Acer sempervirens

Παρουσιάσεις προ–μπονσάϊ μελών

Topic author
Notis
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Has thanked: 0
Been thanked: 2 times

Re: Acer sempervirens

Δημοσίευση από Notis »

Screenshot_2024-05-25-15-59-27-407_com.google.android.apps.photos.jpg

IMG_20240525_154046.jpg

IMG_20240525_154020~2.jpg
 Πέρασαν περίπου 40 μέρος από την προηγούμενη δημοσίευση μου, και το Acer μου έχει ξεσαλώσει! Η ανάπτυξη του είναι ραγδαία πράγμα που σημαίνει ότι οι αλλαγές που έκανα έπιασαν τόπο (εννοείται και με τις πολύτιμες συμβουλές σας και σας ευχαριστώ πολύ) Θα ήθελα τη συμβουλή σας ξανά, για το επόμενο βήμα. Να ξεκινήσω τώρα ένα πρώτο κλάδεμα στο δεύτερο - τρίτο μάτι για δημιουργία διακλάδωσης , να το κάνω αργότερα το καλοκαίρι ή να περιμένω τον επόμενο χειμώνα? Επειδή θέλω το δέντρο να ψηλώσει κι άλλο, λέω να αφήσω σε ελεύθερη ανάπτυξη την κορυφή όπως και κάποια χαμηλά κλαδιά για να παχύνει κι άλλο ο κορμός χαμηλά. Τι λέτε ? Ευχαριστώ ξανά!!!

Προστέθηκε μετά από 17 λεπτά 39 δευτερόλεπτα:
Notis έγραψε:
25 Μάιος 2024, 16:44
Screenshot_2024-05-25-15-59-27-407_com.google.android.apps.photos.jpg
Screenshot_2024-05-25-16-52-05-253_com.android.chrome.jpg

Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

BILLPAN
Omono
Omono
Has thanked: 153 times
Been thanked: 93 times

Δημοσίευση από BILLPAN »

Notis έγραψε:
18 Απρ 2024, 16:51
Οκ, σας ευχαριστώ για τις συμβουλές. Μάλον το πρόβλημα να ήταν στην συχνότερη λίπανση που έκανα σε συνδυασμό με το υπόστρωμα που κράταγε υπερβολική υγρασία. Ξέρω οτι δεν πρέπει να κλαδέψω τώρα, απλά βλέπω οτι στα καινούρια κλαδιά, μετά τα πρώτα φύλλα, τα επόμενα αφήνουν μεγάλο πολύ μεγάλο διάστημα που ίσως δημιουργήσει πρόβλημα στην μελλοντική διαμόρφωση...

Αυτό ήταν σίγουρα λάθος και πιθανότατα να δημιούργησε πρόβλημα. Για να λιπαίνεις με διαφορετική συχνότητα και σε διαφορετικές ποσότητες από αυτές που λέει ο κατασκευαστής πρέπει να έχεις και την ανάλογη γνώση και εμπειρία, ενώ μια τέτοια πρακτική έχει επιπλέον άμεση συνάρτηση με το υπόστρωμα. Για να κάνεις κάτι τέτοιο, θέλεις ένα σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό ανόργανο υποστρωμα και να ποτίζεις συχνότατα για να ξεπλένεται συνεχεια το υπόστρωμα και παράλληλα να λιπαίνεις συχνότητα (επιθετική λίπανση). Δεν είναι για αρχάριους. Υπάρχει σχετικό άρθρο στο φόρουμ.

Όσο για αυτό που λες για τα μεγάλα μεσοκομβια, δεν ισχύει, ούτε καν. Μια χαρά είναι η ανάπτυξή του. Μην το πειράζεις ακόμα.

Topic author
Notis
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο

Δημοσίευση από Notis »

Οκ, σας ευχαριστώ για τις συμβουλές. Μάλον το πρόβλημα να ήταν στην συχνότερη λίπανση που έκανα σε συνδυασμό με το υπόστρωμα που κράταγε υπερβολική υγρασία. Ξέρω οτι δεν πρέπει να κλαδέψω τώρα, απλά βλέπω οτι στα καινούρια κλαδιά, μετά τα πρώτα φύλλα, τα επόμενα αφήνουν μεγάλο πολύ μεγάλο διάστημα που ίσως δημιουργήσει πρόβλημα στην μελλοντική διαμόρφωση...

Προστέθηκε μετά από 11 λεπτά 23 δευτερόλεπτα:
IMG_20240418_164300.jpg

Screenshot_2024-04-18-16-45-42-592_com.google.android.apps.photos.jpg

IMG_20240418_164330.jpg
 Notis

Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

BILLPAN
Omono
Omono

Δημοσίευση από BILLPAN »

Το λίπασμα από μόνο του δεν καίει τα φύλλα, ανεξαρτήτως του NPK του. Αυτό που τα καίει είναι η λανθασμένη χρήση του λιπάσματος. Αν χρησιμοποιείς το λίπασμα με τον τρόπο ακριβώς που αναγράφεται από τον κατασκευαστή στη συσκευασία, δεν θα έχεις απολύτως κανένα πρόβλημα, ότι λίπασμα και να βάλεις.

