Λιπάσματα Πως μπορεις να φτιάξεις ΜΟΝΟΣ σου!

Συζητήσεις γενικώς περί φυτολογίας (εκτός από bonsai)
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

stelios
Imperial
Imperial
Δημοσιεύσεις: 853
Εγγραφή: 18 Σεπ 2011, 20:34
Has thanked: 7 times
Been thanked: 26 times

Re: Λιπάσματα Πως μπορεις να φτιάξεις ΜΟΝΟΣ σου!

Δημοσίευση από stelios »

ΠΩ! Απίστευτο. DIY λίπασμα και ξέρεις τι κάνεις.
Άβαταρ μέλους

Topic author
dragonail
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 383
Εγγραφή: 26 Δεκ 2009, 04:09
Τοποθεσία: Athens
Has thanked: 0
Been thanked: 27 times
Επικοινωνία:

Re: Λιπάσματα Πως μπορεις να φτιάξεις ΜΟΝΟΣ σου!

Δημοσίευση από dragonail »

Αυτό το άρθρο το διάβασα στο φορουμ που ειναι για τα ενυδρεία και πως μπορεις να φτιαξεις τα δικά σου λιπάσματα για τα φυτά του ενυδρείου. Η χημεία είναι η ίδια απλά με μια μικρή προσαρμογή για τα δικά μας δέντρα.

Νομίζω οτι είναι αρκετά ενδιαφέρον και είπα να το μελετήσουμε.
Άβαταρ μέλους

Topic author
dragonail
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 383
Εγγραφή: 26 Δεκ 2009, 04:09
Τοποθεσία: Athens
Has thanked: 0
Been thanked: 27 times
Επικοινωνία:

Λιπάσματα Πως μπορεις να φτιάξεις ΜΟΝΟΣ σου!

Δημοσίευση από dragonail »

Υπάρχουν πολλές ουσίες στο νερό που είναι ζωτικής σημασίας για τα ψάρια και τα φυτά.
Χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες τα Μακροστοιχεία (Macronutrients) και τα Μικροστοιχεία (Micronutrients).

Έπειτα θα δούμε:
Παρασκευή λιπασμάτων, μεθόδους, δοσολογίες, συμβουλές και ότι άλλο χρειάζεται.








Μακροστοιχεία (Macronutrients)

Κάλιο potassium (K)
Βοηθάει στην ισορροπία του νερού, βελτιώνει την ακαμψία των στελεχών, δίνει χρώμα στα φυτά, αυξάνει την ποσότητα λιπαρών και είναι απαραίτητο στα φυτά που απαιτούν πλούσιο φύλλωμα, χρησιμοποιείται για τη σύνθεση πρωτεϊνών, το ανοιγόκλεισμα των πόρων των φυτών, την αναπαραγωγή τους, τη δημιουργία ριζών, τη φωτοσύνθεση, καθώς και την αντοχή τους σε ασθένειες

Η έλλειψη καλίου δημιουργεί υποανάπτυξη, εμποδίζει τη φωτοσύνθεση, στα φύλλα με κηλίδες, με τρύπες, με σημάδια, με κοντύτερα, καμένα φύλλα. κιτρίνισμα στο περίγραμμα των νέων φύλλων, κιτρίνισμα με  τσακίσεις των παλιών φύλλων.


Άζωτο nitrogen (N)
Χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή πρωτεϊνών και νουκλεϊκών οξέων.
Τα περισσότερα φυτά απορροφούν το άζωτο από τις ενώσεις του σε αμμώνιο και νιτρικά. Το αμμώνιο παράγεται από την αποσύνθεση των οργανικών υλών.
 Ο μεταβολισμός του αζώτου είναι ο κύριος παράγοντας ανάπτυξης του φυλλώματος Η υπερβολή μπορεί να οδηγήσει στην καθυστέρηση της ανθοφορίας. Η έλλειψη θα οδηγήσει σε κιτρίνισμα των φύλλων και τον περιορισμό της ανάπτυξης νέων βλασταριών.


Μαγνήσιο Magnesium(Mg)
Η απώλεια φαίνεται στα φυτά σαν χλωρίωση, με αργό κιτρίνισμα των φύλλων κυρίως των παλιότερων, και σταδιακή πτώση τους.
Το μαγνήσιο βρίσκεται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε σκληρό νερά και είναι συγκρίσιμες με του ασβεστίου. Η περίσσεια ποσότητα μαγνησίου στο νερό του ενυδρείου μας, θα εμποδίσει τη λήψη άλλων θρεπτικών συστατικών και περισσότερο του καλίου.


Φώσφορος Phosphorus (P)
Είναι απαραίτητος για το φύτρωμα της ρίζας, την φωτοσύνθεση. Είναι απαραίτητο συστατικό για να ανθίσουν τα φυτά. Η απώλεια του φωσφόρου θα δώσει κόκκινες-καφέ με μωβ κηλίδες στα φύλλα και επιβράδυνση της ανάπτυξης, πρόωρη πτώση των παλιών φύλλων.  Η παραγωγή των καινούργιων φύλλων θα είναι μικρή και η εμφάνιση μικρών νεκρών περιοχών στα σημεία που ήταν τα φύλλα αυτά
Δεν θα πρέπει να ρίχνουμε υγρά λιπάσματα που περιέχουν φώσφορο, παράλληλα με λιπάσματα σιδήρου
Τα χαμηλά επίπεδα φωσφορικών συνήθως δεν είναι πρόβλημα για ένα ενυδρείο, ενώ υψηλά επίπεδα μπορεί να βοηθήσουν ανάπτυξη άλγεων και απώλεια ψευδαργύρου.Για να να βρουν πρόσφορο έδαφος και να μεγαλώσουν άλγες χρειάζονται φωσφορικών τουλάχιστον  πάνω από 0.03 mg/lt.



Ασβέστιο Calcium (Ca)
Συνήθως είναι επαρκής στο νερό της βρύσης και δεν χρειάζεται επιπλέον προσθήκη ασβεστίου αλλά θα υπάρχει έλλειψη όταν χρησιμοποιείται μόνο νερό όσμωσης για τις αλλαγές του νερού.
Η περίσσεια ύπαρξη ασβεστίου, λόγω δεσμών που δημιουργεί  μπορεί να οδηγήσει σε μείωση άλλων στοιχείων στο νερό και ανεβάζει τη γενική σκληρότητα.
Όταν υπάρχει έλλειψη ασβεστίου στο ενυδρείο μας, τα νέα φύλλα να εμφανίζουν συχνά κιτρίνισμα στο περίγραμμά τους και πολλές φορές είναι παραμορφωμένα.


