Acer sempervirens

Παρουσιάσεις προ–μπονσάϊ μελών

BILLPAN
Shohin
Shohin
Δημοσιεύσεις: 238
Εγγραφή: 04 Μάιος 2022, 09:39
Has thanked: 94 times
Been thanked: 35 times

Re: Acer sempervirens

Δημοσίευση από BILLPAN »

Notis έγραψε:
16 Οκτ 2023, 17:07
Πιστεύω οτι επηρέασε αρνητικά η συχνή λίπανση με συνθετικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο όλη την άνοιξη μέχρι τέλος Ιούλη. Τώρα όπως είπα βάζω οργανικό με εκχύλισμα φυκιών ανα 15.  ( Επ΄ευκαιρίας, να ρωτήσω,όταν λιπαίνουμε με οργανικό, χρειάζεται να είναι υγρό το χώμα για αποφυγή καψίματος στις ρίζες, ή μόνο στο συνθετικό λίπασμα χρειάζεται)? Σας ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια σας, και θα είμαστε σε επαφή με νεώτερα.


 
Δεν πιστεύω ότι ήταν η λίπανση το πρόβλημά σου, αλλά το υπόστρωμα. Αν ήταν η λίπανση, θα έβλεπες καμμένα φύλλα από το λίπασμα. Είδες ότι με το που έκανες τη μεταφορά, το δέντρο πήρε μπρος.

Δεν έχει σημασία τί λίπασμα χρησιμοποιείς, οργανικό ή χημικό, από άποψη υγείας του δέντρου και προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθούν από την λίπανση. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν λιπαίνουμε με ποσότητες μεγαλύτερες ή με συχνότητα μεγαλύτερη από αυτή που προτείνει ο κατασκευαστής. Πρέπει να τηρούμε πάντα ευλαβικά τις οδηγίες στη συσκευασία.  Η διαφορά τους είναι ότι με το χημικό λίπασμα έχεις πολύ πιο γρήγορη ανάπτυξη σε σχέση με το οργανικό, και για αυτό τον λόγο, συνηθίζεται να χρησιμοποιείται μόνο οργανικό σε τελειοποιημένα μπονζάι και μόνο χημικό ή οργανοχημικό ή συνδυασμός περισσότερων λιπασμάτων, οργανικών και χημικών (δεν το συστήνω για αρχάριους) σε μπονζάι που έχουν ακόμα πορεία μπροστά τους, εξού και αυτό που σου λέει ο Joop. Για έναν αρχάριο που δεν ξεκινάει με τελειοποιημένα μπονζάι πιστεύω δεν έχει νόημα να χρησιμοποιεί μόνο οργανικό, θα αργήσει πολύ να λάβει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η ερώτησή σου σχετικά με το αν ποτίζουμε πριν την εφαρμογή λιπάσματος, δεν έχει να κάνει με το αν το λίπασμα είναι οργανικό ή χημικό, αλλά με το αν είναι υγρό ή στερεό. Αν είναι υγρό, ποτίζεις καλά πριν τη λίπανση και μετά λιπαίνεις, αν είναι στερεό, εννοείται εκ των πραγμάτων ότι δεν μπορείς να ποτίσεις πριν την εφαρμογή του λιπάσματος, αφού αυτό είναι ήδη πάνω στο υπόστρωμα και έτσι, κάθε φορά που ποτίζεις, το δέντρο παίρνει και λίγο λίπασμα (λιγότερο από το χημικό, γι' αυτό και δεν πειράζει που δεν ποτίζουμε πριν). Προσωπικά προτιμώ το υγρό λίπασμα, καθώς με αυτό έχω πλήρη έλεγχο, ενώ με το κοκκώδες μπορεί πιο εύκολα να κάνω λάθος στη δοσολογία, μπορεί να μην το διαμοιράσω καλά στην επιφάνεια του ποτ και δεν μπορώ να το αφαιρέσω εύκολα εάν χρειαστεί να διακόψω τη λίπανση.

Το εκχύλισμα φυκιών δεν είναι λίπασμα, είναι συμπλήρωμα.

Πράγματι το άρθρο της βιβλιοθήκης του φόρουμ του Sim62 για τα υποστρώματα είναι πάρα πολύ καλό, χρήσιμο και ενδιαφέρον, όπως λέει και ο Hfestion. 

Όλα αυτά τα ερωτήματα που θέτεις είναι πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα και μας απασχολούν όλους, αλλά θα ήταν λάθος κάποιος να σου πει ότι έχει όλες τις απαντήσεις. Φαίνεται ότι ενδιαφέρεσαι και έχεις αγάπη για το σπορ, οπότε πρέπει να ψάξεις πολύ και μόνος σου, να διαβάσεις και να δεις βιντεάκια και να μας πεις και μας μια άλλη άποψη/κάτι που δεν ξέρουμε. Κι εμείς στην τελική ερασιτέχνες είμαστε, δεν είμαστε ούτε ειδικοί, ούτε επαγγελματίες, ούτε γεωπόνοι, συνεχώς ψαχνόμαστε και ο καθένας σου λέει την προσωπική του άποψη. Εννοείται πως δεν το λέω αυτό για να μην ρωτάς, αντιθέτως, πρέπει όλοι να ρωτάμε εδώ μέσα για να ανταλλάσσουμε απόψεις και να βελτιωνόμαστε, άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός ενός φόρουμ. Το λέω για να σου εξηγήσω πως έχει η κατάσταση με αυτά τα θέματα, μην περιμένεις να λάβεις οριστική απάντηση, πρέπει η νοοτροπία μας να είναι αυτή της συνεχούς αναζήτησης. Ωστόσο εξυπακούεται ότι από εδώ θα πάρεις κάποιες σωστές βασικές κατευθύνσεις και γνώσεις. Επομένως καλά κάνεις και ρωτάς και συνέχισε να το κάνεις...

