Πλάτανος (βοήθειά μου...)
-
Μενέλαος
Topic author - Omono

- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Re: Πλάτανος (βοήθειά μου...)
Εδώ είμαστε πάλι. Μπαίνουμε στο τέταρτο έτος, και όλα πάνε καλά, εκτός από κάποιες μικρές λεπτομέρειες. Πέρσι ο πλάτανος δεν έδωσε τόση δύναμη, οι δε κορφολογήσεις που του έκανα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα: δεν έφτιαξε καινούριες διακλαδώσεις, παρ'όλες τις διαβεβαιώσεις των φίλων εδώ. Μου έκανε και κάτι άλλο πέρσι που με φόβισε, την άνοιξη που είχε βγάλει τα καινούρια φύλλα, δεν έλεγε να τα μεγαλώσει για κάπου έναν μήνα. Το αποτέλεσμα είναι ότι φέτος του πήρα καινούριο φαρδύτερο βαρελάκι και τον τοποθέτησα με καινούριο χώμα. Επίσης, φέτος, το τέταρτο στα δεξιά από κάτω κλαδί, δε "θέλει" να βγάλει φύλλα, όπως βλέπετε και στην φωτό, και δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό. Ακόμη, ο ρυθμός πάχυνσης των κλάδων πέρσι μειώθηκε. Αυτά, άντε να δούμε πώς θα πάει φέτος.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Τι κάνετε μωρέ; ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΧΩΜΑ!!!
-
panixoras
- Imperial

- Has thanked: 38 times
- Been thanked: 11 times
μπραβο μενελαε πολυ ομορφο δεντρο γινετε παρολες τις δυσκολιες να πανε ολα καλα φετος και του χρονου φανταζομαι οτι θα μπει σε ποτ και μετα στο πανθεον των μπονσαι...[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... /gluck.gif[/img]
-
Μενέλαος
Topic author - Omono

Ωραία τα λες Ζαν Ζακ. Τη γλάστρα την άλλαξα βέβαια φέτος, αλλά στόχος μου και μένα είναι να μπορέσει να μπει κάποτε σε μία τέτοια σαν αυτή που μου δείχνεις. Είναι όμως κάτι που ξεφεύγει από τις γνώσεις μου να κάνω, άσε που το φοβάμαι και υπερβολικά. Αυτό θα γίνει μόνο όταν (και αν ζει...) θα μου δείξει ότι συνεχίζει να ζει καλά, πιθανόν από του χρόνου, και πάντα με τη συνδρομή της βοήθειάς σας και μόνο...
-
Jean-Zac
- V.I.P

- Been thanked: 291 times
Λέω εγώ (ο αρχάριος) τώρα.
Μήπως θα έπρεπε από φέτος την άνοιξη να είχα αλλάξει την γλάστρα, να είχα μεριμνήσει να διορθώσω και να αναπτύξω το νέμπαρι και το ριζικό του σύστημα, να το ΄΄αναγκάσω΄΄ να απλώσει τις ρίζες του οριζόντια χρησιμοποιώντας ανάλογο δοχείο ώστε να εναρμονίζεται καλύτερα με την έκταση των κλαδιών και του φυλλώματος αλλά και να αποκτήσει σιγά-σιγά και μία καλύτερη βάση στήριξης. Ας μην ξεχνάμε ότι τα τριχοειδή ριζίδια είναι αυτά που θα απορροφήσουν τα θρεπτικά στοιχεία και όχι οι βασικές και χοντρές ρίζες. Τι θα μπορούσε να συμβεί εάν ο γεωμετρικός όγκος της σημερινής γλάστρας σου (κουβάς) άλλαζε μορφή και γινόταν ένα παραλληλόγραμμο ή οβάλ ταψί για παστίτσιο. ??
.
Μήπως θα έπρεπε από φέτος την άνοιξη να είχα αλλάξει την γλάστρα, να είχα μεριμνήσει να διορθώσω και να αναπτύξω το νέμπαρι και το ριζικό του σύστημα, να το ΄΄αναγκάσω΄΄ να απλώσει τις ρίζες του οριζόντια χρησιμοποιώντας ανάλογο δοχείο ώστε να εναρμονίζεται καλύτερα με την έκταση των κλαδιών και του φυλλώματος αλλά και να αποκτήσει σιγά-σιγά και μία καλύτερη βάση στήριξης. Ας μην ξεχνάμε ότι τα τριχοειδή ριζίδια είναι αυτά που θα απορροφήσουν τα θρεπτικά στοιχεία και όχι οι βασικές και χοντρές ρίζες. Τι θα μπορούσε να συμβεί εάν ο γεωμετρικός όγκος της σημερινής γλάστρας σου (κουβάς) άλλαζε μορφή και γινόταν ένα παραλληλόγραμμο ή οβάλ ταψί για παστίτσιο. ??
.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
-
Μενέλαος
Topic author - Omono

