Πλάτανος (βοήθειά μου...)

Σκοπός αυτής της ενότητας είναι πώς θα μπορούσε το φυτό μας να διαμορφωθεί και πώς θα μπορεί να είναι έπειτα από μερικά χρόνια. (Jean-Zac)
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

Topic author
Μενέλαος
Omono
Omono
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Πλάτανος (βοήθειά μου...)

Δημοσίευση από Μενέλαος »

Με έμπλεξες Μπάμπη... Αν δε βαριέσαι να διαβάσεις όλα τα προηγούμενα στο τεράστιο -πλέον- αυτό θέμα, θα διαπιστώσεις ότι είσαι ο πρώτος που μου λέει να μη με ενδιαφέρει η κωνικότητα! Λες να τα φάω τελικά κι άλλο...
Τι κάνετε μωρέ; ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΧΩΜΑ!!!
Άβαταρ μέλους

Sim62
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 15 times
Been thanked: 84 times

Δημοσίευση από Sim62 »

Μενέλαος έγραψε:Δεν το φοβάμαι καθόλου Μπάμπη μου! Ήξερα ότι θα μου λέγατε να τα κόψω περισσότερο, κι αυτό ακριβώς θα έκανα κι από μόνος μου, αν δεν είχα στο μυαλό τις συμβουλές σας για κωνικότητα κι εκείνο το καταπληκτικό βίρτουαλ του Βασίλη Σίββα... Το κακό είναι ότι αν φάω κι άλλο τα κάτω κλαδιά, θα πρέπει να φάω ακόμη περισσότερο τα πάνω, που ήδη είναι πολύ κοντά, ώστε να διατηρηθεί η -όποια- κωνικότητα. Δες το σχέδιό σου. Βλέπεις που πάλι αν τα κόψω όπως μου δείχνεις, το σχήμα του θα παραμείνει παραλληλόγραμμο;... Από την άλλη πάλι, ακόμα και κλαδεμένος όπως τώρα, παραμένει μεγαθήριο... Και φυσικά θα ακολουθήσω τη συμβουλή σου για έντονο κορφολόγημα φέτος, και σε αυτόν, και στα υπόλοιπα δεντράκια μου στις γλάστρες!

Μενέλαε η κωνικότητα είναι κάτι που δεν πρέπει να μας αποσχολεί ακόμη σε αυτό το δέντρο. Αυτό που προέχει είναι η διακλάδωση ειδικά στα κάτω κλαδιά για αυτό ακριβώς και σου προτείνω να τα κλαδέψεις εκεί. Επίσης η κωνικότητα δημιουργείται από το γέμισμα σιγά σιγά των κλαδιών από κάτω πρός τα πάνω. Αν τα αφήσεις ακλάδευτα θα πάρεις μόνο μακριά κλαδιά χωρίς καλό ξεκίνημα διακλάδωσης.[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... ainsaw.gif[/img]

Αυτόματη Συγχώνευση Δημοσίευσης -- 17 Φεβ 2016, 14:29 --
Sim62 έγραψε:
Μενέλαος έγραψε:Δεν το φοβάμαι καθόλου Μπάμπη μου! Ήξερα ότι θα μου λέγατε να τα κόψω περισσότερο, κι αυτό ακριβώς θα έκανα κι από μόνος μου, αν δεν είχα στο μυαλό τις συμβουλές σας για κωνικότητα κι εκείνο το καταπληκτικό βίρτουαλ του Βασίλη Σίββα... Το κακό είναι ότι αν φάω κι άλλο τα κάτω κλαδιά, θα πρέπει να φάω ακόμη περισσότερο τα πάνω, που ήδη είναι πολύ κοντά, ώστε να διατηρηθεί η -όποια- κωνικότητα. Δες το σχέδιό σου. Βλέπεις που πάλι αν τα κόψω όπως μου δείχνεις, το σχήμα του θα παραμείνει παραλληλόγραμμο;... Από την άλλη πάλι, ακόμα και κλαδεμένος όπως τώρα, παραμένει μεγαθήριο... Και φυσικά θα ακολουθήσω τη συμβουλή σου για έντονο κορφολόγημα φέτος, και σε αυτόν, και στα υπόλοιπα δεντράκια μου στις γλάστρες!