 
 

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 4429
Εγγραφή: 15 Οκτ 2010, 13:05
Τοποθεσία: Αθηνα
Has thanked: 283 times
Been thanked: 223 times
Επικοινωνία:

Re: Acer sempervirens

Δημοσίευση από Hfestion »

Όταν χρησιμοποιούμε βιολογικά σκευάσματα πρέπει πρώτα να έχουμε ποτίσει. Όταν χρησιμοποιούμε χημικά λιπάσματα καλό είναι να μην έχουμε ποτίσει. Ποτίζουμε ταυτόχρονα. Το τι είναι λίπασμα και τι όχι είναι πολύ μεγάλη συζήτηση. Πχ το εκχύλισμα φυκιών, αμινοξέα, ωφέλιμοι μικρόοργανισμοι κ.α. δεν είναι λιπάσματα.
Άλλη μία πολύ μεγάλη συζήτηση είναι τι ρίχνουμε ανάλογα με το τι είδους υπόστρωμα χρησιμοποιούμε, πχ όταν χρησιμοποιούμε πολύ μεγάλη αναλογία σε acadama 80%+ ή τύρφη με ελαφρόπετρα 40/60 σε μικρότερες αναλογίες ανόργανου.

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως στα όσα χρόνια ασχολούμαι γενικότερα με καλλιέργειες, προσπαθώ να ακολουθώ τα βήματα της βιολογικής καλλιέργειας. Εκτός από τα bonsai μου (ο θεός να τα κάνει) έχω μπει στην διαδικασία να καλλιεργώ και λαχανικά σε γλάστρες με πολύ καλά αποτελέσματα για τον χρόνο που τους έχω δώσει.

Κατά την γνώμη μου, είτε χρησιμοποιούμε ελαφρόπετρα, είτε περλίτη, είτε απλό χαλίκι μικρές οι διαφορές. Εγω σταμάτησα τον περλίτη γιατί είναι πολύ μαλακό σαν υφή και μετά απο καιρό γίνετε λάσπη. Κάποια στιγμή ο Sim είχε γράψει ένα πολύ ωραίο άρθρο για το υπόστρωμα και την λειτουργία του.
​​πολύ σημαντικό ρόλο παίζει στο πόσα δέντρα πρέπει να μεταφύτευσει κάποιος απο μεριάς κόστους.
 
 
 

JoopVanDenBerge
Mame
Mame
Δημοσιεύσεις: 72
Εγγραφή: 27 Νοέμ 2021, 17:31
Has thanked: 4 times
Been thanked: 36 times

Re: Acer sempervirens

Δημοσίευση από JoopVanDenBerge »

Hallo Noti,

Voor mijn echte bonsai gebruik ik (organische) Biogold korrels. Die kun je een beetje in het grondoppervlak inwerken. De meststof in die korrels is heel goed uitgeballanceerd en wordt langzaam door de boom opgenomen. Je kunt gewoon water geven als de boom het nodig heeft. Het blijft ongeveer een maand goed.
Voor mijn prebonsai in opkweek gebruik ik een universele korrel-meststof. Ook gewoon water geven als de boom het nodig heeft.
Als ik vloeibare (kunst-) meststof geef als supplement voor de bonsai, maak ik wel eerst de grond nat om eventuele verbranding van de wortels te voorkomen.

En wat betreft water geven, niet elke 3 dagen water geven, maar pas als de boom het nodig heeft. Dus als het grondoppervlak/substraat licht uitgedroogd is.
Want als het een paar dagen  goed regent, hebben je bomen echt geen water nodig. Ik denk wel bij een kort miezer-regentje.

Bonsaigroet, Joop
 

Topic author
Notis
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Δημοσιεύσεις: 31
Εγγραφή: 15 Σεπ 2021, 16:02
Has thanked: 0
Been thanked: 2 times

Re: Acer sempervirens

Δημοσίευση από Notis »

Όντως μόνο μεταφορά σε μεγαλύτερη γλάστρα έκανα. Έβγαλα το δέντρο απο το παληό ποτ με όλο του το χώμα, έβαλα ελαφρόπετρα για αποστράγγιση, και απλά συμπλήρωσα το υπόλοιπο χώμα. Τώρα ποτίζω ανα τρεις μέρες, σε μέρος με ηλιοφάνεια απο το πρωί μεχρι περίπου τις 3 το μεσημέρι. Πιστεύω οτι επηρέασε αρνητικά η συχνή λίπανση με συνθετικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο όλη την άνοιξη μέχρι τέλος Ιούλη. Τώρα όπως είπα βάζω οργανικό με εκχύλισμα φυκιών ανα 15. Δεν κρύβω οτι με έβαλαν σε σκέψεις τα διάφορα σχόλια για τον περλίτη και όταν θα ξεκινήσω μεταφυτέυσεις στα δέντρα μου θα χρησιμοποιήσω στο μίγμα ψιλή ελαφρόπετρα Για την ώρα όμως λέω να το αφήσω και την επόμενη χρονιά στην καινούρια γλάστρα άν φυσικά συνεχίσει να πηγαίνει καλά και απο την άνοιξη που θα ξεκινήσει να αναπτύσσεται να περάσω και σε ένα λίπασμα οργανικό. ( Επ΄ευκαιρίας, να ρωτήσω,όταν λιπαίνουμε με οργανικό, χρειάζεται να είναι υγρό το χώμα για αποφυγή καψίματος στις ρίζες, ή μόνο στο συνθετικό λίπασμα χρειάζεται)? Σας ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια σας, και θα είμαστε σε επαφή με νεώτερα.

