Ελια Cascade

Παρουσιάσεις προ–μπονσάϊ μελών

Topic author
Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 367 times
Been thanked: 295 times

Re: Ελια Cascade

Δημοσίευση από Hfestion »

Και εγώ δεν είμαι 100% σίγουρος αν τελικά ήταν καλή η επιλογή του cascade. Εύχομαι όμως στο νέο σημείο που έβαλα τό δέντρο, επειδή έχει περισσότερο ήλιο να αναπτυχθεί καλύτερα.
Ίσως να ήταν καλό να το κοντινά λίγο, αυτό θα εξαρτηθεί στο αν θά βγάλει αρκετούς νέους βλαστούς χαμηλότερα.

Δυστυχώς οι φωτογραφίες δεν βοήθησαν για να μου κάνεις κάποιο virtual, αν δεις το βίντεο της μεταφύτευσης ίσως να καταλάβεις την κίνηση του κορμού. Μοιάζει πολύ με αυτό το δέντρο της φωτογραφίας

​​​​​​

Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Άβαταρ μέλους

Jean-Zac
V.I.P
V.I.P
Has thanked: 0
Been thanked: 266 times

Δημοσίευση από Jean-Zac »

Κατά την γνώμη μου η θέση του κορμού είναι λάθος (αλλά και σωστή για cascade, όμως αυτή θα την βρείς αργότερα).
Θα έπρεπε ο κορμός να περιστραφεί προς τά αριστερά ώστε το δεξιό ‘’κλαδί’’ να είναι θεωρητικά η ‘’κορυφή’’. 
Η γωνία για cascade να παραμείνει η ίδια (προς το παρόν). Θα πρέπει όμως το μεγάλο κλαδί να κοπεί 3-4 δάκτυλα
μετά το σημείο πού έχω την κόκκινη γραμμή ή διαφορετικά μετά από το πρώτο βλαστάρι όποιο και αν είναι αυτό.
Υπάρχει και η επιλογή να κοπεί το κλαδί στο σημείο με την κίτρινη γραμμή με τις όποιες συνέπειες.
Εάν βγάλει βλαστάρια στην βάση του κλαδιού-κορμού τότε ακόμη καλύτερα γιατί θα καλλιεργήσεις και θα καθοδηγήσεις
τά νέα βλαστάρια-κλαδιά σε μορφή cascade. Όλα αυτά γιατί το κλαδί είναι μακρύ, με το ίδιο πάχος   και σε ‘’ ευθεία’’  γραμμή.
Αφού περίμενες 10 χρόνια για να φτάσεις μέχρι εδώ νομίζω ότι μπορείς να περιμένεις άλλα 10 για να φτάσεις σε κάποια καλύτερη μορφή της ελιάς.

Είσαι  27 χρονών οπότε στα 37 σου θα έχει γίνει ένα όμορφο δενδράκι σαν εσένα. !!!!

Μετά από ένα τέτοιο κομπλιμέντο σίγουρα κερνάς ευχαρίστως 3-4 καφέδες και 2-3 τυρόπιτες. !!!  ΕικόναΕικόνα

Κάποιοι άλλοι όμως έχουν διαφορετική άποψη.
https://www.kenshobonsaistudio.com/gb/e ... b0978.html

Προσωπικά θα άρχιζα όχι από το μηδέν αλλά από το 3 διότι 1-2 καλά πράγματα υπάρχουν.
Δυστυχώς οι φωτογραφίες δεν βοηθούν και τόσο και δεν μπορώ να κάνω και κάποιο βίρτουαλ της προκοπής.
Αλλά σίγουρα κάποια λύση εσύ θα βρείς ή διαφορετικά θα το αφήσεις όπως είναι. 

Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

JoopVanDenBerge
Shohin
Shohin
Has thanked: 4 times
Been thanked: 49 times

Δημοσίευση από JoopVanDenBerge »

Hallo Hfestion,

je olijf heeft al een mooie stam.
Jouw idee om er een cascade van te maken is voor een olijf misschien ongebruikelijk maar niets is onmogelijk he.
Je zou eventueel ook kunnen bekijken of een hellende stijl (shakkan) mogelijk is. Dat is meer in de stijl voor een olijfboom.
Ik ben heel benieuwd naar het uiteindelijke resultaat.

