Ελιά Νο4 (Αγριελιά)
-
- Imperial
- Has thanked: 106 times
- Been thanked: 200 times
Re: Ελιά Νο4 (Αγριελιά)
Εντυπωσιακή ανάπτυξη. Δείχνει υγιέστατο, όπως και οι υπόλοιπες ελιές σου.
Θα ήθελα να μας πεις τι υπόστρωμα χρησιμοποιείς. Βάζεις οργανικό; Το ανόργανο από τι αποτελείται και τι κοκκομετρία;
Ρωτάω γιατί έχω κάποια προβλήματα και μου είπε ο γεωπόνος ότι μπορεί να είναι από το πολύ νερό (το αμφισβητώ αλλά εκείνος είναι ο ειδικός).
Θα ήθελα να μας πεις τι υπόστρωμα χρησιμοποιείς. Βάζεις οργανικό; Το ανόργανο από τι αποτελείται και τι κοκκομετρία;
Ρωτάω γιατί έχω κάποια προβλήματα και μου είπε ο γεωπόνος ότι μπορεί να είναι από το πολύ νερό (το αμφισβητώ αλλά εκείνος είναι ο ειδικός).
-
Topic author - Omono
- Has thanked: 20 times
- Been thanked: 46 times
Κάνω μία ενημέρωση της εξέλιξης αυτής της ελιάς, κατά την περίοδο Νοέμβριο 2021 με Νοέμβριο 2024.
Το Φεβρουάριο του 2022 έγιναν εργασίες συντήρησης του ξερού τμήματος με συντηρητικό (lime sulphur). Από τότε και έως σήμερα οι εργασίες περιορίστηκαν σε κλαδέματα συντήρησης.
2022 2023 2024 Ευχαριστώ
Το Φεβρουάριο του 2022 έγιναν εργασίες συντήρησης του ξερού τμήματος με συντηρητικό (lime sulphur). Από τότε και έως σήμερα οι εργασίες περιορίστηκαν σε κλαδέματα συντήρησης.
2022 2023 2024 Ευχαριστώ
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
-
Topic author - Omono
Και αυτή η ελίτσα μεταφυτεύτηκε το καλοκαίρι (Ιούνιος 2021) σε ποτ.
Επόμενη εργασία θα αφορά τη συντήρηση στο ξερό τμήμα του κορμού.Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
- Rating: 7.14%
-
Topic author - Omono
Το μυστικό είναι να πάρεις μία οδοντόβουρτσα, κάπως νωπή, και να απλώσεις στάχτη. Μετά απο λίγα λεπτά εφαρμόζεις το lime sulphur.Giorgos έγραψε:01 Ιαν 1970, 21:35ότι και να πω για την εξέλιξη του δέντρου είναι περιττό. Τα λένε όλα οι φωτογραφίες σου. Έχω και εγώ την ίδια ερώτηση με τον myrtilo.. γιατί το αποτέλεσμα είναι πολύ επιτυχημένο.... αυτό που μου άρεσε περισσότερο είναι η απόχρωση μετά τη χρήση του συντηρητικού,ποιο lime sulphur χρησιμοποίησες;
καλή συνέχεια
- These users thanked the author sinaf for the post:
- Giorgos G. (06 Ιούλ 2020, 18:25)
-
- Συντονιστής
- Has thanked: 90 times
- Been thanked: 141 times
- Επικοινωνία:
-
- Omono
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 180 times
ότι και να πω για την εξέλιξη του δέντρου είναι περιττό. Τα λένε όλα οι φωτογραφίες σου. Έχω και εγώ την ίδια ερώτηση με τον myrtilo.. γιατί το αποτέλεσμα είναι πολύ επιτυχημένο.... αυτό που μου άρεσε περισσότερο είναι η απόχρωση μετά τη χρήση του συντηρητικού,ποιο lime sulphur χρησιμοποίησες;
καλή συνέχεια
-
- Συντονιστής
- Has thanked: 355 times
- Been thanked: 289 times
-
- Omono
- Has thanked: 75 times
- Been thanked: 24 times
Καλές και πετυχημένες οι μέχρι τώρα επεμβάσεις σου,αν πυκνώσει το φύλλωμα θα έχεις ένα pre-bonsai με προοπτική.
Ομολογώ αυτό που μου άρεσε περισσότερο είναι η απόχρωση μετά τη χρήση του συντηρητικού,ποιο lime sulphur χρησιμοποίησες;
Καλή συνέχεια.
Ομολογώ αυτό που μου άρεσε περισσότερο είναι η απόχρωση μετά τη χρήση του συντηρητικού,ποιο lime sulphur χρησιμοποίησες;
Καλή συνέχεια.