Το υπόστρωμα σου είναι οκ, πρόσεχε όμως την υγρασία γιατί έχεις χρησιμοποιήσει αρκετά μεγάλη γλαστρούλα.

Όσον αφορά στο κλάδεμα, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κλαδεψεις το συγκεκριμένο. Μόλις ξεκίνησε να βλασταίνει... Άστο να πετάξει ελεύθερα και τα ξαναλέμε αργότερα. Επιπλέον συμφωνώ και με τον Θάνο για τη ριζοβολία. Ανέβασε σε κάνα μήνα φωτογραφίες να το ξαναδούμε.

Καλή συνέχεια.
Άβαταρ μέλους

thanos75
Imperial
Imperial
Has thanked: 104 times
Been thanked: 198 times

Δημοσίευση από thanos75 »

Από την στιγμή που έκανες μεταφύτευση και μάλιστα επιδιώκεις ριζοβολια στην τομή που έκανες (είναι σαν εναέρια καταβολαδα) θεωρώ ότι είναι καλό να το αφήσεις -τουλάχιστον μέχρι τα μέσα καλοκαιριού - σε ελεύθερη ανάπτυξη.

Topic author
Notis
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο

Δημοσίευση από Notis »

IMG_20240416_152207.jpg

IMG_20240416_152135.jpg

IMG_20240416_152125.jpg

IMG_20240416_152113.jpg
 Μετά από τις τελευταίες εργασίες που ανέφερα στην προηγούμενη ανάρτηση μου, η εικόνα είναι άκρως ενθαρρυντική! Έχει ξεκινήσει έντονη ανάπτυξη ριζών στην περιμετρική τομή που έκανα στον κορμό και όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, έχει ξεκινήσει έντονη ανάπτυξη και νέας βλάστησης. Επίσης, σε σχέση με πέρυσι, έχω ελαττώσει την λίπανση. Κάθε δύο βδομάδες εκχύλισμα φυκιών, και μια φορά τον μήνα λίπασμα σε κόκκους (ακτιβοζινη). Πέρσι έβαζα κάθε 15νθημερο λίπασμα 30-10-10, και κάθε βδομάδα εκχύλισμα φυκιών, κάτι που μάλλον ήταν υπερβολή, με αποτέλεσμα να καίει τα φύλλα. Αυτό που παρατηρώ επίσης, είναι πως με το καινούργιο υπόστρωμα στραγγίζει καλύτερα και δεν παρακρατει υγρασία. Για παράδειγμα, με το προηγούμενο υπόστρωμα μες το καλοκαίρι το χώμα ήταν υγρό ακόμα και μετά από 10 μέρες. Τελειώνοντας, θα ήθελα τη γνώμη σας. Έλεγα το αφήσω να αναπτύξει νέα βλάστηση χωρίς να παρέμβω καθόλου, όμως παρατηρώ ότι όσο το αφήνω δημιουργεί σε κλαδιά δεν πρέπει μεγάλα μεσογονατια διαστήματα. Τι να κάνω? Κλαδεύω για να δημιουργήσει νέες διακλαδώσεις η δεν πρέπει επειδή είναι πολύ νέα και τρυφερά τα βλαστάρια? Πότε και με ποιον τρόπο να αρχίσω να παρεμβαίνω? Η εμπειρία σας πολύτιμη! Σας ευχαριστώ πολύ!

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 352 times
Been thanked: 286 times

Δημοσίευση από Hfestion »

Ωραιότατα! Έχεις φωτογραφίες να πάρουμε και εμείς λίγο μάτι?

Topic author
Notis
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο

Δημοσίευση από Notis »

Καλησπέρα στην ομάδα. Μέρα μεταφύτευσεων η σημερινή. Έβαλα το κρητικό σφενδάμι σε μεγαλύτερη γλάστρα, έχοντας στο μυαλό μου αφ' ενός να βελτιώσω το υπόστρωμα και αφ'ετέρου να καλύψω την διχάλα στο κάτω μέρος του κορμού. Έτσι, προχώρησα σε τομή περιμετρικά του κορμού πάχους ενός εκατοστού στο σημείο που θέλω να αναπτυχθεί καινούργια ριζοβολια. Έβαλα και αρκετή ορμόνη ριζοβολιας στην τομή Το φυτό τοποθετήθηκε αρκετά πιο βαθιά στην καινούργια γλάστρα. Όσο για το υπόστρωμα, σε μια προσπάθεια να το κάνω πιο ελαφρύ, έβαλα περισσότερο ανόργανο αποφεύγοντας όμως τον περλίτη. Χρησιμοποίησα ένα τυπικό φυτόχωμα από το φυτώριο, (mix ξανθής τύρφης και κομπόστ έλεγε στο σακί) σε αναλογία 40%. Το ανόργανο που χρησιμοποίησα σε αναλογία 60%, ήταν 2 μέρη ελαφρόπετρα και 1 μέρος ζεόλιθος. Το συγκεκριμένο μίγμα το χρησιμοποίησα και στις υπόλοιπες μεταφυτευσεις που έκανα, με μικροδιαφορές, πχ στο Acer palmatum έβαλα και λίγο φλοιό πεύκου στο οργανικό.

