Κινεζικη Φτελιά.

Παρουσιάσεις προ–μπονσάϊ μελών
Απάντηση

Topic author
Λουκάς Καρούσος
Omono
Omono
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Κινεζικη Φτελιά.

Δημοσίευση από Λουκάς Καρούσος »

Ακομα ενα update ετσι να χαρω λίγο.[img]//uploads.tapatalk-cdn.com/2016041 ... 07d665.jpg[/img]

Στάλθηκε από το LG-D855 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Topic author
Λουκάς Καρούσος
Omono
Omono

20160328_161151.jpg
20160328_161137.jpg
20160328_161111.jpg
δε ξερω ποσο ευδιάκριτο ειναι αλλα η φτελια οργιαζει.....στα κλαδεμενα κλαδια σχεδον ενας στους δυο οφθαλμούς πριζεται.οπως τα ειπε ο sim62....Εικόνα

Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

Topic author
Λουκάς Καρούσος
Omono
Omono

Jean-Zac έγραψε:Είπα να ξεφύγω τελείως και να τρομάξω λίγο τον αγαπητό Λουκά. Κρατάω μόνο τα 2 χαμηλά κλαδιά και στήν συνέχεια ……..
.
Γιαννη ενα σοκ το πήρα....ενδιαφέρουσα ιδεα αλλα το κλαδακι αυτο δεν υφίσταται πια...χεχε.....

Άβαταρ μέλους

Jean-Zac
V.I.P
V.I.P
Been thanked: 291 times

Δημοσίευση από Jean-Zac »

Είπα να ξεφύγω τελείως και να τρομάξω λίγο τον αγαπητό Λουκά. Κρατάω μόνο τα 2 χαμηλά κλαδιά και στήν συνέχεια ……..
.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

Topic author
Λουκάς Καρούσος
Omono
Omono

Οκ.ευχαριστω πολυ.θα υπάρξουν σίγουρα ενημερωσεις στο ποστ.

Άβαταρ μέλους

Sim62
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 15 times
Been thanked: 84 times

Δημοσίευση από Sim62 »

Λουκάς Καρούσος έγραψε:.εριξα κι ολας λιπασμα οργανικο...να συμπληρωνω και με υγρό;

Δε νομίζω ότι χρειάζεται. Οργανικό κάθε 4-6 εβδομάδες είναι εντάξει. 1 με 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο για το μέγεθος της γλάστρας που έχεις . Ακόμη και η λίπανση θέλει την ρέγουλα της προς το παρόν. Οταν θα φτάσεις στο στάδιο δημιουργίας πυκνής κόμης και διακλάδωσης θα μπορείς τότε να λιπαίνεις πιο επιθετικά.

Topic author
Λουκάς Καρούσος
Omono
Omono

Συμφωνώ με την υπομονη...ειμαι αγιογράφος και η υπομονη ειναι βασικο γνωρισμα της δουλειάς και απαραίτητο εφόδιο...πράγματι δε σταματει ποτέ..ισως αυτο να είναι και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ενασχόλησης αυτής....εριξα κι ολας λιπασμα οργανικο...να συμπληρωνω και με υγρό;

Άβαταρ μέλους

Sim62
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Sim62 »

Λουκάς Καρούσος έγραψε:Α ωραια....ειμαι ανθρωπος του "γιατί" (πάντα εσπαγα τα νευρα των γονιών μου με τα πολλα γιατι) αλλα ετσι μαθαινει κανείς...παντως κορφολογηση δε μπορεί να γινει φετος νομιζω γιατι εμειναν πολυ λιγα φύλα στα κλαδια που είναι χαμηλα και ουσιαστικά θα πρεπει να περιμενω να χοντρινουν τα νεα κλαδια που θα δημιουργηθούν.

