Βασικο στην μεταφυτευση αλλα ακομα δεν εχω κατασταλαξει...

Συζητήσεις γενικώς περί φυτολογίας (εκτός από bonsai)
Απάντηση

BILLPAN
Imperial
Imperial
Has thanked: 172 times
Been thanked: 115 times

Re: Βασικο στην μεταφυτευση αλλα ακομα δεν εχω κατασταλαξει...

Δημοσίευση από BILLPAN »

Ioanisu62 έγραψε:
02 Απρ 2025, 17:29
Ενταξει Βασιλη, τον επιασα τον υπαινιγμο σ'  :P
Αλλα οταν κανουμε απογυμνωση ριζων δεν αφηνουμε το δεντρο με τις ριζες εξω και 
τρεχουμε να διαβασουμε στο αλλο θεμα τι κανουμε μετα ;-)
 Αλλα δικιο εχεις, ας ανοιξουμε ενα θεμα με τις πρακτικες μεταφυτευσης του καθενα μας. 
Τα by the book τα ξερουμε, τα εχουμε διαβασει και τα βλεπουμε και yt. 
Ας πουμε τι κανουμε εμεις αφου ηδη χρησιμοποιουμε νεα υποστρωματα και βοηθητικα.

Κανένας υπαινιγμός, είπα ότι καλά κάνεις και αναλύεις τι κάνεις και ότι και 'γω σκέφτηκα να πω περισσότερα αλλά δεν το έκανα λόγω θέματος και πρότεινα να ανοιχτεί νέο...

Ioanisu62
Shohin
Shohin
Has thanked: 109 times
Been thanked: 63 times

Δημοσίευση από Ioanisu62 »

Ενταξει Βασιλη, τον επιασα τον υπαινιγμο σ'  :P
Αλλα οταν κανουμε απογυμνωση ριζων δεν αφηνουμε το δεντρο με τις ριζες εξω και 
τρεχουμε να διαβασουμε στο αλλο θεμα τι κανουμε μετα ;-)
 Αλλα δικιο εχεις, ας ανοιξουμε ενα θεμα με τις πρακτικες μεταφυτευσης του καθενα μας. 
Τα by the book τα ξερουμε, τα εχουμε διαβασει και τα βλεπουμε και yt. 
Ας πουμε τι κανουμε εμεις αφου ηδη χρησιμοποιουμε νεα υποστρωματα και βοηθητικα.

BILLPAN
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από BILLPAN »

Ioanisu62 έγραψε:
01 Απρ 2025, 11:17
Καλημερα στην παρεα,
Βασιλη καπως ετσι την πατησαμε ολοι με την "μπαλα" αλλα το εξελιξιμο ειδος μαθαινει απο τα λαθη του.
Εχω την αισθηση οτι πανω απ'ολα παιζει ρολο η εποχη και ο καιρος καθως στο παραθυρο των μηνων
Φεβρουαριου/Μαρτιου η αναπτυξη ανεβαινει στο πανω μερος του δεντρου.
Βεβαια δεν γινεται να αφαιρεσεις την μιση ριζα και να μην κλαδεψεις το δεντρο αντιστοιχα.
Στη θεση σου θα εκανα απογυμνωση τωρα και ακομα για δεκα μερες χωρις να κοψω ριζες εκτος απο καποιες
παραπλευρες που θα εχανα στη διαδικασια αφαιρεσης του παλιου χωματος. 
Η φυση εχει απιστευτη δυναμη για επιβιωση οπως κι'εμεις αλλα δεν το ξερουμε! 
Επισης το μεγαλυτερο ποσοστο αποτυχιων ειναι απο σαπισμα και το πολυ νερο. 
Η πιο επικινδυνη εποχη το Φθινοπωρο που συνεχιζουμε να ποτιζουμε με καλοκαιρινους ρυθμους. 
Οταν εισαι "παρων" στον κηπο, δυσκολα θα χασεις δεντρο επο ελλειψη νερου. Σου το δειχνει σε 2 μερες.
Αντιθετως, το σαπισμα απο υπερβολικο ποτισμα οταν θα το δεις εχει ηδη προχωρησει. 
Αυτο το εργαλειο των 7€ της λεκουζα ο υγρασιομετρητης με βοηθησε ακομα στο να αντιληφθω  
το προβλημα της "μπαλας" χτυπωντας σε διαφορετικα σημεια στα ποτ. 
***Πριν 10 μερες απογυμνωσα ολα τα διαφορετικα φυτα acer που εχω και τα εβαλα σε μια σκαφη. 
Το αποτελεσμα τωρα που σκανε ειναι εντυπωσιακο, λιγο ακομα και θα ανεβασω φωτο. 

