Πορτοκαλιά νάνα
-
Topic author - Imperial
- Has thanked: 109 times
- Been thanked: 209 times
Re: Πορτοκαλιά νάνα
Πέρυσι ήταν λίγο κίτρινη. Θέλω φέτος να την μεταφυτεύσω. Δεν ήθελα να χάνει ενέργεια με τόσο καρπό, οπότε τα έκοψα πριν ωριμάσουν (1.3 kg). Έπρεπε και νωρίτερα.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
-
Topic author - Imperial
Nadim έξω την αφήνω. Απλώς μαζί με κάποια πιο ευαίσθητα στο κρύο, τα μαζεύω σε έναν στεγασμένο και προστατευμένο χώρο (κάτω από ένα νοτινό μπαλκόνι), ώστε να μην τα χτυπάει ο αέρας και αν κάνει παγετό το χειμώνα, κλείνω το χώρο με το αντιπαγετικό πανί. Θέλω να είμαι προετοιμασμένος γιατί αν κάνει παγετό ξαφνικά δεν προλαβαίνω να τα μαζέψω. Ήδη εδώ που είμαι κάποια πρωινά που φεύγω για την δουλειά (κατά τις 6 και) έχω δει θερμοκρασίες 7 βαθμούς. Άκουσα ότι την ερχόμενη βδομάδα θα πέσει η θερμοκρασία. Το μόνο θέμα είναι ότι περιορίζεται εκεί ο φωτισμός. Αλλά χειμώνας είναι...nadim έγραψε: ↑12 Δεκ 2020, 12:37Ερε πορτοκάλια που θα φας φέτος!
Γενικά γνωρίζω ότι τα εσπεριδοειδή χρειάζονται τα "στρεσαρισματα" τους προκειμένου να παράγουν καρποφορούν οφθαλμούς. Οπότε μήπως θα ήταν καλύτερο να το αφήσεις να γεμίσει ώρες "κρύου";
Επίσης παρατηρώ ότι έχει πολύ ωραίο nebari, και ίσως προς την άνοιξη να πρέπει να το περιποιηθεις κόβοντας μερικές ρίζες, στις ώστε να έρθουν όλες στο ίδιο επίπεδο και να είναι ακτινικές.
όσον αφορά τις ρίζες η αλήθεια είναι ότι στην τελευταία μεταφύτευση το τοποθέτησα μάλλον πιο ψηλά απ' ότι έπρεπε. Πρέπει να το διορθώσω την άνοιξη.
-
- Shohin
- Has thanked: 45 times
- Been thanked: 59 times
Ερε πορτοκάλια που θα φας φέτος! 
Γενικά γνωρίζω ότι τα εσπεριδοειδή χρειάζονται τα "στρεσαρισματα" τους προκειμένου να παράγουν καρποφορούν οφθαλμούς. Οπότε μήπως θα ήταν καλύτερο να το αφήσεις να γεμίσει ώρες "κρύου";

Επίσης παρατηρώ ότι έχει πολύ ωραίο nebari, και ίσως προς την άνοιξη να πρέπει να το περιποιηθεις κόβοντας μερικές ρίζες, στις ώστε να έρθουν όλες στο ίδιο επίπεδο και να είναι ακτινικές.

A bonsai is a microcosm containing within it, unchanged in everything but size, the mystery of the universe.
- Colin Lewis
- Colin Lewis
-
Topic author - Imperial
Λίγο πριν προστατευτεί από τα κρύα που μπορεί και να έρθουν από την επόμενη βδομάδα.
Το συγκεκριμένο δεντράκι δεν το πιέζω καθόλου. Κάνω το Μάρτιο ένα κλάδεμα και ίσως μέσα στο καλοκαίρι κάποιο κορφολόγημα και το αφήνω σε ελεύθερη ανάπτυξη.
Γενικά ακολουθεί το δικό του πρόγραμμα. Φέτος παραγωγή στο φουλ.
Το συγκεκριμένο δεντράκι δεν το πιέζω καθόλου. Κάνω το Μάρτιο ένα κλάδεμα και ίσως μέσα στο καλοκαίρι κάποιο κορφολόγημα και το αφήνω σε ελεύθερη ανάπτυξη.
Γενικά ακολουθεί το δικό του πρόγραμμα. Φέτος παραγωγή στο φουλ.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
-
Topic author - Imperial
60% ανόργανο (κυρίως διατομίτη και ελαφρόπετρα) και 40% οργανικό. φέτος δεν του έβαλα συστηματικά λίπασμα. κάνα δυο φορές ένα κοκόδες που είχα πάρει για εσπεριδοειδή (για τις λεμονιές μου στον κηπο). χαλκό τη ράντισα πάλι μια -δυο φορές.
-
- Σπορόφυτο
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 0
Μπράβο σου, η προσπάθεια πρέπει να επικροτειται. Τι μίγμα χώματος έχεις βάλει και τι λίπασμα χρησιμοποιείς? Έχεις κάνει κάποιο ψεκασμό με χαλκό ή κάτι άλλο(πχ γαλαζοπετρα)?