BILLPAN
Shohin
Shohin
Δημοσιεύσεις: 238
Εγγραφή: 04 Μάιος 2022, 09:39
Has thanked: 94 times
Been thanked: 35 times

Re: Acer sempervirens

Δημοσίευση από BILLPAN »

Hfestion έγραψε:
15 Οκτ 2023, 21:52
Πολύ γενναίο εγχείρημα μεταφύτευσης αυτήν για αυτή την εποχή. 



 
Απλή μεταφορά λέει ότι έκανε.
 

Προστέθηκε μετά από 51 λεπτά 35 δευτερόλεπτα:
JoopVanDenBerge έγραψε:
15 Οκτ 2023, 14:17


Perliet is juist goed om te gebruiken in je substraat.
Het maakt de potgrond luchtiger en lichter waardoor de wortels zich beter ontwikkelen  en planten beter groeien en bloeien.


 
Ο περλίτης πράγματι έχει την ιδιότητα να κάνει ελαφρύτερο το υπόστρωμα και να παρέχει αερισμό στο υπόστρωμα, όμως αυτά τα κάνει και η ελαφρόπετρα το ίδιο καλά, όπως και κάθε άλλο ανόργανο υλικό.

Η επιπλέον ιδιότητα, τόσο του περλίτη, όσο και της ελαφρόπετρας, σε σχέση με τα λοιπά ανόργανα υλικά, είναι ότι συγκρατούν και νερό, το οποίο αποδεσμεύουν αργά και τροφοδοτούν τις ρίζες, ιδιότητα ιδιαίτερα χρήσιμη σε μια χώρα με ζεστά και ξηρά καλοκαίρια και καύσωνες, όπως η δική μας (σε μικρότερο βαθμό αυτό το κάνει και η ηφαιστειακή λάβα).

Ωστόσο, η διαφορά του περλίτη με την ελαφρόπετρα είναι ότι ο πρώτος συγκρατεί πολύ περισσότερο νερό από την δεύτερη, με κίνδυνο να έχεις ένα υπερβολικά υγρό υπόστρωμα που αργεί να στεγνώσει. Επίσης, με τον καιρό μπορεί να αποσυντεθεί σε ένα βαθμό αφήνοντας στην βάση του ποτ σκόνη που με τα ποτίσματα μετατρέπεται σε λάσπη, ενδεχόμενο επίσης πολύ επιβλαβές για τα δέντρα μας, ενώ η δεύτερη στεγνώνει πιο γρήγορα και είναι απόλυτα σταθερή δομικά, δεν τρίβεται δηλαδή.

Το κριτήριο δηλαδή είναι πόσο υγρό παραμένει το υπόστρωμά σου μεταξύ του ποτίσματος και της πλήρους ξήρανσής της επιφάνειάς του (προφανώς αυτό έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες, όπως η θέση του μπονζάι, δηλ. αν το βλέπει ή όχι ήλιος και πόσο, η αναλογία οργανικού ανόργανου, και το είδος των υπόλοιπων συστατικών του υποστρώματος). Εάν αυτή την εποχή, με τις παρούσες καιρικές συνθήκες (καθημερινά περίπου 15 με 25 βαθμοί κελσίου με ηλιοφάνεια - μερική ηλιοφάνεια), το υπόστρωμά σου δεν έχει στεγνώσει μέσα σε τρεις μέρες από το προηγούμενο πότισμα, θεωρώ ότι έχει πρόβλημα. Με αυτό το σκεπτικό, συνιστώ την ελαφρόπετρα σε σχέση με τον περλίτη, επειδή ακριβώς μας δίνει τα ίδια πλεονεκτήματα χωρίς τα πιθανά μειονεκτήματα, και λέω πιθανά επειδή μπορεί στο συγκεκριμένο μείγμα που έχεις φτιάξει, να μην υπάρχει πρόβλημα υγρασίας, λόγω του συνδυασμού των υπόλοιπων υλικών που έχεις χρησιμοποιήσει, αν και προσωπικά μου φαίνεται ότι το μείγμα σου δεν είναι καλό, όπως σου είπα και παραπάνω.

Παρόλα αυτά, κανένα υλικό δεν είναι απαγορευτικό για χρήση του στο υπόστρωμα, συμπεριλαμβανομένου του περλίτη, τα φυτά γενικά είναι πολύ προσαρμόσιμα όντα σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών εδάφους. Θα δεις άλλωστε και επαγγελματίες καλλιτέχνες bonsai να χρησιμοποιούν περλίτη σταθερά ως βασικό συστατικό στα υποστρώματά τους, ανεξαρτήτως είδους δέντρου, όπως είναι ο Milton Chang του Bonsai Heirloom (ο συγκεκριμένος είναι στην Καλιφόρνια, περιοχή με ιδιαίτερα ζεστό κλίμα). Ωστόσο θεωρώ ότι είναι υλικό που θέλει προσοχή, και για ασφάλεια και προκειμένου να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, προκρίνω αντί του περλίτη την ελαφρόπετρα (αλλά και ένα γενικά πιο απλό υπόστρωμα, όπως σου έγραψα).

