Re:Προβλημα με acer palmatum

Σκοπός αυτής της ενότητας είναι πώς θα μπορούσε το φυτό μας να διαμορφωθεί και πώς θα μπορεί να είναι έπειτα από μερικά χρόνια. (Jean-Zac)
Απάντηση

BILLPAN
Imperial
Imperial
Has thanked: 172 times
Been thanked: 115 times

Re: Re:Προβλημα με acer palmatum

Δημοσίευση από BILLPAN »

Όχι μεταφύτευση τώρα. Μεταφορά όπως λέει ο Χάρης σε λίγο (όχι πολύ) μεγαλύτερο γλαστράκι, κατά προτίμηση πήλινο και ρηχό. Το βγάζεις όπως είναι και το βάζεις στην άλλη γλάστρα με προσθήκη του παραπάνω μείγματος χώματος από κάτω, γύρω και από πάνω. Πάρε ψιλή ελαφρόπετρα και φυτόχωμα από φυτώριο και ανάμειξε και τα δύο σε μια αναλογία 50/50. Μην πειράξεις καθόλου τις ρίζες και το χώμα που έχει τώρα, απλά το βγάζεις όπως είναι και το βάζεις στην άλλη γλάστρα και προσθέτεις χώμα.

Το δέντρο να είναι μονίμως σε εξωτερικό χώρο, όχι μέσα στο σπίτι, αλλά πάντα υπό σκιά αυτή την εποχή, να μην το βλέπει καθόλου ήλιος.

Δεν ποτίζουμε ποτέ με ψέκασμα, ποτίζουμε όταν αρχίζει να ξεραίνεται το χώμα, απαλά με ένα ποτιστηράκι, και ποτίζουμε καλά μέχρι να τρέχει ελεύθερα νερό από κάτω. Πρόσεχε το χώμα σου να είναι πάντα αρκετά υγρό, να μην ξεραίνεται τελείως, αλλά και να μην γίνεται "βάλτος". Αυτό πρακτικά σημαίνει, αν είσαι Αθήνα, με τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες και με το υπόστρωμα που έχεις (και θα προσθέσεις), πότισμα κάθε δεύτερη με τρίτη μέρα, αλλά κανείς δεν μπορεί να σου πει με σιγουριά από μακριά, πρέπει να το παρακολουθείς κάθε μέρα, με τον καιρό θα μάθεις πότε να ποτίζεις. Όταν ο καιρός ζεστάνει κι άλλο, ποτίζεις κάθε μέρα. Η φίλη σου ποτίζει σωστά και φαίνεται να έχει καλό κριτήριο σχετικά με το πότε, ζήτησέ της να σου δείξει στην πράξη πότε επιλέγει να ποτίσει ανάλογα με την εικόνα του χώματος. Όμως το ότι το έχει μέσα στο σπίτι θα της δημιουργήσει με τον καιρό πρόβλημα, αν και αυτή την εποχή το συγκεκριμένο είδος "το σηκώνει", αν και δεν θεωρείται φυτό "εσωτερικού χώρου". Ψέκαζε καθημερινά τα φύλλα με νερό αρκετές φορές, όχι όμως όταν ο καιρός είναι βροχερός/έχει υγρασία.

Τα δέντρα σου είναι η ποικιλία atropurpureum, το πιο ευαίσθητο στον ήλιο και τη ζέστη. Η ποικιλία αυτή υποφέρει κάθε καλοκαίρι, αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε αυτό, εσένα σου ξεράθηκαν τα φύλλα λίγο πιο νωρίς από ότι θα μπορούσαν επειδή δεν πότιζες σωστά, το δέντρο αφυδατώθηκε.

Όχι λίπασμα το καλοκαίρι, περισσότερο κακό θα τους κάνει στην κατάσταση που είναι παρά καλό. Από φθινόπωρο αν θέλεις ξεκινάς να λιπαίνεις με ένα λίπασμα φτωχό σε άζωτο, κατά προτίμηση οργανικό - βραδείας αποδέσμευσης.

Μην στεναχωριέσαι, τα πρόλαβες και έκανες καλά που ρώτησες, αν συνέχιζες όπως το πήγαινες θα τα έχανες τα δέντρα.

Μην περιμένεις φέτος να δεις αλλαγή στην εικόνα του, στόχος σου τώρα είναι να μείνει ζωντανό μέχρι την επόμενη άνοιξη που θα βγάλει νέα φύλλα και τότε θα το προσέξεις καλύτερα. Τότε θα του κάνεις και μεταφύτευση με καλύτερο υπόστρωμα και θα μπορέσεις να το ξαναβάλεις στο γλαστράκι που είναι τώρα. Τότε αλλάζεις και το λίπασμα σε ένα πλούσιο σε άζωτο και μπορείς να χρησιμοποιήσεις και υγρό - χημικό λίπασμα.

