Δημιουργία bonsai από σπόρο

Θέματα που αφορούν τα Bonsai
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
gate1908
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 357
Εγγραφή: 24 Σεπ 2010, 04:18
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Δημιουργία bonsai από σπόρο

Δημοσίευση από gate1908 » 04 Μάιος 2017, 22:16

Bravo Nikolaout που το έφερες στο προσκήνιο δεν το είχα διαβάσει.
Ευχαριστούμε.

PanosBonsai
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 332
Εγγραφή: 29 Ιουν 2010, 11:13
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Δημιουργία bonsai από σπόρο

Δημοσίευση από PanosBonsai » 28 Δεκ 2010, 11:44

Vasilhs έγραψε:[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/images/s ... /bravo.gif[/img]΄Πρέπει να εχεις υπομονή! Αλλά είναι πραγματικά κατι το ξεχωριστό.


Έχεις απόλυτο δίκιο. Η δημιουργία κάτω απο αυτές τις συνθήκες δεν χωρά καμιά αμφιβολία!

Άβαταρ μέλους
Vasilhs
Imperial
Imperial
Δημοσιεύσεις: 754
Εγγραφή: 20 Ιαν 2010, 14:03
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: Δημιουργία bonsai από σπόρο

Δημοσίευση από Vasilhs » 28 Δεκ 2010, 11:41

[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/images/s ... /bravo.gif[/img]΄Πρέπει να εχεις υπομονή! Αλλά είναι πραγματικά κατι το ξεχωριστό.

Άβαταρ μέλους
Liz@ki
Imperial
Imperial
Δημοσιεύσεις: 550
Εγγραφή: 27 Δεκ 2009, 00:18
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Δημιουργία bonsai από σπόρο

Δημοσίευση από Liz@ki » 27 Δεκ 2010, 16:49

«Παλιά, οι άνθρωποι μελετούσαν για να βελτιώσουν τον εαυτό τους. Σήμερα, μελετούν για να εντυπωσιάσουν τους άλλους.» Κομφούκιος

PanosBonsai
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 332
Εγγραφή: 29 Ιουν 2010, 11:13
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Δημιουργία bonsai από σπόρο

Δημοσίευση από PanosBonsai » 23 Δεκ 2010, 21:51

Πάρα πολύ καλό άρθρο μαζί με το video δεν νομίζω οτι χωρούν αμφιβολίες.

Άβαταρ μέλους
Harris
Υπέρ-Συντονιστής
Υπέρ-Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 6191
Εγγραφή: 26 Δεκ 2009, 21:37
Τοποθεσία: Athens
Has thanked: 0
Been thanked: 5 times
Επικοινωνία:

Δημιουργία bonsai από σπόρο

Δημοσίευση από Harris » 23 Δεκ 2010, 09:55

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΣΠΟΡΟ
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποκτήσει κάποιος ενα μπονσάϊ, είτε με τη χρήση μεθόδων όπως τα μοσχεύματα, την καταβολάδα, τον εμβολιασμό που χρησιμοποιείται ήδη στα υπάρχοντα δέντρα, είτε με την αγορά σπόρων για να φυτεύσουμε. Ο τελευταίος τρόπος είναι μακροπρόθεσμος και μπορει κάποιοι να μη τον συνιστούν εφόσον υπάρχουν πάρα πολλές άλλες φθηνές εναλλακτικές λύσεις για να ξεκινήσει κάποιος το χόμπυ, έτσι ώστε να ξεκινήσει από ένα μικρό δέντρο και να το διαμορφώσει σιγά σιγά σε μπονσάϊ. Παρόλα αυτά, το πως φυτεύουμε τους σπόρους μπονσάϊ είναι μια συχνή ερώτηση, γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τα βασικά...

Πού να βρείτε Bonsai σπόρους

Εδώ στην Ελλάδα πολύ δύσκολα θα βρείτε σε καταστήματα κηπευτικών, εκεί όμως που σίγουρα θα βρείτε είναι από τα ξένα on line μαγαζιά στο ίντερνετ, όπου υπάρχει και μεγάλη ποικιλία ειδών.
Βλάστηση

Προκειμένου οι σπόροι bonsai να βλαστήσουν, πρέπει να εξασφαλιστεί ότι παραμένουν νωποί μέχρι να φυτευθούν. Όλοι οι σπόροι θα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμοι να φυτευθούν. Έτσι πρέπει να φυλάσσονται και από τους πωλητές σπόρων, και αν δεν είστε έτοιμοι να τους φυτεύσετε αμεσως τη στιγμή που θα τους παραλάβετε, θα πρέπει να τους αποθηκεύσετε στο ψυγείο σας.