Χρησιμοποιούσα κι εγώ περλίτη όταν ξεκίνησα, προκειμένου να ελαφραίνω το φυτόχωμα (αυτό ήταν το πρώτο μείγμα μου, περλίτης και φυτόχωμα), και τον τοποθετούσα και ως στρώση στην βάση του ποτ, ωστόσο αντιμετώπισα πρόβλημα υγρασίας και σαπίσματος ριζών σε έναν ιαπωνικό σφένδαμο που έχω και αναγκάστηκα να κάνω επείγουσα μεταφύτευση με ολικά αλλαγή υποστρώματος εκτός εποχής, συγκεκριμένα φθινόπωρο. Τότε είχα ρωτήσει στο φορουμ και μου είπαν καλύτερα να μην χρησιμοποιώ περλίτη (δες εδώ: https://www.bonsaiforum.gr/viewtopic.php?p=73055#p73055), συμβουλή με την οποία συμφωνώ και πλέον τον έχω αντικαταστήσει με ελαφρόπετρα, αλλά και με φλοιό (επίσης θέλει προσοχή, καλύτερα να χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες) ή άλλα ανόργανα υλικά (εξαιρετικά καλό ανόργανο μείγμα που χρησιμοποιώ για να αναμειγνύω με το οργανικό στα μείγματά μου είναι το Lechuza pon, που επίσης μου έμαθαν τα παιδιά του φόρουμ).

Τώρα, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι χρειάζεται να αγχώνεσαι, ούτε ότι οπωσδήποτε ο περλίτης θα σου δημιουργήσει πρόβλημα. Προσωπικά πάντως θα έβγαζα το φθινόπωρο και τον χειμώνα με πολύ προσοχή στο πότισμα και αν έβλεπα ότι το υπόστρωμα κρατάει πολύ υγρασία, την άνοιξα θα περνούσα σε πλήρη αλλαγή υποστρώματος, χωρίς περλίτη και με πιο ελαφρύ υπόστρωμα γενικά, κατά τα προλεχθέντα.

Όλα τα παραπάνω είναι τα συμπεράσματα της προσωπικής πολύ μικρής μου εμπειρίας εδώ μέσα και είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου και σε καμία περίπτωση δεν διεκδικώ δάφνες ειδικού στα υποστρώματα ή σε οτιδήποτε άλλο στα μπονζάι. Ο Joop που διαφωνεί είναι προφανώς πολύ πιο έμπειρος από μένα και σίγουρα έχει συνταγές που λειτουργούν, και δεν έχει άδικο σε αυτό που σου λέει για τον περλίτη, υπό την έννοια ότι μπορεί πράγματι να χρησιμοποιηθεί για τις ευεργετικές του ιδιότητες, προσωπικά πάντως πιστεύω σε καλύτερες εναλλακτικές. 

Το θέμα του υποστρώματος είναι τεράστιο και δεν μπορεί εκ της φύσεώς του να λάβει οριστική απάντηση, και όσους και να ρωτήσεις θα λάβεις διαφορετικές γνώμες, αλλά πάντως είναι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον θέμα συζήτησης. Πειραματιζόμαστε λοιπόν και μαθαίνουμε συνεχώς.

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 4429
Εγγραφή: 15 Οκτ 2010, 13:05
Τοποθεσία: Αθηνα
Has thanked: 283 times
Been thanked: 223 times
Επικοινωνία:

Re: Acer sempervirens

Δημοσίευση από Hfestion »

Πολύ γενναίο εγχείρημα μεταφύτευσης αυτήν για αυτή την εποχή. Πολύ ωραία αποτέλεσμα.

Καλή συνέχεια από μένα 

JoopVanDenBerge
Mame
Mame
Δημοσιεύσεις: 72
Εγγραφή: 27 Νοέμ 2021, 17:31
Has thanked: 4 times
Been thanked: 36 times

Re: Acer sempervirens

Δημοσίευση από JoopVanDenBerge »

Hallo Noti,

Perliet is juist goed om te gebruiken in je substraat.
Het maakt de potgrond luchtiger en lichter waardoor de wortels zich beter ontwikkelen  en planten beter groeien en bloeien.
Je kunt het ook als drainagelaag gebruiken, waardoor de waterhuishouding in de bonsaipot wordt verbeterd.

Bonsaigroet, Joop
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 6666
Εγγραφή: 26 Δεκ 2009, 21:37
Τοποθεσία: Athens
Has thanked: 78 times
Been thanked: 129 times
Επικοινωνία:

Re: Acer sempervirens

Δημοσίευση από Harris »

Notis
Σ' ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου. Δεν ήξερα ότι υπάρχει πρόβλημα με τον περλίτη, και τον χρησιμοποιώ κατά κόρον σε όλα τα δέντρα μου. Οπότε, την άνοιξη έχω αρκετή δουλειά. (Θα ζητήσω βοήθεια για το καθένα ξεχωριστά) Είχα ψιλοαγχωθεί γιατί είναι σπάνιο είδος, και γενικά έχω μια αδυναμία στα ενδημικά είδη. Αντίστοιχο πρόβλημα έχω και με ένα άλλο ενδημικό και σπάνιο είδος που έχω, την Zelcova ampelicea http://www.abelitsia.gr/el/program/project Κάποια στιγμή θα αναφερθώ σε ξεχωριστό θέμα.