Θείο Sulphur (S)
Πολλά λιπάσματα περιέχουν θείο. Το νερό της βροχής περιέχει επίσης, σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις, πάντα ανάλογα με την τοποθεσία.. Το θείο στην ακατέργαστη μορφή του είναι ένα επικίνδυνο και δε θα πρέπει να μπαίνει στο ενυδρείο. Λιπάσματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την προσθήκη θείου στο ενυδρείο είναι το το θειικό κάλιο (K2SO4) που περιέχει και κάλιο & θειικό μαγνήσιο (MgSO4) που περιέχει και μαγνήσιο.


Άνθρακας Carbonium (C)
Ο άνθρακας είναι το πιο ουσιώδες θρεπτικό συστατικό. Τα φυτά λαμβάνουν τον άνθρακα από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το οποίο διασπάται σε οξυγόνο (O2) και άνθρακα μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης. Παρ' όλο που τα φυτά χρειάζονται τόσο το οξυγόνο όσο και τον άνθρακα, η ποσότητα του οξυγόνου που χρειάζονται σε σχέση με του άνθρακα είναι πολύ μικρή και βγαίνει με τη μορφή φυσαλίδων από τα φύλλα.Η ανατάραξη της επιφάνειας του νερού συνήθως μειώνεται την ποσότητα του CO2 στο νερό. Ο ευκολότερος τρόπος για να απορροφήσουν τα φυτά το CO2 είναι μέσω των φύλλων τους από το νερό που τα περιβάλλει. Σε αρκετά ενυδρεία η ποσότητα CO2 που υπάρχει διαλυμένη στο νερό είναι ικανοποιητική για την ανάπτυξη των φυτών, παρόλο που τις περισσότερες φορές τα χαμηλά επίπεδα του CO2 είναι ο βασικός παράγοντας που περιορίζει την ανάπτυξη των φυτών. Γι' αυτό το λόγο, συνήθως, είναι απαραίτητο να εισάγουμε CO2 στο νερό με τεχνητούς τρόπους ώστε να βοηθήσουμε τα φυτά στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, άρα και να πάρουν τις απαραίτητες ποσότητες άνθρακα που χρειάζονται.
Χαρακτηριστικό σύμπτωμα στα φυτά, όταν υπάρχει έλλειψη άνθρακα/CO2 στο νερό του ενυδρείου μας, είναι τα φυτά να παραμένουν μικρά και να αναπτύσσονται αργά σε σχέση με αυτά που λιπαίνονται με CO2. Ενώ τα φυτά δεν έχουν πρόβλημα με μεγάλες συγκεντρώσεις CO2, προσοχή πρέπει να δοθεί στα επίπεδά του για τη σωστή οξυγόνωση των ψαριών, όπου σε συγκεντρώσεις πάνω από 25-30 mg/lt τα ψάρια μπορεί να ασφυκτιούν.




Μικροστοιχεία (Micronutrients)




Μαγγάνιο Manganese (Mn)
Ενεργοποιεί ένζυμα για την παραγωγή χλωροφύλλης και κατά τη φωτοσύνθεση.. Πρόκειται για ένα μικροστοιχείο που είναι πολύ βασικό. Τα φυτά χρειάζονται μικρές ποσότητες. Στις περισσότερες περιπτώσεις το μαγγάνιο που υπάρχει στο νερό της βρύσης είναι αρκετό. Αν μπαίνει νερό μονό από όσμωση τότε πρέπει να εμπλουτιστεί με μαγγάνιο.
Ένα πρόβλημα στα φυτά από την έλλειψη μαγγανίου είναι η εμφάνιση κίτρινων περιοχών μεταξύ των νεύρων των φύλλων με πράσινες φλέβες, δημιουργώντας μακριές τρύπες στα φύλλα. Καφέ, γκρί, μαύρα στίγματα μπορεί να εμφανιστούν δίπλα στις φλέβες. Στο αλκαλικό νερό πολλές φορές παρατηρείται έλλειψη μαγγανίου, ενώ στο πολύ όξινο νερό μπορεί να υπάρχει περισσότερο από το κανονικό. Αυτό μπορεί να γίνει και με υπερβολικό σίδηρο λόγω του ότι ο σίδηρος εμποδίζει τη λήψη μαγγανίου



Χαλκός Copper (Cu)
Ο χαλκός θρέφει τα ένζυμα που διευκολύνουν την αναπνοή των φυτών, αλλά χρειάζεται σε ελάχιστες ποσότητες από τα φυτά. Παραπάνω λίπανση με χαλκό δεν χρειάζεται το ενυδρείο μας. Αντίθετα, πολλές φορές το νερό της βρύσης περιέχει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες χαλκού από αυτές που χρειάζονται τα φυτά. Επειδή τα φυτά δεν έχουν τον έλεγχο για την ποσότητα χαλκού που απορροφούν, απλά απορροφούν όσο βρίσκουν διαθέσιμο. Το αποτέλεσμα, αν απορροφήσουν περισσότερο, είναι να δημιουργηθεί μεταλλική τοξικότητα, η οποία δημιουργεί στην αρχή καφέ περιοχές στα φύλλα του φυτού και μετά διάλυση του ιστού. Η απώλεια μπορεί να προκαλέσει καταστροφή των άκρων των ριζών, και μαύρισμα των άκρων στα φύλλα.
Τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα χαλκού που δεν δημιουργούν πρόβλημα στην υγεία των ψαριών είναι 0.02 mg/lt. Γι' αυτό το λόγο τα φυτά προσφέρονται για ένα ενυδρείο, αφού μειώνουν με την κατανάλωσή τους τη συγκέντρωση χαλκού στο νερό, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούμε νερό βρύσης για τις αλλαγές νερού στο ενυδρείο μας.


Σίδηρος Ιron (Fe)
Είναι ουσιώδης για τα νεαρά αναπτυσσόμενα μέρη των φυτών. Συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου είναι τα χλωμά νέα φύλλα που στη συνέχεια κιτρινίζουν και τελικά πέφτουν ή αποσυντίθενται.. Αν το pH είναι υψηλό (αλκαλικό), τότε ο σίδηρος δε μπορεί να απορροφηθεί από τα φυτά. Στα αλκαλικά εδάφη μπορεί να υπάρχει πληθώρα σιδήρου, αλλά αυτός να μην είναι απορροφήσιμος από τα φυτά. Η εφαρμογή ενός όξινου βελτιωτικού υγρού που περιέχει χηλικό σίδηρο μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα. Πηγές σιδήρου για τα φυτά Χηλικός σίδηρος, θειϊκός σίδηρος, οξείδια του σιδήρου, υδατοδιαλυτά μείγματα ιχνοστοιχείων.