Τελος να προσθεσω οτι εδω και πολυ καιρο σε ολες τις μεταφυτευσεις χρησιμποποιω λιπασμα 
της γνωστης εταιριας μεσα στο μιγμα που φτιαχνω, NP-4,30 μια χουφτα για καθε μεγαλο ποτ. 
Οπως και το εκχυλισμα φυκιων στα πρωτα ποτισματα μετα την μεταφυτευση. 
Ελπιζω να μη σας κουρασα πρωινιατικα! :shifty:

Ιωάννη σ' ευχαριστούμε πολύ για τη λεπτομερέστατη παράθεση των ενεργειών σου. Είναι πολύ σημαντικό να μοιραζόμαστε αναλυτικά τις πρακτικές και τις σκέψεις μας επ' αυτών. Είναι μία από τις λειτουργίες του φόρουμ που δεν τις προσφέρει κανένα άλλο μέσο...

Εγώ δεν ήθελα να επεκταθώ περαιτέρω με τις πρακτικές που ακολουθώ κατά τη μεταφύτευση, γιατί το παρόν θέμα αφορά μόνο την απογύμνωση ριζών. 

Πολλά από τα ζητήματα που αναφέρεις αξίζουν να συζητηθούν ακόμα και σε ξεχωριστό θέμα το καθένα, όπως είναι η προσθήκη λιπάσματος στο υπόστρωμα κατά τη μεταφύτευση, το ταυτόχρονο κλάδεμα αναλόγως της ρίζας που κόβεται, μέτρα μετά τη μεταφύτευση για τη μείωση του στρες κλπ, αν και κατά καιρούς έχουν συζητηθεί, αποσπασματικά και ευκαιριακά όμως.

Δεν ξέρω αν υπάρχει θέμα στο forum που να αφορά τις πρακτικές που ακολουθεί ο καθένας κατά τη μεταφύτευση και μετά από αυτή, θα ήταν καλή ιδέα να ανοίξουμε ένα τέτοιο θέμα και να έχουμε εκεί συγκεντρωμένες τις απόψεις και τις εμπειρίες μας... 

Topic author
deus x machina
Omono
Omono
Has thanked: 23 times
Been thanked: 59 times

Δημοσίευση από deus x machina »

BILLPAN έγραψε:
31 Μαρ 2025, 11:05
Τα περισσότερα δεντράκια μου τα έχω απογυμνώσει εντελώς από το φυτωριακό τους χώμα στην πρώτη μεταφύτευση. Αρκετός κόσμος το φοβάται, δεν είναι όμως κάτι φοβερά επικίνδυνο. Ο κίνδυνος έχει να κάνει κυρίως με το πόση ρίζα κόβεις. Ξεκινάω να αφαιρώ χώμα με chopsticks και καταλήγω να ξεπλένω τη ρίζα με λίγη πίεση με το λάστιχο. Παραδοσιακά έτσι κάνουν στην Ιαπωνία.

Η πρακτική αυτή, έχει το πλεονέκτημα, εκτός των όσων ανέφεραν οι υπόλοιποι, και ότι καταλήγουμε με ένα ομοιόμορφο υπόστρωμα σε όλο το ποτ, κάτι που μας δίνει περισσότερη ασφάλεια κατά το πότισμα, αφού μας δίνει τη δυνατότητα να κρίνουμε καλύτερα αν χρειάζεται ή όχι πότισμα, διότι μπορεί το εξωτερικό χώμα να φαίνεται στεγνό, μέσα όμως να έχει κρατήσει υγρασία. Επίσης, μας διευκολύνει γενικά να ποτίζουμε -όσο γίνεται- ταυτόχρονα όλα τα δέντρα μας, καθώς μειώνονται οι διαφορές στους χρόνους στεγνώματος του υποστρώματος. Η συγκεκριμένη πρακτική έχει και πολλά άλλα πλεονεκτήματα, που τα ανέφεραν οι προλαλήσαντες και γι' αυτό δε θα τα επαναλάβω.

