Καλή Πρωτομαγιά.

Εδώ γράφουμε οτιδήποτε δεν έχει σχέση με τα μπονσάι
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

RiaDr
Imperial Masterpiece
Imperial Masterpiece
Δημοσιεύσεις: 2840
Εγγραφή: 04 Οκτ 2011, 14:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 6 times
Been thanked: 6 times

Re: Καλή Πρωτομαγιά.

Δημοσίευση από RiaDr »

Καλό μήνα σε όλους! Εμείς τον πιάσαμε τον Μάη με μεζεδάκια, κιθάρα, μαντολίνο και τραγούδια στη φύση. Τι καλύτερο. Να 'μαστε όλοι καλά και του χρόνου!


υγ μαζέψαμε και μος. Αμέ...
"Το καλύτερο λίπασμα για τα φυτά είναι η σκιά του κηπουρού.."
Άβαταρ μέλους

vasilis sivvas
Imperial
Imperial
Δημοσιεύσεις: 550
Εγγραφή: 22 Απρ 2014, 09:22
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Καλή Πρωτομαγιά.

Δημοσίευση από vasilis sivvas »

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ

AntonisChania
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: 01 Μάιος 2014, 21:16
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Καλή Πρωτομαγιά.

Δημοσίευση από AntonisChania »

Καλό μήνα! Με ωραία δέντρα Bonsai.

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 4461
Εγγραφή: 15 Οκτ 2010, 13:05
Τοποθεσία: Αθηνα
Has thanked: 297 times
Been thanked: 231 times
Επικοινωνία:

Re: Καλή Πρωτομαγιά.

Δημοσίευση από Hfestion »

καλό μήνα σε όλους!
Άβαταρ μέλους

stathis
Shohin
Shohin
Δημοσιεύσεις: 268
Εγγραφή: 28 Ιαν 2011, 15:36
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Καλή Πρωτομαγιά.

Δημοσίευση από stathis »

Μπράβο Γιώτα ευχαριστούμε για αυτές τις πληροφόρίες! Καλό μήνα στην όμορφη παρέα μας.
Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2727
Εγγραφή: 07 Μαρ 2011, 03:27
Τοποθεσία: Περιστέρι, Αττικής
Has thanked: 5 times
Been thanked: 39 times

Re: Καλή Πρωτομαγιά.

Δημοσίευση από karesansui »

Ευχαριστούμε πολύ Γιώτα για την ενημερωτικότατη και ενδιαφέρουςα δημοσίευση!

Εύχομαι Καλό Μήνα σε όλες και όλους. [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... flower.gif[/img]

Αυτόματη Συγχώνευση Δημοσίευσης -- 01 Μάιος 2014, 20:07 --

Ευχαριστούμε πολύ Γιώτα για την ενημερωτικότατη και ενδιαφέρουςα δημοσίευση!

Εύχομαι Καλό Μήνα σε όλες και όλους. [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... flower.gif[/img]
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Άβαταρ μέλους

Γιωτα
Shohin
Shohin
Δημοσιεύσεις: 240
Εγγραφή: 08 Δεκ 2013, 12:16
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Καλή Πρωτομαγιά.

Δημοσίευση από Γιωτα »

Καλό μήνα σε όλους!!!

http://www.mediasoup.gr/node/31397
Home
Πρωτομαγιά στον κόσμο
Sat, 30/04/2011 - 23:06 — Mediasoup



[img]http://www.mediasoup.gr/sites/default/files/imagecache/medium_splash/images/1magia1.jpg[/img]





