Picea

Παρουσιάσεις προ–μπονσάϊ μελών
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

vasilis sivvas
Imperial
Imperial
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Picea

Δημοσίευση από vasilis sivvas »

Sim62 έγραψε:
Jean-Zac έγραψε:
Sim62 έγραψε:Όσο για την κίνηση στον κορμό, μάλλον θα είναι μεγάλη ταλαιπωρία να το πετύχω με σύρματα και ράφιες.
Τα virtual σχέδια σκοπό έχουν να δείξουν τα θετικά ή τά αρνητικά στοιχεία μίας διαμόρφωσης πρίν αυτή γίνει πραγματικότητα. Άσχετα εάν αυτές οι προτάσεις παρεξηγούνται μερικές φορές και γίνεται ‘’πόλεμος’’. Στο κάτω-κάτω 2-3-5 μυαλά πάντα δουλεύουν καλύτερα από ένα. Πρίν από πολλά χρόνια είχα μία picea και εφάρμοσα στον κορμό της μία απλή τεχνική ανάλογη σαν αυτή με το τόξο την χορδή και το βέλος του. Στερέωση ενός σύρματος σε 2 σημεία του κορμού και τον ρόλο του βέλους έπαιξε ένα κομμάτι ξύλο συγκεκριμένου μήκους ώστε να μου δώσει την επιθυμητή γωνία στο κορμό. Το ίδιο και σε άλλα 2 σημεία και ο ίσιος κορμός απέκτησε σκολίωση. Δεν είναι απαραίτητο να γίνει κάτι τέτοιο στο συγκεκριμένο φυτό μιάς και δείχνει όμορφο και φυσιολογικό σε αυτό το όρθιο στυλ, αλλά όπως είπαμε έχουμε μία ακόμη εικόνα (θετική ή αρνητική ) πρίν κάνουμε το επόμενο βήμα.

Ευχαριστώ πολύ για τις επεξηγήσεις. Πρέπει να ασχοληθώ περισσότερο με "μοχλούς" σαν αυτόν που αναφέρεις. Το δέντρο πράγματι δείχνει όμορφο με τους κορμούς του ίσιους, αλλά το ίδιο όμορφο, για να μην πώ καλυτερο, δείχνει και στο δικό σου virtual.
Και ναί, αυτός πρέπει να είναι και ο απώτερος σκοπός της συμμετοχής μας στο φόρουμ αυτό, η συλλογή δηλαδή και ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων μεταξύ μας. Και όπως είναι φυσικό, το βάρος πέφτει στούς πιό έμπειρους, αλλά διαπιστώνω ότι το σηκώνουν με ευχαρίστηση και διάθεση να προσφέρουν και αυτό είναι πολύ σημαντικό και χρειάζεται ιδιαίτερης μνείας γιατί δεν είναι αυτονόητο.
Λόγω της καλής μου σχέσης με την Αγγλική γλώσσα, παρακολουθώ την πορεία και συζήτηση σε αρκετά ξένα φόρα, σε χώρες όπου η διάδοση και η εξάσκηση στά bonsai είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από ότι στη δική μας χώρα.
Εκείνο λοιπόν που έχω να παρατηρήσω είναι ότι το δικό μας φόρουμ όχι μόνο δεν υστερεί σε τίποτε σε σύγκριση με άλλα φόρουμ, αλλά βρίσκεται σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο ανταλλαγής απόψεων, βιβλιοθήκης (που είναι ήδη μία από τις καλύτερες που υπάρχουν), αλληλοβοήθειας και προσφοράς virtual σχεδιασμού.
Στο δέ τελευταίο πουθενά δεν έχω δεί ανάλογη κινητικότητα και είναι κάτι που θεωρώ αναντικατάστατο, γιατί συμφωνώ με την πρόταση που αναφέρει οτι "αν δεν ξέρεις τον προορισμό σου και δεν έχεις σχεδιάσει πώς ακριβώς θα πάς εκεί, δεν θα φτάσεις ποτέ".
[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilies/text/+1.gif[/img]
Άβαταρ μέλους

Topic author
Sim62
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 15 times
Been thanked: 84 times