Ωστόσο, η απάντηση, όπως σχεδόν σε όλα στα bonsai, δεν μπορεί και εδώ να είναι μαύρο ή άσπρο. Για να μην γράφω πράγματα που ειπώθηκαν, η προσέγγισή μου και τα κριτήριά μου είναι ίδια με αυτή του Hfestion, πάντως προτιμώ να κάνω barerooting, όταν κρίνω ότι γίνεται.

Πολύ σημαντική σημείωση: Όλα τα παραπάνω, ΔΕΝ ισχύουν για τα κωνοφόρα, ειδικά για τα πεύκα. Εκεί δεν έχω απογυμνώσει ποτέ ρίζες, αλλά πάντα αφήνω ριζόμπαλα κατά την πρώτη μεταφύτευση, και προσπαθώ στις επίμενες μεταφυτεύσεις να αφαιρώ τμηματικά κομμάτια του χώματος της ριζόμπαλας, μέχρι κάποια στιγμή μετά από περισσότερες μεταφυτεύσεις να έχει αφαιρεθεί πλήρως το παλιό χώμα. Επίσης, στα κωνοφόρα, πάντα παίρνω λίγο από το παλιό χώμα και το αναμειγνύω με το καινούριο (το κάνω καμιά φορά και με άλλα δέντρα), ενώ προσθέτω και μυκόρριζα (συνήθως βάζω και στα άλλα δέντρα).

Λένε επίσης ότι δεν πρέπει να γίνεται πλήρης απογύμνωση των ριζών στις αζαλέες, αλλά εγώ το δοκίμασα στην αζαλέα satsuki μου (με τρόμο και φρίκη του Ιωάννη :)) και τα πήγε μια χαρά (ένα σοκ το πέρασε πάντως). Όμως αυτή είναι η δική μου εμπειρία που πάει κόντρα στη συμβατική γνώση και σε καμία περίπτωση δεν είναι σύσταση προς άλλους, δε νομίζω μάλιστα να το ξανάκανα επειδή έτυχε να πετύχει μια φορά...

Τέλος, να πω ότι ο Θάνος πραγματικά ξέρει να παίρνει τα μέγιστα από την εν λόγω πρακτική όσον αφορά στη δημιουργία εντυπωσιακού νεμπάρι. Έχω μια κλαίουσα ιτιά που μου έχει χαρίσει και το νεμπάρι της είναι πανέμορφο...

ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟΤΑΤΟΣΣΣΣΣΣ

These users thanked the author deus x machina for the post:
BILLPAN (02 Απρ 2025, 12:46)
Rating: 7.14%
Nihil humanum mihi alienum est

Ioanisu62
Shohin
Shohin

Καλημερα στην παρεα,
Βασιλη καπως ετσι την πατησαμε ολοι με την "μπαλα" αλλα το εξελιξιμο ειδος μαθαινει απο τα λαθη του.
Εχω την αισθηση οτι πανω απ'ολα παιζει ρολο η εποχη και ο καιρος καθως στο παραθυρο των μηνων
Φεβρουαριου/Μαρτιου η αναπτυξη ανεβαινει στο πανω μερος του δεντρου.
Βεβαια δεν γινεται να αφαιρεσεις την μιση ριζα και να μην κλαδεψεις το δεντρο αντιστοιχα.
Στη θεση σου θα εκανα απογυμνωση τωρα και ακομα για δεκα μερες χωρις να κοψω ριζες εκτος απο καποιες
παραπλευρες που θα εχανα στη διαδικασια αφαιρεσης του παλιου χωματος. 
Η φυση εχει απιστευτη δυναμη για επιβιωση οπως κι'εμεις αλλα δεν το ξερουμε! 
Επισης το μεγαλυτερο ποσοστο αποτυχιων ειναι απο σαπισμα και το πολυ νερο. 
Η πιο επικινδυνη εποχη το Φθινοπωρο που συνεχιζουμε να ποτιζουμε με καλοκαιρινους ρυθμους. 
Οταν εισαι "παρων" στον κηπο, δυσκολα θα χασεις δεντρο επο ελλειψη νερου. Σου το δειχνει σε 2 μερες.
Αντιθετως, το σαπισμα απο υπερβολικο ποτισμα οταν θα το δεις εχει ηδη προχωρησει. 
Αυτο το εργαλειο των 7€ της λεκουζα ο υγρασιομετρητης με βοηθησε ακομα στο να αντιληφθω  
το προβλημα της "μπαλας" χτυπωντας σε διαφορετικα σημεια στα ποτ. 
***Πριν 10 μερες απογυμνωσα ολα τα διαφορετικα φυτα acer που εχω και τα εβαλα σε μια σκαφη. 
Το αποτελεσμα τωρα που σκανε ειναι εντυπωσιακο, λιγο ακομα και θα ανεβασω φωτο. 

