Οξιά κι όχι Γαύρος...(?)

Παρουσιάσεις προ–μπονσάϊ μελών
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

Topic author
Νικολας72
Omono
Omono
Has thanked: 29 times
Been thanked: 104 times

Re: Οξιά κι όχι Γαύρος...(?)

Δημοσίευση από Νικολας72 »

Νικολας72 έγραψε:
04 Μάιος 2019, 12:28
...
       Σκέφτομαι, όταν ξαναεπισκεφτώ το φυτώριο να φωτογραφήσω το μητρικό δέντρο για να έχουμε πληρέστερη εικόνα. Όπως πάντα, είναι ευπρόσδεκτες οι απόψεις και οι γνώμες, οι γνώσεις και οι προτάσεις όλων.   
...
Θεώρησα καλό να εντάξω στο post και τις φωτογραφίες που αφορούν τα φύλλα του δέντρου και τα είχα πρωτο-αναρτήσει στο post του κ. Sim62.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
If you can DREAM it,
you can DO it..!
Άβαταρ μέλους

Topic author
Νικολας72
Omono
Omono
Has thanked: 29 times
Been thanked: 104 times

Οξιά κι όχι Γαύρος...(?)

Δημοσίευση από Νικολας72 »

Ναι προβληματιζόμουν -η αλήθεια να λέγεται- αρκετά με την συγκεκριμένη νεαράν... Τί ακριβώς είδος είναι άραγε?
      Αγοράστηκε από το αγαπημένο μου φυτώριο στην Πίνδο τον προηγούμενο Οκτώβρη και τοποθετήθηκε στην μεγάλη πήλινη γλάστρα της φωτογραφίας για να ξεχειμωνιάσει. Το δεντράκι βρισκόταν στην ρίζα ενός μεγάλου δέντρου, μαζί με μία μεγάλη συστάδα παρόμοιων φυτών. Σε ένα φυσικό pot που είχαν δημιουργήσει οι ρίζες ενός τεράστιου δέντρου, οι οποίες καθώς στριφογύρισαν δημιούργησαν μία μικρή αγκάλη μέσα στην οποία εγκλωβίστηκε λίγο χώμα από τις βροχές και φύλλα του ιδίου δέντρου. Το καλύτερο pot για να βλαστήσουν σπόρια... :banana-dance:

Όταν πρωτοείδα από μακρυά το μητρικό δέντρο, (σε μία εξόρμηση για συλλογή σφάγνων από βράχους), μου έκανε εντύπωση οτι η ανάπτυξή του δεν θύμιζε οξιά, σε αντίθεση τα φύλλα του. :think: Αντί για το ορθόλιγνο στυλ της οξιάς, είχε πολύ χοντρό κορμό που διακλαδωνόταν κάπου στην μέση του συνολικού του ύψους. Από εκεί βγαίναν -αν θυμάμαι καλά- αρκετά οριζόντια κλαδιά τα οποία ήταν επίσης αρκετά χοντρά και γενικότερα ξέφευγε αρκετά από την στερότυπη εικόνα της οξιάς. Πλησιάζοντας, είδα ότι το δέντρο είχε αρκετό moss στην ρίζα και τον κορμό του, και την συστάδα νεαρών δέντρων που προανέφερα.

Δεν χρειάστηκε πολύ ώρα να το αποφασίσω. Προσπάθησα να ελέγξω εάν ήταν νεαρά λαίμαργα που φύτρωσαν από τις παλιές ρίζες. Όταν είδα ότι είχαν δικό τους ριζικό σύστημα, άρχισα τις διαπραγματεύσεις με τον φυτωριούχο... :angry-cussingargument:  Μου είπε πως εάν μπορούσα να τις βγάλω θα μου τις χάριζε κι έτσι κάπως άρχισε ο γκασμάς... (εντάξει φτυαράκι χειρός ήταν και σκαλιστήρι χειρός!) :whistle: . Λίγη ώρα αργότερα, τα φυτά βρισκόταν σε σακούλες, με όσο περισσότερο χώμα ήταν εφικτό να βγούν, και αρκετό moss για προστασία από την αφύγρανση. Περιβράχηκαν σύντομα με νερό από κοντινή πηγή και μία μέρα αργότερα φυτεύτηκαν σε φρέσκο φυλλόχωμα Πηλίου, όπου προηγουμένως είχε προστεθεί αρκετή ποσότητα περλίτη, κάτι που έχω διαπιστώσει ότι κρατάει το χώμα πολύ αφράτο.

Από πέρισυ, και για όλο το χειμώνα, δεν τα πείραξα καθόλου. Ούτε τα φύλλα που είχαν απομείνει ξεραμένα πάνω στα κλαδιά δεν απομάκρυνα. Συγκριτικά με την άλλη οξιά που έχω, αυτά τα φύλλα ήταν πολύ μικρότερα. Γι' αυτό (και εξαιτίας των διαφορών του μητρικού δέντρου), αναρωτιώμουν (κι ακόμα διατηρώ επιφυλάξεις) μήπως είναι άλλο δέντρο. Γι' αυτό και σε πρόσφατη ανάρτηση του κ. Sim62, δεν κρατήθηκα και άρχισα τις ερωτήσεις. Ωστόσο, ότι δέντρο κι αν είναι τελικά, καταρχάς έζησε και ξεπέταξε πάρα πολύ ορεξάτα νέο φύλλωμα. Αυτό εμένα με χαροποιεί. Τώρα ως προς την εξέλιξη και την διαμόρφωση, για φέτος λέω να μην το πειράξω καθόλου. Ίσως να του αλλάξω μόνο θέση, γιατί σήμερα ο ήλιος βλέπει μόνο την μπροστινή του πλευρά, όπως ακριβώς ήταν πιασμένο όταν ήταν στο έδαφος. Θέλω να δω εάν ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει την έκφυση νέων οφθαλμών στο πίσω γυμνό μέρος.

Σκέφτομαι, όταν ξαναεπισκεφτώ το φυτώριο να φωτογραφήσω το μητρικό δέντρο για να έχουμε πληρέστερη εικόνα. Όπως πάντα, είναι ευπρόσδεκτες οι απόψεις και οι γνώμες, οι γνώσεις και οι προτάσεις όλων.   
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
If you can DREAM it,
you can DO it..!
Απάντηση