Η αλήθεια είναι πως η ιστορία της Πρωτομαγιάς είναι βαθιά χαραγμένη στις ζωές των ανθρώπων πολλούς αιώνες τώρα. Ανεξάρτητα από την Εργατική Πρωτομαγιά η οποία ουσιαστικά αποτελεί την καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου τον Μάη του 1886, η πρώτη μέρα του Μάιου σηματοδοτούσε πάντα την αρχή της Άνοιξης!
Τα έθιμα ποικίλουν ανά την υφήλιο, αλλά όπως προαναφέρθηκε το κοινό είναι πως αυτή η μέρα σηματοδοτεί την αρχή της Άνοιξης.
Η Πρωτομαγιά είναι αντιβασκανική και μαγική εορτή, όπως λέει και το όνομα του μήνα στον οποίο από την αρχαιότητα δίνονταν μεταφυσικές ιδιότητες.
[img]http://mediasoup.gr/sites/default/files ... magia2.jpg[/img]
(Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi)
Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχει τις ρίζες του στις παγανιστικές εορτές του παρελθόντος. Η σημασία της ημέρας αυτής για τους αρχαίους λαούς οφείλεται στο γεγονός πως ημερολογιακά (για το βόρειο ημισφαίριο) η πρώτη ημέρα του Μαΐου βρίσκεται ανάμεσα στην Εαρινή Ισημερία και το Θερινό Ηλιοστάσιο, τοποθετείται δηλαδή στην αρχή της άνοιξης.
Οι πρώτοι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς ξεκίνησαν στην προ-χριστιανική Ευρώπη με γιορτές όπως το κέλτικο Μπελτέιν και την εωσφορική γιορτή της Νύχτας του Walpurgis στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Όμως με την άφιξη του χριστιανισμού στην Ευρώπη, πολλές από αυτές τις γιορτές απαγορεύτηκαν ή έλαβαν χριστιανικό χαρακτήρα. Έτσι, ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχασε το αρχικό του νόημα.
Παραδόσεις και έθιμα:
Καταρχάς το βασικότερο και το πιο γνωστό έθιμο είναι η πρωτομαγιάτικη έξοδος για "να πιάσουμε το Μάη". Οι άνθρωποι ξεχύνονται στην ύπαιθρο χορεύοντας και τραγουδώντας και μαζεύουν λουλούδια για να φτιάξουν όμορφες ανθοδέσμες από αγριολούλουδα ή να πλέξουν στεφάνια, τα οποία στη συνέχεια κρεμάνε σε μια εμφανή θέση του σπιτιού, συνήθως στην πόρτα εισόδου.
Περνώντας στους αρχαίους μας πρόγονους, η Πρωτομαγιά ήταν μέρα της αναγέννησης της φύσης, της ζωής και του έρωτα αλλά και ημέρα ανάστασης των νεκρών. Επίσης θεωρούνταν και ημέρα της μαχητικότητας, της μαγείας και του πολέμου. Εορταζόταν με έντονες εορτές όπως η έξοδος των ανθρώπων στην ύπαιθρο με συνοδεία χορών και τραγουδιών και το μάζεμα λουλουδιών για να πλεχτούν στεφάνια. Κατά την ημέρα εκείνη έβγαινε η βασίλισσα του Μαΐου και στα δρώμενα της ημέρας περιλαμβανόταν μια λατρευτική πομπή προς τιμήν του Ηλίου και των Ωρών (= Εποχών). Στην πομπή περιφερόταν ένα πράσινο κλαδί που μόλις είχε πετάξει φύλλα. Το τύλιγαν με ταινίες και πάνω του κρεμούσαν σύκα, διάφορα ψωμάκια και μικρά φλασκιά γεμάτα κρασί, λάδι και μέλι.
[img]http://mediasoup.gr/sites/default/files ... magia4.jpg[/img]
(Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi)
Συνεχίζοντας με τους τους αρχαίους Ρωμαίους και τους Ιταλούς, οι γιορτές περιελάμβαναν απαραιτήτως χορούς και τραγούδια γύρω από το γαϊτανάκι, του οποίου η ονομασία του στις λατινογενείς γλώσσες συνεχίζει να παραπέμπει στο Μάη και την ανθοφορία. Γι' αυτό ακόμα και σήμερα σε πολλές χώρες οι άνθρωποι όχι μόνο φτιάχνουν πρωτομαγιάτικα στεφάνια αλλά και παίζουν υπαίθρια παιχνίδια, ψήνουν, χορεύουν, τραγουδάνε και χαίρονται την ομορφιά της πλάσης.
[img]http://mediasoup.gr/sites/default/files ... magia8.jpg[/img]
(Πηγή φωτογραφίας: Carnaval)
Οι άνθρωποι στη Γερμανία και τις σκανδιναβικές χώρες, τη νύχτα της 30ης Απριλίου προς την 1η Μαΐου είναι γνωστή ως Βαλπουργία Νύχτα και οι εορτασμοί που λαμβάνουν χώρα είναι προς τιμήν της Αγίας Βαλπούργας των Σαξώνων, που αγιοποιήθηκε την πρωτομαγιά. Ωστόσο κι εκεί συνηθίζουν να τιμούν την άνοιξη με υπαίθριες εορταστικές φωτιές και το μάζεμα άνθεων την αυγή, για το στολισμό των σπιτιών τους. Σε μερικά χωριά της Γερμανίας τοποθετούν ένα κλαδί στολισμένο με ταινίες στην κεντρική πλατεία και γύρω του στήνονται ξέφρενοι χοροί. Στη συνέχεια εκλέγουν το πιο όμορφο κορίτσι του χωριού, την ονομάζουν Βασίλισσα του Μαΐου και της φοράνε κάτασπρο φόρεμα και στεφάνι από λουλούδια στο κεφάλι. Ένα ιδανικό σύμβολο της σφριγηλότητας, της γονιμότητας και της νεότητας της ανοιξιάτικης γης.