Μενέλαε η κωνικότητα είναι κάτι που δεν πρέπει να μας αποσχολεί ακόμη σε αυτό το δέντρο. Αυτό που προέχει είναι η διακλάδωση ειδικά στα κάτω κλαδιά για αυτό ακριβώς και σου προτείνω να τα κλαδέψεις εκεί. Επίσης η κωνικότητα δημιουργείται από το γέμισμα σιγά σιγά των κλαδιών από κάτω πρός τα πάνω. Αν τα αφήσεις ακλάδευτα θα πάρεις μόνο μακριά κλαδιά χωρίς καλό ξεκίνημα διακλάδωσης.[ Εικόνα ]
Για να μην πώ να τα κλαδέψεις ακόμη πιο μέσα. καί τα κάτω και τα πάνω!!!
Άβαταρ μέλους

Topic author
Μενέλαος
Omono
Omono

Δεν το φοβάμαι καθόλου Μπάμπη μου! Ήξερα ότι θα μου λέγατε να τα κόψω περισσότερο, κι αυτό ακριβώς θα έκανα κι από μόνος μου, αν δεν είχα στο μυαλό τις συμβουλές σας για κωνικότητα κι εκείνο το καταπληκτικό βίρτουαλ του Βασίλη Σίββα... Το κακό είναι ότι αν φάω κι άλλο τα κάτω κλαδιά, θα πρέπει να φάω ακόμη περισσότερο τα πάνω, που ήδη είναι πολύ κοντά, ώστε να διατηρηθεί η -όποια- κωνικότητα. Δες το σχέδιό σου. Βλέπεις που πάλι αν τα κόψω όπως μου δείχνεις, το σχήμα του θα παραμείνει παραλληλόγραμμο;... Από την άλλη πάλι, ακόμα και κλαδεμένος όπως τώρα, παραμένει μεγαθήριο... Και φυσικά θα ακολουθήσω τη συμβουλή σου για έντονο κορφολόγημα φέτος, και σε αυτόν, και στα υπόλοιπα δεντράκια μου στις γλάστρες!
Άβαταρ μέλους

Sim62
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 15 times
Been thanked: 84 times

Δημοσίευση από Sim62 »

Μενέλαε, τέλειος ο πλάτανος, θηρίο. Θα έλεγα να κλαδέψεις επιπλέον όπου σου δείχνω με κόκκινο χρώμα. Μην το φοβάσαι καθόλου, από εκείνα τα σημεία θα πετάξουν πιό πολλοί βλαστοί ακόμη και από πιο μέσα, πιο κοντά στον κορμό. Φέτος την άνοιξη έντονη κορφολόγηση σε όλα τα καινούργια βλαστάρια ειδικά αυτά που βρίσκονται στην κορυφή του δέντρου και στα πιο εξωτερικά σημεία και η νέα διακλάδωση που θα πάρεις θα είναι απίστευτη.

Καλή συνέχεια.

[attachment=0]platanos.jpg[/attachment]
[/color]
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Άβαταρ μέλους

panixoras
Imperial
Imperial
Has thanked: 38 times
Been thanked: 11 times

Δημοσίευση από panixoras »

ωραιος ο πλατανος σου αντε να τον δουμε με φυλλα να ψαρωσουμε......[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... egreen.gif[/img]
Άβαταρ μέλους