Τελος να προσθεσω οτι εδω και πολυ καιρο σε ολες τις μεταφυτευσεις χρησιμποποιω λιπασμα 
της γνωστης εταιριας μεσα στο μιγμα που φτιαχνω, NP-4,30 μια χουφτα για καθε μεγαλο ποτ. 
Οπως και το εκχυλισμα φυκιων στα πρωτα ποτισματα μετα την μεταφυτευση. 
Ελπιζω να μη σας κουρασα πρωινιατικα! :shifty:

These users thanked the author Ioanisu62 for the post (total 2):
BILLPAN (01 Απρ 2025, 11:31) • deus x machina (01 Απρ 2025, 21:41)
Rating: 14.29%

BILLPAN
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από BILLPAN »

Ioanisu62 έγραψε:
31 Μαρ 2025, 20:25
Νομιζω οτι το πιο σημαντικο σχετικα με το barerooting το λεει ο Βασιλης σε 2 φρασεις και θεωρω την μεγαλυτερη αιτια για προβληματα.
BILLPAN έγραψε:
=0.95em ότι καταλήγουμε με ένα ομοιόμορφο υπόστρωμα σε όλο το ποτ, κάτι που μας δίνει περισσότερη ασφάλεια κατά το πότισμα, αφού μας δίνει τη δυνατότητα να κρίνουμε καλύτερα αν χρειάζεται ή όχι πότισμα, διότι μπορεί το εξωτερικό χώμα να φαίνεται στεγνό, μέσα όμως να έχει κρατήσει υγρασία
Φίλε Ιωάννη εγώ την έχω πατήσει γι' αυτό το λόγο με ένα acer beni maiko που είχα. Επειδή το είχα αποκτήσει αργά την άνοιξη, δεν απογύμνωσα ρίζες, αλλά αφαίρεσα μόνο λίγο χώμα περιμετρικά. Την άνοιξη και όλο το καλοκαίρι πήγαινε μια χαρά, όταν όμως μπήκε για τα καλά το φθινόπωρο, το χώμα του δε στέγνωνε με τον τρόπο που νόμιζα, αφού από μέσα παρέμενε πάντα υπερβολικά υγρό, παρότι απ' έξω φαινόταν οκ, με αποτέλεσμα να χάσω το δέντρο το ίδιο φθινόπωρο από σάπισμα...

Σχετική λοιπόν ερώτηση που με απασχολεί και ακριβώς αυτή τη στιγμή, καθώς βρίσκομαι ακριβώς στην ίδια κατάσταση με ένα άλλο acer pink princess που μόλις απέκτησα: Όταν λέμε ότι στα φυλλοβόλα η ιδανική στιγμή για μεταφύτευση είναι από όταν αρχίζουν φουσκώνουν τα μάτια μέχρι και την πλήρη έκπτυξη των πρώτων βλαστών, ο σχετικός κίνδυνος αναφέρεται μόνο στο κόψιμο της ρίζας ή και στην απογύμνωση των ριζών; Δηλαδή μπορεί τώρα να γίνει με ασφάλεια απογύμνωση ριζών χωρίς κόψιμο ρίζας, παρότι το δέντρο έχει αναπτύξει πλήρως φύλλωμα; 

Όντως πολύ ενδιαφέρον θέμα με βάθος, τίποτα δεν είναι απλό στο χόμπυ μας...

These users thanked the author BILLPAN for the post:
Ioanisu62 (01 Απρ 2025, 11:18)

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 397 times
Been thanked: 334 times

Δημοσίευση από Hfestion »

Ioanisu62 έγραψε:
31 Μαρ 2025, 22:05
Hfestion έγραψε:
31 Μαρ 2025, 20:41
=0.95emΠολλοί καλλιεργητές του εξωτερικού ξεκινούν με ολική αντικατάσταση του χώματος. Αφήνουν το δέντρο 1-2 χρόνια και αν επιβιώσει ξεκινούν εργασίες.
Πολύ έξυπνο και σωστό κατά την γνώμη μου αυτό μου έκανες με την βάφτιση σε εκχύλισμα φυκιών κτλ. Θυμάσαι τι μήνα είχες κάνει αυτή την εργασία?