-
Topic author - Imperial
προχώρησα σε σταδιακό κόψιμο της ρίζας σε δύο διαδοχικές μεταφυτεύσεις, την πρώτη το 2016 και την δεύτερη το 2018. την πρώτη φορά ήμουν περισσότερο επιφυλακτικός γιατί ήταν σε απλό χώμα και μαλλον το στρες θα ήταν μεγαλύτερο, οπότε αφαίρεσα μικρό ποσοστό ρίζας. την δεύτερη φορά έκοψα αρκετά περισσότερη και παρόλα αυτά ανταποκρίθηκε πολύ καλύτερα. Μιλάω και στις δύο φορές με πλύσιμο ρίζας.myrtilos έγραψε: ↑03 Φεβ 2019, 21:20Γεια.
Όλο και καλύτερη η πορτοκαλιά σου,κατά τη μεταφύτευση τι έκανες με το ριζικό της σύστημα,αφαίρεσες αρκετή ρίζα και αν γενικά επιδέχεται επεμβάσεις;
Έχω και εγώ ένα δεντράκι και σκέφτομαι την Άνοιξη να της κάνω μεταφύτευση για πρώτη φορά από τότε που την αγόρασα.
-
- Omono
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 56 times
πολυ ωραια Θανο . Και η συνεχεια ευχομαι να ειναι ακομη καλυτερη
Nihil humanum mihi alienum est
-
- Omono
- Has thanked: 75 times
- Been thanked: 24 times
Γεια.
Όλο και καλύτερη η πορτοκαλιά σου,κατά τη μεταφύτευση τι έκανες με το ριζικό της σύστημα,αφαίρεσες αρκετή ρίζα και αν γενικά επιδέχεται επεμβάσεις;
Έχω και εγώ ένα δεντράκι και σκέφτομαι την Άνοιξη να της κάνω μεταφύτευση για πρώτη φορά από τότε που την αγόρασα.
Προστέθηκε μετά από 58 δευτερόλεπτα:
Προστέθηκε μετά από 1 λεπτό 3 δευτερόλεπτα:
Προστέθηκε μετά από 58 δευτερόλεπτα:
myrtilos έγραψε: ↑03 Φεβ 2019, 21:18Γεια.
Όλο και καλύτερη η πορτοκαλιά σου,κατά τη μεταφύτευση τι έκανες με το ριζικό της σύστημα,αφαίρεσες αρκετή ρίζα και γενικά αν επιδέχεται επεμβάσεις;
Προστέθηκε μετά από 1 λεπτό 3 δευτερόλεπτα:
myrtilos έγραψε: ↑03 Φεβ 2019, 21:19
Προστέθηκε μετά από 58 δευτερόλεπτα:myrtilos έγραψε: ↑03 Φεβ 2019, 21:18Γεια.
Όλο και καλύτερη η πορτοκαλιά σου, θα ήθελα να μάθω κατά τη μεταφύτευση τι έκανες με το ριζικό της σύστημα,αφαίρεσες αρκετή ρίζα και γενικά αν επιδέχεται επεμβάσεις;
-
Topic author - Imperial
την γλίτωσε από τις παγωνιές. Τον Μάρτη θα κλαδευτεί για να χαμηλώσει κι άλλο.
-
- Συντονιστής
- Has thanked: 374 times
- Been thanked: 303 times
δεν ξερω αν λειτουργει σε ολα τα δεντρα, παντος σε πορτοκαλια λειτουργει μια χαρα.thanos75 έγραψε:Δεν έχω κάνει ποτέ αποφύλλωση. Λειτούργει σε όλα τα δέντρα; ουσιαστικά για να πετύχω πιο πυκνό και μικρό φύλλωμα, έτσι δεν είναι;Hfestion έγραψε:πολυ ωραιο, μπραβο! Ξεκινα αποφυλλωσεις!!!!!
-
Topic author - Imperial
Δεν έχω κάνει ποτέ αποφύλλωση. Λειτούργει σε όλα τα δέντρα; ουσιαστικά για να πετύχω πιο πυκνό και μικρό φύλλωμα, έτσι δεν είναι;Hfestion έγραψε:πολυ ωραιο, μπραβο! Ξεκινα αποφυλλωσεις!!!!!
-
- Συντονιστής
- Has thanked: 374 times
- Been thanked: 303 times
-
Topic author - Imperial
την έχω ήδη χαμηλώσει αρκετά. το πάω σταδιακά ώστε να μην αφήσω γυμνά κλαδιά.myrtilos έγραψε:Βγάλε όλα τα κρυμμένα χαρτιά σου.
Νομίζω ότι θέλει λίγο χαμήλωμα και να πυκνώσει το φύλλωμα,τα πάει πολύ καλά.
ευχαριστώ Γρηγόρη. Καλή επιτυχία εύχομαι. να μας τα δείξεις.Γρηγόρης έγραψε:Μπράβο Θάνο πολύ ωραία
Μου αρέσουν πολύ οι πορτοκαλιτσες Έχω φυτέψει πορτοκαλακια που έχω βρει και έχουν πετάξει φιντάνια.