Καλημέρα παιδιά. Κρίμα που δεν μπόρεσα να έρθω στη συνάντηση, ελπίζω να περάσατε όλοι σας υπέροχα! Ανεβάζω δύο χθεσινές φωτογραφίες του πλατάνου για να μοιραστώ μαζί σας τα φετινά του "χούγια". Φέτος λοιπόν, ενώ έβγαλε νωρίς νωρίς τα μπουμπούκια του, αργεί υπερβολικά να τα μεγαλώσει, και, αν και τον βρίσκω πολύ πιο όμορφο με την μικροφυλλία που παρουσιάζει, δεν έχει καμία σχέση με τη δύναμη που είχε τις δύο προηγούμενες χρονιές, κάτι που με κάνει να ανησυχώ. Αναμενόμενο ήταν βέβαια ότι κάποτε θα γινόταν κι αυτό έτσι περιορισμένο που τον έχω, φοβάμαι όμως μην και πάθει τίποτε... Αφού να φανταστείτε, έτοιμος ήμουν να τον βάλω σε μεγαλύτερη γλάστρα, αν κι ούτε κι αυτό θα ήταν λύση, μια και πάλι πολύ σύντομα θα "έτρωγε" και το καινούριο χώμα και πάλι θα γινόταν το ίδιο. Προς το παρόν ακολουθώ τη συμβουλή του γεωπόνου και του Παναγιώτη, τον ταίζω δηλαδή καθημερινά πρωί βράδυ με λίπασμα και δείχνει να μεγαλώνει, αργά και σταθερά. Του χρόνου βλέπουμε...
-
alexcorfu
- Imperial

- Επικοινωνία:
Μενέλαος έγραψε:Σας ευχαριστώ παιδιά! Πράγματι τον χαίρομαι όσο δεν πάει, ειδικά αυτή την εποχή που είναι μικρά τα φύλλα ακόμη είναι όλα τα λεφτά! Φέτος είπαμε, έντονο κορφολόγημα...
Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας, να βλέπουμε και να απολαμβάνουμε το αποτέλεσμα των κόπων μας! [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilies/text/bravo.gif[/img]
-
Μενέλαος
Topic author - Omono

Σας ευχαριστώ παιδιά! Πράγματι τον χαίρομαι όσο δεν πάει, ειδικά αυτή την εποχή που είναι μικρά τα φύλλα ακόμη είναι όλα τα λεφτά! Φέτος είπαμε, έντονο κορφολόγημα...
-
alexcorfu
- Imperial

- Επικοινωνία:
Άντε να αρχίσουν και τα ωραία Μενέλαε... [img]http://bonsaiforum.gr/images/smilies/eusa/dance.gif[/img]Μενέλαος έγραψε:[ Εικόνα ]
Σ'ευχαριστώ για όλα, και χαίρομαι που το διασκεδάζεις!!!
Αυτόματη Συγχώνευση Δημοσίευσης -- 03 Απρ 2016, 05:15 --
Να και το θηρίο μου!
-
vasilis sivvas
- Imperial

-
Hfestion
- Συντονιστής

- Has thanked: 425 times
- Been thanked: 363 times
Ωραιο το τούμπανο σου
Στάλθηκε από το GT-P3110 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Στάλθηκε από το GT-P3110 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Harris
- Συντονιστής

- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 189 times
- Επικοινωνία:
-
Μενέλαος
Topic author - Omono

[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilies/angry/6393.gif[/img]
Να και το θηρίο μου!
Να και το θηρίο μου!
-
deus x machina
- Omono

