Οξιά κι όχι Γαύρος...(?)
-
Νικολας72
Topic author - Omono

- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 104 times
Re: Οξιά κι όχι Γαύρος...(?)
Θεώρησα καλό να εντάξω στο post και τις φωτογραφίες που αφορούν τα φύλλα του δέντρου και τα είχα πρωτο-αναρτήσει στο post του κ. Sim62.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
If you can DREAM it,
you can DO it..!
you can DO it..!
-
Νικολας72
Topic author - Omono

- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 104 times
Οξιά κι όχι Γαύρος...(?)
Ναι προβληματιζόμουν -η αλήθεια να λέγεται- αρκετά με την συγκεκριμένη νεαράν... Τί ακριβώς είδος είναι άραγε?
Αγοράστηκε από το αγαπημένο μου φυτώριο στην Πίνδο τον προηγούμενο Οκτώβρη και τοποθετήθηκε στην μεγάλη πήλινη γλάστρα της φωτογραφίας για να ξεχειμωνιάσει. Το δεντράκι βρισκόταν στην ρίζα ενός μεγάλου δέντρου, μαζί με μία μεγάλη συστάδα παρόμοιων φυτών. Σε ένα φυσικό pot που είχαν δημιουργήσει οι ρίζες ενός τεράστιου δέντρου, οι οποίες καθώς στριφογύρισαν δημιούργησαν μία μικρή αγκάλη μέσα στην οποία εγκλωβίστηκε λίγο χώμα από τις βροχές και φύλλα του ιδίου δέντρου. Το καλύτερο pot για να βλαστήσουν σπόρια... Όταν πρωτοείδα από μακρυά το μητρικό δέντρο, (σε μία εξόρμηση για συλλογή σφάγνων από βράχους), μου έκανε εντύπωση οτι η ανάπτυξή του δεν θύμιζε οξιά, σε αντίθεση τα φύλλα του.
Δεν χρειάστηκε πολύ ώρα να το αποφασίσω. Προσπάθησα να ελέγξω εάν ήταν νεαρά λαίμαργα που φύτρωσαν από τις παλιές ρίζες. Όταν είδα ότι είχαν δικό τους ριζικό σύστημα, άρχισα τις διαπραγματεύσεις με τον φυτωριούχο...
Από πέρισυ, και για όλο το χειμώνα, δεν τα πείραξα καθόλου. Ούτε τα φύλλα που είχαν απομείνει ξεραμένα πάνω στα κλαδιά δεν απομάκρυνα. Συγκριτικά με την άλλη οξιά που έχω, αυτά τα φύλλα ήταν πολύ μικρότερα. Γι' αυτό (και εξαιτίας των διαφορών του μητρικού δέντρου), αναρωτιώμουν (κι ακόμα διατηρώ επιφυλάξεις) μήπως είναι άλλο δέντρο. Γι' αυτό και σε πρόσφατη ανάρτηση του κ. Sim62, δεν κρατήθηκα και άρχισα τις ερωτήσεις. Ωστόσο, ότι δέντρο κι αν είναι τελικά, καταρχάς έζησε και ξεπέταξε πάρα πολύ ορεξάτα νέο φύλλωμα. Αυτό εμένα με χαροποιεί. Τώρα ως προς την εξέλιξη και την διαμόρφωση, για φέτος λέω να μην το πειράξω καθόλου. Ίσως να του αλλάξω μόνο θέση, γιατί σήμερα ο ήλιος βλέπει μόνο την μπροστινή του πλευρά, όπως ακριβώς ήταν πιασμένο όταν ήταν στο έδαφος. Θέλω να δω εάν ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει την έκφυση νέων οφθαλμών στο πίσω γυμνό μέρος.
Σκέφτομαι, όταν ξαναεπισκεφτώ το φυτώριο να φωτογραφήσω το μητρικό δέντρο για να έχουμε πληρέστερη εικόνα. Όπως πάντα, είναι ευπρόσδεκτες οι απόψεις και οι γνώμες, οι γνώσεις και οι προτάσεις όλων.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
If you can DREAM it,
you can DO it..!
you can DO it..!