Ελιά Νο6

Παρουσιάσεις προ–μπονσάϊ μελών
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

Topic author
sinaf
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 393
Εγγραφή: 02 Μάιος 2015, 00:53
Has thanked: 20 times
Been thanked: 45 times

Re: Ελιά Νο6

Δημοσίευση από sinaf »

@Νικολας72
Θα αναλύσω το σκεπτικό των ενεργειών μου.

Πρώτα απ' όλα, έχουμε υπόψη μας ότι δεν πρόκειται για ένα νεαρό δέντρο, οπότε και προσπαθούμε να περιορίσουμε τις επεμβάσεις σε μία βασική εργασία ανά καλλιεργητική περίοδο, ενεργώντας την κατάλληλη εποχή και βάσει των αναγκών του δέντρου. 

Μεταφύτευση
Το δέντρο είναι φυτεμένο σε κεραμική γλάστρα και ως υπόστρωμα έχει κυρίως ποταμίσια άμμο. Τι γνωρίζουμε για το υλικό αυτό; Ότι βοηθάει στην ανάπτυξη των ριζών, παράγοντας ευεργετικός για την ελιά η οποία δεν παράγει πολλές ρίζες και για δέντρα αδύναμα ή που μόλις έχουν συλλεχθεί, ωστόσο δεν μπορούμε να αφήσουμε πολλά χρόνια το δέντρο σε ένα τέτοιο υπόστρωμα. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για υλικό το οποίο σκληραίνει, γίνεται πέτρα σε βάθος λίγων χρόνων και οι ρίζες αρχίζουν να ασφυκτιούν.
Οπότε εδώ κάνουμε το ερώτημα. Πρέπει να το μεταφυτέψω;
Η αγορά έγινε Ιούλιο, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένω εάν δεν είναι απόλυτη ανάγκη, καθώς ιδανική περίοδος για μεταφύτευση της ελιάς είναι τέλος Μαΐου και τον Ιούνιο. Η μεταφύτευση μέσα σε αυτή την περίοδο έχει λιγότερα ρίσκα και επίσης δεν επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη του συγκεκριμένου είδους έως το τέλος του έτους.
Η συνολική εικόνα του δέντρου έδειχνε ότι είναι υγιές παρόλο που κατά τις εκτιμήσεις μου είναι σε αυτή τη γλάστρα αρκετό καιρό. Επομένως, έχοντας κατά νου ότι δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι απαιτείται άμεση μεταφύτευση και σε συνδυασμό με α) την παραδοχή ότι το "παράθυρο" μεταφύτευσης πέρασε β) την άνοδο της θερμοκρασίας, γ) την πρόθεση να γίνει σωστά η μεταφύτευση με αφαίρεση του υποστρώματος και αντικατάστασης με νέο κατάλληλο, της αναδιάταξης των ριζών, της αλλαγής γωνίας του δέντρου και τοποθέτησης σε κατάλληλη γλάστρα και όχι απλά μεταφορά σε νέα γλάστρα με εμπλουτισμό του υπάρχοντος υποστρώματος και δ) την αδυναμία καθημερινού ελέγχου της μετέπειτα εξέλιξης λόγω φόρτου εργασίας και προγραμματισμένης άδειας, απέφυγα τη μεταφύτευση. 
Η επόμενη ευκαιρία για μεταφύτευση ήταν το Νοέμβριο, όμως με μέριμνα να υπάρξει περιορισμένη επέμβαση στις ρίζες και με τη μικρότερη δυνατή ενόχληση.
Και πάλι, για ορισμένους από τους λόγους που προανέφερα δεν έκρινα σκόπιμο να κάνω τη μεταφύτευση μέσα στο 2020. Να αναφέρω εμπειρικά, ότι μεταφύτευση της ελιάς κατά το φθινόπωρο ενδέχεται να έχει επίπτωση στην ανάπτυξη της επόμενης χρονιάς.