Bonsaigroet, Joop

Topic author
Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής

Κάνω ένα update μετά από κάποια χρόνια.

Το δέντρο έμεινε στην ίδια θέση για όλα αυτα τα χρόνια. Κυριολεκτικά αφέθηκε στην φύση, μέσα στην γλάστρα φύτρωσε ένα φυτό (δεν θυμάμαι το όνομα του), όταν το ξερίζωσα κατάλαβα πόσο μεγάλο ήταν. Σαν δέντρο είναι αρκετά μεγάλο και βαρύ, αυτοί ήταν και οι λόγοι που δεν τό μετακίνησα ποτέ.

Εμεινε εκτεθειμένο σε όλες καιρικές συνθήκες, ζεστή, κρύο, βροχή χιόνι κ.α. Το μόνο που του έκανα ήταν που και που λίγο κλάδεμα, συστηματικό πότισμα και λίπανση μαζί και με τα υπόλοιπα δέντρα μου. 

Σήμερα έγινε μεταφύτευση και εντελώς διαφορετική τοποθέτηση σε Cascade. Αν και δεν υπάρχει άγρια ελιά cascade στην φύση, λόγο του σχήματος του κέντρου κορμού αποφάσισα να το επιχειρήσω. 

Τοποθετήθηκε σε διαφορετικό σημείο της αυλής όπου έχει άμεση επαφή με τον ήλιο για 2,3 ώρες το μεσημέρι. Περιμένω σημάδια ανάκαμψης για να μπούνε τα πρώτα σύρματα. 

Συμπέρασμα  

Όταν ξερίζωσα την ελιά από το ποτ, οι ρίζες είχαν πάρει το σχήμα του Pot. Όμως επειδή στον πάτο του Pot είχα βάλει ελαφρόπετρα, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κρατάει περισσότερη υγρασία από αυτή που θα έπρεπε με αποτέλεσμα να μην έχουν αναπτυχθεί οι ρίζες όσο θα έπρεπε. Αν είχα βάλει ένα ανόργανο υλικό που δεν κρατούσε υγρασία σίγουρα θα είχα καλύτερα αποτελέσματα. 

Λίγες φωτογραφίες και βίντεο με όλη την διαδικασία για όποιον ενδιαφέρεται. Σχόλια, ιδέες, προτάσεις καλοδεχούμενες.

Άβαταρ μέλους

vasilis sivvas
Imperial
Imperial
Been thanked: 0

Δημοσίευση από vasilis sivvas »

Hfestion έγραψε:
vasilis sivvas έγραψε:όμορφη δουλεια φιλε !!!!,με το συρμάτωμα δεν ξέρω ....αλλα σου έχω εμπιστοσύνη. Κι εμενα αγριελιά μου φαίνεται.... αντε μπήκε η άνοιξη και ζωντάνεψε το φορουμ. ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΠΑΙΔΕΣ
Οι ελιές θέλουν συρμάτωμα μέσα άνοιξης στους νέους βλαστους και ένα κόλπο για να κάνεις πολλές διακλάδωσεις είναι καθως συρματωνεις να κάνεις στρέψη του κορμου 180μοιρες. Ουσιαστικά κάνεις τούμπα τα φύλλα. (Τα αναποδογυριζεις). Ο σκοπός είναι να παρει φως το κάτω μέρος πριν το φύλλο και να πετάξει νέους βλαστους. Το εφαρμοζω για δεύτερη χρονιά και έχει αποτέλεσμα.
(Ίσως να μην το περιγράφω σωστά)
ωραία ανυπομονώ να δω αποτελέσματα[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... odpost.gif[/img]