- Has thanked: 31 times
- Been thanked: 66 times
Mενελαε , μου αρεσει τρομερα ο πλατανος σου.Αν και εχει γινει θεμα για συζητηση εδω και χρονια , συνεχιζει να εχει ενδιαφερον.Αλλα πιο πολυ απο ολα μου αρεσουν τα σχολια σου.[Ιδιως οταν τσαντιζεσαι!!!! ].
Ο πλατανος μου φαινεται αστερι και οσο αφορα το εξτρα χωμα που εχει γραφτει πολλες φορες ερχεται απ οτι καταλαβαινω σε συγκρουση με την ευχαριστηση σου να βλεπεις το νεμπαρι του.
Κανε οτι θεωρεις σωστο , προσεκτικες και αργες κινησεις και ενθουσιασμος [ που δεν σου λειπει ] ωστε να τον δεις παλι με φυλλαρακια και να ηδονιζεσαι .
KEEP ON GARDENING [που λενε και στο χωριο μου ]
Ο πλατανος μου φαινεται αστερι και οσο αφορα το εξτρα χωμα που εχει γραφτει πολλες φορες ερχεται απ οτι καταλαβαινω σε συγκρουση με την ευχαριστηση σου να βλεπεις το νεμπαρι του.
Κανε οτι θεωρεις σωστο , προσεκτικες και αργες κινησεις και ενθουσιασμος [ που δεν σου λειπει ] ωστε να τον δεις παλι με φυλλαρακια και να ηδονιζεσαι .
KEEP ON GARDENING [που λενε και στο χωριο μου ]
Nihil humanum mihi alienum est
-
Μενέλαος
Topic author - Omono

Τελειώσαμε για φέτος: η οριστική του διαμόρφωση με λίγο "συρμάτωμα", και στο καινούριο του βαρελάκι.
-
alexcorfu
- Imperial

- Επικοινωνία:
Καλά έκανες Μενέλαε και τον κλάδεψες λίγο. Το ζητούμε νο είναι, εφ' όσον συμφωνούμε με τα λεγόμενα του Μπάμπη, να πετύχεις και τη διαμόρφωση που σου αρέσει, αλλά και να έχεις και μια καλή διακλάδωση και προπάντων σωστή. Όσον αφορά την ερώτησή σου, επιβεβαιώνω απόλυτα αυτήν την πρακτική, διότι όσα κλαδάκια είχαν κλαδευτεί - άτσαλα μεν - στο φυτώριο έδωσαν συμπαθητικές διακλαδώσεις και τώρα έχουν μεγαλώσει ωραία, όσα δε είναι φετινά, είναι σα μολύβια ίσια και άχαρα... Παρακολουθώ με ενδιαφέρων τις απόψεις και τις συμβουλές των φίλων γύρω από τον πλάτανά σου! Είναι υπέροχος και θα εξελιχθεί σε ένα φανταστικό δένδρο!! [img]http://bonsaiforum.gr/images/smilies/ob ... cheers.gif[/img]
-
Μενέλαος
Topic author - Omono

Μπάμπη σε υπερ-ευχαριστώ για το τόσο διεξοδικό σου κείμενο! Η αλήθεια είναι ότι τρελάθηκα με το πρώτο βίρτουαλ, ούτε στα όνειρά μου δεν μπορώ να φανταστώ τον πλάτανο έτσι! Συνοψίζω λοιπόν: Μου αρέσει απίστευτα η πρώτη εκδοχή, έχεις όμως απόλυτο δίκιο για τα όσα γράφεις. Άρα, υποθέτω ότι σήμερα ξαναβγάζω τα ψαλίδια και τον φέρνω εκεί που λες, κάπου δηλαδή στο μέγεθος που τον είχα πέρυσι... Αλέξανδρε τι κάνει ο πλάτανός σου;
Αυτόματη Συγχώνευση Δημοσίευσης -- 18 Φεβ 2016, 08:24 --
Πώς τον βλέπετε τώρα; Τον κλάδεψα κι άλλο σήμερα το πρωί, και τα κάτω κλαδιά είναι πια στους 90 πόντους άνοιγμα, από ενάμισι μέτρο, ενώ πιστεύω ότι κατάφερα να διατηρήσω και την κωνικότητα στον σκελετό του.
Αυτόματη Συγχώνευση Δημοσίευσης -- 18 Φεβ 2016, 08:24 --
Πώς τον βλέπετε τώρα; Τον κλάδεψα κι άλλο σήμερα το πρωί, και τα κάτω κλαδιά είναι πια στους 90 πόντους άνοιγμα, από ενάμισι μέτρο, ενώ πιστεύω ότι κατάφερα να διατηρήσω και την κωνικότητα στον σκελετό του.
-
alexcorfu
- Imperial