Στη Σουηδία, την Πρωτομαγιά οι χωρικοί μαζεύουν πράσινα κλαδιά με τα οποία στολίζουν τα σπίτια τους, ενώ παράλληλα τραγουδούν τραγούδια που μιλούν για ευφορία, χαρά και ευτυχία.
[img]http://mediasoup.gr/sites/default/files ... magia9.jpg[/img]
(Πηγή φωτογραφίας: RobinhoodLoxley)
Στη Τσεχοσλοβακία κεντρικό ρόλο στους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς έχουν οι μάγισσες, που εκείνο το βράδυ πιστεύεται ότι κυκλοφορούν καβάλα στις σκούπες τους και μπορούν να κλέψουν τη σοδειά, το γάλα των ζώων τους κ.λ.π. Για το λόγο αυτό οι λαμβάνοντες μέρος στους εορτασμούς φυσούν κέρατα και χτυπούν μαστίγια στο χώμα ώστε να μην επιτρέψουν τις μάγισσες να τους ενοχλήσουν. Αδειάζουν ένα τσουβαλάκι άμμο ή βάζουν μπόλικο φρεσκοκομμένο γρασίδι στην πόρτα του σπιτιού τους, γιατί ο θρύλος λέει ότι οι μάγισσες δεν μπορούν να εισέλθουν στο σπίτι αν δε μετρήσουν το τελευταίο κλαράκι, τον τελευταίο κόκκο.
[img]http://mediasoup.gr/sites/default/files ... agia11.jpg[/img]
(Πηγή φωτογραφίας: craft of the day)
Περνώντας στην Ελλάδα δρώμενο της Πρωτομαγιάς στη χώρα κατά τα νεότερα χρόνια ήταν η ανάσταση του Μαγιόπουλου. Ένας έφηβος ξάπλωνε στα χόρτα μέσα στο δάσος και παρίστανε τον πεθαμένο Διόνυσο. Παράλληλα οι κοπέλες τον στόλιζαν με άνθη και κλαδάκια και του τραγουδούσαν τον κομμό, το θρήνο και τον οδυρμό, μέχρι που να «αναστηθεί» και μαζί με αυτόν όλη η φύση και η πλάση.
[img]http://mediasoup.gr/sites/default/files ... magia3.jpg[/img]
(Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi)
Στην Κοζάνη συνηθίζεται, τα χαράματα της Πρωτομαγιάς, όλα τα κορίτσια του χωριού να ντύνονται με τοπικές παραδοσιακές φορεσιές, να βγαίνουν έξω από το χωριό, να μαζεύουν λουλούδια και φτιάχνουν στεφάνια. Τρίβουν τα μάγουλά τους με παπαρούνες για να κοκκινίσουν και δένουν στο κεφάλι ή στη μέση χλωρή βρίζα για να μην πονούν. Στη συνέχεια χορεύουν και τραγουδούν παλαιά δημοτικά τραγούδια που αναφέρονται στο Μάη και αργότερα, μέσα στο πρωινό, κατεβαίνουν στην πλατεία του χωριού όπου και χορεύουν κρατώντας λουλούδια .
[img]http://mediasoup.gr/sites/default/files ... magia7.jpg[/img]
(Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi)
Στα Κλήδονα, την παραμονή της πρωτομαγιάς τα κορίτσια του χωριού μαζεύουν κλύδωνα (είδος λουλουδιού) και άλλα λουλούδια και τα βάζουν μέσα σε μια στάμνα. Στη συνέχεια, κάνουν το γύρο του χωριού κρατώντας την και τραγουδώντας. Έπειτα, μαζεύονται στην πλατεία του χωριού και χορεύουν γύρω από την καλύβα, την οποία έφτιαξαν την ίδια ημέρα τα αγόρια του χωριού. Όταν τελειώσουν το χορό, κρύβουν τη στάμνα με τα λουλούδια από τα αγόρια και εκείνα ψάχνουν να τη βρουν. Το επόμενο βράδυ, τα κορίτσια με τη στάμνα γεμάτη λουλούδια γυρίζουν στους δρόμους του χωριού τραγουδώντας για τελευταία φορά σήμερα. Τέλος, μαζεύονται στην πλατεία όπου φανερώνουν τη στάμνα και βγάζουν από μέσα τα λουλούδια, ευχόμενες για την καλή τους τύχη. Στη συνέχεια, θα κάψουν την καλύβα και γύρω από αυτή θα στηθεί χορός από τα κορίτσια και τα αγόρια.
[img]http://mediasoup.gr/sites/default/files ... magia6.jpg[/img]
(Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi)
Στην Σκόπελο, τέτοια μέρα οι νύφες πλέκουν στεφάνια από λουλούδια και τα χαρίζουν στις πεθερές τους. Το στεφάνι πρέπει να έχει οπωσδήποτε μια μεγάλη κορδέλα, που την δένουν φιόγκο και στερεώνουν επάνω του ένα χρυσό νόμισμα. Το δώρο αυτό συνοδεύεται με καλαθάκι γεμάτο κουλουράκια και την απαραίτητη κανάτα, που περιέχει γάλα και καφέ.
[img]http://mediasoup.gr/sites/default/files ... magia5.jpg[/img]
(Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi)

