Πλάτανος
-
Hfestion
- Συντονιστής

- Has thanked: 422 times
- Been thanked: 364 times
Re: Πλάτανος
[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilies/text/bravo.gif[/img]
Εγώ θα το έκοβα στους 20 πόντους!
Καλή συνέχεια
Εγώ θα το έκοβα στους 20 πόντους!
Καλή συνέχεια
Γιατί όλα τα πλατάνια -και λίγο πολύ και τα περισσότερα δέντρα- προσπαθούν να ψηλώσουν ώστε να μην ανταγωνίζονται με τα διπλανά τους για τον ήλιο. Όσο πιο ψηλός θα είναι ο αρχικός κορμός, τόσο λιγότερες πιθανότητες θα έχεις να λειτουργήσουν καλά τα κάτω μάτια, μια και θα έχει αρκετά σε μεγαλύτερο ύψος του κορμού να πετάξει από εκεί. Όσο κοντύτερος ο κορμός, τόσο λιγότερα τα μάτια που έχουν μείνει σε αυτόν, και, με "δικά μας λόγια", το δέντρο αναγκάζεται να τα ενεργοποιήσει όλα προκειμένου να ζήσει. Έτσι έχεις ισχυρότερους κλάδους από χαμηλά!
Τι κάνετε μωρέ; ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΧΩΜΑ!!!
-
alexcorfu
Topic author - Imperial

- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
- Επικοινωνία:
Πώς εξηγείται ότι όσο πιο ψηλός είναι ο κορμός, τόσο λιγότερα θα είναι και τα χαμηλά αδύναμα κλαδιά του; Αυτό δεν το κατάλαβα!...Μενέλαος έγραψε:Αλέξανδρε μη σε ανησυχεί τόσο πολύ το πόσο ξύλο θα νεκρώσει. Μπορείς να το κόψεις όσο χαμηλά θέλεις, με μηδενικό κίνδυνο να έχεις έστω κι έναν πόντο νεκρό ξύλο, αρκεί μόνο να κάνεις ακριβή τομή στην κορυφή του κορμού -με κόντρα από τα μάτια 45 μοιρών- πάνω ακριβώς από τα τελευταία μάτια του κορμού που θέλεις να κρατήσεις. Το ίδιο έχω κάνει κι εγώ στον δικό μου, κι έχω μηδέν νεκρό ξύλο, μια και φυτρώνουν κλάδοι σύριζα στην κορυφή -παρατήρησε την φωτογραφία μου. Να θυμάσαι ότι όσο πιο ψηλός θα είναι ο κορμός του πλατάνου, τόσο πιο λίγα και αδύναμα θα είναι τα κάτω κλαδιά του, και τόσο περισσότερο θα έχει την τάση να "αμολάει" από την κορυφή του κάθετα προς τα πάνω και μόνο εκεί ισχυρούς κλάδους. Το έχω δει άπειρες φορές το έργο αυτό στα φυτώρια. Όλα τα πλατάνια έτσι λειτουργούν, και ο δικός μου βέβαια αυτό προσπαθεί να κάνει.
Αλέξανδρε μη σε ανησυχεί τόσο πολύ το πόσο ξύλο θα νεκρώσει. Μπορείς να το κόψεις όσο χαμηλά θέλεις, με μηδενικό κίνδυνο να έχεις έστω κι έναν πόντο νεκρό ξύλο, αρκεί μόνο να κάνεις ακριβή τομή στην κορυφή του κορμού -με κόντρα από τα μάτια 45 μοιρών- πάνω ακριβώς από τα τελευταία μάτια του κορμού που θέλεις να κρατήσεις. Το ίδιο έχω κάνει κι εγώ στον δικό μου, κι έχω μηδέν νεκρό ξύλο, μια και φυτρώνουν κλάδοι σύριζα στην κορυφή -παρατήρησε την φωτογραφία μου. Να θυμάσαι ότι όσο πιο ψηλός θα είναι ο κορμός του πλατάνου, τόσο πιο λίγα και αδύναμα θα είναι τα κάτω κλαδιά του, και τόσο περισσότερο θα έχει την τάση να "αμολάει" από την κορυφή του κάθετα προς τα πάνω και μόνο εκεί ισχυρούς κλάδους. Το έχω δει άπειρες φορές το έργο αυτό στα φυτώρια. Όλα τα πλατάνια έτσι λειτουργούν, και ο δικός μου βέβαια αυτό προσπαθεί να κάνει.
-
alexcorfu
Topic author - Imperial