Topic author
Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής

Sim62 έγραψε:Ωραία προσπάθεια αν και δύσκολο το εγχείρημα.
Καλή συνέχεια.
Ευχαριστώ πολύ φίλε

Topic author
Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής

RiaDr έγραψε:Αντισυμβατικό δέντρο, αν μη τι άλλο.. Έκανες πάντως συστηματική δουλειά, περιμένουμε την εξέλιξή του!
Είναι ένα από τα δέντρα που εχω και δεν είχε δει κανείς και που εχω σκοπό να ασχοληθώ πάρα πολλά χρόνια μαζί του
"Δέντρα project" όπως τα λέω
Σε αυτές τις περιπτώσεις ότι κάνω είναι μελλετιμενο

Topic author
Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής

vasilis sivvas έγραψε:όμορφη δουλεια φιλε !!!!,με το συρμάτωμα δεν ξέρω ....αλλα σου έχω εμπιστοσύνη. Κι εμενα αγριελιά μου φαίνεται.... αντε μπήκε η άνοιξη και ζωντάνεψε το φορουμ. ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΠΑΙΔΕΣ
Οι ελιές θέλουν συρμάτωμα μέσα άνοιξης στους νέους βλαστους και ένα κόλπο για να κάνεις πολλές διακλάδωσεις είναι καθως συρματωνεις να κάνεις στρέψη του κορμου 180μοιρες. Ουσιαστικά κάνεις τούμπα τα φύλλα. (Τα αναποδογυριζεις). Ο σκοπός είναι να παρει φως το κάτω μέρος πριν το φύλλο και να πετάξει νέους βλαστους. Το εφαρμοζω για δεύτερη χρονιά και έχει αποτέλεσμα.
(Ίσως να μην το περιγράφω σωστά)
Άβαταρ μέλους

Sim62
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 14 times
Been thanked: 81 times

Δημοσίευση από Sim62 »

Ωραία προσπάθεια αν και δύσκολο το εγχείρημα.
Καλή συνέχεια.
Άβαταρ μέλους

RiaDr
Imperial Masterpiece
Imperial Masterpiece
Has thanked: 6 times
Been thanked: 6 times

Δημοσίευση από RiaDr »

Αντισυμβατικό δέντρο, αν μη τι άλλο.. Έκανες πάντως συστηματική δουλειά, περιμένουμε την εξέλιξή του!
"Το καλύτερο λίπασμα για τα φυτά είναι η σκιά του κηπουρού.."

marios
Imperial
Imperial
Has thanked: 11 times
Been thanked: 26 times

Δημοσίευση από marios »

Ωραία ελιά!!!
Άβαταρ μέλους

vasilis sivvas
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από vasilis sivvas »

όμορφη δουλεια φιλε !!!!,με το συρμάτωμα δεν ξέρω ....αλλα σου έχω εμπιστοσύνη. Κι εμενα αγριελιά μου φαίνεται.... αντε μπήκε η άνοιξη και ζωντάνεψε το φορουμ. ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΠΑΙΔΕΣ
Άβαταρ μέλους

Livstaras
Omono
Omono
Has thanked: 19 times
Been thanked: 16 times

Δημοσίευση από Livstaras »

Hfestion έγραψε: Είπα αυτή τη φορά να βγάλω καμιά φωτογραφία παραπάνω σε όλη τη διαδικασία μπας και βοηθήσω κανα νέο φίλο του φόρουμ. (Αν και η βιβλιοθήκη μας έχει τα πάντα και πολύ αναλυτικα)
Πολύ καλά έκανες!!!!Ευχαριστούμε.

Αν και έχω παιδικά τραύματα από ελιές και μαστιχόδεντρα και έχω πει ότι δε θέλω να ασχοληθώ με αυτά τα είδη, βλέπω την δικιά σου, και του Χάρη, και αρχίζω να το ξανασκέφτομαι...
Ιδιαίτερο σχήμα για ελιά, καλή συνεχεία εύχομαι.
"Trees are poems the earth writes upon the sky."
Kahlil Gibran
Άβαταρ μέλους

Μενέλαος
Omono
Omono

Δημοσίευση από Μενέλαος »

iohokahey έγραψε:
Μενέλαος έγραψε:Ρε σεις, με δουλεύετε και οι δύο;!!!
ποιοι δυο??

