Πολύ καλά κάνεις που διαβάζεις, διάβαζε γενικά και από πολλές πηγές και βλέπε βιντεάκια στο youtube, έτσι θα κερδίσεις πολύ χρόνο και θα προχωρήσεις πολύ πιο γρήγορα από το να αποκτήσεις γνώσεις από μόνος σου ακολουθώντας την διαδικασία του πειράματος - λάθους - διόρθωσης.kostisvlachopoulos έγραψε: ↑09 Μάιος 2023, 16:08Καλησπέρα σας,
Σας ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα και τις συμβουλές.
Προσπαθώ να ενημερώνομαι όσο γίνεται καλύτερα από τα άρθρα της βιβλιοθήκης και από αντίστοιχα θέματα του forum.
Οι συμβουλές σας είναι πολύτιμες και εμπνέουν σιγουριά.
@BILLPAN
Ευχαριστώ θερμά για την καθοδήγηση
Μετέφερα την ελιά σε μία μεγάλη γλάστρα ώστε να αποκτήσει χώρο η ρίζα και να αρχίσει να παίρνει τα πάνω της, οπότε δεν κόβω τη ρίζα ακόμη, τα επόμενα χρόνια. Προς το παρόν, της πρόσφερα φρέσκο και πλούσιο σε οργανική ουσία φυλλόχωμα και έκανα ελάχιστες παρεμβάσεις-κλάδεμα.
Τις επόμενες μέρες θα δοκιμάσω να συρματώσω και θα επανέλθω.
Επισυνάπτω φωτό στη νέα της γλάστρα
Μην μείνεις σε ένα δέντρο, δεν είναι ποτέ αρκετό για να μάθεις, προμηθεύσου και άλλα δέντρα για να εργάζεσαι πάνω τους και να αποκτάς εμπειρία για τις διάφορες τεχνικές και για διαφορετικά είδη. Έτσι μόνο θα αποκτήσεις ολοκληρωμένη εμπειρία και γνώση.
Καλά έκανες και μετέφερες την ελιά σε μεγαλύτερη γλάστρα. Άστην τώρα εκεί για τουλάχιστον δύο χρόνια πριν σκεφτείς μεταφύτευση/αλλαγή γλάστρας και δούλευε κανονικά πάνω της σαν να δουλεύεις bonsai, με πότισμα, λίπανση, κλάδεμα, συρμάτωμα.
Έχε υπόψη σου ότι η ελιά ευνοείται από μια ηλιόλουστη θέση όλο το χρόνο, όσο περισσότερο ήλιο μπορείς να της δώσεις τόσο το καλύτερο. Διάβασε ειδικότερα για τις απαιτήσεις της ελιάς. Μπορείς αν θέλεις να βρεις ένα λίπασμα ειδικά για ελιές που να περιέχει και βόριο (εγώ χρησιμοποιώ το ¨λίπασμα της ελιάς" της Gemma και το συστήνω), αλλιώς λιπαίνεις με κοινό λίπασμα για πράσινα φυτά.
Καλό ελαφρύ κούρεμα της έκανες, δεν θέλει κάτι άλλο προς το παρόν, βέβαια μετά το συρμάτωμα μάλλον όλο και κάτι θα θέλεις να συμμαζέψεις, αλλά και πάλι ελάχιστα.
Πριν συρματώσεις, ψάξε να δεις πως συρματώνουμε, για να αποφύγεις όσο το δυνατόν περισσότερο απώλειες - σπασμένα κλαδάκια. Να χρησιμοποιήσεις λεπτό σύρμα, το δέντρο είναι πολύ μικρό. Λυγίζουμε το κλαδί πιέζοντας με τον αντίχειρα στο σημείο που εφάπτεται το σύρμα με το κλαδί. Δεν "στραγγαλίζουμε" το κλαδί με το σύρμα, ούτε όμως και το έχουμε χαλαρό, να ακουμπάει καλά το κλαδί χωρίς όμως να το σφίγγει.
Σημαντική ερώτηση: όταν λές ότι της έβαλες φυλλόχωμα, εννοείς φυτόχωμα ή φυλλόχωμα - κομποστ; Τί γράφει η συσκευασία;