κ κάτι καταφέρνω!!
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.