BILLPAN
Omono
Omono

Δημοσίευση από BILLPAN »

Notis έγραψε:
16 Οκτ 2023, 17:07
Πιστεύω οτι επηρέασε αρνητικά η συχνή λίπανση με συνθετικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο όλη την άνοιξη μέχρι τέλος Ιούλη. Τώρα όπως είπα βάζω οργανικό με εκχύλισμα φυκιών ανα 15.  ( Επ΄ευκαιρίας, να ρωτήσω,όταν λιπαίνουμε με οργανικό, χρειάζεται να είναι υγρό το χώμα για αποφυγή καψίματος στις ρίζες, ή μόνο στο συνθετικό λίπασμα χρειάζεται)? Σας ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια σας, και θα είμαστε σε επαφή με νεώτερα.

Δεν πιστεύω ότι ήταν η λίπανση το πρόβλημά σου, αλλά το υπόστρωμα. Αν ήταν η λίπανση, θα έβλεπες καμμένα φύλλα από το λίπασμα. Είδες ότι με το που έκανες τη μεταφορά, το δέντρο πήρε μπρος.

Δεν έχει σημασία τί λίπασμα χρησιμοποιείς, οργανικό ή χημικό, από άποψη υγείας του δέντρου και προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθούν από την λίπανση. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν λιπαίνουμε με ποσότητες μεγαλύτερες ή με συχνότητα μεγαλύτερη από αυτή που προτείνει ο κατασκευαστής. Πρέπει να τηρούμε πάντα ευλαβικά τις οδηγίες στη συσκευασία.  Η διαφορά τους είναι ότι με το χημικό λίπασμα έχεις πολύ πιο γρήγορη ανάπτυξη σε σχέση με το οργανικό, και για αυτό τον λόγο, συνηθίζεται να χρησιμοποιείται μόνο οργανικό σε τελειοποιημένα μπονζάι και μόνο χημικό ή οργανοχημικό ή συνδυασμός περισσότερων λιπασμάτων, οργανικών και χημικών (δεν το συστήνω για αρχάριους) σε μπονζάι που έχουν ακόμα πορεία μπροστά τους, εξού και αυτό που σου λέει ο Joop. Για έναν αρχάριο που δεν ξεκινάει με τελειοποιημένα μπονζάι πιστεύω δεν έχει νόημα να χρησιμοποιεί μόνο οργανικό, θα αργήσει πολύ να λάβει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η ερώτησή σου σχετικά με το αν ποτίζουμε πριν την εφαρμογή λιπάσματος, δεν έχει να κάνει με το αν το λίπασμα είναι οργανικό ή χημικό, αλλά με το αν είναι υγρό ή στερεό. Αν είναι υγρό, ποτίζεις καλά πριν τη λίπανση και μετά λιπαίνεις, αν είναι στερεό, εννοείται εκ των πραγμάτων ότι δεν μπορείς να ποτίσεις πριν την εφαρμογή του λιπάσματος, αφού αυτό είναι ήδη πάνω στο υπόστρωμα και έτσι, κάθε φορά που ποτίζεις, το δέντρο παίρνει και λίγο λίπασμα (λιγότερο από το χημικό, γι' αυτό και δεν πειράζει που δεν ποτίζουμε πριν). Προσωπικά προτιμώ το υγρό λίπασμα, καθώς με αυτό έχω πλήρη έλεγχο, ενώ με το κοκκώδες μπορεί πιο εύκολα να κάνω λάθος στη δοσολογία, μπορεί να μην το διαμοιράσω καλά στην επιφάνεια του ποτ και δεν μπορώ να το αφαιρέσω εύκολα εάν χρειαστεί να διακόψω τη λίπανση.

Το εκχύλισμα φυκιών δεν είναι λίπασμα, είναι συμπλήρωμα.

Πράγματι το άρθρο της βιβλιοθήκης του φόρουμ του Sim62 για τα υποστρώματα είναι πάρα πολύ καλό, χρήσιμο και ενδιαφέρον, όπως λέει και ο Hfestion. 