Βόριο Boron (B)
Το βόριο είναι απαραίτητο για τις λειτουργίες της κυτταρικής μεμβράνης, την ανάπτυξη των ριζών του φυτού, τη μεταφορά υδρογονανθράκων, την ισορροπία στο μεταβολισμό των φυτών καθώς και για τη δημιουργία των ανθών. Τα υγρά λιπάσματα για υδρόβια φυτά συνήθως περιέχουν βόριο.Επίσης, το συναντάμε πολύ συχνά και στο νερό βρύσης.Είναι πολύ σπάνιο να έχουμε έλλειψη βορίου στο ενυδρείο μας και γι' αυτό το συστατικό αυτό δεν θεωρείται ότι πρέπει να συμπληρώνεται ξεχωριστά στο ενυδρείο μας.
Χαρακτηριστικό σύμπτωμα στα φυτά, όταν υπάρχει έλλειψη βορίου στο νερό του ενυδρείου μας, είναι τα φυτά να παράγουν δευτερεύοντες βλαστούς, αλλά αυτοί σύντομα να πεθαίνουν.


Νικέλιο nickel  (Ni)
Βρίσκεται σε ικανοποιητικές ποσότητες στο νερό βρύσης και σπανίως θα διαπιστώσουμε έλλειψη ή αφθονία του στο νερό του ενυδρείου μας. Το νικέλιο είναι απαραίτητο για την απορρόφηση του σιδήρου. Τα φυτά χρειάζονται νικέλιο για την βλάστηση. Τα φυτά που αναπτύσσονται χωρίς νικέλιο δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα.

Ψευδάργυρος zinc (Zn)
Ο ψευδάργυρος είναι ένα βασικό συστατικό για την συνολική υγεία των φυτών. Είναι συστατικό πολλών ενζύμων και παίρνει μέρος στο σχηματισμό της χλωροφύλλης.
Είναι απαραίτητος για το μεταβολισμό των υδρογονανθράκων, την σύνθεση πρωτεϊνών, και την ανάπτυξη των στελεχών ( σωστή επιμήκυνση ). Τα φυτά που έχουν έλλειψη ψευδαργύρου παρουσιάζουν σημαδεμένα φύλλα με ανώμαλες περιοχές χλωρίωσης. Η απώλεια ψευδαργύρου οδηγεί και στην απώλεια σιδήρου με παρόμοια αποτελέσματα.


Κοβάλτιο cobalt (Co)
Είναι απαραίτητο για την απορρόφηση αζώτου κυρίως στα βολβωδη φυτά. Η απώλεια δίνει και απώλεια αζώτου.

Χλώριο Chlorine (CI)
Με την απώλεια του θα παρατηρηθεί ότι μαραίνονται οι ρίζες των φυτών και δημιουργούνται καινούργιες κοντόχοντρες ρίζες ακόμη και κιτρίνισμα των φύλλων. Αν τα επίπεδα χλωρίου είναι αυξημένα τότε μερικά φυτά μπορεί να παρουσιάσουν σημάδια τοξικότητας. Η μεγάλη ποσότητα χλωρίου μπορεί να δώσει τοξικότητα στο νερό να σκοτώσει τα ωφέλιμα βακτηρίδια, και να θανατώσει τα ψάρια. Τα χλωριούχα ιόντα είναι συνήθως σε ικανοποιητικές ποσότητες στο νερό βρύσης (ακόμα και μετά τη χρήση συσκευών αποχλωρίωσης). Έτσι, δεν υπάρχει ιδιαίτερο θέμα για παραπάνω προσθήκη στο νερό του ενυδρείου μας μέσω λιπασμάτων.

Μολυβδαίνιο Molybdenum (Mo)
Χωρίς αυτό η σύνθεση των πρωτεϊνών μπλοκάρεται και δεν αναπτύσσεται το φυτό. Με την απώλεια του μπορεί να μην αναπτύσσονται σωστά τα φυτά και μπορεί να παρατηρηθεί απώλεια αζώτου αν δεν υπάρχει μολυβδαίνιο. Η απώλεια του δίνει ανοιχτόχρωμα φύλλα με κατσαρωμένες άκρες, τα παλιά φύλλα να εμφανίζουν σταδιακά κίτρινα στίγματα μεταξύ των νεύρων, το οποίο ακολουθείται από καφετιές περιοχές κατά μήκος των περιθωρίων των φύλλων. Είναι βασικό συστατικό σε συνθήκες "σκληρών" νερών.






Η έλλειψη ή η αφθονία ενός ή περισσοτέρων θρεπτικών συστατικών μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Ο μόνος τρόπος που μπορούμε να δούμε αν κάτι λείπει ή βρίσκεται σε αφθονία, είναι με την παρατήρηση της υγείας των φυτών που έχουμε στο ενυδρείο μας. Πολλές φορές η έλλειψη ενός στοιχείου οφείλεται στην αφθονία κάποιου άλλου. Όταν υπάρχει έλλειψη στοιχείων, συνήθως τα φυτά δεν μεγαλώνουν γρήγορα (εξαρτάται και από το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται και μεγαλώνει το κάθε φυτό), ή τα νέα φύλλα που βγαίνουν είναι παραμορφωμένα, ή παρουσιάζονται αλλοιώσεις στο χρώμα των φύλλων ή ακόμα και αποσύνθεση της κυτταρικής δομής των φύλλων. Γενικότερα, τα φυτά απορροφούν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία απ' ό,τι χρειάζονται και τα αποθηκεύουν
Πολλά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με τα θρεπτικά συστατικά, παρουσιάζουν σημάδια κιτρινίσματος στον ιστό των φύλλων (χλώρωση), λόγω έλλειψης χλωροφύλλης. Η χλώρωση συμβαίνει όταν ένα φυτό δεν μπορεί να παράγει την απαραίτητη ποσότητα χλωροφύλλης, λόγω έλλειψης θρεπτικών συστατικών. Αφού η χλωροφύλλη χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, η έλλειψή της εμποδίζει ζωτικές λειτουργίες στο φυτό, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα την υγεία του. Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά χρειάζονται για τη σωστή λειτουργία παραγωγής χλωροφύλλης, άρα η χλώρωση είναι ένα τρανό σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα με τα θρεπτικά στοιχεία στο ενυδρείο μας.
Για να Φτιάξουμε τα λιπάσματα μόνοι μας:


Θα χρειαστούμε να πάρουμε:

 K2SO4 (θειικό κάλιο) xρησιμοποιούμε για πηγή καλίου
 MgSO4 (θειίκο μαγνήσιο) xρησιμοποιούμε για πηγή μαγνησίου
 CaCO3, (ανθρακικό ασβέστιο) xρησιμοποιούμε για πηγή  ασβεστίου
ΚΝΟ3 (Νιτρικό κάλιο) xρησιμοποιούμε για πηγή  Νιτρικών
 KH2PO4 (δισόξινο φωσφορικό κάλιο) ή fleet enema ή enema phosphates botania xρησιμοποιούμε για πηγή φωσφορικών
 Power4 ή Greenzit για όλα τα ιχνοστοιχεία
 Σίδηρος (γλουκονικός ή χηλικος σίδηρος)
 Ασκορβικό Οξύ E300

θειίκο μαγνήσιο και ανθρακικό ασβέστιο μόνο για τη περίπτωση χρήσης όσμωσης ή όταν δεν υπάρχει στις βρύσες μας (στα «σκληρά» νερά υπάρχουν = υψηλό GH )