- Επικοινωνία:
Ευχαριστώ Βασίλη! Επειδή είναι η πρώτη μου προσπάθεια σε δένδρο σταθερής ανάπτυξης, για την ώρα προχωρώ με ρυθμό "σημειωτόν"! Καταλαβαίνεις... Χρειάζομαι όμως και τη γνώμη όλων!! Να δούμε λοιπόν πως θα αντιδράσει και εδώ ήμαστε! Μπορεί να χαμηλώσει ακόμη 2-3 εκ. αν τα πάει καλά!
-
vasilis sivvas
- Imperial

Το τμήμα που θα νεκρώσει είναι 2-3 εκατοστά όχι παραπάνω οπότε ίσως πρέπει να κόψεις λίγο πιο χαμηλά, καλορίζικοalexcorfu έγραψε:Έτσι φαίνεται Χάρη! Είναι γεμάτος με "πρηξίματα" από τα συνεχή κλαδέματα του υπαλλήλου του φυτωρίου και πετάει από εκεί! Όπως λές πολύ σωστά, θα χρειαστούν πολλά χρόνια, αλλά μακάρι να μας έχει καλά ο Θεός, να τον δούμε όπως θέλουμε! Παύλο, δεν τον έκοψα κοντύτερο υπολογίζοντας το τμήμα που ενδεχομένως θα νεκρώσει....
-
alexcorfu
Topic author - Imperial

- Επικοινωνία:
Γιατί βρε Παύλο πιο κοντό; Έχεις κάποια ιδέα; Ουσιαστικά, σε αυτά τα μεγέθη, σκέφτηκα να τον φτάσω όπως του Μενελάου, αλλά μετά να πάρει μια πιο στρογγυλεμένη κόμη (βλέπε τα αντίστοιχα εικονικά σχέδια των φίλων). Αλλά κάτι πιο κοντό θα παρουσιάσω στο μέλλον... Ακόμα δε βλέπεται!... [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilies/icon_cool.gif[/img]
-
Paulos
- Imperial

- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 10 times
alexcorfu έγραψε:Έτσι φαίνεται Χάρη! Είναι γεμάτος με "πρηξίματα" από τα συνεχή κλαδέματα του υπαλλήλου του φυτωρίου και πετάει από εκεί! Όπως λές πολύ σωστά, θα χρειαστούν πολλά χρόνια, αλλά μακάρι να μας έχει καλά ο Θεός, να τον δούμε όπως θέλουμε! Παύλο, δεν τον έκοψα κοντύτερο υπολογίζοντας το τμήμα που ενδεχομένως θα νεκρώσει....
Σωστό! Αλλά εννούσα ακόμα πιο κοντό! [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... flower.gif[/img]
τη συγγένεια της ανθρώπινης διανοίας προς τον Άπειρον Λόγον
-
alexcorfu
Topic author - Imperial

- Επικοινωνία:
Έτσι φαίνεται Χάρη! Είναι γεμάτος με "πρηξίματα" από τα συνεχή κλαδέματα του υπαλλήλου του φυτωρίου και πετάει από εκεί! Όπως λές πολύ σωστά, θα χρειαστούν πολλά χρόνια, αλλά μακάρι να μας έχει καλά ο Θεός, να τον δούμε όπως θέλουμε! Παύλο, δεν τον έκοψα κοντύτερο υπολογίζοντας το τμήμα που ενδεχομένως θα νεκρώσει....
-
Harris
- Συντονιστής

- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 194 times
- Επικοινωνία:
Πολυ ωραιος ο κορμος. Το χρώμα του ιδιαιτερο. Πράγματι θα πετάξει απο πολλές μεριές. Καλο ειναι να αποφασίσεις τι θα κρατήσεις για να δώσεις ενεργεια σε άλλα κλαδιά.
Θα σου πάρει χρόνια αλλά κάθε άνοιξη είναι μια ευχάριστη νοτα σε αυτα του είδους δέντρα!
Θα σου πάρει χρόνια αλλά κάθε άνοιξη είναι μια ευχάριστη νοτα σε αυτα του είδους δέντρα!
-
alexcorfu
Topic author - Imperial