Όλα αυτά τα ερωτήματα που θέτεις είναι πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα και μας απασχολούν όλους, αλλά θα ήταν λάθος κάποιος να σου πει ότι έχει όλες τις απαντήσεις. Φαίνεται ότι ενδιαφέρεσαι και έχεις αγάπη για το σπορ, οπότε πρέπει να ψάξεις πολύ και μόνος σου, να διαβάσεις και να δεις βιντεάκια και να μας πεις και μας μια άλλη άποψη/κάτι που δεν ξέρουμε. Κι εμείς στην τελική ερασιτέχνες είμαστε, δεν είμαστε ούτε ειδικοί, ούτε επαγγελματίες, ούτε γεωπόνοι, συνεχώς ψαχνόμαστε και ο καθένας σου λέει την προσωπική του άποψη. Εννοείται πως δεν το λέω αυτό για να μην ρωτάς, αντιθέτως, πρέπει όλοι να ρωτάμε εδώ μέσα για να ανταλλάσσουμε απόψεις και να βελτιωνόμαστε, άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός ενός φόρουμ. Το λέω για να σου εξηγήσω πως έχει η κατάσταση με αυτά τα θέματα, μην περιμένεις να λάβεις οριστική απάντηση, πρέπει η νοοτροπία μας να είναι αυτή της συνεχούς αναζήτησης. Ωστόσο εξυπακούεται ότι από εδώ θα πάρεις κάποιες σωστές βασικές κατευθύνσεις και γνώσεις. Επομένως καλά κάνεις και ρωτάς και συνέχισε να το κάνεις...

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής

Όταν χρησιμοποιούμε βιολογικά σκευάσματα πρέπει πρώτα να έχουμε ποτίσει. Όταν χρησιμοποιούμε χημικά λιπάσματα καλό είναι να μην έχουμε ποτίσει. Ποτίζουμε ταυτόχρονα. Το τι είναι λίπασμα και τι όχι είναι πολύ μεγάλη συζήτηση. Πχ το εκχύλισμα φυκιών, αμινοξέα, ωφέλιμοι μικρόοργανισμοι κ.α. δεν είναι λιπάσματα.
Άλλη μία πολύ μεγάλη συζήτηση είναι τι ρίχνουμε ανάλογα με το τι είδους υπόστρωμα χρησιμοποιούμε, πχ όταν χρησιμοποιούμε πολύ μεγάλη αναλογία σε acadama 80%+ ή τύρφη με ελαφρόπετρα 40/60 σε μικρότερες αναλογίες ανόργανου.

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως στα όσα χρόνια ασχολούμαι γενικότερα με καλλιέργειες, προσπαθώ να ακολουθώ τα βήματα της βιολογικής καλλιέργειας. Εκτός από τα bonsai μου (ο θεός να τα κάνει) έχω μπει στην διαδικασία να καλλιεργώ και λαχανικά σε γλάστρες με πολύ καλά αποτελέσματα για τον χρόνο που τους έχω δώσει.

Κατά την γνώμη μου, είτε χρησιμοποιούμε ελαφρόπετρα, είτε περλίτη, είτε απλό χαλίκι μικρές οι διαφορές. Εγω σταμάτησα τον περλίτη γιατί είναι πολύ μαλακό σαν υφή και μετά απο καιρό γίνετε λάσπη. Κάποια στιγμή ο Sim είχε γράψει ένα πολύ ωραίο άρθρο για το υπόστρωμα και την λειτουργία του.
​​πολύ σημαντικό ρόλο παίζει στο πόσα δέντρα πρέπει να μεταφύτευσει κάποιος απο μεριάς κόστους.

JoopVanDenBerge
Shohin
Shohin
Has thanked: 4 times
Been thanked: 47 times

Δημοσίευση από JoopVanDenBerge »

Hallo Noti,

Voor mijn echte bonsai gebruik ik (organische) Biogold korrels. Die kun je een beetje in het grondoppervlak inwerken. De meststof in die korrels is heel goed uitgeballanceerd en wordt langzaam door de boom opgenomen. Je kunt gewoon water geven als de boom het nodig heeft. Het blijft ongeveer een maand goed.
Voor mijn prebonsai in opkweek gebruik ik een universele korrel-meststof. Ook gewoon water geven als de boom het nodig heeft.
Als ik vloeibare (kunst-) meststof geef als supplement voor de bonsai, maak ik wel eerst de grond nat om eventuele verbranding van de wortels te voorkomen.

En wat betreft water geven, niet elke 3 dagen water geven, maar pas als de boom het nodig heeft. Dus als het grondoppervlak/substraat licht uitgedroogd is.
Want als het een paar dagen  goed regent, hebben je bomen echt geen water nodig. Ik denk wel bij een kort miezer-regentje.

Bonsaigroet, Joop

Topic author
Notis
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο

Δημοσίευση από Notis »