Εικόνα Εικόνα

Πίνακας για περιεκτικότητες στα βασικά μας σκευάσματα



Καθαρότητα λιπασμάτων
Όλες τα λιπάσματα σε μορφή σκόνης δεν έχουν την ίδια καθαρότητα.
Πολλές φορές είναι άγνωστες οι προσμήξεις των μη καθαρών ουσιών
Η καθαρότητα τους είναι συνάρτηση με τη τιμή τους.
Για παράδειγμα μπορεί ένα προϊόν με 99% καθαρότητα να έχει 50 ευρώ το κιλό και με χαμηλή 60% να έχει 4 ευρώ το κιλό.
Η επιλογή είναι πάντα δική σας
  
Εικόνα Εικόνα  Εικόνα Εικόνα  Εικόνα Εικόνα  Εικόνα Εικόνα  Εικόνα Εικόνα                                                         


Θα πρέπει να έχουμε:
Μια ζυγαριά ακριβείας για να μετράμε γραμμάρια, ογκομετρικό δοχείο όπως για παράδειγμα ένα μπιμπερό ή σείκερ φραπέ.

Εικόνα Εικόνα   Εικόνα Εικόνα


Απο πού θα τα πάρω;
Οι ουσίες υψηλής καθαρότητας συνήθως πωλούνται σε καταστήματα με χημικά, εργαστήρια χημικών.
Οι ουσίες χαμηλής καθαρότητας σε μαγαζιά γεωργικών λιπασμάτων.
Τα ιχνοστοιχία power4 και greenzit στα μέρη μαζί με τα γεωργικά λιπάσματα.
Αν δεν έχετε ζυγαριά μπορείτε να προμηθευτείτε απο ενα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών.





Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε:
•   φτιάχνοντας διαλύματα
•   με το να προσθέτουμε την σκόνη από το καθένα.


Θα αναφέρω ξεχωριστά τη προσωπική μου εμπειρία-γνώμη και ένα γενικό «μπούσουλα» για τους δύο παραπάνω τρόπους με 2 διαφορετικες διεθνείς μεθόδους λίπανσης.
Εγώ προσωπικά  προτιμώ να παρασκευάζω διαλύματα ξεχωριστά

Υπέρ:
•   Μπορώ να προσθέσω ότι θέλω σε ότι ποσότητα θέλω για τις δικές μου ανάγκες.
•   Βλέπω το τι θέλουν τα φυτά και αναλόγως τους το δίνω.
•   Μπορώ και καταλαβαίνω τι μου προκάλεσε άλγη, αφού κρατάω αρχείο με τις δόσεις που χρησιμοποιώ αλλά και τις αυξομειώσεις που έκανα το τελευταίο διάστημα.
•     Λιπαίνω ξεχωριστά ή και συνδειαστικά κάθε μέρα και δοκιμάζω συνδειασμούς απο μου αποδίδουν καλύτερα.

Κατά:
•   μεγαλύτερη χρονοβόρα διαδικασία όσο αναφορά τη παρασκευή των λιπασμάτων.
•   Μπουκάλια για το καθένα και ξεχωριστή χορήγηση τους στο ενυδρείο με σύριγγα


 
Αρχικά υπολογίζω να έχω στο ενυδρείο τις ουσίες όσο αναφορά την ανάγκη των φυτών μου και αυξομειώνω σταδιακά  όλα τα λιπάσματα που βάζω ώστε να ελαττώσω τη πιθανότητα εμφάνισης άλγεων.
Δηλαδη:
Νιτρικά (ΝΟ3): 20-30 ppm
Φωσφορικά: 1-3 ppm
Κάλιο: 20-30 ppm
CO2: 30 ppm
Mαγνήσιο: 5-25 ppm
Σίδηρος: 0.1-1.0 ppm

ppm (mg/l) = parts per million


http://goo.gl/o0iRgd


Στα νιτρικά τα κρατάω σε αναλογία με τα φωσφορικά «10 προς 1» έως «15 προς 1»

Για παράδειγμα αν θέλω να έχω  νιτρικά 5 ppm τότε θα προσπαθήσω να έχω φωσφορικά 0,5 ppm
Πρώτο βήμα είναι να τεστάρω πόσα νιτρικά-φωσφορικά έχω στο ενυδρείο.
Δεύτερο βήμα είναι να προσθέσω από τα υγρά διαλύματα ώστε να φτάσω στο επίπεδο που έχω ορίσει.
Αν για παράδειγμα στο τέστ που έκανα βρήκα ότι έχει 2ppm νιτρικά και 0,1ppm φωσφορικα τότε θα βάλω 3ppm και 0.4ppm φωσφορικά (για το παράδειγμα συνολικά 5 ppm νιτρικά, 0,5 ppm φωσφορικά)

Χρειάζεται μια προσοχή όσο αναφορά τα φωσφορικά γιατί ή μεγάλη περίσσεια τους μπορεί να φέρει άλγες.

Ξανά αναφέρω ότι σταδιακά θα φτάσω στο επιθυμητό ppm που έχω ορίσει εξ αρχής.

Το co2 μπορούμε να το βρούμε από τον πίνακα ph-kh



Εικόνα Εικόνα






 
Παρασκευή λιπασμάτων

Φτιάχνουμε τα διαλύματα σε νερό αντίστροφης όσμωσης ή σε απιονισμένο νερό.
Υπολογίζεται και με τον παράγοντα της μέγιστης διαλυτότητα των ουσιών στο νερό.
Γιατί υπάρχουν όρια όσο αναφορά το «πόση» σκόνη θα διαλυθεί σε «κάποια» ποσότητα νερό.
Αν τα χρησιμοποιήσω σε μεγαλύτερες αναλογίες τότε θα δημιουργηθεί ίζημα στο πάτο του μπουκαλιού.
(Απλά θα πάρει τη ποσότητα που μπορεί να διαλύσει το νερό και την υπόλοιπη θα την αφήσει στο πυθμένα.)


Μέγιστες διαλυτότητες

Εικόνα Εικόνα



Βήμα 1

Μετράμε ογκομετρικά το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε
Πχ 500ml

Και το βάζουμε στο μπουκάλι μας



Βήμα 2

Μπαίνουμε στο http://www.theplantedtank.co.uk/calculator.htm ή
http://web.archive.org/web/20080513050822/http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_plant_dosage_calc.htm

•   Καταχωρούμε τα λίτρα μας
•   Διαλέγουμε τι είδος λιπάσματος φτιάχνουμε.
•   Σε πόσα ml θα κάνουμε το διάλυμα.
•   Διαλέγουμε πόσα γραμμάρια σκόνης θα βάλουμε στο νερό ώστε το κάθε ml διαλύματος να μας δίνει ένα στρογγυλό αριθμό σε ppm. Πχ 0,5 ή 1.
Προσοχή να μη περάσουμε το όριο διαλυτότητας στη συγκεκριμένη ουσία. (Τα γράφω πιο πάνω)

Παράδειγμα.

