Σελίδα 1 από 1

Re: Μαύρο Πεύκο από σπόρους

Δημοσιεύτηκε: 07 Μάιος 2020, 12:52
από nadim
Για να ξεκινήσουν να βλαστάνουν θα πρέπει να έχεις μια κατώτατη θερμοκρασία περίπου 7-8C , και μιλώντας για την Ελλάδα αυτό το πετυχαίνουμε μετά τον Μάρτιο, και πάλι υπό περιπτώσεις αναλόγως την περιοχή.
Ιδανικά θα έλεγα αρχές Απριλίου, οπότε κατα τον Γενάρη ψυγείο για 2-3 μήνες, μετά 1-2 μέρες σε νερό και γλάστρα.
Κάπου είχε πάρει το μάτι μου παλιότερα οτι αν το μούλιασμα γίνει με χλιαρό νερό μπορείς να τα βάλεις το βράδυ και το πρωί να τα φυτέψεις. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ όμως :think:
 

Re: Μαύρο Πεύκο από σπόρους

Δημοσιεύτηκε: 06 Μάιος 2020, 21:12
από dimitrispitt
Γενικά ποια εποχή πρέπει να φυτευτουν οι σπόροι αν τους βάλω Οκτωμβρη στο ψυγείο κ τους βγάλω τελος Δεκέμβρη μπορώ να τους φυτέψω η δεν υπάρχει περιορισμός?

Re: Μαύρο Πεύκο από σπόρους

Δημοσιεύτηκε: 06 Μάιος 2020, 19:31
από nadim
Θέλουν γενικα περιπου 2-3 μήνες σε πολύ χαμηλές συνθήκες για να ενεργοποιηθεί o σπόρος και να βλαστάνει. Η καλύτερη και πιο αποτελεσματική τεχνική είναι σε βρεγμένο χαρτί μέσα στο ψυγείο για να μην αφυδατωθεί ο σπόρος, και έπειτα τον μουλιάζεις σε νερό για 2 μέρες ή σε βρεγμένο βαμβάκι για 3-4 μέρες μέχρι να εμφανιστεί το άνοιγμα και έπειτα με προσοχή στο υπόστρωμα που έχεις επιλέξει.
Είναι όμως μικρές οι πιθανότητες γιατι αν δεν έχουν συμπληρώσεις τις "ωρες κρύου" που χρειάζονται, μπορεί να πάρει μέχρι και 2 χρόνια σε περιπτώσεις που φυτεύουν σε γλάστρα τους σπόρους και με διάφορες τεχνικές κρατάνε χαμηλά τη θερμοκρασία.

Νανσυ, αν οι σπόροι είχαν περάσει ήδη το στάδιο του κρύου, το πιθανότερο είναι να αποδόσουν και να βλαστάνουν τα περισσότερα, αν όχι, και δεδομένου οτι η θερμοκρασία ολοένα θα αυξάνεται, δύσκολο να τα δεις γενικότερα να βλαστάνουν.

Σε γενικές γραμμές, αναλόγως το απο πού έχετε αγοράσει τους σπόρους, και εννοώ την εταιρία, στις οδηγίες που δίνουν είναι τέτοιες με σκοπό το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα που δίνουν οι σπόροι. Αυτό ισχύει σε οποιαδήποτε περίπτωση σπόρων.

Re: Μαύρο Πεύκο από σπόρους

Δημοσιεύτηκε: 06 Μάιος 2020, 18:33
από Nansy
Καλησπερα. Τυχαίνει να εχω κ εγώ σπορους απο μαυρο πευκο. Τους κράτησα 1 - 2 βδομαδες στο
ψυγείο (αν κ ειχα διαβασει οτι ηθελε μήνες?!) κ μετα τους μουλιάσα τρεις μέρες. Τέλος τους εβαλα σε σπορειο με καπακι κ τώρα περιμένω. Ας μας πει βέβαια καποιος που γνωρίζει καλύτερα.
 

Μαύρο Πεύκο από σπόρους

Δημοσιεύτηκε: 05 Μάιος 2020, 11:31
από dimitrispitt
Γειά σας! Έχω αγοράσει σπόρους μαύρου πευκου κ οι οδηγίες έλεγαν να τους βάλω σε νερό 2-3 μέρες κ μετά να τους φυτέψω όμως κάπου διάβασα πως πρεπει να μπουν στο ψυγείο για καποιο διάστημα. Τι ακριβως ισχύει? Πως τους φυτεύω κ αν η εποχή τώρα είναι κατάλληλη. Ευχαριστώ.