Όντως μόνο μεταφορά σε μεγαλύτερη γλάστρα έκανα. Έβγαλα το δέντρο απο το παληό ποτ με όλο του το χώμα, έβαλα ελαφρόπετρα για αποστράγγιση, και απλά συμπλήρωσα το υπόλοιπο χώμα. Τώρα ποτίζω ανα τρεις μέρες, σε μέρος με ηλιοφάνεια απο το πρωί μεχρι περίπου τις 3 το μεσημέρι. Πιστεύω οτι επηρέασε αρνητικά η συχνή λίπανση με συνθετικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο όλη την άνοιξη μέχρι τέλος Ιούλη. Τώρα όπως είπα βάζω οργανικό με εκχύλισμα φυκιών ανα 15. Δεν κρύβω οτι με έβαλαν σε σκέψεις τα διάφορα σχόλια για τον περλίτη και όταν θα ξεκινήσω μεταφυτέυσεις στα δέντρα μου θα χρησιμοποιήσω στο μίγμα ψιλή ελαφρόπετρα Για την ώρα όμως λέω να το αφήσω και την επόμενη χρονιά στην καινούρια γλάστρα άν φυσικά συνεχίσει να πηγαίνει καλά και απο την άνοιξη που θα ξεκινήσει να αναπτύσσεται να περάσω και σε ένα λίπασμα οργανικό. ( Επ΄ευκαιρίας, να ρωτήσω,όταν λιπαίνουμε με οργανικό, χρειάζεται να είναι υγρό το χώμα για αποφυγή καψίματος στις ρίζες, ή μόνο στο συνθετικό λίπασμα χρειάζεται)? Σας ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια σας, και θα είμαστε σε επαφή με νεώτερα.

BILLPAN
Omono
Omono

Δημοσίευση από BILLPAN »

Hfestion έγραψε:
15 Οκτ 2023, 21:52
Πολύ γενναίο εγχείρημα μεταφύτευσης αυτήν για αυτή την εποχή. 

Απλή μεταφορά λέει ότι έκανε.

Προστέθηκε μετά από 51 λεπτά 35 δευτερόλεπτα:
JoopVanDenBerge έγραψε:
15 Οκτ 2023, 14:17

Perliet is juist goed om te gebruiken in je substraat.
Het maakt de potgrond luchtiger en lichter waardoor de wortels zich beter ontwikkelen  en planten beter groeien en bloeien.

Ο περλίτης πράγματι έχει την ιδιότητα να κάνει ελαφρύτερο το υπόστρωμα και να παρέχει αερισμό στο υπόστρωμα, όμως αυτά τα κάνει και η ελαφρόπετρα το ίδιο καλά, όπως και κάθε άλλο ανόργανο υλικό.

Η επιπλέον ιδιότητα, τόσο του περλίτη, όσο και της ελαφρόπετρας, σε σχέση με τα λοιπά ανόργανα υλικά, είναι ότι συγκρατούν και νερό, το οποίο αποδεσμεύουν αργά και τροφοδοτούν τις ρίζες, ιδιότητα ιδιαίτερα χρήσιμη σε μια χώρα με ζεστά και ξηρά καλοκαίρια και καύσωνες, όπως η δική μας (σε μικρότερο βαθμό αυτό το κάνει και η ηφαιστειακή λάβα).

Ωστόσο, η διαφορά του περλίτη με την ελαφρόπετρα είναι ότι ο πρώτος συγκρατεί πολύ περισσότερο νερό από την δεύτερη, με κίνδυνο να έχεις ένα υπερβολικά υγρό υπόστρωμα που αργεί να στεγνώσει. Επίσης, με τον καιρό μπορεί να αποσυντεθεί σε ένα βαθμό αφήνοντας στην βάση του ποτ σκόνη που με τα ποτίσματα μετατρέπεται σε λάσπη, ενδεχόμενο επίσης πολύ επιβλαβές για τα δέντρα μας, ενώ η δεύτερη στεγνώνει πιο γρήγορα και είναι απόλυτα σταθερή δομικά, δεν τρίβεται δηλαδή.

Το κριτήριο δηλαδή είναι πόσο υγρό παραμένει το υπόστρωμά σου μεταξύ του ποτίσματος και της πλήρους ξήρανσής της επιφάνειάς του (προφανώς αυτό έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες, όπως η θέση του μπονζάι, δηλ. αν το βλέπει ή όχι ήλιος και πόσο, η αναλογία οργανικού ανόργανου, και το είδος των υπόλοιπων συστατικών του υποστρώματος). Εάν αυτή την εποχή, με τις παρούσες καιρικές συνθήκες (καθημερινά περίπου 15 με 25 βαθμοί κελσίου με ηλιοφάνεια - μερική ηλιοφάνεια), το υπόστρωμά σου δεν έχει στεγνώσει μέσα σε τρεις μέρες από το προηγούμενο πότισμα, θεωρώ ότι έχει πρόβλημα. Με αυτό το σκεπτικό, συνιστώ την ελαφρόπετρα σε σχέση με τον περλίτη, επειδή ακριβώς μας δίνει τα ίδια πλεονεκτήματα χωρίς τα πιθανά μειονεκτήματα, και λέω πιθανά επειδή μπορεί στο συγκεκριμένο μείγμα που έχεις φτιάξει, να μην υπάρχει πρόβλημα υγρασίας, λόγω του συνδυασμού των υπόλοιπων υλικών που έχεις χρησιμοποιήσει, αν και προσωπικά μου φαίνεται ότι το μείγμα σου δεν είναι καλό, όπως σου είπα και παραπάνω.

