Ποια η σωστη χρηση της ριζοβολιας , ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ???

Παρουσιάσεις προ–μπονσάϊ μελών
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 21 times
Been thanked: 62 times

Re: Ποια η σωστη χρηση της ριζοβολιας , ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ???

Δημοσίευση από karesansui »

Τα φυτά παράγουν φυσιολογικά τις δικές τους ορμόνες για να αυξήσουν τον όγκο και το μέγεθος των ριζών τους.
Ορμόνη ριζοβολίας θα χρειαστεί ενδεχομένως να δημιουργήσουμε πιό γρήγορα ρίζες σε μοσχεύματα ή καταβολάδες!
Σε ένα φυτό το οποίο διαθέτει ήδη αναπτυγμένο ριζικό σύστημα δεν προσφέρουμε κάτι παραπάνω με το να λούσουμε είτε σκονίσουμε τις ρίζες του με ορμόνες ριζοβολίας. Στο νέο περιβάλλον που θα βρεθούν οι ρίζες μετά την μεταφύτεση και την κοπή τους ήδη θα αρχίσουν να εκκρίνουν τις δικές τους ορμόνες για να εξαπλωθούν και αυξηθούν. Εκείνο που ίσως μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε κάποια ευοδωτικά της ριζοβολίας, όπως η ακτιβοζίνη που ανέφερε ο Χάρης, τα οποία πάντως δεν είναι ορμόνες!
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 117 times
Been thanked: 194 times
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

Ριζοβολια μπορεις να βαλεις σε σκονη επανω στην ρίζες και μετα να το φυτέψεις σε γλάστρα. Όμως θυμασαι στο φυτωριο (φυτοκαλυψη) που εχουμε κανει τον τελευταιο καιρο τα workshops εκει εχω αγορασει ακτιβοζίνη. Εαν θες ρίξε μια ματια εδω: http://www.bonsaiforum.gr/viewtopic.php ... %B1#p36507
Το μόνο bonsai που δεν χρειάζεται φροντίδα είναι το πλαστικό.
Η αγάπη είναι το καλύτερο λίπασμα.
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα

Topic author
deus x machina
Omono
Omono
Has thanked: 32 times
Been thanked: 66 times

Δημοσίευση από deus x machina »

Παναγιωτη καλησπερα,

ριζοβολια χρησιμοποιω αφου ελαφρυνω τις ριζες κατα την μεταφυτευση, ωστε να βοηθησω το φυτο να προσαρμοστει αλλα και να επανακαμψει μετα απο την προαναφερθησα διαδικασια.
Υποθετω οτι βοηθαει το φυτο να ξαναβγαλει νεες ριζες και να ''στεριωσει '' στο νεο του σπιτι-pot.

Aντωνη, καλησπερα και σε σενα.
Μου αρεσει η ολη διαδικασια που ακολουθεις και θα την δοκιμασω οταν ερθει η ωρα.

Μαριε , γεια σου και σε σενα.

Χρησιμοποιω υγρη ριζοβολια και οι οδηγιες ελεγαν για παραδειγμα , αφου ποτισω το φυτο να ριξω το διαλυμα .
Ελα ομως που το φυτο αφου ηταν ηδη ποτισμενο δεν κραταγε ριζοβολια και την εβγαζε κατευθειαν αφου εκανε αποστραγγιση.

Απο αυτη την απορια μου ξεκινησα και εκανα το ερωτημα σε ολους τους φιλους.
Σας ευχαριστω παντως ολους ,για την ανταποκριση .
Nihil humanum mihi alienum est

marios
Imperial
Imperial
Has thanked: 11 times
Been thanked: 29 times

Δημοσίευση από marios »

Υπάρχουν διάφορα συ σκευάσματα. Κάποια είναι σκόνη και μπαίνει επάνω στην ρίζα ή στο μόσχευμα. Άλλα είναι υγρά και ποτίζεις. Ανάλογα τι έχεις αγοράσει το γράφει επάνω η συσκευασία και ρωτάς τον γεωπόνο που το αγοράζεις.
Άβαταρ μέλους