Topic author
Μενέλαος
Omono
Omono

Καλησπέρα στην παρέα! Πλησιάζει η άνοιξη, και χθες και σήμερα έκανα τα κλαδέματα πια, έτσι είπα να βάλω ένα update να δείτε τα δεντράκια μου να μου πείτε τη γνώμη σας! Εδώ είναι ο πλάτανος, που στην πρώτη φωτογραφία είναι όπως ήταν πριν τον κλαδέψω σήμερα το πρωί και στην δεύτερη αφού τον κλάδεψα, φροντίζοντας να δώσω και όσο το δυνατόν καλύτερη κωνικότητα φέτος στα κλαδιά του. Τα κάτω κλαδιά, για να πάρετε μια ιδέα του μεγέθους του, έχουν άνοιγμα (κλαδεμένος φυσικά, γιατί πριν έπιαναν τη... μισή βεράντα) ενάμισι μέτρο και τα πάνω κλαδιά μισό μέτρο. Μπορεί ίσως να διακρίνετε κιόλας ότι μόνος του ανοίγει πλέον κουφάλα στο επιθυμητό σημείο (λες και με άκουγε τόσον καιρό), ενώ έκανα κι ένα τσεκάρισμα και στη μπάλα του, μια και παράγγειλα ακριβώς στα μέτρα του μια πιο μικρή γλάστρα, διαπιστώνοντας ότι ειδικά στο κάτω μέρος οι ρίζες θυμίζουν... παστίτσιο! Χαμός γίνεται από κατάλευκες ρίζες σαν μακαρονάδα. Έγινε και μία μείωση κάπου 10% στις ρίζες θέλοντας και μη, μια και πέρυσι είχα την ηλίθ..., εεε, εννοώ τη φαεινή ιδέα να βάλω πανιά στο κενό μεταξύ της μπάλας και του ζεμπιλιού, με αποτέλεσμα οι καινούριες ρίζες να έχουν καταπιεί κυριολεκτικά τα πανιά, και τραβώντας τα να τα ξεκολλήσω έφυγαν και κάμποσες από αυτές, έτσι τώρα περιμένω την άνοιξη πια να δω πώς θα πάει και φέτος. Τέλος να πω ότι τώρα πια "απομαριονετοποίησα" τα κλαδιά του από τους σπάγκους που είχα βάλει πέρυσι, τα οποία κλαδιά κρατούν τέλεια την περσινή τους κλίση πλέον, ενώ έχουν επίσης παχύνει και πάρα πολύ.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Άβαταρ μέλους

alexcorfu
Imperial
Imperial
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από alexcorfu »

Μπράβο Μενέλαε! Πολύ ωραία όλα!!! [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... cheers.gif[/img]

marios
Imperial
Imperial
Has thanked: 11 times
Been thanked: 29 times

Δημοσίευση από marios »

Γεμάτα από ζωή. Κάνεις σπουδαία δουλειά.

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 425 times
Been thanked: 363 times

Δημοσίευση από Hfestion »

Μενέλαος έγραψε:Για ποιο μιλάς, για το πλατάνι; Τέλος χειμώνα, θέλω να του ανοίξετε μικρή κουφάλα!!!
Για ότι θέλεις!
"Πολεμιστής του κήπου,,

https://youtube.com/channel/UCPhRP1KKAIFWG6kHAEJf0Zg
Άβαταρ μέλους

Topic author
Μενέλαος
Omono
Omono

Για ποιο μιλάς, για το πλατάνι; Τέλος χειμώνα, θέλω να του ανοίξετε μικρή κουφάλα!!!

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 425 times
Been thanked: 363 times

Δημοσίευση από Hfestion »

Μενελαε υπήρξε τεχνικό πρόβλημα και μαζι με το δικό σου σβήστηκαν και άλλα. . .

ποτέ θα το φέρεις σε συντήρηση να το κάνουμε μοντέλο! ?
"Πολεμιστής του κήπου,,

https://youtube.com/channel/UCPhRP1KKAIFWG6kHAEJf0Zg
Άβαταρ μέλους

Topic author
Μενέλαος
Omono
Omono

Αχ βρε Γιώργο... Κάτω από τον παχύ σκληρό βράχο που θα τον έχουν τρυπήσει οι ρίζες-τρυπάνια, θα υπάρχει καλό και μαλακό χώμα που δεν παρασύρεται από τα ορμητικά νερά... Καταθέτω τα όπλα πια...