- Επικοινωνία:
Σ' ευχαριστώ Μενέλαε! Το χώμα θα αλλάξει στη μεταφύτευση που θα γίνει! Οπωσδήποτε! Αλλά τα πήγε καλά με αυτό το μείγμα που είχε! Κρατά την υγρασία πολύ καλά!... Όσο για το χρώμα, είχαμε άλλη μια βροχερή ημέρα! Για τα φυτά είναι ό,τι καλύτερο αλλά για εμάς... Έχουμε κουραστεί πιά να πλατσουρίζουμε στις λάσπες...! [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... astian.gif[/img]
Πολύ ωραίος, και πολύ υγιής και δυνατός φαίνεται! Καλορίζικος σου εύχομαι και να θεριέψει! Από τις φωτογραφίες δεν μπορώ να καταλάβω ότι είναι μόνο 45 εκατοστά, πιο ψηλός μου δείχνει, αλλά σίγουρα το χώμα του δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Θα έπρεπε ίσως να το άλλαζες με τον τρόπο που το κάνουν τα παιδιά. Πάντως από το χρώμα του κορμού και μόνο (αλήθεια, τον είχες βρέξει πριν τον φωτογραφήσεις και είναι τόσο πράσινος;) δείχνει ότι θα "σκοτώσει" σε δύναμη! Να του ψεκάζεις τακτικά τον κορμό, και μόλις βγάλει και μεγαλώσει λίγο τα φύλλα του, ψέκασμα και με διάλυμα με λίπασμα!
Αυτόματη Συγχώνευση Δημοσίευσης -- 23 Μαρ 2015, 00:19 --
Υ.Γ. Μην ξεχάσεις στην τομή που έκανες να βάλεις οπωσδήποτε πάστα κλαδέματος. Ο πλάτανος είναι πολύ ευαίσθητος, και τώρα είναι η σωστή εποχή γι'αυτό...
Αυτόματη Συγχώνευση Δημοσίευσης -- 23 Μαρ 2015, 00:19 --
Υ.Γ. Μην ξεχάσεις στην τομή που έκανες να βάλεις οπωσδήποτε πάστα κλαδέματος. Ο πλάτανος είναι πολύ ευαίσθητος, και τώρα είναι η σωστή εποχή γι'αυτό...
-
vaggelakos7
- Imperial

- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
-
alexcorfu
Topic author - Imperial

- Επικοινωνία:
Πλάτανος
Καλησπέρα στην παρέα!! Θα ήθελα να παρουσιάσω αυτόν τον πλάτανο, μιας και πρόκειται για το πρώτο δένδρο του είδους που ήρθε στην κατοχή μου. Αγοράστηκε από φυτώριο το φθινόπωρο, και είχε ύψος γύρω στο 1,70 εκ. Μου έκανε εντύπωση η κίνηση του κορμού του - ένα πάρα πολύ ελαφρό S - και τα πάρα πολλά "μάτια" του χαμηλά. Προδιέθεται ότι θα πετούσε γρήγορα και εύκολα. Έτσι και έγινε! Έβγαλε τα κλαδάκια που φαίνονται στις φωτογραφίες και αμέσως μετά έπεσε σε "χειμερία νάρκη"!... Ήταν και η εποχή βλέπετε... Η αλήθεια είναι πως κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, φοβόμουν μην ξεραθούν, αλλά μάλλον δείχνουν εντάξει! Σε λίγο καιρό θα σκάσουν απ' ότι φαίνεται. Βρίσκεται σε υψόμετρο βέβαια και γιαυτό αργεί λιγάκι... Το χώμα του, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, είναι κάτι που έχει και άμμο θαλάσσης (!) μέσα... Όταν το ποτίζεις, μυρίζει...θάλασσα!!!!! Σήμερα, μετά από σκέψη και με την προτροπή του φίλου Χάρη, τον έκοψα στα 45 εκ. από την επιφάνεια του χώματος. Το υπόλοιπο, δεν πετάχτηκε, αλλά φυτεύτηκε σε ένα τμήμα εδάφους το οποίο διατηρείται υγρό για μεγάλο διάστημα και βλέπουμε!...
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.