Βάζω σε 100 λίτρα ενυδρείο.
Θέλω να κάνω  νιτρικό κάλιο (Potassium Nitrate).
Σε ένα μπουκαλάκι 250 ml.
Με 41 γραμμάρια  σκόνης παίρνω: στο κάθε 1 ml από το διάλυμα μου έχω 1,01 ppm νιτρικό κάλιο
Η διαλυτότητα είναι 36gr ανά 100ml άρα ή σκόνη μου θα διαλυθεί σίγουρα, γιατί θα μπορούσα να βάλω μέχρι 90 γρ στα 250 ml.




Βήμα 3

Βάζω τη σκόνη στο μπουκάλι που ήδη είχα βάλει το νερό μέσα και ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθεί όλη η σκόνη.


Αυτό ήταν, έγινε!

Όλα γίνονται και υπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο.

Ας δούμε λίγο περισσότερο τα Ιχνοστοιχεία και το Σίδηρο



Ιχνοστοιχεία


Εικόνα Εικόνα

Όλα είναι % (V/V%)

Άρα αν πάρουμε για το power4 που βρίσκεται πολύ εύκολα στην ελληνική αγορά,
Θα φτιάξουμε διάλυμα 250 ml με 3γρ σκόνης και μας δίνει:
Σίδηρος (Fe): 0,06 , Μαγνήσιο (Mg): 0,081 ,Μαγγάνιο (Mn): 0,06 ,Ψευδάργυρος (Zn): 0,0225 ,Χαλκός (Cu): 0,0225 ,Κοβάλτιο (Co): 0,00075 ,Βόριο (B): 0,0075 ,Μολυβδαίνιο (Mo): 0,0015

Εικόνα Εικόνα   Εικόνα Εικόνα

Σίδηρος

Προτείνεται ο χηλικός σίδηρος (chelated iron) σε διάφορες συνθέσεις και προτιμάται Fe EDTA και κυρίως ο Fe DTPA. Επίσης ο γλυκονικός σίδηρος (iron gluconate), που θεωρείται ο πιο εύκολα απορροφήσιμος από τα φύλλα, αλλά είναι ακριβότερος. O θειικός σίδηρος (Iron sulfate, FeSO4) δεν συνίσταται γιατί αντιδρά πολύ γρήγορα, κυρίως με τα φωσφορικά σχηματίζοντας ίζημα(precipitation).

Για τη Παρασκευή «Fe DTPA» σιδήρου

Μπορούμε να κρατάμε την εξής αναλογία.
1 γραμμάτιο για κάθε 10ml νερού όσμωσης.
Πχ για 250ml θέλουμε 25 γραμμάρια σκόνης.
Αυτό θα μας δώσει: 0,1 ppm σε 1 ml διαλύματος για 100 λίτρα
   2 ml διαλύματος για 200 λίτρα
   3ml διαλύματος για 300 λίτρα
Και ούτω καθεξής


Εγώ μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα τυποποιημένα λιπάσματα, τι κάνω;

Υπάρχει λύση.
Φτιάχνετε λιπάσματα με παρόμοιες αναλογίες με αυτά των εταιριών.
Για παράδειγμα μέχρι τώρα έβαζα seachem λιπάσματα .

Μπαίνω στο site της εταιρίας  και υπολογίζω με την αντίστροφη διαδικασία.

http://www.seachem.com/support/Calculators/Dose_planted.html

παράδειγμα
 μέχρι τώρα έβαζα flourish potassium.
Διαλέγω το συγκεκριμένο σκεύασμα.
Yπολογίζω τα λίτρα μου πόσα γαλόνια (us)
1 γαλόνι(us) είναι 3,79 λίτρα..
Βάζω ότι έχω 0 ppm και θέλω 1 ppm.
Μου υπολογίζει ότι 2,2 ml δίνουν 1ppm.

Άρα για να μην αλλάξει καμιά συνήθεια μου πάω στο βήμα 2 της παρασκευής λιπάσματος και υπολογίζω έτσι ώστε να φτιάξω διάλυμα παρόμοιο.
Παράλληλα είναι και ενημερωτικό γιατί βλέπω πόσα ppm έβαζα μέχρι τώρα.
 Τι ειναι Estimative Index;

Είναι μια μέθοδος που μας επιτρέπει να έχουμε επαρκή δοσολογία θρεπτικών συστατικών σε φυτεμένα ενυδρεία χωρίς να υπάρχει ανάγκη να παρακολουθούμε με τεστ το κάθε ένα ξεχωριστά. Βασικά εισάγουμε στο ενυδρείο λίγο παραπάνω από τη δόση για το καθένα από αυτά ώστε να μην εξαντληθεί κανένα και ακολουθείται από μια μεγάλη αλλαγή νερού στο τέλος της εβδομάδας για να αποφευχθεί να ξεφύγουν από το λίγο περισσότερο στο πολύ περισσότερο. Μπορούμε με λίγη προσοχή παραπάνω να προσαρμόσουμε το EΙ και για συστήματα με χαμηλότερο φωτισμό με τη μείωση της δοσολογίας.
Τα λιπάσματα είναι τα macro θρεπτικά συστατικά και τα micro θρεπτικά συστατικά (ή ιχνοστοιχεία) που περιλαμβάνονται για παράδειγμα. στο Tropica Plant Nutrition, TNC Lite, Seachem Flourish.

Η δοσολογία είναι απλή. Κάθε ημέρα σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα λίπανσης χορηγούμε macro , micro στοιχεία με δοσολογία ανάλογα με τα λίτρα που έχουμε. Στο τέλος της εβδομάδας κάνουμε 50% νερό αλλαγή ώστε να επαναφέρουμε τα θρεπτικά συστατικά σε μηδενική βάση και να ξεκινήσουμε ξανά από την αρχή ώστε να μη μαζευτούν περισσότερα από όσα τα φυτά μας έχουν απορροφήσει. Το 50% είναι ένας οδηγός και δε σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθηθεί επακριβώς αλλά όταν κάνουμε μεγάλη αλλαγή νερού έχουμε ακρίβεια στα επίπεδα θρεπτικών ουσιών.

Πώς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις χημικές ουσίες:
Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε
•   φτιάχνοντας διαλύματα
•   με το να προσθέτουμε την σκόνη από το καθένα κάθε φορά από το καθένα με το κουταλάκι του γλυκού.

Οι δοσολογίες αναφέρονται παρακάτω. Εάν χρειαστεί να τα ποσά αυτά μπορούν να τροποποιηθούν μέσω ενός υπολογιστή δοσολογιών ώστε να ταιριάξει στις δικές μας ανάγκες.

