Ελιά Νο5
-
JoopVanDenBerge
- Shohin

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 57 times
Re: Ελιά Νο5
Hallo allemaal,
Heel leuk om deze boom te zien, vanaf de aankoop tot vandaag en alles wat er tot nu aan gedaan is.
Leuke boom inmiddels en ik ben heel erg benieuwd hoe al het groen zich zal ontwikkelen en hoe het zal worden vormgegeven.
Ik heb zelf vorig jaar ook een paar yamadori olijfbomen uitgegraven van enkele tientallen jaren oud. Die zijn wat betreft de takken en het groen nog niet zo ontwikkeld en gegroeid als de boom van dit onderwerp, maar ik zal ze in het voorjaar voor het eerst laten zien (hoop ik).
Bonsaigroet, Joop
Heel leuk om deze boom te zien, vanaf de aankoop tot vandaag en alles wat er tot nu aan gedaan is.
Leuke boom inmiddels en ik ben heel erg benieuwd hoe al het groen zich zal ontwikkelen en hoe het zal worden vormgegeven.
Ik heb zelf vorig jaar ook een paar yamadori olijfbomen uitgegraven van enkele tientallen jaren oud. Die zijn wat betreft de takken en het groen nog niet zo ontwikkeld en gegroeid als de boom van dit onderwerp, maar ik zal ze in het voorjaar voor het eerst laten zien (hoop ik).
Bonsaigroet, Joop
-
thanos75
- Imperial

- Has thanked: 119 times
- Been thanked: 223 times
Είναι πάρα πολύ ωραίο έτσι όπως είναι. Προσωπική άποψη, επειδή μου αρέσει τα δέντρα να θυμίζουν την μορφολογία των αντίστοιχων μεγάλων δέντρων θα πρότεινα να την αφήσεις να ξεφύγει λίγο το φύλλωμα και λίγο πιο ανέμελα, όπως είναι στην φύση τα ελαιόδεντρα.
-
sinaf
Topic author - Omono

- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 54 times
Με αυτό το δέντρο αποφάσισα να μην προχωρήσω σε δραστικές παρεμβάσεις και να το αφήσω να μου δείξει το δρόμο μέσα από την ανάπτυξή του...
Προσπάθησα κάθε χρόνο να κρατήσω την κόμη κοντά στον κύριο κορμό με επιλεκτικά κλαδέματα και με συρμάτωμα νέων κλαδιών να καλύπτω κενά.
Σήμερα έχουμε φτάσει στην παρακάτω εικόνα:
Προσπάθησα κάθε χρόνο να κρατήσω την κόμη κοντά στον κύριο κορμό με επιλεκτικά κλαδέματα και με συρμάτωμα νέων κλαδιών να καλύπτω κενά.
Σήμερα έχουμε φτάσει στην παρακάτω εικόνα:
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
-
Hfestion
- Συντονιστής

- Has thanked: 405 times
- Been thanked: 342 times
Καλησπέρα και καλός ήρθες στην παρέα μας!!!Georgevasi έγραψε: ↑06 Δεκ 2021, 11:35Υπέροχα κομμάτια. Υπάρχει κάποιο Φυτωριο που τα πουλάει?
ευχαριστω εκ των προτέρων
Μπορείς να ανοίξεις ένα νέο θέμα και να μας γράψεις το τι ακριβώς ψάχνεις
-
Georgevasi
- Σπορόφυτο

- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
-
Sim62
- Συντονιστής

- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 84 times
Καταλαβαίνω απόλυτα αν υπάρχει κάποιος ενδοιασμός για την αφαίρεση αυτού του κλαδιού. Δυστυχώς σε ώριμες ελιές που επιλέγουμε πολλές φορές υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Η λύση που προτείνει ο Hfestion μπορεί να δουλέψει στην περίπτωση που το συρματώσεις και του δώσεις κάποια κίνηση. Αλλιώς θα είναι ένα ίσιο κοτσάνι και μάλιστα με ανάποδη κωνικότητα που πάντα θα είναι παραφωνία. Το έχω αντιμετωπίσει και εγώ πολλές φορές με την ίδια αναβλητικότητα στις αποφάσεις. Πίστεψε όμως όσο καθυστερείς να το εξαφανίσεις τόσο καθυστερείς την μεταμόρφωση του δέντρου σε κάτι υπέροχο. Πρώτα - πρώτα η αφαίρεση ενός τόσο μεγάλου κλαδιού θα γεμίσει το δέντρο με τόσους νέους οφθαλμούς που γρήγορα θα αναπληρώσουν την απουσία του.Θα πάρει 3-4 χρόνια αλλά θα φτάσει σίγουρα κάπου εδώ. Λύσεις στιγμής δεν υπάρχουν και το ξέρουμε όλοι.Αν το χρειάζεσαι για να πάρεις κουράγιο μια δικιά μου ανάλογη περίπτωση όπου στην ουσία εξαφάνισα όλο το δέντρο και το ξεκινάω από την αρχή.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
-
karesansui
- Συντονιστής

- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 62 times
Το δέντρο είναι πράγματι μια σκέτη ...πρόκληση! Δεν είναι ένα εύκολο δέντρο με την καλλιτεχνική του έννοια. Είμαι σίγουρος πως οι φωτογραφίες το αδικούν εν μέρει και η άποψή μου είναι ότι παρουσιάζει δυσκολίες για όλους που δεν το έχουμε μπροστά μας να εκφέρουμε γνώμη για την διαμόρφωσή του.
Όποτε με το καλό συναντηθούμε για workshop καλό θα ήταν να το φέρεις για μία κοντινή εκτίμηση.
Συνέχισε να το φροντίζεις λοιπόν, να το χαίρεσαι και να σχεδιάζεις σε χαρτί με μολύβι σχεδίου, την μελλοντική διαμόρφωσή του. Θα βοηθήσει πολύ!
Όποτε με το καλό συναντηθούμε για workshop καλό θα ήταν να το φέρεις για μία κοντινή εκτίμηση.
Συνέχισε να το φροντίζεις λοιπόν, να το χαίρεσαι και να σχεδιάζεις σε χαρτί με μολύβι σχεδίου, την μελλοντική διαμόρφωσή του. Θα βοηθήσει πολύ!
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
-
Hfestion
- Συντονιστής

Μπορείς με έναν διαχωριστή κλαδιών να το φας λίγο και μετά να του βάλεις πάστα μπολιασματος. Η ελιά δεν έχει θέμα....thanos75 έγραψε: ↑28 Νοέμ 2021, 14:47Πολύ ωραίο δέντρο!! Ειδικά στην τελευταία φωτογραφία. Ίσως πρέπει να επιλεγεί ως η κύρια όψη. Στην προτελευταία φωτογραφία με χαλάει το ίσιο χόνδρο κλαδί πίσω από το οριζόντιο. Βέβαια είναι βασικό κλαδί της διαμόρφωσης. Οπότε καλύτερα να έρθει μπροστά γιατί μάλλον δεν μπορεί να αντικατασταθεί.IMG_20211128_144558.jpg
Στην τελευταία φωτογραφία το δέντρο είναι super!
-
thanos75
- Imperial

- Has thanked: 119 times
- Been thanked: 223 times
Πολύ ωραίο δέντρο!! Ειδικά στην τελευταία φωτογραφία. Ίσως πρέπει να επιλεγεί ως η κύρια όψη. Στην προτελευταία φωτογραφία με χαλάει το ίσιο χόνδρο κλαδί πίσω από το οριζόντιο. Βέβαια είναι βασικό κλαδί της διαμόρφωσης. Οπότε καλύτερα να έρθει μπροστά γιατί μάλλον δεν μπορεί να αντικατασταθεί.
- Rating: 7.14%
-
sinaf
Topic author - Omono

Τον περασμένο Ιούνιο (2021) έγινε μεταφύτευση σε ποτ το οποίο μου χάρισε εγκάρδιος φίλος (και ξάδελφος).
Χρησιμοποιήθηκε υπόστρωμα με ελαφρόπετρα (70%)-φλοιό πεύκου (10%)-διατομίτη (10%)-τύρφη(10%).
Χρησιμοποιήθηκε υπόστρωμα με ελαφρόπετρα (70%)-φλοιό πεύκου (10%)-διατομίτη (10%)-τύρφη(10%).
-
sinaf
Topic author - Omono

@Νικολας72
Στις εικόνες πριν το κλάδεμα, το χοντρό ίσιο κομμάτι δεν φαινόταν παρά μόνο από τη μία πλαϊνή όψη.
Έχει μία καλή διακλάδωση στην κορυφή που συνεισφέρει στη συνολική εικόνα. Το ιδανικό θα ήταν να πετάξει και ορισμένα κλαδιά πιο χαμηλά.
Θα υπάρξει επαναξιολόγηση στο μέλλον.
Για το σπάγκο ισχύουν ορισμένοι λόγοι που έχω αναφέρει και για την ελιά Νο6 στο κατωτέρω θέμα:
viewtopic.php?f=9&t=9771
Στις εικόνες πριν το κλάδεμα, το χοντρό ίσιο κομμάτι δεν φαινόταν παρά μόνο από τη μία πλαϊνή όψη.
Έχει μία καλή διακλάδωση στην κορυφή που συνεισφέρει στη συνολική εικόνα. Το ιδανικό θα ήταν να πετάξει και ορισμένα κλαδιά πιο χαμηλά.
Θα υπάρξει επαναξιολόγηση στο μέλλον.
Για το σπάγκο ισχύουν ορισμένοι λόγοι που έχω αναφέρει και για την ελιά Νο6 στο κατωτέρω θέμα:
viewtopic.php?f=9&t=9771
-
Νικολας72
- Omono

- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 104 times
Επίσης εξαιρετικό υλικό, με την επιπρόσθετη πολυτέλεια των jin που μπορείς να φτιάξεις. Ωραία κίνηση στον κορμό, δραματικότητα και γερασμένη όψη χάρη στον σκασμένο φλοιό... Όμορφα!
Αν με προβληματίζει κάτι είναι το χοντρό ίσιο κλαδί της κορυφής. Νομίζω ότι μου αφαιρεί περισσότερα απ' όσα μου προσθέτει στο αισθητικό κομμάτι. Ίσως εάν το δέντρο σου δώσει νέα βλαστική ανάπτυξη, να χρειαστεί αν επαναξιολογήσεις την σημαντικότητα αυτού του κλαδιού στο συνολικό αποτέλεσμα. Ακόμα κι αν επιλέξεις τελικά να το αφαιρέσεις, είναι σε σημείο που μπορεί να σου χρησιμεύσει ως ένα έξοχο jin κορυφής..! Όμως, μιλάμε για ελιά, οπότε, σίγουρα θα σε τρελάνει με νέες επιλογές λόγω νέας βλάστησης. Αλήθεια, ασχολήθηκες με υπόστρωμα και ρίζες σ' αυτή την ελιά?
Κι εδώ επισημαίνω τους κινδύνους από την χρήση του σπάγκου χωρίς "προφυλακτικό"...! Αν και εδώ, είναι μόνο δύο-τρία σημεία που έχεις πιάσει με σχοινί, οπότε οι αλλαγές είναι σχετικά πιο ανώδυνες σε χρόνο. Με το άλλο δέντρο είναι το πρόβλημα...
Καλή συνέχεια και σ' αυτό φίλε Sinaf!!!
Αν με προβληματίζει κάτι είναι το χοντρό ίσιο κλαδί της κορυφής. Νομίζω ότι μου αφαιρεί περισσότερα απ' όσα μου προσθέτει στο αισθητικό κομμάτι. Ίσως εάν το δέντρο σου δώσει νέα βλαστική ανάπτυξη, να χρειαστεί αν επαναξιολογήσεις την σημαντικότητα αυτού του κλαδιού στο συνολικό αποτέλεσμα. Ακόμα κι αν επιλέξεις τελικά να το αφαιρέσεις, είναι σε σημείο που μπορεί να σου χρησιμεύσει ως ένα έξοχο jin κορυφής..! Όμως, μιλάμε για ελιά, οπότε, σίγουρα θα σε τρελάνει με νέες επιλογές λόγω νέας βλάστησης. Αλήθεια, ασχολήθηκες με υπόστρωμα και ρίζες σ' αυτή την ελιά?
Κι εδώ επισημαίνω τους κινδύνους από την χρήση του σπάγκου χωρίς "προφυλακτικό"...! Αν και εδώ, είναι μόνο δύο-τρία σημεία που έχεις πιάσει με σχοινί, οπότε οι αλλαγές είναι σχετικά πιο ανώδυνες σε χρόνο. Με το άλλο δέντρο είναι το πρόβλημα...
Καλή συνέχεια και σ' αυτό φίλε Sinaf!!!
If you can DREAM it,
you can DO it..!
you can DO it..!
-
Hfestion
- Συντονιστής

-
sinaf
Topic author - Omono

Ελιά Νο5
Αυτή η ελιά αγοράστηκε τον Ιούλιο του περασμένου έτους (2020) από την Καλαμάτα, κατά την πρώτη έξοδο από το κλεινόν άστυ για λίγες ημέρες ξεκούρασης στο χωριό.
Αποκτήθηκε ζευγάρι με την Ελιά Νο6 που θα παρουσιάσω σε νέο θέμα. Το Νοέμβριο του 2020 έγιναν εργασίες καθαρίσματος και πρώτης διαμόρφωσης.
Ύψος 50εκ. Διάμετρος κορμού στη βάση: περίπου 17εκ.
Αποκτήθηκε ζευγάρι με την Ελιά Νο6 που θα παρουσιάσω σε νέο θέμα. Το Νοέμβριο του 2020 έγιναν εργασίες καθαρίσματος και πρώτης διαμόρφωσης.
Ύψος 50εκ. Διάμετρος κορμού στη βάση: περίπου 17εκ.