Πρέπει να διαβάσεις για τις ανάγκες κάθε είδους αν σε ενδιαφέρει το χόμπυ, δεν είναι τόσο εύκολο όσο το να μεγαλώνεις φυτά σε κανονικές γλάστρες, αλλά δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο, αν αφιερώσεις τον χρόνο να ενημερωθείς και να εφαρμόζεις μεθοδικά και πιστά το σωστό πρόγραμμα φροντίδας.

Αν πραγματικά θέλεις να ασχοληθείς και σε ενδιαφέρει το χόμπυ, πάρε για αρχή δέντρα που ταιριάζουν περισσότερο με το κλίμα μας και αυτά που έχεις άστα στην άκρη για φέτος, φροντίζοντάς τα με τον τρόπο που είπαμε (ουσιαστικά μόνο μεταφορά και πότισμα).

Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 108 times
Been thanked: 167 times
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

Καλως τον. Παρε μια μεγαλυτερη γλάστρα και βαλε ολο το δέντρο μέσα. Καλυψε το με φρέσκο καλο χώμα οχι σουπερ μαρκετ.
Το μόνο bonsai που δεν χρειάζεται φροντίδα είναι το πλαστικό.
Η αγάπη είναι το καλύτερο λίπασμα.
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα

Topic author
discakias
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Δημοσίευση από discakias »

Paulos έγραψε:
13 Ιουν 2023, 08:11
Καλώς τον. Τα δέντρα σου θέλουν μεταφύτευση. Δεν έχουν καθόλου χώμα είναι όλο ρίζα.

Καλως σας βρήκα . Δλδ αυτό είναι το θέμα μου?? Και ποτε μπορώ να την κανω την μεταφύτευση??
Άβαταρ μέλους

Paulos
Imperial
Imperial
Has thanked: 3 times
Been thanked: 10 times

Δημοσίευση από Paulos »

Καλώς τον. Τα δέντρα σου θέλουν μεταφύτευση. Δεν έχουν καθόλου χώμα είναι όλο ρίζα.
τη συγγένεια της ανθρώπινης διανοίας προς τον Άπειρον Λόγον

Topic author
discakias
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re:Προβλημα με acer palmatum

Δημοσίευση από discakias »

Καλησπέρα και από εμένα. Είμαι καινούργιος στην ομάδα είμαι καινούργιος στα μπονσαι. Δεν ξανα ασχολήθηκα με το μπονσαι και γενικά δεν έχω γνώσει και θέλω την βοήθεια σας. Λοιπόν μπαίνω στο θέμα στις 29/5/2023 μου κανανε δωρο 2 acer palmatum. Μπήκα διάβασα λίγο είδα ότι δεν θέλουν πολύ νερό απλα πρέπει να εχει μια υγρασία στο χώμα, δεν πρεπει να το χτυπάει ο ήλιος ότι τον πρώτο καιρο δεν πρέπει να του κανω τπτ για περάσει το πρώτο σοκ από την αλλαγή περιβάλλοντος. Θα ανεβάσω μια φωτογραφεία πως ήταν όταν μου τα φέρανε ( είναι 3 acer στην σειριά τα 2 δεξιά είναι τα δικά μου. Το 3το το αριστερά  είναι από μια φιλη που το δικο τις είναι μια χαρά μέχρι τώρα ). Όταν τα πηρα  τα 'βαλα εκεί στο παράθυρο για περίπου μια βδομάδα και τα πότιζα κάθε μερα με λίγο ψέκασμα πάνω στο χωμα για να είναι υγρο. Μετα από την βδομάδα αρχίσανε να χαλάνε τα φυλά και διαβάζω ότι πρέπει να είναι εξω το φυτο σε σκια. Μιλαω με την φιλη μου (που δεν εχει ούτε αυτήν γνώση από μπονσαι) να δω πως είναι το δικο τις και μου λεει ότι είναι μια χαρά και το ποτίζει μέχρι να στάξει  κάτω από τις τρύπες, κάθε φορα που βλέπει ότι στεγνώνει το χωμα. Και αυτήν το είχε μέσα στο σπίτι. Τα  βγάζω στο μπαλόνι και αρχίζω να τα ποτίζω και εγώ έτσι δεν τα χτυπάει καθόλου ο ήλιος και τα μποναι μου εχουν γίνει έτσι. Τι εκανα λάθος ,τι πρέπει να κανω, μπορώ να τα εχω μέσα στο σπίτι???? Γενικά σώζετε η κατάσταση??? Ανεβάζω φωτογραφίες πως τα πηρα και πως είναι τώρα. Σας ευχαριστώ εκ των προτερων...  
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Απάντηση