Κλάδεμα και αναδιάταξη κύριας διακλάδωσης
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που μου τράβηξαν την προσοχή κατά την αγορά του δέντρου, μεταξύ άλλων, ήταν και η πλούσια διακλάδωση.
Ωστόσο, ήταν εμφανές ότι χρειάζονται ενέργειες για να βελτιωθεί η εικόνα της κόμης. Η ανάπτυξη είχε φύγει προς τα πάνω και μακριά από τη βάση του δέντρου και τα εσωτερικά μέρη στερούνταν φως λόγω της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης και της πυκνής βλάστησης στην εξωτερική περίμετρο.
Από το καλοκαίρι το δέντρο λιπάνθηκε με τη χρήση ισορροπημένου βιολογικού λιπάσματος το οποίο επίσης είχε ιδιότητες για τη βελτίωση του ph στο υπόστρωμα.
Το δέντρο ανταποκρίθηκε καλά, ήταν σημάδι ενθαρρυντικό ότι θα μπορούσε να παραμείνει για λίγους μήνες ακόμη στην ίδια γλάστρα. Έτσι ως βασική εργασία πραγματοποιήθηκε κλάδεμα με σκοπό να υπάρξει αναδιανομή της ενέργειες του δέντρου και να υπάρξει ισορροπημένη ανάπτυξη. Ο Νοέμβριος είναι ο ιδανικός μήνας για αυτές τις εργασίες σε ελιά.
Συνδυαστικά ήταν εφικτό να γίνει και αναδιάταξη κύριας διακλάδωσης με τη χρήση οδηγών. Αυτή η τεχνική είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για εφαρμογή στην ελιά, καθώς η χρήση σύρματος δουλεύει μόνο για τα μικρά και νεαρά κλαδιά. Επίσης, για ένα τόσο μεγάλο δέντρο, η χρήση χοντρού σύρματος θα ήταν και αντιοικονομική και το τελικό αποτέλεσμα αντιαισθητικό.
Σε ότι αφορά τη σκέψη για σημάδια-εγκοπές από το σχοινί στα σημεία επαφής, δεν με προβλημάτισε ιδιαίτερα για τους εξής λόγους:
1. Έγινε χρήση βαμβακερού σπάγκου και θεωρώ ότι έχει ένα βαθμό ελαστικότητας.
2. Σε κάθε βασικό κλαδί, ο σπάγκος τοποθετήθηκε στο κατάλληλο σημείο στο εσωτερικό μέρος της κόμης όπου με ελάχιστη πίεση θα επέτρεπε το δεύτερο εξωτερικό μισό να κατέβει στο επιθυμητό σημεία,καθώς τα κλαδιά είχαν ήδη αρκετό μήκος.
3. Πρόκειται για ένα ώριμο δέντρο και εφεξής πρόκειται να εφαρμοστούν κλαδέματα συντήρησης με σκοπό να γίνεται ανακατανομή της ενέργειας και να υπάρχει ισορροπημένη ανάπτυξη όπως προανέφερα. Δεν θα υπάρξει ελεύθερη ανάπτυξη.
4. Ως ένα βαθμό θα χρειαστεί να δω ο σπάγκος να εισχωρεί κάπως στο φλοιό, καθώς αυτό θα είναι δείγμα ότι το κλαδί μεγάλωσε και έχει κρατήσει τη νέα θέση. Εάν αφαιρεθούν οι οδηγοί πρόωρα όλη η δουλειά θα πάει χαμένη και θα έχει χαθεί χρόνος. Άλλωστε έως και αρχές της άνοιξης η ανάπτυξη θα είναι περιορισμένη. Ιδιαίτερη προσοχή για το φαινόμενο που περιέγραψες χρειάζεται όταν συρματώνεις ή βάζεις οδηγούς πριν την άνοιξη, γίνεται σε κλαδιά με διάμετρο κάτω από μισό εκατοστό (δηλ. νεαρά) και ακολουθεί δυνατή και ελεύθερη ανάπτυξη.
 