- Επικοινωνία:
Σωστά τα περιγράφεις Sim. Aλλά ακόμα και να προτιμηθεί η πρώτη εκδοχή, πάλι θα πρέπει να κλαδευτεί ώστε να αποκτήσει ωραίες διακλαδώσει... [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilies/eusa/think.gif[/img]
-
Sim62
- Συντονιστής

- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 84 times
Μενέλαε επανέρχομαι !!
Αυτός είναι ο πλάτανός σου αυτή τη στιγμή
[attachment=4]platanos 1.jpg[/attachment]
Πιο κάτω έχω δύο μελλοντικές εκδοχές που θα έχει ο πλάτανος σου.
[attachment=3]platanos 2.jpg[/attachment]
[attachment=2]platanos 3.jpg[/attachment]
Αν σου αρέσει η πρώτη εκδοχή δεν κλαδεύεις τίποτε και τον αφήνεις ως έχει. Μην μου πείς γιατί να μην τον κάνω πρώτα όπως στην πρώτη εικόνα και μετά να τον κλαδέψω ώστε να έλθει πιο κοντά στον κορμό. Πρώτον θα σου πάρει πολύ περισσότερο χρόνο και επίσης θα έχεις ένα θέμα επειδή όλη η δύναμη θα πηγαίνει στις άκρες των κλαδιών και στο τμήμα τους που θα είναι πιο κοντά στον κορμό θα είναι αραιωμένα και όχι γεμάτα.
Αν σου αρέσει η δεύτερη όμως πρέπει να κλαδέψεις άμεσα εκεί που σου σημειώνω ίσως και λίγο πιο μέσα αμέσως μετά από κάποιο οφθαλμό. Τα κοψίματα που σου πρότεινα το πρωί ήταν πολύ περιορισμένα και συντηρητικά σε σχέση με αυτό που σου δείχνω τώρα και πιστεύω πως πρέπει να ακολουθήσεις την τελευταία εικόνα με τις κόκκινες γραμμές για το κλάδεμα για να κερδίσεις χρόνο και σοβαρή διακλάδωση που θα φέρει εντέλλει την πολυπόθητη όποια κωνικότητα φαντάζεσαι.
Όσο αφήνεις αυτά τα χαμηλά κλαδιά τόσο μεγάλα και δεν τα κλαδεύεις πιο κοντά στον κορμό αλλά και τα ψηλότερα επίσης είναι απλά χάσιμο χρόνου.
Όσο θα το παλεύεις με τον καιρό θα διαπιστώσεις και μόνος σου οτι αυτό πρέπει να γίνει. Απλά θα έχεις χάσει 1, 2 ή 3 καλλιεργητικές περιόδους.
Λίγα λόγια για την κωνικότητα. Εννοώ την κωνικότητα του στέμματος του δέντρου και όχι του κορμού. Αυτό που λέμε σαν μια ακαθόριστη ή και πολύ καθορισμένη μορφή ορισμένες φορές ενός σκαληνού συνήθως τριγώνου στην όλη εικόνα του δέντρου.
Είναι αλήθεια ότι αυτός είναι ένας πολύ διαδεδομένος και βασικός κανόνας διαμόρφωσης bonsai σύμφωνα με τα Ιαπωνικά πρότυπα. Εκείνο που δεν είναι ίσως πολύ ξεκάθαρο είναι ότι ο κανόνας αυτός ακόμη και για τους Ιάπωνες ισχύει στο σύνολό του για τα κωνοφόρα και κυρίως για τα πεύκα. Δεν είναι τόσο δεσμευτικός και για τα φυλλοβόλα.
Μια απλή ματιά στην φύση δείχνει ότι τα περισσότερα φυλλοβόλλα έχουν μια οβάλ μορφή στέμματος και όχι μια αυστηρή μορφή τριγώνου.
[attachment=0]images.jpg[/attachment]
Πλέον bonsai δεν κάνουν μόνον στην Ιαπωνία αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο άρα και άλλες απόψεις και κανόνες έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται και να γίνονται σεβαστές. Υπάρχει και αυτή η κάπως νεοτερίζουσα νατουραλιστική άποψη στην διαμόρφωση των bonsai που εμένα με συναρπάζει. Ας μην είμαστε λοιπόν τόσο δεσμευμένοι σε θέματα κωνικότητας και τριγώνων ειδικά σε ότι αφορά φυλλοβόλλα δέντρα.
Αυτός είναι ο πλάτανός σου αυτή τη στιγμή
[attachment=4]platanos 1.jpg[/attachment]