Δυο πραγματα κανω και γω σε ο,τι νεο φυτο/δεντρο ερχεται στα χερια μου. 
Πληρης αλλαγη υποστρωματος και ψεκασμα με παραφινελαιο μαζι με καποιο πυρεθρινοειδες. 

Ο μηνας ηταν Μαρτης στο τελος. Ειχε τις ιδιες θερμοκρασιες νομιζω οπως τωρα... 
Απο τοτε κανω τα ιδια σε ολα τα νεα δεντρα με προσοχη μονο στο μηνα και στον καιρο. 
Οχι ακομα στο φεγγαρι αλλα θα το κοιταξω :shifty:

Πολύ σωστός, μπράβο 
"Πολεμιστής του κήπου,,

https://youtube.com/channel/UCPhRP1KKAIFWG6kHAEJf0Zg

Ioanisu62
Shohin
Shohin

Hfestion έγραψε:
31 Μαρ 2025, 20:41
=0.95emΠολλοί καλλιεργητές του εξωτερικού ξεκινούν με ολική αντικατάσταση του χώματος. Αφήνουν το δέντρο 1-2 χρόνια και αν επιβιώσει ξεκινούν εργασίες.
Πολύ έξυπνο και σωστό κατά την γνώμη μου αυτό μου έκανες με την βάφτιση σε εκχύλισμα φυκιών κτλ. Θυμάσαι τι μήνα είχες κάνει αυτή την εργασία?

Δυο πραγματα κανω και γω σε ο,τι νεο φυτο/δεντρο ερχεται στα χερια μου. 
Πληρης αλλαγη υποστρωματος και ψεκασμα με παραφινελαιο μαζι με καποιο πυρεθρινοειδες. 

Ο μηνας ηταν Μαρτης στο τελος. Ειχε τις ιδιες θερμοκρασιες νομιζω οπως τωρα... 
Απο τοτε κανω τα ιδια σε ολα τα νεα δεντρα με προσοχη μονο στο μηνα και στον καιρο. 
Οχι ακομα στο φεγγαρι αλλα θα το κοιταξω :shifty:

These users thanked the author Ioanisu62 for the post (total 2):
Hfestion (31 Μαρ 2025, 22:34) • BILLPAN (31 Μαρ 2025, 22:40)

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής

Ioanisu62 έγραψε:
31 Μαρ 2025, 20:25
Με ειχε στοιχειωσει και μενα η "μπαλα" :(
Μεχρι που πριν 3 χρονια εκανα το ντου και ξεγυμνωσα το μεγαλο μαυρο πευκο κανοντας και μια βαφτιση σε διαλυμα εκχυλισματος φυκιων. 
Εβαλα για σιγουρια δυο χουφτες απο το παλιο χωμα για την μυκορριζα. 
Αυτο το γραφω γιατι αυτο το δεντρο τα εχει παει καλυτερα απο ολα, οπου και καταλαβα οτι αφηνοντας τη μπαλα ηταν η αιτια
του 80% των οποιων αποτυχιων ειχα. 
Κραταω μονο αυστηρα by the book την εποχη της μεταφυτευσης ανα ειδος, γι'αυτο και το freak out με την αζαλεα του Βασιλη...

Νομιζω οτι το πιο σημαντικο σχετικα με το barerooting το λεει ο Βασιλης σε 2 φρασεις και θεωρω την μεγαλυτερη αιτια για προβληματα.
BILLPAN έγραψε:
=0.95em ότι καταλήγουμε με ένα ομοιόμορφο υπόστρωμα σε όλο το ποτ, κάτι που μας δίνει περισσότερη ασφάλεια κατά το πότισμα, αφού μας δίνει τη δυνατότητα να κρίνουμε καλύτερα αν χρειάζεται ή όχι πότισμα, διότι μπορεί το εξωτερικό χώμα να φαίνεται στεγνό, μέσα όμως να έχει κρατήσει υγρασία. Επίσης, μας διευκολύνει γενικά να ποτίζουμε -όσο γίνεται- ταυτόχρονα όλα τα δέντρα μας, καθώς μειώνονται οι διαφορές στους χρόνους στεγνώματος του υποστρώματος.