 
ναι ανεβασε να το δουμε. 

Εικόνα



https://en.wikipedia.org/wiki/Zelkova_abelicea
 
 
 
 
 
Το μόνο bonsai που δεν χρειάζεται φροντίδα είναι το πλαστικό.
Η αγάπη είναι το καλύτερο λίπασμα.
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα

Topic author
Notis
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Δημοσιεύσεις: 31
Εγγραφή: 15 Σεπ 2021, 16:02
Has thanked: 0
Been thanked: 2 times

Re: Acer sempervirens

Δημοσίευση από Notis »

Σ' ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου. Δεν ήξερα ότι υπάρχει πρόβλημα με τον περλίτη, και τον χρησιμοποιώ κατά κόρον σε όλα τα δέντρα μου. Οπότε, την άνοιξη έχω αρκετή δουλειά. (Θα ζητήσω βοήθεια για το καθένα ξεχωριστά) Είχα ψιλοαγχωθεί γιατί είναι σπάνιο είδος, και γενικά έχω μια αδυναμία στα ενδημικά είδη. Αντίστοιχο πρόβλημα έχω και με ένα άλλο ενδημικό και σπάνιο είδος που έχω, την Zelcova ampelicea http://www.abelitsia.gr/el/program/project Κάποια στιγμή θα αναφερθώ σε ξεχωριστό θέμα.

BILLPAN
Shohin
Shohin
Δημοσιεύσεις: 238
Εγγραφή: 04 Μάιος 2022, 09:39
Has thanked: 94 times
Been thanked: 35 times

Re: Acer sempervirens

Δημοσίευση από BILLPAN »

Notis έγραψε:
12 Οκτ 2023, 22:52
Καλησπέρα σας. Αυτό που έκανα ήταν μεταφορά στην μεγαλύτερη γλάστρα χωρίς να ακουμπήσω καθόλου τις ρίζες. Δεν έκανα κάποια τομή γιατί φοβήθηκα μήν δημιουργήσω πρόβλημα στο δέντρο, απλά έριξα ορμόνη ριζοβολίας στο σημείο του κορμού που σκεπάστηκε με χώμα. Το έκανα χωρίς να γνωρίζω άν βοηθάει εφόσον δεν έκανα κάποια τομή στο σημείο. Κατα τη μεταφορά πρόσθεσα μυκόριζα https://www.fytopromitheytiki.gr/ofelim ... DdEALw_wcB . Και τέλος, όσον αφορά το χώμα, έφτιαξα μίγμα (40% περ.) απο φυτόχωμα με λίγο κομπόστ , περλίτη 40% , και το υπόλοιπο ελαφρόπετρα και λεπτό φλοιό. Όσο κάνει ζέστη θα λιπαίνω κάθε 15 μέρες με οργανικό από εκχύλισμα φυκιών, και τον χειμώνα μια φορά τον μήνα. Σας ευχαριστώ.
 

 
Καλημέρα,

Έκανες πολύ καλά που προσέθεσες και μυκόρριζα. 

Για να δεις τις ρίζες δεν χρειάζεται να τις πειράξεις, μπορείς και με απλή επισκόπησή τους να κρίνεις την κατάστασή τους. Αν π.χ. είδες πολλές μαύρες - μουχλιασμένες ρίζες δεν είναι καλό. Αν είδες λευκές απολήξεις είναι θετικό.

Τον περλίτη να τον αποφεύγεις, να τον αντικαταστήσεις με ελαφρόπετρα, ή να τον περιορίσεις σε πολύ μικρό ποσοστό του μείγματός σου, 10% και κάτω. Κρατάει πολύ υγρασία. Είναι καλός για μοσχεύματα, όχι τόσο για bonsai.

Κομπόστ μην χρησιμοποιείς στα bonsai, βαραίνει πολύ το υπόστρωμα και δημιουργεί επίσης προβλήματα κατακράτησης υγρασίας.

Θεωρώ ότι το μείγμα σου είναι υπερβολικά βαρύ. Πρέπει να το ελαφρύνεις με μεγάλη έμφαση στην ελαφρόπετρα, το ποσοστό ελαφρόπετρ4ας που έβαλες είναι πολύ λίγο. Το μείγμα που σου πρότεινε ο Hfestion είναι κατάλληλο, κι εγώ θα χρησιμοποιούσα ακριβώς τις ίδιες αναλογίες οργανικού - ανόργανου που σου λέει. Οι απλές συνταγές είναι και οι πιο ασφαλείς για εμάς τους αρχάριους. Παίξε με φυτόχωμα και ελαφρόπετρα σε αναλογίες 60 - 40, 40 - 60 ή 50 - 50 και θα είσαι μια χαρά. Αργότερα όταν σταθεροποιηθεί το δέντρο σου, μπορείς αν θέλεις να πειραματιστείς και με λίγες διαφοροποιήσεις, προσθέτοντας και άλλα υλικά. Τώρα ότι έκανες - έκανες, μην το ξαναπειράξεις. Σου προτείνω την άνοιξη να του κάνεις μια καλή μεταφύτευση στην ίδια γλασγτρούλα που το έχεις τώρα με πλήρη αφαίρεση όλου του υποστρώματος και χρησιμοποίηση του μείγματος που σου λέει ο Hfestion και προσθήκη και μιας στρώσης ελαφρόπετρας στη βάση της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση. 