Διάλυμα macro:
33 gr Νιτρικό κάλιο (Potassium Nitrate)
2,9 gr Φωσφορικό κάλιο (Potassium Phosphate)
250 ml νερό

Διάλυμα Trace Mix:
10 gr χειλικό trace element mix (7% Fe - 1,3% B - 2% Mn - 0,06% Mo - 0,4% Zn - 0,1% Cu)
250 ml νερό
0,5 ml Υδροχλωρικό οξύ  ή  0.25gr E300 Ασκορβικό Οξύ (που είναι ασφαλέστερο)

Το υδροχλωρικό οξύ, προστίθεται για να διατηρηθεί η λύση και δεν είναι απολύτως απαραίτητο.


Δοσολογία:
Αν χρησιμοποιούμε τα παραπάνω διαλύματα:
5ml διαλύματος macro ανά 50 λίτρα νερού
2,5 ml διαλύματος ιχνοστοιχείων ανά 50 λίτρα νερού


Αν τα χρησιμοποιήσουμε σε σκόνες:
Ανάλογα με τον όγκο του ενυδρείου μας να καθορίσει το ποσό για την χρήση που τα προσθέτουμε 3 φορές την εβδομάδα.

40 έως 80 λίτρα
1/8  κουταλάκι KNO3
1/32 κουταλάκι KH2PO4
1/32 κουταλάκι traces

80 έως 150 λίτρα:
1/4 κουταλάκι KNO3
1/16 κουταλάκι KH2PO4
1/16 κουταλάκι traces

150 έως 225 λίτρα
1/2 κουταλάκι KNO3
1/8 κουταλάκι KH2PO4
1/8 κουταλάκι traces

225 έως 350 λίτρα
3/4 κουταλάκι KNO3
3/16 κουταλάκι KH2PO4 16
1/4 κουταλάκι traces

350 έως 500 λίτρα
1 & 1/2 κουταλάκι KNO3
1/2 κουταλάκι KH2PO4
1/2 κουταλάκι traces

Τα παραπάνω μας δίνουν μια γενική ιδέα για το ποσό απαιτείται ανάλογα με τα λίτρα του ενυδρείου μας (μη ξεχνάμε για full φυτεμένα). Αν έχουμε υπερβολικά πολύ υψηλό φωτισμό και τα λίτρα μας πλησιάζουν στην επόμενη κλίμακα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις δόσεις που αναγράφονται στην επόμενη κλίμακα. Επίσης αν το ενυδρείο είναι μόνο 50% φυτεμένο (μικρή φυτομάζα) τότε καλό είναι να μειώσουμε τις δοσολογίες σε 50%.


Ημερήσιο πρόγραμμα:

Δευτέρα :
Προσθήκη traces (ιχνοστοιχείων)
Τρίτη :
Προσθήκη macro θρεπτικών (KNO3, KH2PO4)
Τετάρτη :
Προσθήκη traces
Πέμπτη :
Προσθήκη macro θρεπτικών (KNO3, KH2PO4)
Παρασκευή :
Προσθήκη traces
Σάββατο :
Τίποτα
Κυριακή :
50% αλλαγή νερού , προσθήκη macro θρεπτικών (KNO3, KH2PO4)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
-  Υπολογιστής δοσολογιών έχει  δοθεί στο βήμα 2
- Το EI δεν θέτει κάποιο στόχο για τις τιμές του κάθε ένα θρεπτικού στοιχείου αλλά στόχος του είναι να υπάρχει πάντα μια μικρή υπέρβαση των θρεπτικών στοιχείων ώστε να μπορούν τα φυτά να τα λαμβάνουν χωρίς να παρουσιαστεί έλλειψη σε κάποιο από αυτά.
- Το ΕΙ εξαρτάται πάρα πολύ από το CO2 που πρέπει να διατηρείται σε σταθερή τιμή 30ppm κατά τη διάρκεια της φωτοπεριόδου. Πάνω από το 90% όλων των προβλημάτων σχετικά με τις άλγες σε φυτεμένα ενυδρεία οφείλεται στο ανεπαρκές CO2 ή στην αστάθεια του κατά την φωτοπερίοδο.
- Επίσης μεγάλη σημασία (και συχνά παραβλέπεται) είναι να υπάρχει καλή κυκλοφορία του νερού σε όλο το ενυδρείο. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να είναι άμεσα διαθέσιμο το CO2 και τα θρεπτικά συστατικά στα φυτά. Σαν στόχο πρέπει να έχουμε 10 φορές (ή περισσότερες) της ονομαστικής ροής του φίλτρου επί τα λίτρα του ενυδρείου που έχουμε. Φυσικά τα ψάρια που θα διαλέξουμε θα πρέπει να ταιριάζουν με αυτή την μεγάλη ροή του νερού!
- Αν έχουμε πολύ χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο νερό της βρύσης σας θα πρέπει να προσθέσουμε επιπλέον 5-10 ppm μαγνήσιο (θειικό μαγνήσιο) σε κάθε αλλαγή νερού. Μπορούμε να εύκολα να υπολογίσουμε.
- Η Ανθρακική σκληρότητα (KH) δεν πρέπει ποτέ να είναι κάτω από 4. Όταν είναι κάτω από 3KH δεν έχει καλή ρυθμιστική ικανότητα του pH (λειτουργεί ως buffer για το ph) και ως εκ τούτου θα καταλήξουμε με πολύ ασταθές ph πράγμα που δεν είναι καθόλου καλό. Εάν είναι απαραίτητο προσθέτουμε μαγειρική σόδα για να αυξήσουμε το KH.
 Τι είναι PMDD;

Αρχικά γνωστή ως Poor Man's Dupla Drops δημιουργήθηκε από τον Paul Sears και Kevin Conlin το 1996 ως μια μέθοδο για να παρέχουν στα φυτά του ενυδρείου  όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά και να περιορίσει τα φωσφορικά ως μέσο για να ελεγχθεί η άλγη. Τα φωσφορικά άλατα πρέπει να περιοριστούν, αλλά όχι να εξαλειφθούν, διαφορετικά τα φυτά θα αρχίσουν να πεθαίνουν. Αρχικά η βασική συνταγή PMDD  δεν είχε φωσφορικά, είχαν υποπτευθεί ότι είναι αρκετό διαθέσιμο στη δεξαμενή από το ψάρι. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει αποδειχθεί ότι φωσφορικό κάλιο απαιτείται επίσης να μπαίνει επιπρόσθετα γιατί δεν αρκούνται οι ανάγκες των φυτών από αυτά που προέρχονται μόνο από τα ψάρια. Υπάρχουν πολλές άλλες παραλλαγές του PMDD που χρησιμοποιούνται με μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο από έμπειρους ιδιοκτήτες υδρόβιων φυτών.
Το PMDD είναι να προστίθενται καθημερινά τα διαλύματα, έτσι ώστε να κρατήσει τα επίπεδα όσο το δυνατόν σταθερότερα και να βοηθήσει στην πρόληψη οποιοδήποτε από τα θρεπτικά συστατικά που εξαντλούνται. Τα επίπεδα της δόσης πρέπει να αποκτηθούν μετά από έλεγχο του νερού για το σίδηρο και για νιτρικά σε  περίοδο εβδομάδων. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα αυτού του συστήματος, λόγω της δυσκολίας στη λήψη ακριβών αποτελεσμάτων των δοκιμών.