[justify]Το γιατί , το γιατί που τρώει το μαθητή [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... egreen.gif[/img].[/justify][justify]Θα αρχίσεις να το καταλαβαίνεις με τον καιρό, η μεγαλύτερη δεξιοτεχνία στην εξάσκηση των bonsai είναι η εξάσκηση στην υπομονή. Όλοι ανεξαιρέτως και εγώ πάρα πολύ θέλουμε να δούμε τα δέντρα μας έτοιμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αλλά αυτό απλώς δεν γίνεται. Ακόμη και τα πιο ετοιμα και ολοκληρωμένα δέντρα έχουν σημεία που χρειάζονται βελτίωση, έτσι η δουλειά πάνω τους δεν σταματάει ποτέ.[/justify][justify]Όσο για την δυνατότητα κορφολόγησης για φέτος ξεκίνα λίπανση καιι θα εκπλαγείς με το πόση κορφολόγηση θα κάνεις... [/justify]

Topic author
Λουκάς Καρούσος
Omono
Omono

Α ωραια....ειμαι ανθρωπος του "γιατί" (πάντα εσπαγα τα νευρα των γονιών μου με τα πολλα γιατι) αλλα ετσι μαθαινει κανείς...παντως κορφολογηση δε μπορεί να γινει φετος νομιζω γιατι εμειναν πολυ λιγα φύλα στα κλαδια που είναι χαμηλα και ουσιαστικά θα πρεπει να περιμενω να χοντρινουν τα νεα κλαδια που θα δημιουργηθούν.

Άβαταρ μέλους

Sim62
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Sim62 »

[justify]Λουκά δεν γίνεται να τα πετύχουμε όλα σε μία καλλιεργητική περίοδο.Για να αρχίσει το δέντρο να παίρνει σιγά σιγά την μορφή των virtuals θα χρειαστούν πολλές. Εφ όσον θέλεις να παχύνει ο κορμός αφήνεις θυσιαζόμενα κλαδιά.και αφαιρείς προς το παρόν τα άχρηστα σημεία του δέντρου, όπως τα είπαμε χθές. Το να πηγαίνει η δύναμη του δέντρου στην κορυφή είναι και ο σκοπός μας αυτή τη στιγμή αν έχουμε προτεραιότητα την πάχυνση και κωνικότητα στον κορμό. Εσύ αποφασίζεις. Αν αποφασίσεις να γίνονται όλα ταυτόχρονα στο δέντρο θα πάρει απλά περισσότερο χρόνο για τον κορμό. [/justify][justify]Αλλά και στην πρώτη περίπτωση δεν σημαίνει ότι στο υπόλοιπο δέντρο δεν θα συμβαίνει τίποτε. Και στα άλλα τμήματα θα έχουμε ανάπτυξη, ισως με λιγότερο γρήγορους ρυθμούς.[/justify][justify]Για τον λόγο αυτό θα εφαρμόσεις λίπανση από δώ και πέρα για να το βοηθήσουμε συνολικά.[/justify]

Topic author
Λουκάς Καρούσος
Omono
Omono

Ερωτηση...με να αφησω το ενα κλαδι επανω δεν ειναι σαν να αναγκαζω τη βλάστηση να βγει ψηλά;τα χαμηλά κλαδια θα γεμίσουν η θα ανέβει ολο προς τα πάνω;

Topic author
Λουκάς Καρούσος
Omono
Omono

Sim62 έγραψε:Όχι μεταφύτευση φέτος. Εχει ήδη πολλά φύλλα πάνω του και αν διαταραχθούν οι ρίζες θα σοκαριστεί. Του χρόνου την άνοιξη. Φέτος κάνε τα κλαδέματα που λές.
Εγινε....αυριο κι ολας κλαδευω.

Αυτόματη Συγχώνευση Δημοσίευσης -- 16 Μαρ 2016, 08:50 --
Sim62 έγραψε:Αλλες τρείς μορφές που θα μπορούσε να πάρει η φτελιά σου, κατά τη γνώμη μου πραγματοποιήσιμες όλες αρκεί να έχεις υπομονή και να δουλεύεις στο δέντρο όλες τις εποχές.