Στη λίπανση είσαι σωστός, φρόντισε μόνο όταν αρχίσουν τα κρύα να περάσεις σε λίπασμα με έμφαση σε φώσφορο κάλιο και με μειωμένο άζωτο. Την άνοιξη ξαναπερνάς σε λίπασμα με έμφαση στο άζωτο.
 

Topic author
Notis
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Δημοσιεύσεις: 31
Εγγραφή: 15 Σεπ 2021, 16:02
Has thanked: 0
Been thanked: 2 times

Re: Acer sempervirens

Δημοσίευση από Notis »

Καλησπέρα σας. Αυτό που έκανα ήταν μεταφορά στην μεγαλύτερη γλάστρα χωρίς να ακουμπήσω καθόλου τις ρίζες. Δεν έκανα κάποια τομή γιατί φοβήθηκα μήν δημιουργήσω πρόβλημα στο δέντρο, απλά έριξα ορμόνη ριζοβολίας στο σημείο του κορμού που σκεπάστηκε με χώμα. Το έκανα χωρίς να γνωρίζω άν βοηθάει εφόσον δεν έκανα κάποια τομή στο σημείο. Κατα τη μεταφορά πρόσθεσα μυκόριζα https://www.fytopromitheytiki.gr/ofelim ... DdEALw_wcB . Και τέλος, όσον αφορά το χώμα, έφτιαξα μίγμα (40% περ.) απο φυτόχωμα με λίγο κομπόστ , περλίτη 40% , και το υπόλοιπο ελαφρόπετρα και λεπτό φλοιό. Όσο κάνει ζέστη θα λιπαίνω κάθε 15 μέρες με οργανικό από εκχύλισμα φυκιών, και τον χειμώνα μια φορά τον μήνα. Σας ευχαριστώ.
 

BILLPAN
Shohin
Shohin
Δημοσιεύσεις: 238
Εγγραφή: 04 Μάιος 2022, 09:39
Has thanked: 94 times
Been thanked: 35 times

Re: Acer sempervirens

Δημοσίευση από BILLPAN »

Notis έγραψε:
12 Οκτ 2023, 18:00
Μέσα Σεπτέμβρη του έκανα τελικά μεταφορά σε μεγαλύτερη γλάστρα, κάλυψα και την διχάλα στη βάση του κορμού, δεν έβαλα καθόλου συνθετικό λίπασμα , μόνο οργανικό από εκχύλισμα φυκιών ανά 15μερο. Με μεγάλη μου χαρά είδα να ξεπροβάλλουν τα πρώτα φυλλαράκια μετά από πολύ καιρό! Ελπίζω η συνέχεια να είναι ανάλογη.
 
 


 
Τώρα που καλύψεις τη διχάλα είναι πιο όμορφος ο κορμός κατά την άποψη μου.

Σε τι κατάσταση ήταν οι ρίζες όταν το έβγαλες από το pot; Το είχαν γεμίσει ή είχαν ακόμα περιθώριο; Ήταν υγιείς;  Σε τί κατάσταση ήταν το παλιό υπόστρωμα; Ήταν πολύ σφιχτό; Κράταγε πολύ υγρασία; 

Είναι δέντρο που θέλει υπομονή αλλά πιστεύω κι εγώ ότι θα σε ανταμείψει σε λίγα χρόνια αν ασχοληθείς μαζί του, όπως λέει ο Hfestion. 

Συγχαρητήρια για τη νέα βλάστηση!!

Τώρα που έβαλες καινούριο χώμα δεν χρειάζεται να το λιπαίνεις για ένα μήνα τουλάχιστον, παίρνει θρεπτικά συστατικά από το νέο χώμα, όποτε καλά κάνεις και δεν το φορτώνεις με λίπασμα. Συνέχισε με το εκχύλισμα φυκιών όπως το κάνεις.

Θεωρώ ότι το νέο training pot είναι ότι πρέπει για να ανακάμψει. Αν στο μέλλον το γεμίσουν οι ρίζες το μεταφέρεις σε μεγαλύτερο, δεν χρειάζεται να το πειράξεις άλλο τώρα, άστο να ησυχάσει και να προσαρμοστεί, μην κάνεις αλλά βάλε - βγάλε. Αν μεταφέρουμε το δέντρο σε πολύ μεγαλύτερη γλάστρα από αυτή που ήταν μπορεί να δώσει έμφαση στις ρίζες για μια - δύο σεζόν και να μην αναπτύσσεται ιδιαίτερα το φύλλωμα. Η μετάβαση καλύτερα να είναι σταδιακή για να έχεις πιο ισορροπημένη ανάπτυξη πάνω και κάτω από το χώμα...

Καλή συνέχεια, κράτα μας ενήμερους για την πορεία του!!
 
 

JoopVanDenBerge
Mame
Mame
Δημοσιεύσεις: 72
Εγγραφή: 27 Νοέμ 2021, 17:31
Has thanked: 4 times
Been thanked: 36 times

Re: Acer sempervirens

Δημοσίευση από JoopVanDenBerge »

Hallo Noti,

Goed dat je de boom (dieper) hebt verpot naar een grotere pot en dat de boom alweer aan het uitlopen is.
Met verpotten bedoel ik feitelijk overzetten in een andere pot, aangevuld met een substraat en zonder de wortels te knippen en verstoren.
Wat voor aanvullend substraat heb je trouwens gebruikt?
Heb je in de dikke bestaande wortels nog een incisie gemaakt en wortelhormoon erop gedaan?