***Πολυ ενδιαφερον θεμα Νικο, σ'ευχαριστουμε και μακαρι να συζητουμε παρομοιες ανησυχιες πιο συχνα!

Να προσθεσω οτι φετος καταφερα επιτελους να μην εχω πια, κανενα δεντρο με μπαλα απο την μανα του! :dance:

Πολλοί καλλιεργητές του εξωτερικού ξεκινούν με ολική αντικατάσταση του χώματος. Αφήνουν το δέντρο 1-2 χρόνια και αν επιβιώσει ξεκινούν εργασίες.

"Πολεμιστής του κήπου,,

Ioanisu62
Shohin
Shohin

Με ειχε στοιχειωσει και μενα η "μπαλα" :(
Μεχρι που πριν 3 χρονια εκανα το ντου και ξεγυμνωσα το μεγαλο μαυρο πευκο κανοντας και μια βαφτιση σε διαλυμα εκχυλισματος φυκιων. 
Εβαλα για σιγουρια δυο χουφτες απο το παλιο χωμα για την μυκορριζα. 
Αυτο το γραφω γιατι αυτο το δεντρο τα εχει παει καλυτερα απο ολα, οπου και καταλαβα οτι αφηνοντας τη μπαλα ηταν η αιτια
του 80% των οποιων αποτυχιων ειχα. 
Κραταω μονο αυστηρα by the book την εποχη της μεταφυτευσης ανα ειδος, γι'αυτο και το freak out με την αζαλεα του Βασιλη...

BILLPAN έγραψε:
=0.95em ότι καταλήγουμε με ένα ομοιόμορφο υπόστρωμα σε όλο το ποτ, κάτι που μας δίνει περισσότερη ασφάλεια κατά το πότισμα, αφού μας δίνει τη δυνατότητα να κρίνουμε καλύτερα αν χρειάζεται ή όχι πότισμα, διότι μπορεί το εξωτερικό χώμα να φαίνεται στεγνό, μέσα όμως να έχει κρατήσει υγρασία. Επίσης, μας διευκολύνει γενικά να ποτίζουμε -όσο γίνεται- ταυτόχρονα όλα τα δέντρα μας, καθώς μειώνονται οι διαφορές στους χρόνους στεγνώματος του υποστρώματος.

***Πολυ ενδιαφερον θεμα Νικο, σ'ευχαριστουμε και μακαρι να συζητουμε παρομοιες ανησυχιες πιο συχνα!

Να προσθεσω οτι φετος καταφερα επιτελους να μην εχω πια, κανενα δεντρο με μπαλα απο την μανα του! :dance:

These users thanked the author Ioanisu62 for the post:
BILLPAN (31 Μαρ 2025, 22:41)

BILLPAN
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από BILLPAN »

Τα περισσότερα δεντράκια μου τα έχω απογυμνώσει εντελώς από το φυτωριακό τους χώμα στην πρώτη μεταφύτευση. Αρκετός κόσμος το φοβάται, δεν είναι όμως κάτι φοβερά επικίνδυνο. Ο κίνδυνος έχει να κάνει κυρίως με το πόση ρίζα κόβεις. Ξεκινάω να αφαιρώ χώμα με chopsticks και καταλήγω να ξεπλένω τη ρίζα με λίγη πίεση με το λάστιχο. Παραδοσιακά έτσι κάνουν στην Ιαπωνία.

Η πρακτική αυτή, έχει το πλεονέκτημα, εκτός των όσων ανέφεραν οι υπόλοιποι, και ότι καταλήγουμε με ένα ομοιόμορφο υπόστρωμα σε όλο το ποτ, κάτι που μας δίνει περισσότερη ασφάλεια κατά το πότισμα, αφού μας δίνει τη δυνατότητα να κρίνουμε καλύτερα αν χρειάζεται ή όχι πότισμα, διότι μπορεί το εξωτερικό χώμα να φαίνεται στεγνό, μέσα όμως να έχει κρατήσει υγρασία. Επίσης, μας διευκολύνει γενικά να ποτίζουμε -όσο γίνεται- ταυτόχρονα όλα τα δέντρα μας, καθώς μειώνονται οι διαφορές στους χρόνους στεγνώματος του υποστρώματος. Η συγκεκριμένη πρακτική έχει και πολλά άλλα πλεονεκτήματα, που τα ανέφεραν οι προλαλήσαντες και γι' αυτό δε θα τα επαναλάβω.