Η πρώτη με το πλατύ στέμμα ξεφεύγει λίγο απ΄αυτό που συνηθίζουμε σε φτελιές αλλά νομίζω είναι πρωτότυπο. Τα άλλα δύο είναι με πιο νατουραλιστική διάθεση πλησιάζουν δηλαδή στη μορφή που έχει η κόμη της φτελιάς στην φύση.

[attachment=2]loukas_elm_3.jpg[/attachment][/color]
[attachment=1]loukas_elm_4.jpg[/attachment][/color]
[attachment=0]loukas_elm_5.jpg[/attachment][/color]
Μπαμη μ αρεσει πολυ η πρωτη virtual που ανεβασες χθες και η πρωτη απ τις τρεις αλλες...μπορω να πω οτι μπερδευτικα....το ιδιο κλαδεμα θελει και για τις 2 μονο για την δευτερη που μοιαζει λιγο με αφρικανικο δεντρο πρεπει να διωξω το κατω αριστερα κλαδι τελειως...δε θα το κανω ομως ακομα...θα το κλαδεψω σωστα και αν αποφασισω να κανω το στιλ αφρικη θα το διωξω μετα....ουφ...πολυ τροφη για σκεψη.
Άβαταρ μέλους

Sim62
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Sim62 »

Όχι μεταφύτευση φέτος. Εχει ήδη πολλά φύλλα πάνω του και αν διαταραχθούν οι ρίζες θα σοκαριστεί. Του χρόνου την άνοιξη. Φέτος κάνε τα κλαδέματα που λές.

Topic author
Λουκάς Καρούσος
Omono
Omono

Hfestion έγραψε:Μόλις είδα τις πρώτες φωτογραφίες αμέσως μου ήρθε αυτή η εικόνα στο μυαλό

[ Εικόνα ]

Φαντάσου το κλαδί που φεύγει δεξιά να το κατεβαζες ελαφρος
Κι εγω αυτο σκέφτηκα και ετρεξα μα δω το δεντρο και πηρα κρυαδα...η πραγματικότητα απεχη παρασάγγας απο αυτο που φαινεται στη φωτογραφία.για την άκριβια τον θολο αυτον τον σχηματίζουν ατάκτως ηρειμενα φυλα απο διάφορα κλαδιά....

Topic author
Λουκάς Καρούσος
Omono
Omono

received_10208587682907838.jpeg
received_10208587682947839.jpeg
received_10208587682867837.jpeg
received_10208587682747834.jpeg
Δε τρομαζω..ισα ισα...αυτο ειχα κατα νου.δηλαδη μπορω να μεταφύτευσω και φετος για να κερδίσω τη σεζον η να το αφησω καλύτερα για του χρόνου;νομιζω θα αφησω το πανω κλαδι και υα κλαδρψω τα υπόλοιπα συμφωνα με τις υποδείξεις σου και θα κανω κορυφολογηση απο εκει και περα.
Sim62 έγραψε:Εχεις δύο επιλογές. Η την αφήνεις φέτος όπως είναι για να κερδίσεις σημαντικά σε πάχος κορμού και κλαδιών και να την κλαδέψεις δραστικά τον χειμώνα και να την συρματώσεις ή αφού ο καιρός βοηθά και κάνει ακόμη κρύα μπορείς να το κάνεις και τώρα αφήνοντας όμως 1-2 θυσιαζόμενα κλαδιά να αναπτυχθούν ελεύθερα. Θα βοηθήσουν να πάρει πάχος ο κεντρικός κορμός. Με την πρώτη επιλογή εντατικό κορφολόγημα θα αρχίσεις από του χρόνου.