Καραγιωργος Α
Imperial
Imperial
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Δημοσίευση από Καραγιωργος Α »

deus x machina έγραψε:Καλημερα σε ολους ,

Εχω διαβασει διαφορα αρθρα για την ριζοβολια [ σαν βοηθημα κατα η μετα την μεταφυτευση ].
Μπορω να πω οτι εχω μπερδευτει για το ποσο σωστα, κανω χρηση της.
Διαβαζω οτι μπορεις πριν κανεις την μεταφυτευση να αφησεις τις ριζες για καποια δευτερολεπτα μεσα σε διαλυμα με ριζοβολια και μετα να προχωρησεις σε φυτευση του φυτου σου.
Εχω διαβασει οτι αφου φυτευσεις το φυτο και αφου το ποτισεις , ριχνεις το διαλυμα σου.
Ποια ειναι τελικα η ποιο ορθη χρηση και αν ειναι διαφορετικη ανα περιπτωση , ποιες ειναι αυτες οι περιπτωσεις?
Καλημέρα ....Εγώ όσες φορές χρησιμοποίησα την υγρή ορμόνη-
...άφησα το δέντρο η το φυτό μέσα σε μια λακανη -το διάλυμα μαζί με αρκετο νερό- να κολυμπάνε η ρίζες για κανά 20λεπτο,
...οταν έκανα την μεταφυτεψη πότισα μόνο με το νερό της λεκάνης και μετά απο πολλές ώρες πότισα κανονικά !
Φουλ χημεία λέμε!!! Πάντα με περισσότερο νερό απο αυτό που λέει η ΕΤΙΚΕΤΑ !

Αυτόματη Συγχώνευση Δημοσίευσης -- 08 Φεβ 2014, 11:24 --
karesansui έγραψε:Καλημέρα!
Με την λέξη ριζοβολία υποθέτω πως εννοείς την ορμόνη ριζοβολίας

Αυτόματη Συγχώνευση Δημοσίευσης -- 08 Φεβ 2014, 10:59 --

Καλημέρα!
Χρησιμοποιείται μόνο για την ανάπτυξη ριζών (= ριζοβολία) στα μοσχεύματα ή τις καταβολάδες!
Άλλη χρήση δεν νομίζω να έχει νόημα...
Η υγρή ορμόνη χρησημοποιειτε στη μεταφυτεψη και για να μην σοκαρετε το φυτό-δέντρο.
....Αλλά δεν μου αρέσει η Εικόνα να βλέπω το δέντρο μου (μαστουρωμενο) εχω σταματισει την χρήση της.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Καραγιωργος Α την 08 Φεβ 2014, 11:28, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 21 times
Been thanked: 62 times

Δημοσίευση από karesansui »

Καλημέρα!

Αυτόματη Συγχώνευση Δημοσίευσης -- 08 Φεβ 2014, 10:59 --

Καλημέρα!
Χρησιμοποιείται μόνο για την ανάπτυξη ριζών (= ριζοβολία) στα μοσχεύματα ή τις καταβολάδες!
Άλλη χρήση δεν νομίζω να έχει νόημα...
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake

Topic author
deus x machina
Omono
Omono
Has thanked: 32 times
Been thanked: 66 times

Ποια η σωστη χρηση της ριζοβολιας , ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ???

Δημοσίευση από deus x machina »

Καλημερα σε ολους ,

Εχω διαβασει διαφορα αρθρα για την ριζοβολια [ σαν βοηθημα κατα η μετα την μεταφυτευση ].
Μπορω να πω οτι εχω μπερδευτει για το ποσο σωστα, κανω χρηση της.
Διαβαζω οτι μπορεις πριν κανεις την μεταφυτευση να αφησεις τις ριζες για καποια δευτερολεπτα μεσα σε διαλυμα με ριζοβολια και μετα να προχωρησεις σε φυτευση του φυτου σου.
Εχω διαβασει οτι αφου φυτευσεις το φυτο και αφου το ποτισεις , ριχνεις το διαλυμα σου.
Ποια ειναι τελικα η ποιο ορθη χρηση και αν ειναι διαφορετικη ανα περιπτωση , ποιες ειναι αυτες οι περιπτωσεις?
Nihil humanum mihi alienum est
Απάντηση