Ωστόσο, η απάντηση, όπως σχεδόν σε όλα στα bonsai, δεν μπορεί και εδώ να είναι μαύρο ή άσπρο. Για να μην γράφω πράγματα που ειπώθηκαν, η προσέγγισή μου και τα κριτήριά μου είναι ίδια με αυτή του Hfestion, πάντως προτιμώ να κάνω barerooting, όταν κρίνω ότι γίνεται.

Πολύ σημαντική σημείωση: Όλα τα παραπάνω, ΔΕΝ ισχύουν για τα κωνοφόρα, ειδικά για τα πεύκα. Εκεί δεν έχω απογυμνώσει ποτέ ρίζες, αλλά πάντα αφήνω ριζόμπαλα κατά την πρώτη μεταφύτευση, και προσπαθώ στις επίμενες μεταφυτεύσεις να αφαιρώ τμηματικά κομμάτια του χώματος της ριζόμπαλας, μέχρι κάποια στιγμή μετά από περισσότερες μεταφυτεύσεις να έχει αφαιρεθεί πλήρως το παλιό χώμα. Επίσης, στα κωνοφόρα, πάντα παίρνω λίγο από το παλιό χώμα και το αναμειγνύω με το καινούριο (το κάνω καμιά φορά και με άλλα δέντρα), ενώ προσθέτω και μυκόρριζα (συνήθως βάζω και στα άλλα δέντρα).

Λένε επίσης ότι δεν πρέπει να γίνεται πλήρης απογύμνωση των ριζών στις αζαλέες, αλλά εγώ το δοκίμασα στην αζαλέα satsuki μου (με τρόμο και φρίκη του Ιωάννη :)) και τα πήγε μια χαρά (ένα σοκ το πέρασε πάντως). Όμως αυτή είναι η δική μου εμπειρία που πάει κόντρα στη συμβατική γνώση και σε καμία περίπτωση δεν είναι σύσταση προς άλλους, δε νομίζω μάλιστα να το ξανάκανα επειδή έτυχε να πετύχει μια φορά...

Τέλος, να πω ότι ο Θάνος πραγματικά ξέρει να παίρνει τα μέγιστα από την εν λόγω πρακτική όσον αφορά στη δημιουργία εντυπωσιακού νεμπάρι. Έχω μια κλαίουσα ιτιά που μου έχει χαρίσει και το νεμπάρι της είναι πανέμορφο...

These users thanked the author BILLPAN for the post (total 2):
Ioanisu62 (31 Μαρ 2025, 19:50) • deus x machina (01 Απρ 2025, 21:35)

Topic author
deus x machina
Omono
Omono

thanos75 έγραψε:
30 Μαρ 2025, 09:45
Καλημέρα,
Εγώ πάντως στις μεταφυτεύσεις καθαρίζω πλήρως το χώμα και πλένω την ρίζα στην συντριπτική πλειοψηφία των δέντρων μου.
Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να δημιουργήσεις ένα πιο ωραίο-ακτινωτό ριζικό σύστημα που θα σου δώσει μελλοντικά και ένα ωραίο νεμπαρι. Επίσης βρίσκεις τυχόν προβλήματα τα οποία μπορείς έγκαιρα να επέμβεις και να τα διορθώσεις (σαπισματα κλπ).
Νομίζω μπορείς να δημιουργήσεις ένα πιο πυκνό σύστημα με μικροριζίδια ώστε να υποστηρίξει καλύτερα το δέντρο.
Να πω την αλήθεια μου, η διαδικασία αυτή της μεταφύτευσης μου αρέσει ίσως περισσότερο από όλες τις εργασίες πάνω στα δέντρα. Οπότε δεν το πολυσκεφτομαι.
 20250322_134230.jpg 20250322_132731.jpg 20250322_132727.jpg

σε ευχαριστω πολυ Θανο. Και πολυ ωραιες φωτο

Προστέθηκε μετά από 1 λεπτό 8 δευτερόλεπτα:
Hfestion έγραψε:
30 Μαρ 2025, 11:22
Αυτό εξαρτάται από το είδος του δέντρου, την περίοδο, τι ρίσκο ειμαι διαδεδομένος να πάρω και το ποσό είναι επείγον να γίνει μεταφύτευση ή όχι.
Εγώ προσωπικά προσπαθώ να αφαιρώ όσο μπορώ περισσότερο χώμα φυτωρίων μπορώ.
Το πλύσιμο των ριζών είναι η καλύτερη λύση διότι δεν τραυματίζονται οι ρίζες και παραμένουν υγρές μέχρι να τελειώσει όλη η διαδικασία

