Oak bonsai
-
Notis
Topic author - Σπορόφυτο

- Has thanked: 0
- Been thanked: 3 times
Re: Oak bonsai
Σίγουρα θέλει τον χρόνο του, το έχω υπόψιν, και με δεδομένο οτι σχεδόν όλες οι ρίζες ήταν σάπιες λόγω χώματος που περισσότερο έμοιαζε με πηλό αγγειοπλαστικής , και για να μπορέσω να το αφαιρέσω χωρίς να καταστρέψω τις εναπομείναντες υγιείς ρίζες χρησιμοποίησα το λάστιχο με πίεση.Αυτός ήταν και ο λόγος που έγινε μεταφύτευση αμέσως κι ας μήν ήταν η καλύτερη περίοδος (τέλη Οκτώβρη). Να σημειώσω οτι η συγκεκριμμένη ποικιλία είναι ευδοκιμεί σε θερμό και ξηρό κλίμα και είναι πολύ διαδεδομένη στη νότιο Ελλάδα και στην Κρήτη . Επίσης, στις ρίζες αυτού του είδους αναπτύσσονται οι πολύτιμες τρούφες. Σήμερα το φυτεύουν συχνά σε πόλεις γιατί αντέχει στη μόλυνση του αέρα και την πολλή ζέστη. οπότε, ελπίζω οτι δέν θα έχει πρόβλημα προσαρμογής στο κλίμα της Αττικής. Ευχαριστώ και πάλι όλους για τα χρήσιμα σχόλια σας!
-
Harris
- Συντονιστής

- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 189 times
- Επικοινωνία:
Επειδή είναι δυσκολο δέντρο ... ειδικα στην Αθηνα. Καλό είναι να περιμενεις τουλαχιστον 2 χρονια να φτιάξει δυνατο ριζικό σύστημα και απο Σεπτεμβριο του 2028 να αποφασίσεις τι να το κανεις.
-
Hfestion
- Συντονιστής

- Has thanked: 425 times
- Been thanked: 363 times
Η ακτιβοζινη δεν είναι οφελιμοι μικροοργανισμοι, βοηθάνε στην ριζοβολεια. Ακόμα το εκχυλίσμα Φωκίων με την οργανική ουσία δεν είναι λίπανση. Ειναι σαν να λέμε "εμπλουτιζω το υπόστρωμα" μου με οργανική ουσία ώστε οι οφελιμοι μικρόοργανισμοι να έρθουν να κάνουν την δουλειά τους. Και προσοχή! Παντα στην μισή αναλογία από την αναγραφόμενη!
Όσο για την διαμόρφωση, αν δεν έχω το δέντρο μπροστά μου δεν μπορώ να σου πω. Κάνε λίγο υπομονή μέχρι το φθινόπωρο που θα έχεις νέα κλαδιά (νεα δεδομένα)
Υ.γ: μιας και έκανα μικρή ανάλυση για εναν βασικό κυκλο ενίσχυσης των δεντρων μας με οργανική ουσια κτλ. Θέλω να συμπληρώσω πως αν κάνουμε εφαρμογή τα παραπάνω σε δέντρα που είναι φυτεμένα στην Γη δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Στην περίπτωση που μιλάμε για δέντρα-φυτά σε γλάστρας, ριχα ποτ, ζαρντινιερες κτλ πρέπει 1φορα την εβδομάδα -10 ημέρες να ποτιζουμε με λάστιχο ή ποτίστρα με σκέτο νερό για να φεύγουν τα υπολείμματα απο τα σκεύασματα.
Όσο για την διαμόρφωση, αν δεν έχω το δέντρο μπροστά μου δεν μπορώ να σου πω. Κάνε λίγο υπομονή μέχρι το φθινόπωρο που θα έχεις νέα κλαδιά (νεα δεδομένα)
Υ.γ: μιας και έκανα μικρή ανάλυση για εναν βασικό κυκλο ενίσχυσης των δεντρων μας με οργανική ουσια κτλ. Θέλω να συμπληρώσω πως αν κάνουμε εφαρμογή τα παραπάνω σε δέντρα που είναι φυτεμένα στην Γη δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Στην περίπτωση που μιλάμε για δέντρα-φυτά σε γλάστρας, ριχα ποτ, ζαρντινιερες κτλ πρέπει 1φορα την εβδομάδα -10 ημέρες να ποτιζουμε με λάστιχο ή ποτίστρα με σκέτο νερό για να φεύγουν τα υπολείμματα απο τα σκεύασματα.
-
Notis
Topic author - Σπορόφυτο

Σε ευχαριστώ πολύ για τισ χρήσιμες υποδείξεις σου. και συμφωνώ. Για το θέμα της λίπανσης κάνω περίπου αυτό, δηλαδή κάθε βδομάδα εκχύλισμα φυκιών,και κάθε δύο βδομάδες βάζω οργανικό (ακτιβοζίνη ) αυτη τη στιγμή παρατηρώ να εμφανίζονται κι άλλοι καινούριοι βλαστοί στον κορμό. Όσο και αν είναι ακόμα πολύ νωρίς, θα ήθελα μια πρώτη γνώμη για το ύψος του κορμού (τώρα είναι 36 εκ.). Αν δηλ. τον αφήσω ως έχει με την ενδιαφέρουσα κίνηση που έχει ή αν θα είναι καλύτερα να χαμηλώσει .Ευχαριστώ!
-
Hfestion
- Συντονιστής