Και στις δύο περιπτώσεις πάντως άμεσα πρέπει να καθαρίσεις το δέντρο από ανεπιθύμητα κλαδάκια. Αυτά που φυτρώνουν σε μεγαλύτερους κλάδους τελείως κάθετα πρός τα πάνω ή προς τα κάτω και όσα είναι περισσότερα των 2-3 στίς διακλαδώσεις. Αυτό θα βοηθήσει το δέντρο να αναπνεύσει, να δέχεται περισσότερο φώς στο εσωτερικό και εντέλλει να δημιουργήσει ανάπτυξη εκεί που την θέλουμε κοντά στον κορμό και όχι στα ψηλά και έξω τμήματα του δέντρου.
Μεταφύτευση που αναφέρεις για του χρόνου την άνοιξη και όχι τον χειμώνα. Όσο για το συρμάτωμα μπορείς να το εφαρμόσεις και απ΄τις αρχές του χειμώνα και να την αφαιρέσεις Απρίλιο περίπου ή Μάιο προσέχοντας πάντα το σύρμα να μην αρχίσει να εισχωρεί στον φλοιό αφού τα κλαδιά παχαίνουν την άνοιξη καθώς αναπτύσσονται. Εχε υπ΄όψιν σου για κάθε άρθρο που διαβάζεις στη βιβλιοθήκη πρέπει να κάνεις πάντα την αναγωγή στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας. Τα άρθρα μας παίρνουν πληροφορίες και βιβλιογραφία και μεταφράζονται πολλές φορές από συγγραφείς σχετικών κειμένων που διαμένουν και εργάζονται σε δέντρα σε τελείως διαφορετικά κλίματα. Είναι κάτι που αναφέρουμε συνεχώς.
ch. elm 2α.jpg
ch. elm 2α.jpg
Σε περίπτωση που κλαδέψεις του χρόνου τον χειμώνα
ch. elm 1.jpg
Κάθε χρόνο πάντως καλά είναι να επιλέγεις και να αφήνεις ένα δυο κλαδιά θυσία για πάχυνση του δέντρου, έχοντας υπ΄όψιν ότι το δέντρο παχαίνει κάτω μόνο απ΄το κλαδί που επιλέγεις. Αυτό σημαίνει ότι αν επιλέξεις το πρώτο κλαδί σε ενα δέντρο και το αφήσεις να αναπτυχθεί ελεύθερα κάποια χρονιά θα παχύνει αισθητά ο κορμός από κείνο το σημείο και κάτω. Αν επιλέξεις το τελευταίο πρός τα επάνω κλαδί επίσης θα παχύνει όλος ο κορμός αλλά με καλύτερα αποτελέσματα ώς προς την κωνικότητα του. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και μπορεί να εφαρμοστεί και σε μεμονωμένα κλαδιά.

Θα ακολουθήσουν και virtual.

Υ.Γ Μην τρομάξεις απ΄την δεύτερη φωτογραφία. Όπως πολλοί λένε στον χώρο των bonsai για να απολαύσεις τελικά ένα όμορφο δέντρο θα πρέπει να έχεις την υπομονή να το βλέπεις κάπως άσχημο και ασουλούπωτο γαι αρκετό διάστημα.

Άβαταρ μέλους

Sim62
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Sim62 »

Αλλες τρείς μορφές που θα μπορούσε να πάρει η φτελιά σου, κατά τη γνώμη μου πραγματοποιήσιμες όλες αρκεί να έχεις υπομονή και να δουλεύεις στο δέντρο όλες τις εποχές.

Η πρώτη με το πλατύ στέμμα ξεφεύγει λίγο απ΄αυτό που συνηθίζουμε σε φτελιές αλλά νομίζω είναι πρωτότυπο. Τα άλλα δύο είναι με πιο νατουραλιστική διάθεση πλησιάζουν δηλαδή στη μορφή που έχει η κόμη της φτελιάς στην φύση.