Να σαι καλα Δωρη

Ontherun
Shohin
Shohin
Has thanked: 77 times

Δημοσίευση από Ontherun »

Καλημερα σε ολους.
Τα φυλλοβολα τα "γδυνω"τελειως απο χωμα και μεχρι τωρα ειχα επιτυχια.τα πλακωνω με πιεση και εχω ολοκληρωμενη αποψη.
στα πευκοειδη(εχω ελαχιστη εμπειρια) αφηνω παντα μερος του χωματος πανω γιατι οσες φορες τα εγδυσα ηταν σιγουρη αποτυχια.

Υ.Γ.πολυ ωραια βαση το δεντρο σου thanos75
These users thanked the author Ontherun for the post (total 2):
BILLPAN (30 Μαρ 2025, 13:16) • deus x machina (31 Μαρ 2025, 04:35)

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής

Αυτό εξαρτάται από το είδος του δέντρου, την περίοδο, τι ρίσκο ειμαι διαδεδομένος να πάρω και το ποσό είναι επείγον να γίνει μεταφύτευση ή όχι.
Εγώ προσωπικά προσπαθώ να αφαιρώ όσο μπορώ περισσότερο χώμα φυτωρίων μπορώ.
Το πλύσιμο των ριζών είναι η καλύτερη λύση διότι δεν τραυματίζονται οι ρίζες και παραμένουν υγρές μέχρι να τελειώσει όλη η διαδικασία

These users thanked the author Hfestion for the post:
BILLPAN (30 Μαρ 2025, 13:16)
"Πολεμιστής του κήπου,,

Άβαταρ μέλους

thanos75
Imperial
Imperial
Has thanked: 117 times
Been thanked: 219 times

Δημοσίευση από thanos75 »

Καλημέρα,
Εγώ πάντως στις μεταφυτεύσεις καθαρίζω πλήρως το χώμα και πλένω την ρίζα στην συντριπτική πλειοψηφία των δέντρων μου.
Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να δημιουργήσεις ένα πιο ωραίο-ακτινωτό ριζικό σύστημα που θα σου δώσει μελλοντικά και ένα ωραίο νεμπαρι. Επίσης βρίσκεις τυχόν προβλήματα τα οποία μπορείς έγκαιρα να επέμβεις και να τα διορθώσεις (σαπισματα κλπ).
Νομίζω μπορείς να δημιουργήσεις ένα πιο πυκνό σύστημα με μικροριζίδια ώστε να υποστηρίξει καλύτερα το δέντρο.
Να πω την αλήθεια μου, η διαδικασία αυτή της μεταφύτευσης μου αρέσει ίσως περισσότερο από όλες τις εργασίες πάνω στα δέντρα. Οπότε δεν το πολυσκεφτομαι.

20250322_134230.jpg

20250322_132731.jpg

20250322_132727.jpg
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
These users thanked the author thanos75 for the post (total 3):
Hfestion (30 Μαρ 2025, 11:23) • BILLPAN (30 Μαρ 2025, 13:15) • deus x machina (31 Μαρ 2025, 04:35)
Rating: 21.43%

Topic author
deus x machina
Omono
Omono

Βασικο στην μεταφυτευση αλλα ακομα δεν εχω κατασταλαξει...

καλημερα σε ολους τους φιλους κ φιλες. Χρονια τωρα μου εχει καρφωθει στο μυαλο το εξης θεμα συζητησης κ ακρη δεν εχω βγαλει[ τουλαχιστον μεσα μου ]. Οταν αποφασισετε σε καποια στιγμη να μεταφυτευσετε ενα δεντρακι σας , καθαριζετε ολη την ριζα του απο το παλιο χωμα η οχι;
Αλλοι την πλενουν τελειως βγαζονται κ το παραμικρο ιχνος χωματος. Αλλοι κραταν μια μικρη ''μπαλα''.
Εχει καταληξει καποιος σε μια απο τις δυο εκδωχες;;και γιατι;;
These users thanked the author deus x machina for the post:
Ioanisu62 (31 Μαρ 2025, 22:06)
Απάντηση