Ροδιά αντί

Παρουσιάσεις προ–μπονσάϊ μελών
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

Νικολας72
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 391
Εγγραφή: 16 Σεπ 2015, 16:49
Has thanked: 29 times
Been thanked: 104 times

Re: Ροδιά αντί

Δημοσίευση από Νικολας72 »

Οκ, βρήκα αυτό που έψαχνα. Υπάρχει σχετικό σκίτσο στην παρακάτω φωτογραφία...
71AC7E64-DE58-41BD-A544-86EA41BDCCE8.jpeg
 Ο στόχος είναι η δημιουργία μίας κοίλης τομής (ή τουλάχιστον σε σχήμα V). Μετά, βάση των οδηγιών, λειαίνονται οι προεξοχές με κοφτερό μαχαίρι και αλείβονται οι τομές με ορμόνη ριζοβολίας για να ευκολυνθεί η ανάπτυξη επουλωτικών ιστών. Παράλληλα, κλείνεται το πάνω μέρος στην τομή του κορμού με ένα χαρτόνι τυλιγμένο σε ρολό γύρω του κι ένα λάστιχο στην βάση. Τα 5 έως 7 εκατοστά χαρτόνι πάνω από την τομή, φαντάζομαι ότι χρησιμεύουν για να ενθαρρύνουν (με το φως που επιτρέπουν να εισέλθει) την ανάπτυξη νέων βλαστών από τους επουλωτικούς ιστούς. Γι’ αυτό και οποιαδήποτε κλωναράκια βλαστήσουν κατά μήκος του κορμού τα αφαιρούμε. Αφήνουμε μόνο αυτά που βγαίνουν μέσα στο επιθυμητό σημείο. 

Η λογική αυτής της στρατηγικής είναι ότι από τα νέα κλαδιά, επουλωτικός ιστός θα καλύψει και την τομή μακροπρόθεσμα. Επίσης θεωρητικά αφαιρούμε το χαρτόνι όταν τα κλαδάκια ξεπεράσουν το ύψος του χαρτόνι και συνεχίζουμε την ανάπτυξη του δέντρου το οποίο έχει πλέον μαζική διακλάδωση που ξεκινάει απ’ το ίδιο σημείο του κορμού. Σημαντικό: κάνουμε την τομή στον κορμό στο 1/3 (ένα τρίτο) του συνολικού ύψους που θέλουμε να αποκτήσει το φυτό μας. Αν θέλουμε ένα δέντρο 45 εκατοστά, η τομή πρέπει να γίνει σε ύψος κορμού 15 εκατοστά. Μάλιστα, ο συγγραφέας στο βιβλίο θεωρητικά αναφέρεται σε μια προσπάθεια σε ζέλκοβα, στην οποία την ίδια στιγμή κάνει τομές και στην ρίζα, αφήνοντας χωρίς ριζικό σύστημα το φυτό..!

Δεν το έχω επιχειρήσει ποτέ, αλλά με εξιτάρει η ιδέα.
 
 
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
If you can DREAM it,
you can DO it..!
Άβαταρ μέλους

Νικολας72
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 391
Εγγραφή: 16 Σεπ 2015, 16:49
Has thanked: 29 times
Been thanked: 104 times

Re: Ροδιά αντί

Δημοσίευση από Νικολας72 »

Αν και καταλαβαίνω τι πήγες να κάνεις, ωστόσο νομίζω ότι η δυσκολία αυτού του φυτού είναι πραγματικά πολύ μεγάλη. Κοίτα, σίγουρα χρειάζεσαι τις περισσότερες δυνατές επιλογές διαμόρφωσης. Άρα χρειάζεσαι τα περισσότερα (κατά το δυνατόν) νέα κλαδιά, για να επιλέξεις απ' αυτά το καλύτερο δυνατό συνδυασμό για την εξέλιξη του δέντρου. Άρα, χρειάζεσαι βαθιά γλάστρα (ή στο έδαφος στο κήπο) και πολύ καλή τροφή.