Άβαταρ μέλους

Νικολας72
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 391
Εγγραφή: 16 Σεπ 2015, 16:49
Has thanked: 29 times
Been thanked: 104 times

Re: Ελιά Νο6

Δημοσίευση από Νικολας72 »

Φίλε Sinaf,

αρχικά μπράβο για την επιλογή του δέντρου. Έχει πολλά χαρακτηριστικά που το κάνουν ιδανική επιλογή, όπως κίνηση κορμού, κωνικότητα (από κάποιες όψεις τουλάχιστον), γερασμένη (σκασμένη όψη) του φλοιού, πολύ πλούσιο φύλλωμα (σημάδι υγείας του φυτού αλλά και δυνατότητα επιλογών διαμόρφωσης). Οπότε, ξεκάθαρα πολύ ορθή επιλογή κατά την ταπεινή μου άποψη. Γράφω έτσι αναλυτικά την περιγραφή, κυρίως για τα νεότερα μέλη μας, για να εξοικειώνονται με τα κριτήρια επιλογής δέντρων από φυτώρια, που μπορούν να τους δώσουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα και να πιάσουν τόπο τα λεφτά τους. 

Αναλογιζόμενος τον αναλυτικό τρόπο των περισσότερων παλιότερων περιγραφών σου, εικάζω ότι δεν έχεις ελέγξει το είδος του υποστρώματος στο οποίο βρίσκεται σήμερα το δέντρο. Άρα υποθέτω ότι το έχεις αφήσει στο χώμα που το βρήκες φυτεμένο. Η δική μου προσέγγιση, συνήθως, είναι ανάποδη. Δηλαδή, πρωτίστως με ενδιαφέρει να βεβαιωθώ πριν από οτιδήποτε άλλο, ότι το δέντρο έχει ότι καλύτερο μπορώ να του δώσω στην ρίζα του. Δηλαδή εάν θα έκανα ένα προγραμματισμό εργασιών, θα έβαζα στην κορυφή όλων την μεταφύτευση. Κυρίως λόγω των κάκιστων μειγμάτων που εμπειρικά έχω συνειδητοποιήσει ότι χρησιμοποιεί η πλειονότητα των φυτωριούχων στα προς πώληση φυτά. Μετά θα ασχολούμουν με την κόμη. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, με τέτοια δέντρα, κατανοώ βαθύτατα την απόλυτη φαγούρα στο χέρι..!

Τώρα, δείχνει να έχει γίνει πολύ προσεκτική δουλειά με τα σχοινάκια! Τα έχω χρησιμοποιήσει και ξέρω πόσο χρόνο μπορεί να πάρει, ιδιαίτερα όταν έχεις τόσο πολύ υλικό να διαμορφώσεις. Αυτό που παρατήρησα, είναι ότι έρχονται σε άμεση επαφή με τα κλαδιά. Και μπορεί να σου έδωσαν την δυνατότητα να κατεβάσεις πολύ όμορφα τα χαμηλότερα κλαδιά, δίνοντας κατωφερείς κλίσεις που προσθέτουν πολλά χρόνια ηλικίας στο δέντρο, όμως πρέπει να προσέξεις πάρα πολύ την διεισδυτικότητα του λεπτού σπάγκου. Πολύ εύκολα θα κάνουν σημάδι στο κλαδί και ίσως να εισχωρήσουν ακόμα και μέσα στο φλοιό χωρίς να το πολυ-καταλάβεις. Στις δικές μου επεμβάσεις με σχοινί ή σπάγκο, στο σημείο επαφής με το κλαδί είχα προνοήσει να εισάγω το πλαστικό μαλακό περίβλημα από ηλεκτρολογικό καλώδιο κι έτσι δεν είχα προβλήματα με σημάδια στο κλαδί. Έκοβα με κοπίδι ένα με ενάμιση εκατοστό πλαστικού από το καλώδιο, το τραβούσα από το χάλκινο σύρμα και το "σωληνάκι" το χρησιμοποιούσα μετά περνώντας μέσα του το σχοινάκι. Έτσι, μπορούσα να το τοποθετήσω όπου ήθελα κατά μήκος του σπάγκου, για να έχει προστασία το κλαδί από την πίεση που του ασκούσα. Αργότερα, έκανα την ίδια τεχνική, και αντί για σπάγκο χρησιμοποίησα πολύ λεπτό σύρμα. Αυτό μου έδινε την επιπρόσθετη επιλογή να μπορώ να ξαναμικρύνω εάν ήθελα την απόσταση, μαζεύοντας με πενσάκι λίγο σύρμα παραπάνω, κάνοντας μικρή θηλιά και στρίψιμο (στο σχοινί έπρεπε να βγάλω όλο το σχοινί κι αν είχα δέσει παραπάνω από ένα κλαδί, έπρεπε να τα ξαναμαζέψω όλα). Πάντα όμως με χρήση πλαστικού τμήματος από ηλεκτρολογικό καλώδιο. 