The seeds of Abies Nephrolepis
Υπάρχουν δύο μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για να βλαστήσουν οι σπόροι: Να τους αφήσουμε να βλαστήσουν με φυσικό τρόπο, ή να τους αναγκάσουμε να βλαστήσουν.

Φυσική βλάστηση

Φυτεύουμε τους σπόρους έξω, σε κατάλληλο έδαφος το φθινόπωρο. Υπάρχουν 250 διαφορετικά είδη, το καθένα από αυτά αναπτύσσεται καλύτερα σε διαφορετικό έδαφος. Οι σπόροι θα «κοιμηθούν» και από την επόμενη άνοιξη, θα έχουν βλαστήσει.

Καταναγκαστική βλάστηση
Για να έχει επιτυχία η καταναγκαστική βλάστηση, υπάρχουν τρία βήματα που συνήθως πρέπει να ακολουθούνται. Κάθε σπόρος έχει διαφορετικές απαιτήσεις και διαφορετικές μεθόδους βλάστησης από άλλους - έτσι πάντα πρέπει να έχουμε τον έλεγχο της ορθής στρατηγικής για τα είδη που έχουμε αγοράσει.

Γρατζουνιά

Κάθε σπόρος έχει ένα κέλυφος – το οποίο μπορεί να είναι περισσότερο σκληρό από άλλα. Η διαδικασία της γρατζουνιάς μαλακώνει τα κελύφη και επιτρέπει το νερό να εισχωρήσει στο εσωτερικό. Βάλτε τους σπόρους σε ένα μπολ με νερό για είκοσι τέσσερις με σαράντα οκτώ ώρες. Ανάλογα το είδος, μερικά μπορεί να χρειάζεται να μπούν σε βρασμένο νερό ενώ άλλα να χρειάζονται νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

Σπόροι που δεν είναι βιώσιμοι προς σπορά θα επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού, και καλύτερα να τους πετάξουμε, κρατάμε τους σπόρους που θα βυθιστούν στο κάτω μέρος του μπολ.

Ψυχρή Διαστρωμάτωση

Για τα είδη που χρειάζονται δροσερό καιρό για να προετοιμαστούν για βλάστηση το καλοκαίρι, τα τοποθετούμε σε βρεγμένο χαρτί κουζίνας, κατόπιν τα βάζουμε σε ziplock πλαστική σακούλα, και τα φυλάμε στο ψυγείο, από τριάντα ημέρες εώς εκατόν είκοσι. Καλό είναι να τα ελέγχουμε περιοδικά για να δούμε αν τυχόν έχουν βλαστήσει, αλλά συνήθως αυτό δεν θα συμβεί μέχρι την κατάλληλη στιγμή.

Θερμή Διαστρωμάτωση

Για ορισμένα είδη, η διαδικασία της κρύας διαστρωμάτωσης πρέπει να διακοπεί για ένα χρονικό διάστημα που ονομάζεται «θερμική διαστρωμάτωση» - απλά τοποθετήστε τους σπόρους σε ένα μπολ στο δωμάτιό σας, σε θερμοκρασία δωματίου, για ένα χρονικό διάστημα, πριν από την επιστροφή τους στο ψυγείο για να συνεχίσει η διαδικασία της κρύας διαστρωμάτωσης. Και πάλι πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν οτι αυτό εξαρτάται από το είδος του σπόρου που προορίζεται για βλάστηση.
Σπορά

Κατά τη διάρκεια της άνοιξης, φυτεύουμε τους σπόρους των φυτών σε χώμα ανάλογα με το είδος. Μπορείτε να τους φυτεύσετε είτε έξω, είτε σε ένα μικρό γλαστράκι και να το κρατήσετε μέσα. Θάψτε τους σπόρους στο χώμα χωρίς να υπερβαίνετε το ενάμισι εκατοστό κάτω στο έδαφος, και να διατηρείτε το έδαφος πάντα υγρό.

Μόλις τα φυτά βλαστήσουν, είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα!
ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΌ VIDEO ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ


Το μόνο bonsai που δεν χρειάζεται φροντίδα είναι το πλαστικό.
Η αγάπη είναι το καλύτερο λίπασμα.
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.

Απάντηση