Πολύ ωραίο θέμα.
Τα φυτά είναι στα μπαλκόνια, ένα ανατολικό και ένα δυτικό. Πάνω από 100 γλαστρακια!
Χρησιμοποιώ το αυτόματο πότισμα από το μέσο της άνοιξης μέχρι το μέσο του φθινόπωρου. Παράλληλα βέβαια ποτίζω και με το χέρι 1 έως 3 φορές την εβδομάδα, γιατί μ' αρεσει αλλά νομίζω χρειάζεται. Ανάλογα και με τον διαθέσιμο χρόνο όμως.
Το υπόστρωμα που χρησιμοποιώ περιέχει πολύ λίγο οργανικό περίπου 10-20% και αυτό είναι χούμους σε πέλλετ κυρίως με λίγο κομπόστ χοτροκοκκο.
Ανάλογα με την περίοδο και την θερμοκρασία ποτίζω 2 φορές την ημέρα έως 6 από 1 έως 2 λεπτά.
Τώρα που έλλειψα 10 μέρες τα πότιζα μόνο με αυτόματο 6 φορες την ημέρα από 2 λεπτα και όλα πήγαν καλά. Μόνο μια γλισινια μαραθηκε λίγο αλλά θα ανακάμψει πιστεύω. Προφανώς φύσηξε αερας και έγειρε η γλάστρα ενώ την είχα δεμένη και δεν ποτίζονταν σωστά . Αυτή έχω καταλάβει οτι χρειάζεται περισσότερο οργανικό. Δέχεται πολύ ήλιο και χρειάζεται πιο συχνά πότισμα με το χέρι ενώ της έχω και πιάτο με νερό να πατάει η γλάστρα. Του χρόνου θα τη βάλω σε άλλο υπόστρωμα.
Πέρσι είχα σύστημα με σταλακτες που έριχναν πολύ νερό 7+ λίτρα την ωρα και πλημμύριζε ο τόπος αλλά πότιζα μέχρι 3 φορές την ημερα.
Φέτος άλλαξα με σταλακτες gardenia στη σειρά στο ανατολικό μπαλκόνι και ρίχνουν σταθερά 2λιτρα την ώρα. Πολύ ωραίο αποτέλεσμα και αισθητικά. Δεν βολεύει στο να περιστρέφεις τα φυτά όμως
Στο άλλο μπαλκόνι έχω σύστημα με λόγχες υδροπονίας με 2λιτρα την ώρα ροή. Συνδέονται σε διακλαδωτες
medousa της paraplast με 6 λογχες σε κάθε διακαλαδωτη. Ωραίο αποτέλεσμα αλλά όχι τόσο αισθητικές. Ισως όμως είναι πιο πρακτικές.
Και τα δύο έχουν πελονεκτηματα μειονεκτήματα ωστόσο του χρόνου θα υπάρξουν βελτιώσεις κύριε στις λόγχες για αισθητικούς λόγους.
Τέλος ανάλογα με το μέγεθος του ποτ μπορεί να έχω από 1 έως 4 σταλακτες/λόγχες σε καθένα.
Προσωπικά πιστεύω ότι το καλύτερο είναι να εγκαθίσταται νωρίς, να συνηθίζουν τα φυτά και οι ρίζες, να γίνονται βελτιώσεις ανάλογα με την ανταπόκριση, τις απαιτήσεις των φυτών και τη θερμοκρασία, θέση κτλ.
Εντύπωση μου έκανε ότι τα φυτά ανταποκρίνονται πολύ καλά παρόλο που το υπόστρωμα είναι πολύ πορώδες και νομίζεις ότι το νερό τρέχει κατευθείαν από τις τρύπες.
Καλοκαίρι χωρίς αυτόματο πότισμα δεν βγαίνει.
Συγγνώμη για το μεγάλο κείμενο...
Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και καλό πότισμα