Ωστόσο ο Μάιος θεωρείται από το λαό μας ακατάλληλος μήνας για την τέλεση γάμων. Έθιμο που ξεκινάει από τους ρωμαϊκούς χρόνους που αυτό το μήνα γιόρταζαν τα «Λεμούρια» μια γιορτή προς τιμή των νεκρών.
Γιορτάστε την αρχή της Άνοιξης με γλέντι και χαρά, παρόλο τους χαλεπούς καιρούς...
(Πηγή: Woman-Life)
(Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi)
Δεν εισαι μια σταγονα στον ωκεανο...
εισαι ολοκληρος ο ωκεανος σε μια σταγονα ~RUMI~ नमस्ते
Άβαταρ μέλους

iohokahey
Masterpiece
Masterpiece
Δημοσιεύσεις: 2018
Εγγραφή: 11 Ιούλ 2013, 17:54
Τοποθεσία: Δράμα & ανα την Ελλάδα
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: Καλή Πρωτομαγιά.

Δημοσίευση από iohokahey »

καλο μηνα και απο μενα!!

οπα!! συναδελφος στις πρασινες??
μολις,μολις τελειωσαν..αλλιως θα σας εκανα το οριστε..[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilies/obscene/drinkingbuddies.gif[/img] [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilies/obscene/drinkingcheers.gif[/img]
..When The Night Is Overcome
You May Rise To Find The Sun..

Γιώργος
Άβαταρ μέλους

Sim62
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 1464
Εγγραφή: 08 Φεβ 2014, 13:32
Has thanked: 11 times
Been thanked: 81 times

Re: Καλή Πρωτομαγιά.

Δημοσίευση από Sim62 »

Καλό μήνα και δημιουργικό αγαπητέ Jean-Jac.
Άβαταρ μέλους

Topic author
Jean-Zac
V.I.P
V.I.P
Δημοσιεύσεις: 2499
Εγγραφή: 21 Απρ 2010, 15:15
Has thanked: 0
Been thanked: 228 times

Re: Καλή Πρωτομαγιά.