- Has thanked: 425 times
- Been thanked: 363 times
Ωραιότατο!
Αν θες την γνώμη μου, οπως το βλέπω είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλάς για διαμόρφωση. Το δέντρο πρέπει να αναρρώσει και να βγάλει περισσότερα φυλλα!!!
Τα φύλλα είναι σαν να λέμε τα "φωτοβολταικα πάνελ " που κάνουν φωτοσύνθεση, το δέντρο σου έχει εναν χοντρό κορμό χωρίς φυλλα.
Αν ήταν δικό μου , θα του έριχνα κάθε εβδομάδα οργανική ουσια μαζί με εκχυλίσμα Φωκίων σε υγρή μορφη και ωφελοιμου μικρόοργανισμους.
(Υπάρχουν και σκεύασματα που είναι μαζι) στην μισή αναλογία από την αναγραφόμενη. Έχουμε την καλύτερη άνοιξη μετά από παρα πολλα χρόνια οπότε προλαβαίνεις να κάνεις 6 εφαρμογές.
Φυσικά μπορείς να ρίξεις παντού ολα τα παραπάνω.
Τέλος Ιουλίου θα έκοβα απλώς τα κλαδιά στα 7-8 ζευγάρια φυλλων ανα κλαδι και απο Οκτώβριο θα περνουσα τα πρώτα σύρματα.
Οι αποφάσεις και τα ρίσκα είναι δικές σου.
Αν θες την γνώμη μου, οπως το βλέπω είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλάς για διαμόρφωση. Το δέντρο πρέπει να αναρρώσει και να βγάλει περισσότερα φυλλα!!!
Τα φύλλα είναι σαν να λέμε τα "φωτοβολταικα πάνελ " που κάνουν φωτοσύνθεση, το δέντρο σου έχει εναν χοντρό κορμό χωρίς φυλλα.
Αν ήταν δικό μου , θα του έριχνα κάθε εβδομάδα οργανική ουσια μαζί με εκχυλίσμα Φωκίων σε υγρή μορφη και ωφελοιμου μικρόοργανισμους.
(Υπάρχουν και σκεύασματα που είναι μαζι) στην μισή αναλογία από την αναγραφόμενη. Έχουμε την καλύτερη άνοιξη μετά από παρα πολλα χρόνια οπότε προλαβαίνεις να κάνεις 6 εφαρμογές.
Φυσικά μπορείς να ρίξεις παντού ολα τα παραπάνω.
Τέλος Ιουλίου θα έκοβα απλώς τα κλαδιά στα 7-8 ζευγάρια φυλλων ανα κλαδι και απο Οκτώβριο θα περνουσα τα πρώτα σύρματα.
Οι αποφάσεις και τα ρίσκα είναι δικές σου.
- Rating: 7.14%
-
Notis
Topic author - Σπορόφυτο

Oak bonsai
Καλησπέρα σας. Το συγκεκριμένο δέντρο είναι αγορασμένο απο φυτώριο Κατα πάσα πιθανότητα είναι χνώδης βελανιδιά
(quercus pubenskens).Όταν το αγόρασα το μισό ήταν ξερό και οι περισσότερες ρίζες σάπιες επειδή το χώμα στη γλάστρα ήταν χάλια. Μου άρεσε όμως ο κορμός και η κίνηση που έχει. Έγινε αμέσως μεταφύτευση τον περασμένο Οκτώβρη και τον Φλεβάρη το κλάδεψα. Όπως βλέπετε,το δέντρο έχει ανακάμψει ναι πετάει συνέχεια νέους βλαστούς. Μια σκέψη (επικρατέστερη)είναι να παραμείνει στο ύψος αυτό. Μια δεύτερη είναι να το χαμηλώσω κι άλλο όμως έτσι θα χάσω την κίνηση στο πάνω μέρος του κορμού. Επίσης θα ήθελα την γνώμη σας άν θα ήταν φρόνιμο να γίνει πχ το φθινόπωρο μια πρώτη διαμόρφωση τουλάχιστον στα μεγαλύτερα κλαδιά πριν σκληρύνουν. Κάθε γνώμη και βοήθεια για την διαμόρφωση δεκτή... Ευχαριστώ!!!
(quercus pubenskens).Όταν το αγόρασα το μισό ήταν ξερό και οι περισσότερες ρίζες σάπιες επειδή το χώμα στη γλάστρα ήταν χάλια. Μου άρεσε όμως ο κορμός και η κίνηση που έχει. Έγινε αμέσως μεταφύτευση τον περασμένο Οκτώβρη και τον Φλεβάρη το κλάδεψα. Όπως βλέπετε,το δέντρο έχει ανακάμψει ναι πετάει συνέχεια νέους βλαστούς. Μια σκέψη (επικρατέστερη)είναι να παραμείνει στο ύψος αυτό. Μια δεύτερη είναι να το χαμηλώσω κι άλλο όμως έτσι θα χάσω την κίνηση στο πάνω μέρος του κορμού. Επίσης θα ήθελα την γνώμη σας άν θα ήταν φρόνιμο να γίνει πχ το φθινόπωρο μια πρώτη διαμόρφωση τουλάχιστον στα μεγαλύτερα κλαδιά πριν σκληρύνουν. Κάθε γνώμη και βοήθεια για την διαμόρφωση δεκτή... Ευχαριστώ!!!
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
- Rating: 7.14%