Αυτόματη Συγχώνευση Δημοσίευσης -- 29 Αύγ 2015, 08:51 --

Καλημέρα σας! Επιμένω και ξαναβάζω μία καλοκαιρινή ενημέρωση του πλάτανου, του πυράκανθου και του πουρναριού μου, παρ'όλο που, ενώ τα είχα βάλει πριν κάποιες μέρες, το σύστημα φρόντισε ευγενέστατα και μου έσβησε και τις φωτογραφίες, και το κείμενό μου, και τις απαντήσεις, και τα views! Εγώ όμως δεν το βάζω κάτω και εδώ είμαι πάλι! Λοιπόν, βλέπετε τα τρία δεντράκια μου που, ενώ κανονικά θα έπρεπε να τα βάλω στα ξεχωριστά τους θέματα, το χάος που επικρατεί και το μπλέξιμο μεταξύ τους δε μου επιτρέπει τέτοια εποχή να τα απομονώσω και να τα φωτογραφίσω ξεχωριστά. Η ζούγκλα που βλέπετε έχει όγκο κάπου δύο κυβικά, και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό βέβαια στην συνεχή στάγδην άρδευση (όσο κι αν κάποιοι έχουν αντιρρήσεις εδώ!), η οποία τα έχει γιγαντώσει σε απίστευτο βαθμό και τα έχει οδηγήσει να μη σταματούν να αναπτύσσονται ραγδαία ολόκληρο το καλοκαίρι. Ο πλάτανος προσπαθεί να ξεπεράσει σε ύψος τον κέδρο λιβάνου (που κι αυτός δεν έχει σταματήσει να πετάει συνέχεια ολόκληρο το καλοκαίρι καινούρια κλαδιά, επωφελούμενος βέβαια από το καλό πότισμα) που τον σκεπάζει, δεν τα καταφέρνει όμως γιατί τον στραβώνω διαρκώς, ο πυράκανθος συναγωνίζεται στα ίσα το πλατάνι σε όγκο και δύναμη όπως βλέπετε, παρ'όλο που είναι σε μία γλαστρούλα μινιόν, και το πουρνάρι προσπαθεί να ξεφύγει από το χάος των δύο μεγάλων "αμολώντας" ένα σωρό λαίμαργα κλαδιά παντού, όπως διακρίνετε και στις αντίστοιχες των παραπάνω φωτογραφίες. Εν ολίγοις, η απόδοση είναι απίστευτη και πρωτοφανής! Απόδοση που όμοιά της υπάρχει και στα άλλα δέντρα μου, μικρά και μεγάλα στη βεράντα μου, που τους έχω κατασκευάσει τέτοια ποτιστικά συστήματα. Ελπίζω να σας αρέσουν. Αναμένω πια τον χειμώνα για κλαδέματα και περαιτέρω διαμόρφωση, ώστε να μπει τάξη στο χάος.
Άβαταρ μέλους

iohokahey
Masterpiece
Masterpiece
Been thanked: 1 time

Δημοσίευση από iohokahey »

Μενέλαος έγραψε:θα δείτε όλα μα όλα τα γιγαντιαία πλατάνια να βρίσκονται μέσα στα ορμητικά νερά του ποταμού, με τις ρίζες τους ΕΝΤΕΛΩΣ ξεπλυμένες από τα νερά και σε κοινή θέα. Δεν υπάρχει κόκκος χώματος, κι όμως είναι θεριά ολάκερα!
συμφωνοι!
σε κοινη θεα μπορει να μην φαινεται τιποτα,απο κατω ομως?
κατω απο το νερο?
κατω απο το χαλικι?
κατω απο τον βραχο?

anyway,keep walking..!
..When The Night Is Overcome
You May Rise To Find The Sun..

Γιώργος
Άβαταρ μέλους

Topic author
Μενέλαος
Omono
Omono

Να πάρει... Πού βρίσκομαι, σε φόρουμ που φυτεύει δέντρα σε δεξαμενές πετρελαίου; Σε φόρουμ για μπονσάι δεν είμαι; Εσείς δεν είστε που συνεχώς αφαιρείτε χώμα κι έχετε κοτζάμ δέντρα σε κάτι γλαστράκια τόσα δα; Λάθος κάνω; Εγώ λοιπόν γιατί να μην αφαιρώ, στο πηγάδι κατούρησα; Και τέλος πάντων,

ΕΧΕΙ ΧΩΜΑ!!! ΜΠΟΛΙΚΟ!!!

Αυτόματη Συγχώνευση Δημοσίευσης -- 16 Μάιος 2015, 02:03 --

Δείτε βρε παιδιά και στη φύση, πηγαίνετε για παράδειγμα στην Κρύα της Λιβαδειάς, θα δείτε όλα μα όλα τα γιγαντιαία πλατάνια να βρίσκονται μέσα στα ορμητικά νερά του ποταμού, με τις ρίζες τους ΕΝΤΕΛΩΣ ξεπλυμένες από τα νερά και σε κοινή θέα. Δεν υπάρχει κόκκος χώματος, κι όμως είναι θεριά ολάκερα!
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 117 times
Been thanked: 189 times
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

Σκέφτομαι και λέω... Εάν είχε λίγο χωματάκι παραπάνω δεν θα ήταν καλύτερα;  
Το μόνο bonsai που δεν χρειάζεται φροντίδα είναι το πλαστικό.
Η αγάπη είναι το καλύτερο λίπασμα.
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους

Topic author
Μενέλαος
Omono
Omono

Έχει βρε παιδιά χώμα, έχει... Μη βλέπετε που κάνω πλάκα... Καλά καλά δε σηκώνεται η γλάστρα του από το βάρος, τι να κάνω, να το βάλω σε μια στέρνα με χώμα για να είστε ευχαριστημένοι; Άσε που το ταίζω διαρκώς, και στο χώμα, και με τα ψεκάσματα... Λοιπόν, είκοσι ακριβώς χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά με την αφαίρεση χώματος, ποτέ, ΠΟΤΕ, δεν έχω χάσει δέντρο από πείνα. Από χίλιους άλλους λόγους ναι, από πείνα ποτέ.
Άβαταρ μέλους

CaptainAmerica
Omono
Omono
Has thanked: 4 times
Been thanked: 8 times

Δημοσίευση από CaptainAmerica »

Το βλέπω το δέντρο σου με τροφοπενίασε κάποιους μήνες. Το πλατάνι αγαπάει το νερό γιάυτο και βλέπεις ανάπτυξη. Όμως χωρίς χώμα δεν κρατάει καθόλου θρεπτικά στοιχεία... το ξεπλένεις... Αλλά αυτά τα έχουμε πει...
[img]http://bonsaiforum.gr/images/smilies/ha ... flower.gif[/img]
Άβαταρ μέλους

Topic author
Μενέλαος
Omono
Omono

Καλησπέρα παιδιά! Είπα να κάνω ενημέρωση για την πορεία του πλατάνου μου, μια και σήμερα τον έβγαλα φωτογραφία, κι αυτόν, και τον πυράκανθο, που θα τον βάλω αύριο στο νήμα του. Λοιπόν, το σύστημα με τις σταγόνες προφανώς και τον έχει ευνοήσει όσο δεν πάει: Είναι ήδη πολύ πιο πυκνός από όσο ήταν πέρυσι τον Αύγουστο στα καλύτερά του (δε μιλάμε για πέρυσι τέτοιαν εποχή, που τότε ακόμα είχε πολύ λιγότερα φύλλα) -μπορείτε να δείτε αν θέλετε την πορεία του πέρυσι στις φωτογραφίες στην σελίδα 5 του παρόντος νήματος. Η βλάστηση είναι χαώδης -είμαι σίγουρος ότι εκεί μέσα κάπου κρύβεται μία νεράιδα!-, δε βλέπω καλά καλά τον κορμό πια, κάλυψε το βαρέλι που τον ποτίζει και συνεχίζει ακάθεκτος. Οι κλάδοι του ήδη παχαίνουν αρκετά, και έχω την υποψία ότι τα πάμπολλα φύλλα του είναι κατά τι πιο μικρά από πέρυσι. Αναρωτιέμαι για το πού θα φτάσει φέτος! Ένα άλλο καλό είναι ότι "συνήθισε" και δε μου πετάει λαίμαργα προς τα πάνω όπως πέρυσι, αλλά φροντίζει και γεμίζει παρακλάδια τους αρχικούς του κλάδους. Πάντως, την ίδια τεράστια εξέλιξη είδα και στον πυράκανθο, που προφανώς οφείλεται στο σύστημα που τον ποτίζει διαρκώς και αυτόν, όπως και τον πλάτανο. Μόνο για το πουρνάρι έχω ακόμη κάποιες αμφιβολίες...
Άβαταρ μέλους

iohokahey
Masterpiece
Masterpiece
Been thanked: 1 time

Δημοσίευση από iohokahey »

Harris έγραψε:
iohokahey έγραψε:Δικος σου ο κραταιγος χαρη;
Απο καταβολαδα;

Οχι, ειναι του harrington .H [ Εικόνα ] bonsai4me.com
χαχα[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... uddies.gif[/img]
..When The Night Is Overcome
You May Rise To Find The Sun..

Γιώργος
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 117 times
Been thanked: 189 times
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

iohokahey έγραψε:Δικος σου ο κραταιγος χαρη;
Απο καταβολαδα;

Οχι, ειναι του harrington .H [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... uddies.gif[/img] bonsai4me.com
Το μόνο bonsai που δεν χρειάζεται φροντίδα είναι το πλαστικό.
Η αγάπη είναι το καλύτερο λίπασμα.
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα
Απάντηση