Άλλη μία μέθοδος για να πάρεις ένα broom style, είναι η καρατόμηση του δέντρου. Προϋπόθεση, να είναι απολύτως υγιές με δυνατό ριζικό σύστημα. Μία τομή και πολύ γερά νεύρα! Έχω δει σχετικό υλικό σε βιβλίο και μάλιστα αν θυμάμαι καλά σκεπάζεται η τομή κατά τρόπο που να μην την βλέπει ήλιος, για να αναγκαστεί να βγάλει νέα βλαστάρια. Δεν θυμάμαι εάν χρησιμοποιούταν και τεχνική με μπόλια γύρω γύρω στην τομή. Θα ψάξω να βρω σχετικό υλικό, και ίσως ξανανεβάσω καμία φωτογραφία... 
If you can DREAM it,
you can DO it..!
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 6682
Εγγραφή: 26 Δεκ 2009, 21:37
Τοποθεσία: Athens
Has thanked: 82 times
Been thanked: 136 times
Επικοινωνία:

Re: Ροδιά αντί

Δημοσίευση από Harris »

Δυσκολο υλικο. Θελει πολλα χρονια για να δείξει. Θα το αφηνα σε ελευθερη αναπτυξη οπως λεει ο Θανος αλλα χωρις να κοψω τιποτα και χωρις συρματα. Ασε το ελευθερο να γεμισει. Εαν μπορεις να το θαψεις και στην Γη και το κλαδευεις μετα απο 2 - 3 χρονια και το φέρνεις πισω σε γλάστρα μετα τα 5.
 
Το μόνο bonsai που δεν χρειάζεται φροντίδα είναι το πλαστικό.
Η αγάπη είναι το καλύτερο λίπασμα.
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους

thanos75
Imperial
Imperial
Δημοσιεύσεις: 774
Εγγραφή: 10 Ιαν 2016, 19:05
Has thanked: 76 times
Been thanked: 162 times

Re: Ροδιά αντί

Δημοσίευση από thanos75 »

να σου πω την αλήθεια, δεν θα επέλεγα κάποιο στυλ που ταιριάζει στα κωνοφόρα για ένα φυλλοβόλα όπως η Ροδιά.
Εγώ αυτό που θα έκανα θα ήταν να την βάλω κατ' αρχήν σε μια πιο βαθιά γλάστρα και θα έκοβα χαμηλά το ίσιο κλαδί (κόκκινη γραμμή)
20200315_210913.jpg
 από εκεί θα άφηνα σε ελεύθερη ανάπτυξη για 2 χρόνια ένα νέο κλαδί (πράσινη γραμμή) που μπορείς να το διαμορφώσεις με συρμάτωμα ή κλαδέματα ανά χρονιά.
πάντως δεν φαίνεται ανάποδη κωνικότητα.
 
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
These users thanked the author thanos75 for the post:
Hfestion (17 Μαρ 2020, 16:40)
Rating: 7.14%
Άβαταρ μέλους

Topic author
Giorgos G.
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 455
Εγγραφή: 19 Ιαν 2018, 19:47
Has thanked: 133 times
Been thanked: 179 times

Ροδιά αντί

Δημοσίευση από Giorgos G. »

Το εικονιζόμενο δέντρο είναι μία από τις πολλές ροδιές που μου χάρισε γείτονας φυτωριούχος, ο οποίος τις είχε για χρόνια, δεν τις πούλησε, τα φυτά γίνανε δέντρα στο φυτώριό του και ήθελε να τις ξεφορτωθεί γιατί του πιάναν πολύ χώρο. Όταν βγήκε από το έδαφος το φθινόπωρο του 2019 (είχε αναπτύξει χοντρές ρίζες έξω από το σακουλάκι φυτωρίου) είχε ύψος περίπου ενάμιση μέτρο με κοντό κορμό και ολόισια κλαδιά.  
Η ροδιά αυτή αντίκειται σε δύο βασικούς κανόνες επιλογής υλικού για δημιουργία μπονσάι. Την κωνικότητα (έχει ανάποδη κωνικότητα στον κορμό) και την κίνηση (το μοναδικό βασικό κλαδί είναι ολόισιο).
Σκέφτηκα λοιπόν, αφού έχω κάμποσες ροδιές, αντί να προσπάθησω να διορθώσω τα "αντί" του συγκεκριμένου φυτού, να δοκιμάσω να το διαμορφώσω αφήνοντάς το ως έχει. Έκανα λοιπόν ένα συνδυασμό κρεμόκλαδου φυτού με σχήμα που θυμίζει αυτό των κωνοφόρων. Θα δω πως θα πάει στο μέλλον και βλέποντας και κάνοντας. 
20200315_143050 (3).jpg
 ΥΓ το άτσαλο συρμάτωμα είναι αποκλειστικά δική μου ευθύνη
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Απάντηση