Παρόλα αυτά, κανένα υλικό δεν είναι απαγορευτικό για χρήση του στο υπόστρωμα, συμπεριλαμβανομένου του περλίτη, τα φυτά γενικά είναι πολύ προσαρμόσιμα όντα σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών εδάφους. Θα δεις άλλωστε και επαγγελματίες καλλιτέχνες bonsai να χρησιμοποιούν περλίτη σταθερά ως βασικό συστατικό στα υποστρώματά τους, ανεξαρτήτως είδους δέντρου, όπως είναι ο Milton Chang του Bonsai Heirloom (ο συγκεκριμένος είναι στην Καλιφόρνια, περιοχή με ιδιαίτερα ζεστό κλίμα). Ωστόσο θεωρώ ότι είναι υλικό που θέλει προσοχή, και για ασφάλεια και προκειμένου να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, προκρίνω αντί του περλίτη την ελαφρόπετρα (αλλά και ένα γενικά πιο απλό υπόστρωμα, όπως σου έγραψα).

Χρησιμοποιούσα κι εγώ περλίτη όταν ξεκίνησα, προκειμένου να ελαφραίνω το φυτόχωμα (αυτό ήταν το πρώτο μείγμα μου, περλίτης και φυτόχωμα), και τον τοποθετούσα και ως στρώση στην βάση του ποτ, ωστόσο αντιμετώπισα πρόβλημα υγρασίας και σαπίσματος ριζών σε έναν ιαπωνικό σφένδαμο που έχω και αναγκάστηκα να κάνω επείγουσα μεταφύτευση με ολικά αλλαγή υποστρώματος εκτός εποχής, συγκεκριμένα φθινόπωρο. Τότε είχα ρωτήσει στο φορουμ και μου είπαν καλύτερα να μην χρησιμοποιώ περλίτη (δες εδώ: https://www.bonsaiforum.gr/viewtopic.php?p=73055#p73055), συμβουλή με την οποία συμφωνώ και πλέον τον έχω αντικαταστήσει με ελαφρόπετρα, αλλά και με φλοιό (επίσης θέλει προσοχή, καλύτερα να χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες) ή άλλα ανόργανα υλικά (εξαιρετικά καλό ανόργανο μείγμα που χρησιμοποιώ για να αναμειγνύω με το οργανικό στα μείγματά μου είναι το Lechuza pon, που επίσης μου έμαθαν τα παιδιά του φόρουμ).

Τώρα, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι χρειάζεται να αγχώνεσαι, ούτε ότι οπωσδήποτε ο περλίτης θα σου δημιουργήσει πρόβλημα. Προσωπικά πάντως θα έβγαζα το φθινόπωρο και τον χειμώνα με πολύ προσοχή στο πότισμα και αν έβλεπα ότι το υπόστρωμα κρατάει πολύ υγρασία, την άνοιξα θα περνούσα σε πλήρη αλλαγή υποστρώματος, χωρίς περλίτη και με πιο ελαφρύ υπόστρωμα γενικά, κατά τα προλεχθέντα.

Όλα τα παραπάνω είναι τα συμπεράσματα της προσωπικής πολύ μικρής μου εμπειρίας εδώ μέσα και είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου και σε καμία περίπτωση δεν διεκδικώ δάφνες ειδικού στα υποστρώματα ή σε οτιδήποτε άλλο στα μπονζάι. Ο Joop που διαφωνεί είναι προφανώς πολύ πιο έμπειρος από μένα και σίγουρα έχει συνταγές που λειτουργούν, και δεν έχει άδικο σε αυτό που σου λέει για τον περλίτη, υπό την έννοια ότι μπορεί πράγματι να χρησιμοποιηθεί για τις ευεργετικές του ιδιότητες, προσωπικά πάντως πιστεύω σε καλύτερες εναλλακτικές. 

Το θέμα του υποστρώματος είναι τεράστιο και δεν μπορεί εκ της φύσεώς του να λάβει οριστική απάντηση, και όσους και να ρωτήσεις θα λάβεις διαφορετικές γνώμες, αλλά πάντως είναι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον θέμα συζήτησης. Πειραματιζόμαστε λοιπόν και μαθαίνουμε συνεχώς.

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής

Πολύ γενναίο εγχείρημα μεταφύτευσης αυτήν για αυτή την εποχή. Πολύ ωραία αποτέλεσμα.

Καλή συνέχεια από μένα 

JoopVanDenBerge
Shohin
Shohin
Has thanked: 4 times
Been thanked: 47 times

Δημοσίευση από JoopVanDenBerge »

Hallo Noti,

Perliet is juist goed om te gebruiken in je substraat.
Het maakt de potgrond luchtiger en lichter waardoor de wortels zich beter ontwikkelen  en planten beter groeien en bloeien.
Je kunt het ook als drainagelaag gebruiken, waardoor de waterhuishouding in de bonsaipot wordt verbeterd.