Πιο κάτω έχω δύο μελλοντικές εκδοχές που θα έχει ο πλάτανος σου.
[attachment=3]platanos 2.jpg[/attachment]
[attachment=2]platanos 3.jpg[/attachment]
Αν σου αρέσει η πρώτη εκδοχή δεν κλαδεύεις τίποτε και τον αφήνεις ως έχει. Μην μου πείς γιατί να μην τον κάνω πρώτα όπως στην πρώτη εικόνα και μετά να τον κλαδέψω ώστε να έλθει πιο κοντά στον κορμό. Πρώτον θα σου πάρει πολύ περισσότερο χρόνο και επίσης θα έχεις ένα θέμα επειδή όλη η δύναμη θα πηγαίνει στις άκρες των κλαδιών και στο τμήμα τους που θα είναι πιο κοντά στον κορμό θα είναι αραιωμένα και όχι γεμάτα.
Αν σου αρέσει η δεύτερη όμως πρέπει να κλαδέψεις άμεσα εκεί που σου σημειώνω ίσως και λίγο πιο μέσα αμέσως μετά από κάποιο οφθαλμό. Τα κοψίματα που σου πρότεινα το πρωί ήταν πολύ περιορισμένα και συντηρητικά σε σχέση με αυτό που σου δείχνω τώρα και πιστεύω πως πρέπει να ακολουθήσεις την τελευταία εικόνα με τις κόκκινες γραμμές για το κλάδεμα για να κερδίσεις χρόνο και σοβαρή διακλάδωση που θα φέρει εντέλλει την πολυπόθητη όποια κωνικότητα φαντάζεσαι.
Όσο αφήνεις αυτά τα χαμηλά κλαδιά τόσο μεγάλα και δεν τα κλαδεύεις πιο κοντά στον κορμό αλλά και τα ψηλότερα επίσης είναι απλά χάσιμο χρόνου.
Όσο θα το παλεύεις με τον καιρό θα διαπιστώσεις και μόνος σου οτι αυτό πρέπει να γίνει. Απλά θα έχεις χάσει 1, 2 ή 3 καλλιεργητικές περιόδους.
Λίγα λόγια για την κωνικότητα. Εννοώ την κωνικότητα του στέμματος του δέντρου και όχι του κορμού. Αυτό που λέμε σαν μια ακαθόριστη ή και πολύ καθορισμένη μορφή ορισμένες φορές ενός σκαληνού συνήθως τριγώνου στην όλη εικόνα του δέντρου.
Είναι αλήθεια ότι αυτός είναι ένας πολύ διαδεδομένος και βασικός κανόνας διαμόρφωσης bonsai σύμφωνα με τα Ιαπωνικά πρότυπα. Εκείνο που δεν είναι ίσως πολύ ξεκάθαρο είναι ότι ο κανόνας αυτός ακόμη και για τους Ιάπωνες ισχύει στο σύνολό του για τα κωνοφόρα και κυρίως για τα πεύκα. Δεν είναι τόσο δεσμευτικός και για τα φυλλοβόλα.
Μια απλή ματιά στην φύση δείχνει ότι τα περισσότερα φυλλοβόλλα έχουν μια οβάλ μορφή στέμματος και όχι μια αυστηρή μορφή τριγώνου.
[attachment=0]images.jpg[/attachment]
Πλέον bonsai δεν κάνουν μόνον στην Ιαπωνία αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο άρα και άλλες απόψεις και κανόνες έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται και να γίνονται σεβαστές. Υπάρχει και αυτή η κάπως νεοτερίζουσα νατουραλιστική άποψη στην διαμόρφωση των bonsai που εμένα με συναρπάζει. Ας μην είμαστε λοιπόν τόσο δεσμευμένοι σε θέματα κωνικότητας και τριγώνων ειδικά σε ότι αφορά φυλλοβόλλα δέντρα.
-
panixoras
- Imperial

- Has thanked: 38 times
- Been thanked: 11 times
αν το θες να γινει μπονζαι ακολουθα αυτα που σου λενε οι κατεχοντες......αλλιως αστο να μεγαλωση......φιλικα παντα[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... cheers.gif[/img]Μενέλαος έγραψε:Με έμπλεξες Μπάμπη... Αν δε βαριέσαι να διαβάσεις όλα τα προηγούμενα στο τεράστιο -πλέον- αυτό θέμα, θα διαπιστώσεις ότι είσαι ο πρώτος που μου λέει να μη με ενδιαφέρει η κωνικότητα! Λες να τα φάω τελικά κι άλλο...