Ficus microcarpa Tiger Bark

Παρουσιάσεις προ–μπονσάϊ μελών
Απάντηση

Ioanisu62
Shohin
Shohin
Has thanked: 76 times
Been thanked: 47 times

Re: Ficus microcarpa Tiger Bark

Δημοσίευση από Ioanisu62 »

Θανο καλησπερα, 
αυτο που κανεις δεν ειναι για εναεριες αλλα για σταδιακη εκθεση ριζων. 
Με αυτην την τεχνικη αφαιρουμε καθε σεζον γυρω στα 5cm της εξτρα γλαστρας 
αφου βεβαιωθουμε οτι οι ριζες που εκτιθενται φτανουν σε χωμα. 
Σιγα σιγα και οταν ολες οι ριζες που δημιουργουνται φτασουν στο κατω επιπεδο 
της κυριας γλαστρας αφαιρουμε το εξτρα δοχειο που κανονικα θα πρεπει να εχει 
πολυ ελαφρυ υποστρωμα - σαν αυτο που βαζουμε στα μοσχευματα. 
Οι αεροριζες μονο σε θερμοκηπιο με υγρασια η στο Βιετναμ!  :o
(επαθα πλακα με τις αεροριζες στο Daintree forest που ειχαν τα δεντρα στα μαγκροβια!)
Just a Bonsai Keeper!
Άβαταρ μέλους

Topic author
thanos75
Imperial
Imperial
Has thanked: 106 times
Been thanked: 200 times

Δημοσίευση από thanos75 »

Υπομονή γενικά έχω, αλλά με τρώνε και μένα τα χέρια μου.
Το άνοιξα. Αρχικά μου φάνηκε ότι είχε αρκετές ρίζες.

IMG_20241006_095903.jpg

IMG_20241006_095911.jpg

IMG_20241006_095910.jpg

IMG_20241006_095919.jpg
 Τελικά δεν ήταν και τόσο πολλές ειδικά ψηλά. Χαμηλά έχει βγάλει πολύ περισσότερες. Λογικά είναι θέμα υγρασίας.
Ξεκίνησα λοιπόν να σκαλίζω μη έχοντας αποφασίσει εάν πρέπει η όχι να κάνω πλήρη μεταφύτευση. Στην πορεία κατέληξα απλώς να κάνω μια καλύτερη τοποθέτηση και να το ξανακλείσω με τον ίδιο τρόπο.

IMG_20241006_101030.jpg

IMG_20241006_101053.jpg

IMG_20241006_101905.jpg

IMG_20241006_101918.jpg

IMG_20241006_101816.jpg

Το επόμενο καλοκαίρι τώρα, πλήρη μεταφύτευση και βλέπουμε ...

Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

Ontherun
Shohin
Shohin
Has thanked: 63 times
Been thanked: 45 times

Δημοσίευση από Ontherun »

Αρχικα μπραβο για την υπομονη και μετα για το αποτελεσμα.αρα εναεριες ριζες γινονται στο κλιμα μας απλα με αλλο τροπο..εγω εννοουσα εκεινες που βλεπεις στο βιετναμ και στη μανιλα που ξεπηδανε σα καλωδια απο παντου και κανουν κατι κορμους απιστευτους.
Τωρα για τον αν πρεπει να κανεις τις εργασιες τωρα η την ανοιξη νομιζω πως εσυ εισαι ο πιο καταλληλος να κρινεις γιατι ειναι δικο σου το δεντρο.
Ποσο να εχουν μεγαλωσει οι ριζες μεχρι το μαρτιο;πιστευω πως και παλι θα μπορεσεις να τις πας ανετα εκει που θες χωρις να σε κουρασουν.
Αν το κανεις τωρα σε τι κινδυνο να μπει το δεντρο?τροπικο ειναι.σημερα σκαει ο τζιτζικας.μιλαμε ζουμε στο τελειο κλιμα!!!ασε που αν δεν αφαιρεσεις ριζες νομιζω το δεντρο σου θα χτενιζεται με τετοια αναπτυξη πανω και ουτε θα καταλαβει πως το σκαλισες...αυτη ειναι η αποψη μου και νομιζω πως ειμαι ο χειροτερος να δινω ιδεες στους αλλους να κανουν πραγματα.για τον απλο λογο οτι με τρωει μονιμα το χερι μου ασχετα με τις εποχες..
παντως αυτο που ηθελες το πετυχες.....ριζες ψηλα στον κορμο.
Άβαταρ μέλους

Topic author
thanos75
Imperial
Imperial
Has thanked: 106 times
Been thanked: 200 times

Ficus microcarpa Tiger Bark

Δημοσίευση από thanos75 »

Επειδή έθεσα ένα ζήτημα στο post του φίλου Ontherun, ανοίγω το παρόν θέμα.
Πρόκειται για προσπάθεια δημιουργίας εναέριων ριζών όχι ως εναέριων, αλλά με χωσιμο του κορμού στο έδαφος και ανάδειξη μετά την δημιουργία τους.
Την άνοιξη λοιπόν, έχωσα έναν φίκο tiger bark (και έναν δεύτερο ficus benghalensis, αλλά θα τον δούμε σε άλλο θέμα) προκειμένου να δημιουργηθούν ρίζες πιο ψηλά στον κορμό.  Σκοπός είναι να κατεβάζω σιγά σιγά την επιφάνεια μέχρι να αφαιρέσω τελείως την πρόσθετη γλάστρα και να τις μετατρέψω σε εναέριες.

IMG_20240510_160217.jpg

IMG_20240510_155438.jpg
Είχα σκοπό να αφαιρέσω τώρα το φθινόπωρο την γλάστρα, να δω τι έχει γίνει και να ξαναχώσω τις ρίζες εάν έχουν δημιουργηθεί, λίγο πιο χαμηλά ώστε να αρχίσουν να εκτίθενται σταδιακά.
Άφησα το δέντρο σε ελεύθερη ανάπτυξη όλο το καλοκαίρι για να βοηθήσει την ανάπτυξη των ριζών.

IMG_20241005_101427.jpg

IMG_20241005_101345.jpg
Χωρίς να το ανοίξω καθόλου, διαπιστώνω από την επιφάνεια ότι όντως έχουν δημιουργηθεί από ψηλά νέες ρίζες.

IMG_20241005_101519.jpg
Τώρα μου μπαίνει το εξής δίλημμα. Να προχωρήσω τώρα σε ενέργειες ή να το αφήσω για την άνοιξη.
Εάν προχωρήσω τώρα θα έχω την δυνατότητα να παρέμβω στην τοποθέτηση των ριζών -οσο είναι ακόμα λεπτες- σε μια πιο προσεγμένη διαδρομή. Τώρα βγαίνουν κάθετα στον κορμό ενώ ιδανικά πρέπει να τους δώσω κλίση ώστε να εφάπτονται σε αυτον και να κατεβαίνουν κατακόρυφα. Τώρα πιστεύω μπορώ. Την άνοιξη; Μήπως θα έχουν χοντρυνει και δεν θα έχω την δυνατότητα;
Από την άλλη μήπως το βάζω σε κίνδυνο; Εγώ γενικά το φθινόπωρο δεν συνηθίζω να επεμβαίνω στο ριζικό σύστημα.

Πείτε καμιά άποψη 

Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
These users thanked the author thanos75 for the post:
Ontherun (05 Οκτ 2024, 11:29)
Rating: 7.14%
Απάντηση