-
Topic author - Omono
Ενημέρωση με τις εργασίες που έγιναν από τον Οκτώβριο του 2019 έως και το Μάιο του 2020.
Το τελευταίο δεκαήμερο του 2019 έγινε η μεταφύτευση.
Ήταν εμφανές ότι το παλαιό υπόστρωμα είχε γίνει πέτρα και ήταν απαραίτητη η μεταφύτευση σε νέο υπόστρωμα (τύρφης και ελαφρόπετρας σε αναλογία 50:50) για να αναζωογονηθεί το ριζικό σύστημα. Απομακρύνθηκε με προσοχή το παλαιό υπόστρωμα και αφαιρέθηκαν οι νεκρές ρίζες. Κατά τα τέλη Φεβρουαρίου του 2020 έγινε επεξεργασία με dremel στο σαθρό μέρος του κορμού. Εικόνες μετά την επεξεργασία και πριν περαστεί το συντηρητικό (lime sulphur). Η ανάμιξη του υγρού συντηρητικού με ένα μέρος στάχτης αφήνει μία φυσική απόχρωση στο ξύλο όταν στεγνώσει (εικόνες ένα μήνα μετά την επεξεργασία - Μάρτιος 2020). Τέλη Μαΐου έγινε και συρμάτωμα.
Η σημερινή της εικόνα (Ιούνιος 2020)
Το τελευταίο δεκαήμερο του 2019 έγινε η μεταφύτευση.
Ήταν εμφανές ότι το παλαιό υπόστρωμα είχε γίνει πέτρα και ήταν απαραίτητη η μεταφύτευση σε νέο υπόστρωμα (τύρφης και ελαφρόπετρας σε αναλογία 50:50) για να αναζωογονηθεί το ριζικό σύστημα. Απομακρύνθηκε με προσοχή το παλαιό υπόστρωμα και αφαιρέθηκαν οι νεκρές ρίζες. Κατά τα τέλη Φεβρουαρίου του 2020 έγινε επεξεργασία με dremel στο σαθρό μέρος του κορμού. Εικόνες μετά την επεξεργασία και πριν περαστεί το συντηρητικό (lime sulphur). Η ανάμιξη του υγρού συντηρητικού με ένα μέρος στάχτης αφήνει μία φυσική απόχρωση στο ξύλο όταν στεγνώσει (εικόνες ένα μήνα μετά την επεξεργασία - Μάρτιος 2020). Τέλη Μαΐου έγινε και συρμάτωμα.
Η σημερινή της εικόνα (Ιούνιος 2020)
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
-
Topic author - Omono
Νικόλα, το υπόστρωμα είναι ποταμίσια άμμος, προφανώς ως επιλογή που θα βοηθούσε στην ανάπτυξη νέων ριζών μετά τη συλλογή. Ωστόσο, αυτό μάλλον συνέβαλε και στην επιτάχυνση της διαδικασίας σαπίσματος του νεκρού ξυλου. Σύντομα θα μεταφερθεί σε κατάλληλο υπόστρωμα και σε άλλη γλάστρα, αρκεί να είναι βαθιά καθώς η ελιά θέλει το χώρο της για να αναπτυχθούν οι ρίζες της.
-
- Omono
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 104 times
Εντάξει, πολύ όμορφο υλικό, πραγματικά!
Συμφωνώ ότι θέλει αλλαγή (το συντομότερο) στο υπόστρωμά της, Αυτό το κοκκινόχωμα, λόγω του αργιλώδους, λασπώνει, κρατάει υγρασία αλλά και πετρώνει όταν δεν βραχεί, με αποτέλεσμα να μην αφήνει το ριζικό σύστημα να εξαπλωθεί και να αναπτυχθεί. Νομίζω, πως έχοντας την εμπειρία με τις προηγούμενες ελιές, καταλαβαίνεις μόνος σου τί ανάπτυξη πρόκειται να διαπιστώσεις όταν το δεντράκι θα έχει σωστό υπόστρωμα...
Όμως, αυτό δεν αλλάζει το χαρακτήρα του δέντρου σου. Μου αρέσει πάρα πολύ και η κίνησή του και ο χαρακτήρας που του δίνει το νεκρό ξύλο. Μπράβο για την επιλογή. Νομίζω ότι θα σου δώσει πολλές δυνατότητες διαμόρφωσης και πολλές ώρες δημιουργικής απασχόλησης. Όταν την μεταφυτεύσεις, σκέψου το ενδεχόμενο να της βάλεις ένα μικρότερο γλαστράκι για να αναδειχθεί καλύτερα. Εκτός εάν το κρατήσεις σε γλάστρα εκπαίδευσης μέχρι να αναπτύξει περισσότερο φύλλωμα. Επίσης θα σου πρότεινα να χαμηλώσεις λίγο την γωνία λήψης φωτογραφιών, (μέχρι το επίπεδο της γλάστρας). Θα εκπλαγείς με το αποτέλεσμα των λήψεων.
