Μεταφύτευση Podocarpus

Θέματα που αφορούν τα Bonsai
Απάντηση

BILLPAN
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 315
Εγγραφή: 04 Μάιος 2022, 09:39
Has thanked: 113 times
Been thanked: 47 times

Re: Μεταφύτευση Podocarpus

Δημοσίευση από BILLPAN »

Καλημέρα και καλή εβδομάδα,

Θεωρώ ότι η γλάστρα που μας δείχνεις στην φωτογραφία είναι πολύ μεγάλη. Κάτι σαν το ποτ που έχει ο Hfestion στις φωτό του ταιριάζει καλύτερα. Θα μπορούσες να το βάλεις και στο ίδιο ποτ όπως είναι, ξεμπλέκοντας λίγο τις ρίζες με προσοχή με ένα ξυλάκι και προσέχοντας όσο μπορείς να μην κοπούν (μεταφορά). Οποιοδήποτε απλό φυτόχωμα του εμπορίου (οργανικό μέρος του υποστρώματος) κάνει, η προσθήκη ελαφρόπετρας ή/και ποταμίσιας άμμου ή χαλικιού (ανόργανο μέρος του υποστρώματος) βοηθάει την αποστράγγιση και τον αερισμό των ριζών, εξασφαλίζοντας καλύτερη υγεία στο ριζικό σύστημα. Ακολούθησε τις αναλογίες που σου δίνει ο Hfestion. Στο κάτω μέρος της γλάστρας βάζεις μία στρώση μόνο ανόργανο για καλύτερη αποστράγγιση και από πάνω βάζεις την μίξη σου με οργανικό - ανόργανο. Αφού τελειώσεις με την προσθήκη υποστρώματος, με ένα ξυλάκι ανακίνησε λίγο το υπόστρωμα ανάμεσα στις ρίζες με επαναλαμβανόμενες προσεκτικές κάθετες κινήσεις για να απαλείψεις τυχόν κενά και μετά πότισε καλά με άφθονο νερό μέχρι να τρέχει ελεύθερα νερό από τις τρύπες του ποτ. Αν ήταν τέλη χειμώνα ή άνοιξη θα μπορούσες να κόψεις λίγη ρίζα, έως και 30% πάνω - κάτω, καθώς και την κεντρική ρίζα στήριξης (taproot) για να κερδίσεις χώρο και να αναζωογονήσεις το ριζικό σύστημα (μεταφύτευση). Κανονικά αυτή την δουλειά έπρεπε να την είχες κάνει όταν το αγόρασες. Τώρα μπορείς να το κάνεις την ερχόμενη άνοιξη. Γενικός κανόνας είναι ότι μεταφύτευση κάνουμε κάθε δύο με πέντε χρόνια, ανάλογα την ηλικία του δέντρου (όσο πιο νεαρό τόσο συχνότερα).

Το bonsai θέλει και ένα κλάδεμα - συμμάζεμα, σαν οδηγό μπορείς να πάρεις τις φωτογραφίες του Μαίου του 2022, αφήνοντας όμως λίγο από την νέα βλάστηση. Αν φοβάσαι να το κάνεις με τη μία μπορείς να το κάνεις τμηματικά και να μας ανεβάζεις φωτογραφίες να σου λέμε την γνώμη μας για την πορεία. Γενικά προσπάθησε να δημιουργείς κενούς χώρους στο εσωτερικό των καμπυλών, και συγκεκριμένα στην κάτω και την πάνω καμπύλη. Σαν μπούσουλα, αφαιρείς α) όποιον βλαστό κρύβει τον κορμό από την μπροστινή πλευρά, β) όποιον πηγαίνει ευθεία πάνω ή κάτω, και γ) όποιον πηγαίνει προς το εσωτερικό του δέντρου. Στόχος είναι το δέντρο να δείχνει σαν μικρογραφία μεγάλου δέντρου και όχι σαν θάμνος. Είναι πολύ ωραίο δεντράκι και σου δείχνει μόνο του που να κλαδέψεις, ακολουθώντας την κίνηση που έχει.