[attachment=2]loukas_elm_3.jpg[/attachment][/color]
[attachment=1]loukas_elm_4.jpg[/attachment][/color]
[attachment=0]loukas_elm_5.jpg[/attachment][/color]

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 422 times
Been thanked: 364 times

Δημοσίευση από Hfestion »

Μόλις είδα τις πρώτες φωτογραφίες αμέσως μου ήρθε αυτή η εικόνα στο μυαλό

[img]//uploads.tapatalk-cdn.com/2016031 ... 4ef3a3.jpg[/img]

Φαντάσου το κλαδί που φεύγει δεξιά να το κατεβαζες ελαφρος
"Πολεμιστής του κήπου,,

https://youtube.com/channel/UCPhRP1KKAIFWG6kHAEJf0Zg
Άβαταρ μέλους

Sim62
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Sim62 »

Εχεις δύο επιλογές. Η την αφήνεις φέτος όπως είναι για να κερδίσεις σημαντικά σε πάχος κορμού και κλαδιών και να την κλαδέψεις δραστικά τον χειμώνα και να την συρματώσεις ή αφού ο καιρός βοηθά και κάνει ακόμη κρύα μπορείς να το κάνεις και τώρα αφήνοντας όμως 1-2 θυσιαζόμενα κλαδιά να αναπτυχθούν ελεύθερα. Θα βοηθήσουν να πάρει πάχος ο κεντρικός κορμός. Με την πρώτη επιλογή εντατικό κορφολόγημα θα αρχίσεις από του χρόνου.

Και στις δύο περιπτώσεις πάντως άμεσα πρέπει να καθαρίσεις το δέντρο από ανεπιθύμητα κλαδάκια. Αυτά που φυτρώνουν σε μεγαλύτερους κλάδους τελείως κάθετα πρός τα πάνω ή προς τα κάτω και όσα είναι περισσότερα των 2-3 στίς διακλαδώσεις. Αυτό θα βοηθήσει το δέντρο να αναπνεύσει, να δέχεται περισσότερο φώς στο εσωτερικό και εντέλλει να δημιουργήσει ανάπτυξη εκεί που την θέλουμε κοντά στον κορμό και όχι στα ψηλά και έξω τμήματα του δέντρου.
Μεταφύτευση που αναφέρεις για του χρόνου την άνοιξη και όχι τον χειμώνα. Όσο για το συρμάτωμα μπορείς να το εφαρμόσεις και απ΄τις αρχές του χειμώνα και να την αφαιρέσεις Απρίλιο περίπου ή Μάιο προσέχοντας πάντα το σύρμα να μην αρχίσει να εισχωρεί στον φλοιό αφού τα κλαδιά παχαίνουν την άνοιξη καθώς αναπτύσσονται. Εχε υπ΄όψιν σου για κάθε άρθρο που διαβάζεις στη βιβλιοθήκη πρέπει να κάνεις πάντα την αναγωγή στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας. Τα άρθρα μας παίρνουν πληροφορίες και βιβλιογραφία και μεταφράζονται πολλές φορές από συγγραφείς σχετικών κειμένων που διαμένουν και εργάζονται σε δέντρα σε τελείως διαφορετικά κλίματα. Είναι κάτι που αναφέρουμε συνεχώς.
ch. elm 2α.jpg
ch. elm 2α.jpg
Σε περίπτωση που κλαδέψεις του χρόνου τον χειμώνα
ch. elm 1.jpg
Κάθε χρόνο πάντως καλά είναι να επιλέγεις και να αφήνεις ένα δυο κλαδιά θυσία για πάχυνση του δέντρου, έχοντας υπ΄όψιν ότι το δέντρο παχαίνει κάτω μόνο απ΄το κλαδί που επιλέγεις. Αυτό σημαίνει ότι αν επιλέξεις το πρώτο κλαδί σε ενα δέντρο και το αφήσεις να αναπτυχθεί ελεύθερα κάποια χρονιά θα παχύνει αισθητά ο κορμός από κείνο το σημείο και κάτω. Αν επιλέξεις το τελευταίο πρός τα επάνω κλαδί επίσης θα παχύνει όλος ο κορμός αλλά με καλύτερα αποτελέσματα ώς προς την κωνικότητα του. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και μπορεί να εφαρμοστεί και σε μεμονωμένα κλαδιά.

Θα ακολουθήσουν και virtual.

Υ.Γ Μην τρομάξεις απ΄την δεύτερη φωτογραφία. Όπως πολλοί λένε στον χώρο των bonsai για να απολαύσεις τελικά ένα όμορφο δέντρο θα πρέπει να έχεις την υπομονή να το βλέπεις κάπως άσχημο και ασουλούπωτο γαι αρκετό διάστημα.