Ξέρω ότι είναι πολύ δυσάρεστο νέο, εάν αποδειχτεί ότι πρέπει να το ξανακάνεις, αλλά είναι ακόμα χειρότερο να αρχίσεις να βλέπεις σημάδια (ή εγκοπές-τομές) στα σημεία επαφής του σχοινιού με το κάθε κλαδί. Εάν λίγο φυσάει στο μέρος που είναι το φυτό, τότε η παραμικρή κίνηση του κλαδιού κάνει το σχοινί να λειτουργεί σαν πριόνι, κόβοντας ιστό! Πρόσεξε φίλε, γιατί είναι κρίμα!
These users thanked the author Νικολας72 for the post (total 2):
Panrach (01 Φεβ 2021, 20:13) • sinaf (06 Φεβ 2021, 17:43)
Rating: 14.29%
If you can DREAM it,
you can DO it..!

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 4491
Εγγραφή: 15 Οκτ 2010, 13:05
Τοποθεσία: Αθηνα
Has thanked: 323 times
Been thanked: 242 times
Επικοινωνία:

Re: Ελιά Νο6

Δημοσίευση από Hfestion »

Δέντρο πολύ υψηλών προδιαγραφών
These users thanked the author Hfestion for the post:
sinaf (06 Φεβ 2021, 17:43)
Rating: 7.14%
Άβαταρ μέλους

Topic author
sinaf
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 393
Εγγραφή: 02 Μάιος 2015, 00:53
Has thanked: 20 times
Been thanked: 45 times

Ελιά Νο6

Δημοσίευση από sinaf »

Και αυτή η ελιά αποκτήθηκε τον Ιούλιο του 2020 μαζί με την ελιά Νο5. Μεγάλο δέντρο, με πλούσια διακλάδωση.
IMG_20200701_173230.jpg
IMG_20200701_173244.jpg
IMG_20200701_173257.jpg
IMG_20200701_173311.jpg
Το Νοέμβριο του 2020 έγιναν εργασίες καθαρίσματος ώστε να υπάρξει αερισμός και φωτισμός στα εσωτερικά μέρη της κόμης, καθώς και επανατοποθέτησης των βασικών κλαδιών με τη χρήση σπάγκου με σκοπό να χαμηλώσει η κόμη. Είναι πρόκληση και πολύ μεγάλη η ευχαρίστηση να δουλεύεις με τέτοια δέντρα. Οι εργασίες κράτησαν περίπου 10 ώρες.
Τελικό ύψος: 66εκ. Διάμετρος κορμού στη βάση: 19εκ.
 
IMG_20210130_165708.jpg
IMG_20210130_165644.jpg
IMG_20210130_165617.jpg
IMG_20210130_165543.jpg
IMG_20210109_115921.jpg
IMG_20210130_165818.jpg
Επόμενες εργασίες που θα πρέπει να γίνουν είναι να τοποθετηθεί σε ευρύχωρο training pot και να γίνει επεξεργασία με dremel στο άνω μέρος του κορμού όπου υπάρχει μία μεγάλη επίπεδη επιφάνεια.
 
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Απάντηση