Δημοσίευση από Sim62 »

Jean-Zac έγραψε:
Sim62 έγραψε:Όσο για την κίνηση στον κορμό, μάλλον θα είναι μεγάλη ταλαιπωρία να το πετύχω με σύρματα και ράφιες.
Τα virtual σχέδια σκοπό έχουν να δείξουν τα θετικά ή τά αρνητικά στοιχεία μίας διαμόρφωσης πρίν αυτή γίνει πραγματικότητα. Άσχετα εάν αυτές οι προτάσεις παρεξηγούνται μερικές φορές και γίνεται ‘’πόλεμος’’. Στο κάτω-κάτω 2-3-5 μυαλά πάντα δουλεύουν καλύτερα από ένα. Πρίν από πολλά χρόνια είχα μία picea και εφάρμοσα στον κορμό της μία απλή τεχνική ανάλογη σαν αυτή με το τόξο την χορδή και το βέλος του. Στερέωση ενός σύρματος σε 2 σημεία του κορμού και τον ρόλο του βέλους έπαιξε ένα κομμάτι ξύλο συγκεκριμένου μήκους ώστε να μου δώσει την επιθυμητή γωνία στο κορμό. Το ίδιο και σε άλλα 2 σημεία και ο ίσιος κορμός απέκτησε σκολίωση. Δεν είναι απαραίτητο να γίνει κάτι τέτοιο στο συγκεκριμένο φυτό μιάς και δείχνει όμορφο και φυσιολογικό σε αυτό το όρθιο στυλ, αλλά όπως είπαμε έχουμε μία ακόμη εικόνα (θετική ή αρνητική ) πρίν κάνουμε το επόμενο βήμα.

Ευχαριστώ πολύ για τις επεξηγήσεις. Πρέπει να ασχοληθώ περισσότερο με "μοχλούς" σαν αυτόν που αναφέρεις. Το δέντρο πράγματι δείχνει όμορφο με τους κορμούς του ίσιους, αλλά το ίδιο όμορφο, για να μην πώ καλυτερο, δείχνει και στο δικό σου virtual.
Και ναί, αυτός πρέπει να είναι και ο απώτερος σκοπός της συμμετοχής μας στο φόρουμ αυτό, η συλλογή δηλαδή και ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων μεταξύ μας. Και όπως είναι φυσικό, το βάρος πέφτει στούς πιό έμπειρους, αλλά διαπιστώνω ότι το σηκώνουν με ευχαρίστηση και διάθεση να προσφέρουν και αυτό είναι πολύ σημαντικό και χρειάζεται ιδιαίτερης μνείας γιατί δεν είναι αυτονόητο.
Λόγω της καλής μου σχέσης με την Αγγλική γλώσσα, παρακολουθώ την πορεία και συζήτηση σε αρκετά ξένα φόρα, σε χώρες όπου η διάδοση και η εξάσκηση στά bonsai είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από ότι στη δική μας χώρα.
Εκείνο λοιπόν που έχω να παρατηρήσω είναι ότι το δικό μας φόρουμ όχι μόνο δεν υστερεί σε τίποτε σε σύγκριση με άλλα φόρουμ, αλλά βρίσκεται σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο ανταλλαγής απόψεων, βιβλιοθήκης (που είναι ήδη μία από τις καλύτερες που υπάρχουν), αλληλοβοήθειας και προσφοράς virtual σχεδιασμού.
Στο δέ τελευταίο πουθενά δεν έχω δεί ανάλογη κινητικότητα και είναι κάτι που θεωρώ αναντικατάστατο, γιατί συμφωνώ με την πρόταση που αναφέρει οτι "αν δεν ξέρεις τον προορισμό σου και δεν έχεις σχεδιάσει πώς ακριβώς θα πάς εκεί, δεν θα φτάσεις ποτέ".
Άβαταρ μέλους

RiaDr
Imperial Masterpiece
Imperial Masterpiece
Has thanked: 6 times
Been thanked: 6 times

Δημοσίευση από RiaDr »

Πολύ ενδιαφέρουσα η παραλλαγή που προτείνει ο Γιάννης, αν και νομίζω ότι προτιμώ την πιο αυστηρή αρχική του μορφή!
"Το καλύτερο λίπασμα για τα φυτά είναι η σκιά του κηπουρού.."
Άβαταρ μέλους

iohokahey
Masterpiece
Masterpiece
Been thanked: 1 time

Δημοσίευση από iohokahey »

Η σκολιωση προηλθε απο πληγη και με την σειρα της μολυνση του κορμου;
..When The Night Is Overcome
You May Rise To Find The Sun..