[ Εικόνα ][ Εικόνα ][ Εικόνα ]

Έτσι, συνεχίστε την πλάκα! Θα σας τιμωρήσω όλους όμως σε κάποιες μέρες που θα ανεβάσω φωτογραφία του πλατάνου μου και θα τρίβετε τα μάτια σας...
Τι κάνετε μωρέ; ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΧΩΜΑ!!!
Άβαταρ μέλους

iohokahey
Masterpiece
Masterpiece
Been thanked: 1 time

Δημοσίευση από iohokahey »

Μενέλαος έγραψε:Ρε σεις, με δουλεύετε και οι δύο;!!!
ποιοι δυο??

[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... olling.gif[/img][img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... olling.gif[/img][img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... olling.gif[/img]
..When The Night Is Overcome
You May Rise To Find The Sun..

Γιώργος
Άβαταρ μέλους

Μενέλαος
Omono
Omono

Δημοσίευση από Μενέλαος »

Hfestion έγραψε:
Harris έγραψε:Πολύ ωραια παρουσιαση! Ευχομαι καλη επιτυχία!
Γκαλερί? Δωρη????
Ευχαριστώ πολύ Χαρη! Είπα αυτή τη φορά να βγάλω καμιά φωτογραφία παραπάνω σε όλη τη διαδικασία μπας και βοηθήσω κανα νέο φίλο του φόρουμ. (Αν και η βιβλιοθήκη μας έχει τα πάντα και πολύ αναλυτικα)
Πια γκαλερί? Ποιος Δωρης? Δε καταλαβαίνω

Ρε σεις, με δουλεύετε και οι δύο;!!!
Τι κάνετε μωρέ; ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΧΩΜΑ!!!

Topic author
Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής

iohokahey έγραψε:[ Εικόνα ]

μια χαρα δωρη!
σαν αγριελια μου φανηκε..!

υγ.με βλεπω και μενα απο δω και περα να ασχολουμαι μονο με δικα μας δεντρα,γιατι οι απωλειες φετος..[ Εικόνα ]
Εμείς οι μπαμπάδες που είμαστε και πολυασχολοι, μόνο δικά μας ελληνικά δέντρα! Είναι 7ψυχα

Topic author
Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής

Harris έγραψε:Πολύ ωραια παρουσιαση! Ευχομαι καλη επιτυχία!
Γκαλερί? Δωρη????
Ευχαριστώ πολύ Χαρη! Είπα αυτή τη φορά να βγάλω καμιά φωτογραφία παραπάνω σε όλη τη διαδικασία μπας και βοηθήσω κανα νέο φίλο του φόρουμ. (Αν και η βιβλιοθήκη μας έχει τα πάντα και πολύ αναλυτικα)
Πια γκαλερί? Ποιος Δωρης? Δε καταλαβαίνω

Topic author
Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής

Μενέλαος έγραψε:Τι ωραίο και ιδιαίτερο δεντράκι! Μπράβο! Προτείνω -μόλις το διαμορφώσεις και το προχωρήσεις- να μπει στην γκαλερί! Αλλά... πού είναι η γκαλερί Χάρη;...
Ευχαριστώ πολύ Μενελαε! Πια γκαλερί? Πιος Χάρης?
Άβαταρ μέλους

iohokahey
Masterpiece
Masterpiece
Been thanked: 1 time

Δημοσίευση από iohokahey »

[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... odpost.gif[/img]

μια χαρα δωρη!
σαν αγριελια μου φανηκε..!

υγ.με βλεπω και μενα απο δω και περα να ασχολουμαι μονο με δικα μας δεντρα,γιατι οι απωλειες φετος..[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... histle.gif[/img]
..When The Night Is Overcome
You May Rise To Find The Sun..

Γιώργος
Απάντηση