Δημοσίευση από Jean-Zac »


thalassolikos
Mame
Mame
Δημοσιεύσεις: 84
Εγγραφή: 16 Απρ 2014, 15:27
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Καλή Πρωτομαγιά.

Δημοσίευση από thalassolikos »

Vasilhs έγραψε:Πράσινες πιπεριές :P Γίνονται και μπονσάι!


Καλό μήνα!
[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... etopic.gif[/img] Λάθος έκανα ρε φίλος,εσυ αμέσως ;
Άβαταρ μέλους

Καραγιωργος Α
Imperial
Imperial
Δημοσιεύσεις: 678
Εγγραφή: 01 Ιουν 2013, 23:27
Τοποθεσία: Εύβοια
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Καλή Πρωτομαγιά.

Δημοσίευση από Καραγιωργος Α »

[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... violin.gif[/img]Καλό Μήνα Ε!πηγα και'γω να τον πιάσω και με έπιασε μια τελικά μια Μέλισσα χαχαχα
Χαχαχα Τούμπανο έγινα στο κεφάλι[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... violin.gif[/img]
Άβαταρ μέλους

Vasilhs
Imperial
Imperial
Δημοσιεύσεις: 759
Εγγραφή: 20 Ιαν 2010, 14:03
Has thanked: 0
Been thanked: 4 times

Re: Καλή Πρωτομαγιά.

Δημοσίευση από Vasilhs »

Πράσινες πιπεριές :P Γίνονται και μπονσάι!


Καλό μήνα!

thalassolikos
Mame
Mame
Δημοσιεύσεις: 84
Εγγραφή: 16 Απρ 2014, 15:27
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Καλή Πρωτομαγιά.

Δημοσίευση από thalassolikos »

Jean-Zac έγραψε:Καλό μήνα και καλή Πρωτομαγιά σε όλους. [ Εικόνα ]
[ Εικόνα ] [ Εικόνα ] [ Εικόνα ] [ Εικόνα ]



Κάποιοι θα τρέχουν να πιάσουν τον Μαϊ.

Κάποιοι θα φτιάχνουν το Μαγιάτικο στεφάνι.

Κάποιοι θα ψήνουν το …….κοντοσούφλι !!!

Εύχομαι όλοι να περνάτε καλά !!!!

Φωτογραφίες αφού συνέλθουμε από τον καπνό, την τσίκνα και …..τις πράσινες !!! [ Εικόνα ]
[ Εικόνα ] [ Εικόνα ] [ Εικόνα ] [ Εικόνα ] [ Εικόνα ]
Καλό μήνα!Πράσινες ;Τι είναι οι πράσινες ;
Άβαταρ μέλους

tsantos
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 389
Εγγραφή: 11 Φεβ 2011, 21:14
Τοποθεσία: Κερκυρα
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Καλή Πρωτομαγιά.

Δημοσίευση από tsantos »

Καλο μηνα!!! [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... egreen.gif[/img]
Αντι για λουλουδια επιασα μια ελια το ιδιο δεν ειναι???
Καλα να περασετε κ καλες βολτες!!!
Άβαταρ μέλους

Topic author
Jean-Zac
V.I.P
V.I.P
Δημοσιεύσεις: 2499
Εγγραφή: 21 Απρ 2010, 15:15
Has thanked: 0
Been thanked: 228 times

Καλή Πρωτομαγιά.

Δημοσίευση από Jean-Zac »

Καλό μήνα και καλή Πρωτομαγιά σε όλους. [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... egreen.gif[/img]
[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... flower.gif[/img] [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... flower.gif[/img] [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... flower.gif[/img] [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... flower.gif[/img]



Κάποιοι θα τρέχουν να πιάσουν τον Μαϊ.

Κάποιοι θα φτιάχνουν το Μαγιάτικο στεφάνι.

Κάποιοι θα ψήνουν το …….κοντοσούφλι !!!

Εύχομαι όλοι να περνάτε καλά !!!!

Φωτογραφίες αφού συνέλθουμε από τον καπνό, την τσίκνα και …..τις πράσινες !!! [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... histle.gif[/img]
[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... olling.gif[/img] [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... olling.gif[/img] [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... olling.gif[/img] [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... olling.gif[/img] [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... olling.gif[/img]
Απάντηση