Γιώργος
Άβαταρ μέλους

Jean-Zac
V.I.P
V.I.P
Been thanked: 291 times

Δημοσίευση από Jean-Zac »

Άβαταρ μέλους

Topic author
Sim62
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Sim62 »

iohokahey έγραψε:Συμφωνω με την ρια..!
ειναι ενα θεμα αυτο με τους κορμους,αλλα εκτιμω πως θα απασχολησει τους απογονους του κατοχου του δεντρου..!

Μάλλον ακριβώς όπως το λές θα συμβεί, οπότε το μόνο στο οποίο μπορώ να ελπίζω είναι να τους μεταδώσω την αγάπη μου για αυτά.
Το προσπαθώ πάντως...
Άβαταρ μέλους

pinusmugo
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από pinusmugo »

Μπραβο πολυ ωραια διαμορφωση εχεις κανει,το ανεδειξες απο το πουθενα,πολυ σημαντικο αυτο!!!
«Δεν μπορείς να δημιουργήσεις ένα αριστούργημα αν πρώτα δεν καταστρέψεις ένα»

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 422 times
Been thanked: 364 times

Δημοσίευση από Hfestion »

Οι κανόνες της φυσης απαραβιαστοι. Οτι και να κάνεις, σε μερικά χρόνια το μικρό δέντρο θα ατροφησει και το ψιλοτερο δέντρο θα αναπτυχθεί.
Μπράβο! Έχεις κάνει πολυ καλη δουλειά!
"Πολεμιστής του κήπου,,

https://youtube.com/channel/UCPhRP1KKAIFWG6kHAEJf0Zg
Άβαταρ μέλους

Topic author
Sim62
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Sim62 »

Jean-Zac έγραψε:Είπα να δώσω λίγη κίνηση στον κορμό και να αλλάξω το πότ.
.

Γιάννη αυτό το pot εμφανώς δένει περισσότερο με το δέντρο. Όσο για την κίνηση στον κορμό, μάλλον θα είναι μεγάλη ταλαιπωρία να το πετύχω με σύρματα και ράφιες. Τώρα αν φτιάξω ή βρώ κανένα εργαλείο σαν αυτό που μας είχες δείξει σε ένα πεύκο που είχα ανεβάσει παλιότερα, τότε το συζητάμε.
Άβαταρ μέλους

kostasd87
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από kostasd87 »

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά! Γι αυτό μου αρέσουν οι συζητήσεις στα fora. Κάτι θα διαβάσεις, κάτι θα γράψεις, θα σου απαντήσουν και όλοι κερδίζουν. Να είστε καλά!
Τώρα μένει να θαυμάσουμε τη διαμόρφωση του δημιουργού
Άβαταρ μέλους

Jean-Zac
V.I.P
V.I.P
Been thanked: 291 times

Δημοσίευση από Jean-Zac »

Είπα να δώσω λίγη κίνηση στον κορμό και να αλλάξω το πότ.
.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Άβαταρ μέλους

iohokahey
Masterpiece
Masterpiece

Δημοσίευση από iohokahey »

Συμφωνω με την ρια..!
ειναι ενα θεμα αυτο με τους κορμους,αλλα εκτιμω πως θα απασχολησει τους απογονους του κατοχου του δεντρου..!
..When The Night Is Overcome
You May Rise To Find The Sun..