Het was nog beter geweest als de pot nog groter was geweest, want om de boom nieuwe (volwassen) wortels te laten krijgen,
moet de boom zeker 3 jaar in die pot blijven en moeten de huidige wortels ook kunnen groeien. 
In dit formaat pot, gaan de wortels in 3 jaar misschien al in de pot rondgroeien.

Ik ben heel benieuwd naar de resultaten over 3 jaar. Succes.

Bonsaigroet, Joop

Topic author
Notis
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Δημοσιεύσεις: 31
Εγγραφή: 15 Σεπ 2021, 16:02
Has thanked: 0
Been thanked: 2 times

Re: Acer sempervirens

Δημοσίευση από Notis »

Μέσα Σεπτέμβρη του έκανα τελικά μεταφορά σε μεγαλύτερη γλάστρα, κάλυψα και την διχάλα στη βάση του κορμού, δεν έβαλα καθόλου συνθετικό λίπασμα , μόνο οργανικό από εκχύλισμα φυκιών ανά 15μερο. Με μεγάλη μου χαρά είδα να ξεπροβάλλουν τα πρώτα φυλλαράκια μετά από πολύ καιρό! Ελπίζω η συνέχεια να είναι ανάλογη.
 
 
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

BILLPAN
Shohin
Shohin
Δημοσιεύσεις: 238
Εγγραφή: 04 Μάιος 2022, 09:39
Has thanked: 94 times
Been thanked: 35 times

Re: Acer sempervirens

Δημοσίευση από BILLPAN »

Hfestion έγραψε:
05 Σεπ 2023, 14:16
BILLPAN έγραψε:
05 Σεπ 2023, 12:05
Hfestion έγραψε:
02 Σεπ 2023, 23:45
Το συγκεκριμένο σκεύασμα μπορείς να το ρίχνεις και συχνότερα, 1φορα την εβδομάδα πχ. Μόνο θα πρέπει να μειώσεις την ποσότητα λιγάκι.
​​​​Δεν έχει τόσο πολύ φυκι, έχει όμως αρκετή οργανική ουσία.
 




 
Εγώ φέτος τις ημέρες του καύσωνα το έριχνα κάθε πρωί μαζί με το πότισμα, και στην κανονική του δόση χωρίς περαιτέρω αραίωση. Κανένα πρόβλημα. Το δικό μου είναι το biogenesis της Humofert: https://humofert.gr/en/product/2015-05- ... etail.html
 



 
Το συγκεκριμένο σκεύασμα δεν το γνωρίζω. Ουσιαστικά εμπλουτίζει το χώμα. Είχες καλά αποτελέσματα?
καλύτερα άνοιξε ένα νέο θέμα
 
 

 
Κοίτα, όλα τα δεντράκια μου πάνε μια χαρά, σίγουρα πάντως δεν βλάπτει, το χρησιμοποιώ σταθερά ανά 15νθήμερο εδώ και δύο χρόνια. Φέτος που το χρησιμοποίησα εντατικά στον καύσωνα, τα δεντράκια μου πήγαν καλύτερα από πέρσι από θέμα αντοχής στη ζέστη, ακόμα και αυτά που είναι πολύ νεαρά (αυτό βέβαια είναι συνδυασμών και πολλών άλλων καλλιεργητικών πρακτικών, πχ φέτος αύξησα το πότισμα και εφάρμοσα και άλλες πρακτικές για τη ζέστη). Πάνω στο μπουκάλι γράφει βέβαια για χρήση με κάθε πότισμα, οπότε αν κάποιος έχει κάποιο άλλο καλό θα ήταν να προσέξει τις οδηγίες.  

Δε νομίζω ότι αξίζει να ανοίξω νέο θέμα για αυτό, ένα οργανικό σκεύασμα είναι συμπληρωματικό του λιπάσματος. Περιέχει εκχύλισμα φυκιών και άλλα εδαφοβελτιωτικά για οργανικά υποστρώματα. Όποιος θέλει μπορεί να το ψάξει και να το δοκιμάσει, εγώ έχω μείνει ικανοποιημένος.

Θα ήταν όμως πολύ ενδιαφέρον να ανοίξει κάποιος διαχειριστής (αν θέλεις και επιτρέπεται ανοίγω και εγώ, δεν έχω πρόβλημα) ένα γενικότερο θέμα για τα εδαφοβελτιωτικά - συμπληρώματα λίπανσης, όπου θα μπορούμε να πούμε τί πρακτικές και προϊόντα χρησιμοποιεί ο καθένας.
 

Προστέθηκε μετά από 8 λεπτά 53 δευτερόλεπτα:
Notis έγραψε:
06 Σεπ 2023, 18:49
Είχα σκοπό να κάνω μεταφύτευση τέλος χειμώνα, αλλά αν δεν υπάρχει πρόβλημα οκ θα το μεταφέρω άμεσα σε μεγαλύτερη γλάστρα. 
 


 
 



 
Μεταφορά μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε στιγμή, πρόσεξε ωστόσο να έχεις την ίδια σύσταση υποστρώματος με το προηγούμενο υπόστρωμα, γιατί η διαφορά μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σαπίσματος των ριζών. Αν δεν μπορείς να το καταφέρεις αυτό, καλύτερα περίμενε μέχρι την ερχόμενη άνοιξη και κάνεις μεταφύτευση με ολική αφαίρεση του προηγούμενου υποστρώματος για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και το βάζεις σε μεγαλύτερη γλάστρα.
 