Το αφθεντικό PMDD
1 κουταλάκι του γλυκού νιτρικό κάλιο
2 κουταλάκια του γλυκού θειικό κάλιο
2,5 κουταλιές της σούπας θειικό μαγνήσιο (Epsom salt)
1 κουταλιά της σούπας Χηλικό Mix Element Trace (7% Fe, 1.3% Β, 2% Μη, 0,06% Μο, 0,4% Ζη, 0,1% Cu, EDTA, DTPA)
300 ml απεσταγμένου νέρου)

 

Τροποποιημένο PMDD με φωσφορικά
Πολλοί άνθρωποι έχουν την ανάγκη να βάλουν φωσφορικά γι’αυτό και θα γίνει ένα νέο διάλυμα. Στην αρχική όλα τα συστατικά αναμιγνύονται σε ένα μοναδικό διάλυμα, αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εξαιτίας του φωσφορικού καλίου η οποία θα αντιδράσει με οποιοδήποτε ελεύθερο σίδηρο. Συνεπώς, είναι πιο εύκολο να γίνει με δύο ξεχωριστά διαλύματα, με micro και macro. Αλλά είναι δυνατό να αναμιχθούν όλα τα συστατικά μαζί με τη διατήρηση του χηλικού σιδήρου. Δείτε μου "All In One" λύση για περισσότερες λεπτομέρειες.
Macros
25gr Νιτρικό Κάλιο
5,8 gr Φωσφορικό Κάλιο (μονοβασικού)
11gr Θειικό κάλιο
20gr επταένυδρο θειικό μαγνήσιο (Epsom Salts)
500 ml απεσταγμένο νερό
Micros
10g Χηλικό Mix ιχνοστοιχείων
250ml νερού
0,5 ml Κανονικό Υδροχλωρικό οξύ ή 0.25gr E300 Ασκορβικό Οξύ (που είναι ασφαλέστερο).

Το υδροχλωρικό οξύ προστίθεται για να βοηθήσει στη διατήρηση του διαλύματος και δεν είναι απολύτως απαραίτητο.



Δοσολογίες
Το επίπεδο των δόσεων εξαρτάται από το επίπεδο φυτομάζας του ενυδρείου σας. Τα παρακάτω ποσά έχουν σχεδιαστεί για ένα πλήρως φυτεμένο ενυδρείο οπότε αν έχετε το 50% φυτεμένο τότε μπορείτε να βάλετε τις μισές ποσότητες. Και οι δύο δόσεις σε καθημερινή βάση.
2 ml Macro διαλύματος ανά 40 λίτρα
1 ml Micros διαλύματος ανά  40 λίτρα.
Για εκείνους που επιθυμούν να γνωρίζουν, κάθε δόση θα προσθέσει:
1,5 ppm NO3
0,4 ppm PO4
1,6 ppm K
0,2 ppm Mg

Είναι καλύτερο να ρίχνουμε την ίδια ώρα κάθε ημέρα, κατά προτίμηση λίγο πριν ανάψουν τα φώτα.
Δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές για τις αλλαγές νερού όταν οι δόσεις είναι ακόμα μικρές αλλά να είστε πρόθυμοι για να κάνετε εβδομαδιαίες αλλαγές νερού. Η επιλογή είναι δική σας, αλλά 30 με 50% κάθε εβδομάδα είναι μια καλή αρχή.
Αν προτιμάτε  να χρησιμοποιείτε σκευάσματα του εμπορείου όπως  Tropica Plant Nutrition, Seachem Flourish τότε απλά προσθέστε με ίδιο ποσό όπως με το μίγμα ιχνοστοιχείων.
Έχετε υψηλά επίπεδα νιτρικών και φωσφορικών αλάτων στο νερό της βρύσης σας; Μπορείτε να μειώσετε τα ποσά τους στο διάλυμα macros. Θα πειραματιστείτε με δοκιμή και σφάλμα για να βρείτε τα σωστά επίπεδα.
Η πράσινη Spot άλγη φαίνεται να είναι ένα από τα κύρια προβλήματα με τη χρήση φωσφορικών. Αν πειραματιστείτε λίγο με τα ποσά των φωσφορικών, σε λίγο διάστημα θα διορθωθεί το πρόβλημα
Το PMDD επινοήθηκε στις ημέρες όταν τα επίπεδα φωτισμού δεν ήταν τόσο υψηλά όσο είναι τώρα, αν έχετε υψηλό φωτισμό, τότε μπορεί να αρχίσετε να βλέπετε προβλήματα με κακή ανάπτυξη. Μπορείτε να αυξήσετε τη δόση είτε  να μειώσετε τα επίπεδα φωτισμού / περίοδο φωτισμού. Αν αυτό δεν λύσει το πρόβλημα ή δεν θέλετε να μειώσετε το φωτισμό σας, τότε μπορεί να είναι καλύτερο  να στραφείτε σε μεγαλύτερες δόσεις όπως είναι το Estimative Index.
ΕικόναΛιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!

Όλα σε ένα διάλυμα


Εξαρτάται από την ποσότητα που θέλεις να βάλεις για το καθένα που προσθέτεις. Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι θα πρέπει να πάρετε τις σωστές ποσότητες των μάκρο και ιχνοστοιχείων. Επίσης θα μπορούσε να είναι μια ιδέα να μην γίνει το διάλυμα υπερβολικά συμπυκνωμένο.

Τα περισσότερα σκευάσματα χηλικών ιχνοστοιχείων στην αγορά περιέχουν Fe-EDTA και είναι καφέ στο χρώμα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο τύπος του σιδήρου που χρησιμοποιείται είναι τρισθενούς σιδήρου. Σιδηρούχες ενώσεις σιδήρου τείνουν να είναι πράσινου χρώματος. Όταν παρασκευάζετε το «Όλα σε ένα» διάλυμα μπορείτε να δείτε να γίνεται πράσινο χρώμα κατά τη διάρκεια μερικών ωρών. Αυτό συμβαίνει επειδή το ασκορβικό οξύ είναι σε θέση να μειώσει το τρισθενές σίδηρο Fe-EDTA σε δισθενές σίδηρο Fe-EDTA. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Μάλιστα θα μπορούσε να είναι επωφελές, γιατί τα φυτά προτιμούν δισθενές σίδηρο από το τρισθενές σίδηρο.