Καλή συνέχεια.
Συμφωνώ ότι θέλει αλλαγή (το συντομότερο) στο υπόστρωμά της, Αυτό το κοκκινόχωμα, λόγω του αργιλώδους, λασπώνει, κρατάει υγρασία αλλά και πετρώνει όταν δεν βραχεί, με αποτέλεσμα να μην αφήνει το ριζικό σύστημα να εξαπλωθεί και να αναπτυχθεί. Νομίζω, πως έχοντας την εμπειρία με τις προηγούμενες ελιές, καταλαβαίνεις μόνος σου τί ανάπτυξη πρόκειται να διαπιστώσεις όταν το δεντράκι θα έχει σωστό υπόστρωμα...
Όμως, αυτό δεν αλλάζει το χαρακτήρα του δέντρου σου. Μου αρέσει πάρα πολύ και η κίνησή του και ο χαρακτήρας που του δίνει το νεκρό ξύλο. Μπράβο για την επιλογή. Νομίζω ότι θα σου δώσει πολλές δυνατότητες διαμόρφωσης και πολλές ώρες δημιουργικής απασχόλησης. Όταν την μεταφυτεύσεις, σκέψου το ενδεχόμενο να της βάλεις ένα μικρότερο γλαστράκι για να αναδειχθεί καλύτερα. Εκτός εάν το κρατήσεις σε γλάστρα εκπαίδευσης μέχρι να αναπτύξει περισσότερο φύλλωμα. Επίσης θα σου πρότεινα να χαμηλώσεις λίγο την γωνία λήψης φωτογραφιών, (μέχρι το επίπεδο της γλάστρας). Θα εκπλαγείς με το αποτέλεσμα των λήψεων.
Καλή συνέχεια.
If you can DREAM it,
you can DO it..!
you can DO it..!
-
- Imperial
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 4 times
Η ελιά αγοράστηκε από φυτώριο; Μα πόσο τυχερός ήσουν;
Είμαι σίγουρη ότι θα δείξει την ομορφιά της σε λίγα χρόνια.
Είμαι σίγουρη ότι θα δείξει την ομορφιά της σε λίγα χρόνια.
-
Topic author - Omono
Ελιά Νο4 (Αγριελιά)
Η αγριελιά αυτή αγοράστηκε από φυτώριο της Καλαμάτας τον περασμένο Μάρτιο.
Το Μάιο 2019 έκανα ένα καθάρισμα στη βάση του κορμού, καθώς στα νεκρά του σημεία το ξύλο είχε αρχίσει να σαπίζει και έπρεπε να περιορίσω τη ζημιά. Δεν το πέρασα με προστατευτικό υγρό και το άφησα να στεγνώσει έως να το επεξεργαστώ σε δεύτερο χρόνο με dremel.
Η εικόνα της Σεπτέμβριο 2019 Έχει φτάσει σε κάποιο σημείο ωστόσο θα χρειαστούν ενέργειες και κάποια χρόνια για να βελτιωθεί η εικόνα του δέντρου:
Επεξεργασία του νεκρού ξύλου του κορμού με dremel και συντήρηση με προστατευτικό υγρό.
Μεταφύτευση σε καλύτερο υπόστρωμα, καθώς το υφιστάμενο κρατάει αρκετή υγρασία.
Κλαδέματα κατά τις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους, ώστε να επιτευχθεί διακλάδωση και πυκνότερη κόμη.
Ευχαριστώ!
Το Μάιο 2019 έκανα ένα καθάρισμα στη βάση του κορμού, καθώς στα νεκρά του σημεία το ξύλο είχε αρχίσει να σαπίζει και έπρεπε να περιορίσω τη ζημιά. Δεν το πέρασα με προστατευτικό υγρό και το άφησα να στεγνώσει έως να το επεξεργαστώ σε δεύτερο χρόνο με dremel.
Η εικόνα της Σεπτέμβριο 2019 Έχει φτάσει σε κάποιο σημείο ωστόσο θα χρειαστούν ενέργειες και κάποια χρόνια για να βελτιωθεί η εικόνα του δέντρου:
Επεξεργασία του νεκρού ξύλου του κορμού με dremel και συντήρηση με προστατευτικό υγρό.
Μεταφύτευση σε καλύτερο υπόστρωμα, καθώς το υφιστάμενο κρατάει αρκετή υγρασία.
Κλαδέματα κατά τις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους, ώστε να επιτευχθεί διακλάδωση και πυκνότερη κόμη.
Ευχαριστώ!