Topic author
Λουκάς Καρούσος
Omono
Omono

received_10208587682907838.jpeg
received_10208587682947839.jpeg
received_10208587682867837.jpeg
received_10208587682747834.jpeg

Αυτόματη Συγχώνευση Δημοσίευσης -- 15 Μαρ 2016, 16:10 --
Sim62 έγραψε:Περιμένοντας κι΄άλλες φωτο Λουκά, ένα πρόχειρο σχέδιο. Σίγουρα το δέντρο θέλει κατά τη γνώμη μου ένα καθάρισμα και εξωτερικά και εσωτερικά, όπως δείχνει η 2η φωτογραφία που έχω και στη συνέχεια για φέτος και τα επόμενα χρόνια καλή κορφολόγηση. Τα βασικά κλαδιά για το σχέδιο υπάρχουν, τα δείχνω με κόκκινο και θα απαιτηθεί να δημιουργήσουν καλή διακλάδωση. Για αυτό μη φοβηθείς να μαζέψεις το δέντρο προς τα μέσα για να ξεκινήσει σωστά.

[attachment=2]loukas_elm_base.jpg[/attachment]
[attachment=1]loukas_elm_1.jpg[/attachment]
[attachment=0]loukas_elm_2.jpg[/attachment]
Μπαμπη δε παιζεσαι...σ ευχαριστω πολυ...εχω ομως πολλες απορειες.ποτε να κλαδεψω, τωρα?Τωρα αναπτυσεται...αν δεν κλαδεψω ομως για να φερω το φυλωμα πιο κοντα πως θα κανω κορυφολογηση? σκοπευω οταν θα γινει κλαδεμα να κοψω πολυ απο το καθε κλαδι για να εχω την ευκαιρια να κανω καλη διακλαδωση ανα κλαδι. αν δεν ειναι δυσκολο θα ηθελα την προταση σου για το μηκος των κλαδιων μετα το κλαδεμα...ποσο δηλαδη να τα κοψω.διαβασα οτι για να κανει χοντρο κορμο πιο συντομα πρεπει να την αφησεις να ανπτυχθει ελευθερα. Για τον ιδιο λογο ελεγα να μεταφυτευσω τον χειμωνα σε μεγαλυτερο ποτ.να το κανω η οχι?αυτα τα ολιγα σαν απορειες.

Αυτόματη Συγχώνευση Δημοσίευσης -- 15 Μαρ 2016, 16:34 --

παρεπιπτοντως διαβασα το αρθρο σου για το κλαδεμα της φτελιας και φανταζομαι οτι πρεπει να ακολουθησω λιγο πολυ τις οδηγιες που δινεις εκει.αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι οτι συρματωμα γινεται αργα τον χειμωνα μετα το κλαδεμα? και μενει το συρμα επανω ολο το καλοκαιρι η βγαινει 2 μηνες μετα?
Άβαταρ μέλους

Sim62
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Sim62 »

Περιμένοντας κι΄άλλες φωτο Λουκά, ένα πρόχειρο σχέδιο. Σίγουρα το δέντρο θέλει κατά τη γνώμη μου ένα καθάρισμα και εξωτερικά και εσωτερικά, όπως δείχνει η 2η φωτογραφία που έχω και στη συνέχεια για φέτος και τα επόμενα χρόνια καλή κορφολόγηση. Τα βασικά κλαδιά για το σχέδιο υπάρχουν, τα δείχνω με κόκκινο και θα απαιτηθεί να δημιουργήσουν καλή διακλάδωση. Για αυτό μη φοβηθείς να μαζέψεις το δέντρο προς τα μέσα για να ξεκινήσει σωστά.

[attachment=2]loukas_elm_base.jpg[/attachment]
[attachment=1]loukas_elm_1.jpg[/attachment]
[attachment=0]loukas_elm_2.jpg[/attachment]
Απάντηση