Κανονικά συνιστάται να κρατήσουμε Δισόξινο φωσφορικό και σίδηρο σε ξεχωριστά διαλύματα για την πρόληψη κάθε αντίδρασης στα αποτελέσματα που συμβαίνουν σε ένα αδιάλυτο ίζημα του σιδήρου με φωσφορικά. Τα χηλικά διαλύματα ιχνοστοιχείων περιέχουν σίδηρο είναι σύνθετα και όσο το σίδηρο παραμένει συμπλεγμένο είναι ασφαλές από κάθε αντίδραση με τα φωσφορικά άλατα. Το πρόβλημα είναι ότι όταν τα ιχνοστοιχεία γίνουν διάλυμα, η χήλωση τείνει να χειροτερεύει και έτσι απελευθερώνει το σίδηρο. Ανακάλυψαν ότι οι χηλικοποιητές που χρησιμοποιούνται είναι πολύ πιο σταθεροί σε ένα διάλυμα με pΗ 6 ή μικρότερο. Μετά από λίγο πειραματισμό κατέληξα στο Ε300 Ασκορβικό Οξύ (Βιταμίνη C), το οποίο όχι μόνο διατηρεί το όξινο διάλυμα, αλλά είναι επίσης ένα αντί-οξειδωτικό. Ένα άλλο πρόβλημα με τη διατήρηση ιχνοστοιχείων σε διαλύματα είναι ότι συχνά τείνουν να αναπτύξουν μούχλα. Για να αντιμετωπιστεί αυτό χρησιμοποιώ E202 Σορβικό Κάλιο το οποίο σταματά την ανάπτυξη της. Ευτυχώς το Σορβικό κάλιο λειτουργεί πιο αποτελεσματικά σε ένα ρΗ περίπου 6, το οποίο είναι στο επίπεδο που το διατηρούμε.

Είναι καλύτερο να κρατάμε τα διαλύματα μακριά από το φως γιατί μπορεί να προκαλεί τη διάσπαση των χηλικών ενώσεων.
Όλα αυτά σε εμένα όπως και σε πολύ κόσμο είναι μια χαρά και τα δουλεύω χωρίς κανένα πρόβλημα. Τα πρόσθετα που προστίθενται πολύ συχνά χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, έτσι υποθέτουμε ότι είναι ασφαλή για χρήση στο ενυδρείο. Οτιδήποτε θελήσετε να φτιάξετε, γίνεται με δική σας ευθύνη.



Πώς το φτιάχνεις;



Εικόνα Εικόνα

Ένα παράδειγμα βασίζεται στο PMDD + PO4 που προαναφέρθηκε


10 gr Νιτρικό Κάλιο
2,3 gr Φωσφορικό Δισόξινο
4,0 gr θειικού καλίου
8.0gr επταένυδρο θειικό μαγνήσιο (Epsom salt)
0,5 gr Ασκορβικό Οξύ E300
0.2gr E202 Σορβικό Κάλιο
6 gr ιχνοστοιχεία υπό μορφή χηλικής ανάμηξης (power4,greenzit TNC Trace, CSM + B)
500ml απεταγμένο νερό


Αν θέλετε να αλλάξετε τις ποσότητες των συστατικών, τότε εφ 'όσον δεν αλλάζουν τα επίπεδα πάρα πολύ, μπορείτε να αφήσετε το ασκορβικό οξύ και το σορβικό κάλιο το ίδιο.


Η δοσολογία είναι 5 ml ανά 40 λίτρα
Κάθε 5 ml δόση προσθέτει:
Νιτρικό 1,5 ρρm
Φωσφορικό 0,4 ppm
1,6 ppm Κάλιο
0,2 ppm μαγνήσιο


Παρόμοιο με της Tropica Plant Nutrition Plus

Η tropica μας παρείχε πληροφορίες για  την ανάλυση των προϊόντων της, οπότε μπορούμε να υπολογίσουμε πώς να κάνουμε και εμείς ένα διάλυμα παρόμοιο.
Χρησιμοποιεί το νιτρικό αμμώνιο για την πηγή του αζώτου οπότε το ίδιο θα βάλουμε και εμείς. Η πρώτη συνταγή χρησιμοποιεί  νιτρικό αμμώνιο και το δεύτερο χρησιμοποιεί νιτρικό κάλιο για να αντικαταστήσει το θειικό κάλιο που χρησιμοποιείται για τη προσθήκη καλίου. Η τρίτη φόρμουλα αντικαθιστά όλο το νιτρικό αμμώνιο με νιτρικό κάλιο που οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα καλίου.
Οι πρώτες δύο συνταγές περιέχουν αμμωνία οπότε αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε, να το κάνετε με προσοχή και αν είναι δυνατόν τεστάρετέ το χωρίς ζωντανούς οργανισμούς μέσα

DIY TPN + (1)
3,8 g νιτρικό αμμώνιο
2,2 g Φωσφορικό Κάλιο (μονοβασικό)
10g Θειικό κάλιο
17g επταένυδρο θειικό μαγνήσιο (Epsom salt)
0,5 g Ασκορβικό Οξύ E300
0.2g E202 Σορβικό Κάλιο
5g ιχνοστοιχεία υπό μορφή χηλικής ανάμιξης (power4,greenzit TNC Trace, CSM + B)
500ml απεσταγμένο νερό


DIY ΤΡΝ + (2)
2,9 g νιτρικό αμμώνιο
Νιτρικό Κάλιο 12g
2,2 g Φωσφορικό Κάλιο (μονοβασικού)
17g επταένυδρο θειικό μαγνήσιο (Epsom salt)
0,5 g Ασκορβικό Οξύ E300
0.2g E202 Σορβικό Κάλιο
5g ιχνοστοιχεία υπό μορφή χηλικής ανάμιξης (power4,greenzit TNC Trace, CSM + B)
500ml απεσταγμένο νερό


DIY ΤΡΝ + (3)
Νιτρικό Κάλιο 48g
2,2 g Φωσφορικό Κάλιο (μονοβασικού)
17g επταένυδρο θειικό μαγνήσιο (Epsom salt)
0,5 g Ασκορβικό Οξύ E300
0.2g E202 Σορβικό Κάλιο
5g ιχνοστοιχεία υπό μορφή χηλικής ανάμιξης (power4,greenzit TNC Trace, CSM+B)
500ml απεσταγμένο νερό



Εικόνα Εικόνα



Η Tropica συνιστά 5ml δόση ανά 50 λίτρα του νερού ενυδρείου ανά εβδομάδα.

Μετά από αυτό η κάθε δόση θα προσθέσει: DIY TPN + (1)

0.86ppm ΝΗ4
3.0ppm NO3
0.31ppm PO4
1.0ppm K
0.39ppm Mg

DIY ΤΡΝ + (2)

0.65ppm ΝΗ4
3,7 ppm NO3
0.31ppm PO4
1.0ppm K
0.39ppm Mg

DIY ΤΡΝ + (3)

5.9ppm NO3
0.31ppm PO4
3,9 ppm K
0.39ppm Mg
  

Πηγή: www.aqua4fun.gr
 
These users thanked the author dragonail for the post:
Hfestion (17 Οκτ 2019, 00:55)
Rating: 7.14%
Απάντηση