Τα σύρματα αφαίρεσέ τα αν θεωρείς ότι είναι πολύ σφιχτά και αρχίζει το δέντρο να "δαγκώνει", αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να τα βγάλεις ακόμα. Αντιθέτως μπορείς να πειραματιστείς λίγο με το σύρμα που έχει πάνω και να προσπαθήσεις να του δώσεις λίγη περισσότερη κλίση ή να χαλαρώσεις την κλίση του, αναλόγως πως το θέλεις, για να μάθεις σιγά - σιγά να δουλεύεις και το σύρμα. Εγώ π.χ. θα δοκίμαζα να δώσω περισσότερη κλίση προς τα μέσα στην κορυφή του. Εφαρμόζεις πολύ προσεκτικά, την ελάχιστη δυνατή πίεση, αυξάνοντάς την πολύ σιγά και σταδιακά μέχρι να καταλάβεις τις ανοχές του δέντρου, πιέζοντας με τον αντίχειρα στο εσωτερικό της καμπύλης και το δάχτυλο να ακουμπάει το σύρμα. Όταν θεωρείς ότι το δέντρο ζορίζεται, σταμάτα. Με τον καιρό θα αποκτήσεις περισσότερη εμπειρία και θα είναι πιο εύκολο. Δεν χρειάζεται να το κάνεις αυτό, είναι προαιρετικό, και σε κάθε περίπτωση καλύτερα να το αφήσεις για αργότερα για την άνοιξη ή το καλοκαίρι, οπότε οι χυμοί του δέντρου θα έχουν ανέβει ξανά προς τα πάνω, γιατί αυτή την εποχή κατεβαίνουν στη ρίζα με αποτέλεσμα να είναι πιο εύθραυστος ο κορμός και τα κλαδιά. Τον χειμώνα θα σου συνιστούσα να μην το επιχειρήσεις. Αν τα σύρματα δεν σου αρέσουν αισθητικά ή αν θες να δεις πως θα αντιδράσει το δέντρο αφαίρεσέ τα με τον τρόπο που λέει ο Hfesteion, προσέχοντας να μην τραυματίσεις τον κορμό, και αν δεις ότι το δέντρο χάνει σιγά σιγά το σχήμα του μπορείς αργότερα να ξανασυρματώσεις.

Θα σου πρότεινα αν ενδιαφέρεσαι να το ψάξεις λίγο περισσότερο να αρχίσεις να διαβάζεις (και από την βιβλιοθήκη του φόρουμ) και να βλέπεις βιντεάκια στο youtube, είναι πολύ ενδιαφέρον χόμπυ που έχει πολύ βάθος και χρειάζεται εμπειρία, όσο προχωράς και γίνεσαι καλύτερος και γίνεται και πιο ικανοποιητικό.

Καλή συνέχεια σου εύχομαι!!

Ανέβασε φωτό με την δουλειά σου μόλις τελειώσεις!!
 
 
 

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 4481
Εγγραφή: 15 Οκτ 2010, 13:05
Τοποθεσία: Αθηνα
Has thanked: 310 times
Been thanked: 239 times
Επικοινωνία:

Re: Μεταφύτευση Podocarpus

Δημοσίευση από Hfestion »

Καλώς ήρθες στην παρέα μας!! Απ'ότι βλέπω στην τελευταία φωτογραφία έχει μείνει μόνο η ριζομπαλα από το δεντράκι σου. Στην φωτογραφία με το καφέ ποτ μπορείς να περάσεις ένα σύρμα και μόλις βάλεις το δέντρο να το δέσεις. Σέ λίγο θα σου ανεβάσω φωτογραφία.
Όσο για το υπόστρωμα υπάρχουν πολλές επιλογές, για να μην μπαίνεις σε αναζητήσεις μπορείς να βρεις ένα χώμα -τυρφη απλό και κλασική ελαφρόπετρα καί να κάνεις ένα μίγμα 70/30 ή 60/70 χώμα - ελαφρόπετρας.

Τέλος καλό θα ήταν να αφαιρέσεις τα σύρματα κόβοντας τα με ένα απλό κόφτη καλωδίων, προσοχή στα μάτια πετάγονται. Δεν ξέρω αν έχουν κάποιο νόημα όπως είναι.

 
 
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

Topic author
alphaeugenia
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: 15 Μάιος 2022, 11:19
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Μεταφύτευση Podocarpus

Δημοσίευση από alphaeugenia »

Καλησπέρα σας! Αγόρασα αυτό το bonsai το Μάιο από την ανθοκομική έκθεση της Κηφισιάς και το είχα έξω στο μπαλκόνι όλο το καλοκαίρι. Κάποια στιγμή έπεσε και βγήκε από τη γλάστρα (λόγω αέρα) και από τότε τις περισσότερες μέρες είναι μέσα στο σπίτι. Εδώ και ένα μήνα τουλάχιστον, χρειάζεται επειγόντως μεταφύτευση αλλά δεν ξέρω εάν πρέπει να βάλω μεγαλύτερη γλάστρα , τι υπόστρωμα να βάλω και πως να το στερεώσω για να αντέξει έξω... :think:
   
IMG_0984.jpg
 
IMG_0989.jpg
 
IMG_0131.jpg
 
IMG_0132.jpg
 
IMG_0129.jpg
 
 
 
 
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Απάντηση