Bonsaigroet, Joop
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 90 times
Been thanked: 141 times
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

Notis
Σ' ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου. Δεν ήξερα ότι υπάρχει πρόβλημα με τον περλίτη, και τον χρησιμοποιώ κατά κόρον σε όλα τα δέντρα μου. Οπότε, την άνοιξη έχω αρκετή δουλειά. (Θα ζητήσω βοήθεια για το καθένα ξεχωριστά) Είχα ψιλοαγχωθεί γιατί είναι σπάνιο είδος, και γενικά έχω μια αδυναμία στα ενδημικά είδη. Αντίστοιχο πρόβλημα έχω και με ένα άλλο ενδημικό και σπάνιο είδος που έχω, την Zelcova ampelicea http://www.abelitsia.gr/el/program/project Κάποια στιγμή θα αναφερθώ σε ξεχωριστό θέμα.

ναι ανεβασε να το δουμε. 

Εικόνα

https://en.wikipedia.org/wiki/Zelkova_abelicea

Το μόνο bonsai που δεν χρειάζεται φροντίδα είναι το πλαστικό.
Η αγάπη είναι το καλύτερο λίπασμα.
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα

Topic author
Notis
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο

Δημοσίευση από Notis »

Σ' ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου. Δεν ήξερα ότι υπάρχει πρόβλημα με τον περλίτη, και τον χρησιμοποιώ κατά κόρον σε όλα τα δέντρα μου. Οπότε, την άνοιξη έχω αρκετή δουλειά. (Θα ζητήσω βοήθεια για το καθένα ξεχωριστά) Είχα ψιλοαγχωθεί γιατί είναι σπάνιο είδος, και γενικά έχω μια αδυναμία στα ενδημικά είδη. Αντίστοιχο πρόβλημα έχω και με ένα άλλο ενδημικό και σπάνιο είδος που έχω, την Zelcova ampelicea http://www.abelitsia.gr/el/program/project Κάποια στιγμή θα αναφερθώ σε ξεχωριστό θέμα.

BILLPAN
Omono
Omono

Δημοσίευση από BILLPAN »

Notis έγραψε:
12 Οκτ 2023, 22:52
Καλησπέρα σας. Αυτό που έκανα ήταν μεταφορά στην μεγαλύτερη γλάστρα χωρίς να ακουμπήσω καθόλου τις ρίζες. Δεν έκανα κάποια τομή γιατί φοβήθηκα μήν δημιουργήσω πρόβλημα στο δέντρο, απλά έριξα ορμόνη ριζοβολίας στο σημείο του κορμού που σκεπάστηκε με χώμα. Το έκανα χωρίς να γνωρίζω άν βοηθάει εφόσον δεν έκανα κάποια τομή στο σημείο. Κατα τη μεταφορά πρόσθεσα μυκόριζα https://www.fytopromitheytiki.gr/ofelim ... DdEALw_wcB . Και τέλος, όσον αφορά το χώμα, έφτιαξα μίγμα (40% περ.) απο φυτόχωμα με λίγο κομπόστ , περλίτη 40% , και το υπόλοιπο ελαφρόπετρα και λεπτό φλοιό. Όσο κάνει ζέστη θα λιπαίνω κάθε 15 μέρες με οργανικό από εκχύλισμα φυκιών, και τον χειμώνα μια φορά τον μήνα. Σας ευχαριστώ.

Καλημέρα,

Έκανες πολύ καλά που προσέθεσες και μυκόρριζα. 

Για να δεις τις ρίζες δεν χρειάζεται να τις πειράξεις, μπορείς και με απλή επισκόπησή τους να κρίνεις την κατάστασή τους. Αν π.χ. είδες πολλές μαύρες - μουχλιασμένες ρίζες δεν είναι καλό. Αν είδες λευκές απολήξεις είναι θετικό.

Τον περλίτη να τον αποφεύγεις, να τον αντικαταστήσεις με ελαφρόπετρα, ή να τον περιορίσεις σε πολύ μικρό ποσοστό του μείγματός σου, 10% και κάτω. Κρατάει πολύ υγρασία. Είναι καλός για μοσχεύματα, όχι τόσο για bonsai.

Κομπόστ μην χρησιμοποιείς στα bonsai, βαραίνει πολύ το υπόστρωμα και δημιουργεί επίσης προβλήματα κατακράτησης υγρασίας.

Θεωρώ ότι το μείγμα σου είναι υπερβολικά βαρύ. Πρέπει να το ελαφρύνεις με μεγάλη έμφαση στην ελαφρόπετρα, το ποσοστό ελαφρόπετρ4ας που έβαλες είναι πολύ λίγο. Το μείγμα που σου πρότεινε ο Hfestion είναι κατάλληλο, κι εγώ θα χρησιμοποιούσα ακριβώς τις ίδιες αναλογίες οργανικού - ανόργανου που σου λέει. Οι απλές συνταγές είναι και οι πιο ασφαλείς για εμάς τους αρχάριους. Παίξε με φυτόχωμα και ελαφρόπετρα σε αναλογίες 60 - 40, 40 - 60 ή 50 - 50 και θα είσαι μια χαρά. Αργότερα όταν σταθεροποιηθεί το δέντρο σου, μπορείς αν θέλεις να πειραματιστείς και με λίγες διαφοροποιήσεις, προσθέτοντας και άλλα υλικά. Τώρα ότι έκανες - έκανες, μην το ξαναπειράξεις. Σου προτείνω την άνοιξη να του κάνεις μια καλή μεταφύτευση στην ίδια γλασγτρούλα που το έχεις τώρα με πλήρη αφαίρεση όλου του υποστρώματος και χρησιμοποίηση του μείγματος που σου λέει ο Hfestion και προσθήκη και μιας στρώσης ελαφρόπετρας στη βάση της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση. 