Προστέθηκε μετά από 5 λεπτά 26 δευτερόλεπτα:
Notis έγραψε:
02 Σεπ 2023, 22:56
Σήμερα μετά από ένα δίμηνο έβαλα εκχύλισμα φυκιών και θα επαναλαμβάνω ανά 15νθημερο μέχρι τέλος
Οκτωβρίου.

 
Το εκχύλισμα φυκιών το χρησιμοποιούμε όλο τον χρόνο, μεταξύ άλλων βοηθάει ιδιαίτερα και συνθήκες που στρεσσάρουν τα δέντρα, όπως παγετός, καύσωνας, έντονο κλάδεμα, υπερβολικός αέρας κλπ. 
 

Topic author
Notis
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Δημοσιεύσεις: 31
Εγγραφή: 15 Σεπ 2021, 16:02
Has thanked: 0
Been thanked: 2 times

Re: Acer sempervirens

Δημοσίευση από Notis »

Είχα σκοπό να κάνω μεταφύτευση τέλος χειμώνα, αλλά αν δεν υπάρχει πρόβλημα οκ θα το μεταφέρω άμεσα σε μεγαλύτερη γλάστρα. Προς το παρόν έκανα κάποιες περαιτέρω εργασίας διαμόρφωσης της κωνικότητας με το Dremel.
 


 
 

Προστέθηκε μετά από 25 λεπτά 16 δευτερόλεπτα:
IMG_20230904_193333.jpg
 
IMG_20230904_193518.jpg
 
IMG_20230904_193436.jpg
 
 
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 4429
Εγγραφή: 15 Οκτ 2010, 13:05
Τοποθεσία: Αθηνα
Has thanked: 283 times
Been thanked: 223 times
Επικοινωνία:

Re: Acer sempervirens

Δημοσίευση από Hfestion »

Petros έγραψε:
06 Σεπ 2023, 08:34
Μεταφύτευση (μετακίνηση σε μεγαλύτερη γλάστρα) εαν δεν το πειράξεις καθόλου μπορείς και σήμερα που εχει πεσει η θερμοκρασία.

 
Αν κυριολεκτικά δεν πειράξεις καθόλου την μπάλα χώματος με τις ρίζες, δεν είναι μεταφύτευση αλλά μεταφορά.
 
These users thanked the author Hfestion for the post:
BILLPAN (12 Οκτ 2023, 22:12)
Rating: 7.14%
Άβαταρ μέλους

Petros
Imperial
Imperial
Δημοσιεύσεις: 643
Εγγραφή: 21 Ιαν 2012, 11:02
Has thanked: 3 times
Been thanked: 10 times

Re: Acer sempervirens

Δημοσίευση από Petros »

Μεταφύτευση (μετακίνηση σε μεγαλύτερη γλάστρα) εαν δεν το πειράξεις καθόλου μπορείς και σήμερα που εχει πεσει η θερμοκρασία.
These users thanked the author Petros for the post:
Hfestion (06 Σεπ 2023, 13:08)
Rating: 7.14%

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 4429
Εγγραφή: 15 Οκτ 2010, 13:05
Τοποθεσία: Αθηνα
Has thanked: 283 times
Been thanked: 223 times
Επικοινωνία:

Re: Acer sempervirens

Δημοσίευση από Hfestion »

BILLPAN έγραψε:
05 Σεπ 2023, 12:05
Hfestion έγραψε:
02 Σεπ 2023, 23:45
Το συγκεκριμένο σκεύασμα μπορείς να το ρίχνεις και συχνότερα, 1φορα την εβδομάδα πχ. Μόνο θα πρέπει να μειώσεις την ποσότητα λιγάκι.
​​​​Δεν έχει τόσο πολύ φυκι, έχει όμως αρκετή οργανική ουσία.
 



 
Εγώ φέτος τις ημέρες του καύσωνα το έριχνα κάθε πρωί μαζί με το πότισμα, και στην κανονική του δόση χωρίς περαιτέρω αραίωση. Κανένα πρόβλημα. Το δικό μου είναι το biogenesis της Humofert: https://humofert.gr/en/product/2015-05- ... etail.html
 


 
Το συγκεκριμένο σκεύασμα δεν το γνωρίζω. Ουσιαστικά εμπλουτίζει το χώμα. Είχες καλά αποτελέσματα?
καλύτερα άνοιξε ένα νέο θέμα
 
 

BILLPAN
Shohin
Shohin
Δημοσιεύσεις: 238
Εγγραφή: 04 Μάιος 2022, 09:39
Has thanked: 94 times
Been thanked: 35 times

Re: Acer sempervirens

Δημοσίευση από BILLPAN »

Hfestion έγραψε:
02 Σεπ 2023, 23:45
Το συγκεκριμένο σκεύασμα μπορείς να το ρίχνεις και συχνότερα, 1φορα την εβδομάδα πχ. Μόνο θα πρέπει να μειώσεις την ποσότητα λιγάκι.
​​​​Δεν έχει τόσο πολύ φυκι, έχει όμως αρκετή οργανική ουσία.
 

 
Εγώ φέτος τις ημέρες του καύσωνα το έριχνα κάθε πρωί μαζί με το πότισμα, και στην κανονική του δόση χωρίς περαιτέρω αραίωση. Κανένα πρόβλημα. Το δικό μου είναι το biogenesis της Humofert: https://humofert.gr/en/product/2015-05- ... etail.html
 
Απάντηση