Γιώργος
Άβαταρ μέλους

RiaDr
Imperial Masterpiece
Imperial Masterpiece
Has thanked: 6 times
Been thanked: 6 times

Δημοσίευση από RiaDr »

Σίγουρα η τέχνη των μπονσάι απαιτεί διαίσθηση, λεπτά αισθητικά κριτήρια και το βλέμμα στο μέλλον. Παρ' όλα αυτά, έχουμε να κάνουμε με ζωντανούς οργανισμούς που υπόκεινται στους δικούς τους κάθε φορά κανόνες, εξαρτώνται από εμάς, από τις περιβαλλοντικές συνθήκες και ούτω καθ' εξής.

Συνεπώς καλύτερα να επιδιώξεις τη διαμόρφωση που σε ικανοποιεί περισσότερο στην παρούσα φάση - εντός ή εκτός κανόνων - και αν στο μέλλον χαλάσουν τα σχέδιά σου και γίνουν, επί παραδείγματι, ίσοι σε πάχος οι κορμοί, εξετάζεις τότε τις εναλλακτικές σου. [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... flower.gif[/img]
"Το καλύτερο λίπασμα για τα φυτά είναι η σκιά του κηπουρού.."
Άβαταρ μέλους

Topic author
Sim62
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Sim62 »

kostasd87 έγραψε:Χωρίς να είμαι ειδήμων, βλέποντας το δέντρο με το χοντρό κορμό κοντύτερο και παχύτερο (1η επιλογή διαμόρφωσης), μπορώ να πω ότι μου αρέσει πολύ, παρότι παραβαίνει τους κανόνες [ Εικόνα ]

Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω/προσθέσω είναι πως μετά από αυτή την επέμβαση, επειδή ο λεπτός κορμός έχει κορυφή και περισσότερο φύλλωμα, μάλλον θα παχαίνει γρηγορότερα από τον κοντό. Με αποτέλεσμα κάποια στιγμή οι κορμοί να αποκτήσουν το ίδιο πάχος και να χαλάσει η ισορροπία. Αυτό με οδηγεί να πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος γενικός κανόνας έχει να κάνει λιγότερο με την αισθητική και περισσότερο με το τι είναι εφικτό μακροπρόθεσμα.

Αν με κλάδεμα κρατάμε περισσότερη βλάστηση στο χοντρό κορμό, τότε είναι εφικτό να διατηρηθεί το σχέδιο επ' άπειρον; Ίσως θα ήθελα τελικά να δω την πρώτη διαμόρφωση για να απαντηθεί η ερώτηση... [ Εικόνα ]

Ευχαριστώ για τίς επισημάνσεις σου. Κατ΄αρχήν να διευκρινήσω ότι δεν πρόκειται για 2 δέντρα, αλλά για ένα δέντρο που διακλαδώνει τους δύο κορμούς στην βάση του. Αρα το ερώτημα που κάνεις είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί γιατί αν ισχύσει η 1η περίπτωση διαμόρφωσης δεν ξέρουμε ακριβώς πώς θα αντιδράσει το δέντρο. Λογικά θα κατευθύνει την περισσότερη ανάπτυξη στην ψηλότερη κορυφή δηλαδή στον λεπτότερο κορμό. Όμως και ο πιό χοντρός κορμός (που έχει και το περισσότερο φύλλωμα πρός το παρόν, ακόμη και αν κλαδευτεί όπως δείχνει το σχέδιο) θα συνεχίσει να παίρνει ένα σημαντικό μέρος των θρεπτικών ουσιών που θα κατευθύνονται κυρίως στο ψηλότερο κλαδί του. Αρα και αυτός θα συνεχίσει να παχαίνει. Φαντάζομαι λοιπόν ότι θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια για να φτάσουν οι κορμοί στο ίδιο πάχος, αν φτάσουν ποτέ.
Άβαταρ μέλους

kostasd87
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από kostasd87 »

Χωρίς να είμαι ειδήμων, βλέποντας το δέντρο με το χοντρό κορμό κοντύτερο και παχύτερο (1η επιλογή διαμόρφωσης), μπορώ να πω ότι μου αρέσει πολύ, παρότι παραβαίνει τους κανόνες [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilies/text/bravo.gif[/img]

Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω/προσθέσω είναι πως μετά από αυτή την επέμβαση, επειδή ο λεπτός κορμός έχει κορυφή και περισσότερο φύλλωμα, μάλλον θα παχαίνει γρηγορότερα από τον κοντό. Με αποτέλεσμα κάποια στιγμή οι κορμοί να αποκτήσουν το ίδιο πάχος και να χαλάσει η ισορροπία. Αυτό με οδηγεί να πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος γενικός κανόνας έχει να κάνει λιγότερο με την αισθητική και περισσότερο με το τι είναι εφικτό μακροπρόθεσμα.