Στη λίπανση είσαι σωστός, φρόντισε μόνο όταν αρχίσουν τα κρύα να περάσεις σε λίπασμα με έμφαση σε φώσφορο κάλιο και με μειωμένο άζωτο. Την άνοιξη ξαναπερνάς σε λίπασμα με έμφαση στο άζωτο.

Topic author
Notis
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο

Δημοσίευση από Notis »

Καλησπέρα σας. Αυτό που έκανα ήταν μεταφορά στην μεγαλύτερη γλάστρα χωρίς να ακουμπήσω καθόλου τις ρίζες. Δεν έκανα κάποια τομή γιατί φοβήθηκα μήν δημιουργήσω πρόβλημα στο δέντρο, απλά έριξα ορμόνη ριζοβολίας στο σημείο του κορμού που σκεπάστηκε με χώμα. Το έκανα χωρίς να γνωρίζω άν βοηθάει εφόσον δεν έκανα κάποια τομή στο σημείο. Κατα τη μεταφορά πρόσθεσα μυκόριζα https://www.fytopromitheytiki.gr/ofelim ... DdEALw_wcB . Και τέλος, όσον αφορά το χώμα, έφτιαξα μίγμα (40% περ.) απο φυτόχωμα με λίγο κομπόστ , περλίτη 40% , και το υπόλοιπο ελαφρόπετρα και λεπτό φλοιό. Όσο κάνει ζέστη θα λιπαίνω κάθε 15 μέρες με οργανικό από εκχύλισμα φυκιών, και τον χειμώνα μια φορά τον μήνα. Σας ευχαριστώ.

BILLPAN
Omono
Omono

Δημοσίευση από BILLPAN »

Notis έγραψε:
12 Οκτ 2023, 18:00
Μέσα Σεπτέμβρη του έκανα τελικά μεταφορά σε μεγαλύτερη γλάστρα, κάλυψα και την διχάλα στη βάση του κορμού, δεν έβαλα καθόλου συνθετικό λίπασμα , μόνο οργανικό από εκχύλισμα φυκιών ανά 15μερο. Με μεγάλη μου χαρά είδα να ξεπροβάλλουν τα πρώτα φυλλαράκια μετά από πολύ καιρό! Ελπίζω η συνέχεια να είναι ανάλογη.

Τώρα που καλύψεις τη διχάλα είναι πιο όμορφος ο κορμός κατά την άποψη μου.

Σε τι κατάσταση ήταν οι ρίζες όταν το έβγαλες από το pot; Το είχαν γεμίσει ή είχαν ακόμα περιθώριο; Ήταν υγιείς;  Σε τί κατάσταση ήταν το παλιό υπόστρωμα; Ήταν πολύ σφιχτό; Κράταγε πολύ υγρασία; 

Είναι δέντρο που θέλει υπομονή αλλά πιστεύω κι εγώ ότι θα σε ανταμείψει σε λίγα χρόνια αν ασχοληθείς μαζί του, όπως λέει ο Hfestion. 

Συγχαρητήρια για τη νέα βλάστηση!!

Τώρα που έβαλες καινούριο χώμα δεν χρειάζεται να το λιπαίνεις για ένα μήνα τουλάχιστον, παίρνει θρεπτικά συστατικά από το νέο χώμα, όποτε καλά κάνεις και δεν το φορτώνεις με λίπασμα. Συνέχισε με το εκχύλισμα φυκιών όπως το κάνεις.

Θεωρώ ότι το νέο training pot είναι ότι πρέπει για να ανακάμψει. Αν στο μέλλον το γεμίσουν οι ρίζες το μεταφέρεις σε μεγαλύτερο, δεν χρειάζεται να το πειράξεις άλλο τώρα, άστο να ησυχάσει και να προσαρμοστεί, μην κάνεις αλλά βάλε - βγάλε. Αν μεταφέρουμε το δέντρο σε πολύ μεγαλύτερη γλάστρα από αυτή που ήταν μπορεί να δώσει έμφαση στις ρίζες για μια - δύο σεζόν και να μην αναπτύσσεται ιδιαίτερα το φύλλωμα. Η μετάβαση καλύτερα να είναι σταδιακή για να έχεις πιο ισορροπημένη ανάπτυξη πάνω και κάτω από το χώμα...

Καλή συνέχεια, κράτα μας ενήμερους για την πορεία του!!

Απάντηση