Αν με κλάδεμα κρατάμε περισσότερη βλάστηση στο χοντρό κορμό, τότε είναι εφικτό να διατηρηθεί το σχέδιο επ' άπειρον; Ίσως θα ήθελα τελικά να δω την πρώτη διαμόρφωση για να απαντηθεί η ερώτηση... [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilies/eusa/dance.gif[/img]
Άβαταρ μέλους

Καραγιωργος Α
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από Καραγιωργος Α »

Sim62 έγραψε:Σύμφωνα με αυτό που έχω στο μυαλό μου για αυτό το δέντρο και αφού το ξανακοίταξα κλαδί - κλαδί, η λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να βρεθεί αν σταματούσε να με τρώει το χέρι μου και ανέβαλα για φέτος τις όποιες μεγάλες επεμβάσεις, για να δοθεί χρόνος σε κάποια μικρότερα κλαδιά να αναπτυχθούν και να δώ τι μπορώ να κάνω με αυτά μελλοντικά. Ισως και ξαναλέω ίσως, τότε θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα σαν το παρακάτω, αν βέβαια και το δέντρο μου έκανε την χάρη να πετάξει και να μεγαλώσει εκεί που θα προσπαθούσα να το οδηγήσω να το κάνει. Και εν πάσει περιπτώσει επειδή και τα άν είναι πολλά, υπάρχει πάντα και η πρώτη μου επιλογή.
Ίδωμεν...
project5.jpg

Έδωσες εξέλιξη στο Δενρακι σου Εύγε !!!

Ελπίζω να το Δούμε και πραγματικό !!![img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... egreen.gif[/img]
Άβαταρ μέλους

Topic author
Sim62
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Sim62 »

Σύμφωνα με αυτό που έχω στο μυαλό μου για αυτό το δέντρο και αφού το ξανακοίταξα κλαδί - κλαδί, η λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να βρεθεί αν σταματούσε να με τρώει το χέρι μου και ανέβαλα για φέτος τις όποιες μεγάλες επεμβάσεις, για να δοθεί χρόνος σε κάποια μικρότερα κλαδιά να αναπτυχθούν και να δώ τι μπορώ να κάνω με αυτά μελλοντικά. Ισως και ξαναλέω ίσως, τότε θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα σαν το παρακάτω, αν βέβαια και το δέντρο μου έκανε την χάρη να πετάξει και να μεγαλώσει εκεί που θα προσπαθούσα να το οδηγήσω να το κάνει. Και εν πάσει περιπτώσει επειδή και τα άν είναι πολλά, υπάρχει πάντα και η πρώτη μου επιλογή.
Ίδωμεν...
project5.jpg
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Άβαταρ μέλους

Καραγιωργος Α
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από Καραγιωργος Α »

vasilis sivvas έγραψε:το 'κανες που το 'κανες το σχέδιο δεν το έκανες σε καμια πιο καλή ανάλυση .... και μας παιδεύεις :)
Μια χαρά εάν το παει έτσι το σχεδιο! Κάπως έτσι το φαντάζομαι ![img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... photos.gif[/img]
Άβαταρ μέλους

vasilis sivvas
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από vasilis sivvas »

το 'κανες που το 'κανες το σχέδιο δεν το έκανες σε καμια πιο καλή ανάλυση .... και μας παιδεύεις :)

MadMax
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο

Δημοσίευση από MadMax »

Έχω δει( σε φωτογραφίες) αριστουργήματα με εξαίρεση στον κανόνα, αλλά στην περίπτωση παραπάνω απο ενα δέντρου όπως σε ενα δάσος, απλώς δεν φαίνεται "σωστό" ο χοντροτερος κορμος να ειναι ο πιο Κόντος.
Απάντηση